(4) kommenttia

Löytyisikö kunnan kiinteistöistä miljoonien säästöt?

Selvityksessä huonoimmat arvosanat sai Ravalsin päiväkodin kiinteistö, joka on runsaat 20 vuotta vanha.

Konsulttiarvion mukaan Kirkkonummen koulu-ja päiväkotikiinteistöistä voitaisiin saada jopa lähes 10 miljoonan euron säästöt, jos niitä käytettäisiin nykyistä järkevämmin.

Kirkkonummen kunnan omistamista rakennuksista on tehty talven mittaan kartoitus. Konsulteilta on haettu neuvoja miten kiinteistöjä voitaisiin tulevaisuudessa käyttää entistä tehokkaammin ja edullisemmin. Kunnalla on melkoinen kiinteistömassa, noin 15 hehtaaria lattiapinta-alaa, suurin osa kouluja ja päiväkoteja.

Palveluverkkoselvityksen-nimellä kulkevan arvion on tehnyt Granlund Oy, joka on toteuttanut vastaavia selvityksiä useissa kunnissa. Selvityksessä ei oteta kantaa yksittäisten kiinteistöjen kohtaloon, ja laskelmat ovat teoreettisia.

Konsulttien luomien mallien perusteella Kirkkonummen koulu- ja päiväkotiverkossa voitaisiin teoreettisesti säästää vuodessa noin 4 – 9 miljoonaa euroa.

Konsultit pitävät mahdollisena, että kunta voisi luopua 34 600–43 000 kiinteistöneliöstä. Säästöä voisi syntyä jopa muutaman prosentin verran kunnan verotuloista eli kysymys on isoista rahoista.

Lohduton kuva kiinteistöistä

Selvitykseen on kyselyillä ja haastatteluilla otettu selvää Kirkkonummen koulujen ja päiväkotien kiinteistöistä ja niiden tilasta. Tyytymättömyys kunnan tiloihin on huomattavan suurta: lähes puolet kiinteistöjen käyttäjistä kokee jonkinasteisia terveyshaittoja tiloihin liittyen.

Sisäilmaongelmat ovat odotetusti suurin tyytymättömyyden aihe. Ongelmien syyksi arvioidaan yksinkertaisesti sitä, että ilmanvaihto ei ole riittävä läheskään kaikissa tiloissa tilojen käyttäjämääriin nähden.

Hyvät arvosanat annettiin selvityksessä vain Kartanonrannan koululle sekä Vuorenmäen koululle ja päiväkodille. Kyseiset rakennukset ovat uusia. Tosin Vuorenmäen koulussa tehtiin jo 400 000 euron kattoremontti. 

Päiväkodeista parhaimmat arvosanat saavat Haapajärven, Kolsarin ja Kartanonrannan päiväkodit. Huonoimmat kiinteistöarvosanat sai Ravalsin päiväkoti.

Kirkkonummen kunnan kiinteistöjen hoitokulut ovat selvityksen mukaan kohtuulliset, kouluissa jopa keskimääräistä alhaisemmat.

Palveluverkkoselvityksen tarkoituksena on luoda kunnalle yleiset tavoitteet kiinteistöjen omistamiselle ja hoidolle. Jatkossa kaikki päätökset on tarkoitus tehdä samalta pohjalta, oli kysymys sitten koulujen ja päiväkotien korjaamisesta tai uusien rakentamisesta. Päätöksissä korostetaan ensisijaisesti toiminnan tarvetta.

Pidemmällä tähtäyksellä konsultit ehdottavat, että kunta siirtyisi markkinaohjattuun kiinteistökohtaiseen vuokraan myös kunnan omissa kiinteistöissä: lähtökohtana olisi aina markkinoiden määrittämä vuokra. Oma toiminta on vaihtoehto, jos se pystyy tarjoamaan palvelut markkinavuokralla.

Kiinteistönpidon ja kunnan muun talouden välille ehdotetaan jonkinlaista palomuuria: vuokrarahat palautetaan aidosti rakennusten kiinteistönpitoon ja kehittämiseen.

Palveluverkkoselvitys menee vielä kunnanvaltuuston puntaroitavaksi.

Kirkkonummen kunnan palveluverkkoselvitys

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Jutussa oleva kuva kertoo yhden ongelman, johon ei tuskin missään selvityksissä haluta kajota. Kaksikielisyyden kustannukset kunnassa.
me ja ne
Olisi huomattavasti kiinnostavampaa tietää kuinka paljon rahaa kunta on maksanut konsulteille viimeisen vuoden aikana ja mitä hyvää meille veronmaksajille siitä kautta on saatu aikaiseksi!
Ähum
Ravalsin päiväkoti sai huonon arvosanan. Jolkbyn päiväkoti UNOHTUI listalta.
Jos kunnan kiinteistöjä olisi olis hoidettu ajallaan ja oikein, niin ei olisi näin lohduton tilanne.
Huoltoon kun ei ole laitettu panostusta tarpeeksi. On tuo terveyskeskuksenkin kiinteistö saanut vuosien varrella kulahtaa, vaikka on varmasti asioista tehty ilmoituksia. Olisi ollut paljon korjattavaa vuosien varrella.
Kulttuuri on ollut kovin erikoinen asioiden hoitamisen suhteen.
Korjaukset ja remontit ajallaan
Pelkästään jos joku yhdistys haluaa vuokrata vaikkapa koulutustilaisuuteen tilat niin homma on tehty todella hankalaksi. Mutta jos on opettaja niin ei mitään ongelmaa. Ne saa tilat kuin tilat koulusta. Kunta menettää näin jo tuloja omalla byrokratialla ja temppuilulla
Mahdoton homma

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä