(8) kommenttia

Kuntaministeri torppasi esityksen liittää 120 hehtaaria Kirkkonummea Espooseen

Espooseen liitettäväksi esitetty alue on merkitty punaisella.

Esitys siirtää Kirkkonummen rajaa pätkän verran itään päin Espooseen Siikajärvellä ei saanut vastakaikua valtiovallan taholta.

Asiaa on pyöritelty puolitoista vuotta Espoon ja Kirkkonummen päätöksenteossa sekä valtiovarainministeriössä, jolle kuntarajojen siirtoasiat kuuluvat.

Osa Siikajärven asukkaista ja Hotelli Nuuksio ovat halunneet, että Siikajärven kylän länsiosa siirrettäisiin osaksi Espoota.

Esitystä on perusteltu sillä, että Kirkkonummen puolella asuvien siikajärveläisten liikenneyhteydet ovat paremmat Espooseen päin kuin Kirkkonummelle ja alue on käytännössä osa Espoota.

Hotelli Nuuksio on katsonut, että sillä olisi paremmat mahdollisuudet laajentua ja kehittää toimintaansa Espoon kaupungin kanssa kuin Kirkkonummen kunnan.

Espooseen liitettäväksi esitetty maaalue on kooltaan noin 120 hehtaaria ja vesialue lisäksi. Alueella asuu vajaat 30 ihmistä. Loma-asuntoja on lähes 90.

Kirkkonummen kunta omistaa maa-alueesta noin kolmasosan. Kunnan maat ovat entisiä Eerikinkartanon maita, joita kunta on kauan sitten vuokrannut loma-asuntojen rakentamiseen.

Kirkkonummen kunnanvaltuusto on vastustanut osaliitosta, kun taas Espoon kaupunginvaltuusto on todennut, että Espoolla ei ole mitään rajansiirtoa vastaan. (Lue: Viisykkönen 22.8.2017)

Kunnan rajojen siirto onnistuu yleensä vain, jos kunnat molemmin puolin rajaa hyväksyvät sen.

Kun toinen osapuoli vastustaa osaliitosta, tarkastellaan asiaa lain mukaan vastustavan osapuolen kannalta.

Kirkkonummi on todennut, että rajansiirrolla ei parannettaisi oleellisesti alueen asukkaiden elinoloja.

Lisäksi kunta on vedonnut siihen, että kaikki Kirkkonummen puolen siikajärveläiset eivät ole esityksen takana. Aleen loma-asukkaiden yhdistys on ollut rajansiirtoa vastaan.

Kirkkonummella on arvioitu, että kunta menettäisi verotuloja noin 250 000 euroa vuodessa, jos alue siirrettäisiin Espooseen.

Valtiovarainministeriö on hylännyt esityksen ja todennut, että rajan siirtämiselle ei ole kuntalain mukaisia perusteita.

Ministeriön päätöksen on allekirjoittanut kuntaministeri Anu Vehviläinen.

> Kunta purkaa huonokuntoisia mökkejä Siikajärvellä − Mutta miksi Kirkkonummi on perustanut aikanaan kokonaisen mökkikylän? (Viisykkönen 15.3.)

> Ideana Levin tai Vierumäen tapainen lomakylä − hotellin laajennukselle ja kehittämiselle vihreää valoa (Viisykkönen 17.2.)

 

 

(8) kommenttia

Kommentit (8)

Sivut

...sulka hattuun meni väärälle henkilölle, propaganda-populismi sen määritteli aiheettomasti
muisti tallella
Kaiken kaikkiaan nykyinen hallitus ministeriöineen ei ole tehnyt kovinkaan hyviä päätöksiä. Ja tuosta länsiväylän moottoritiestä sulan hattuunsa sai muistaakseni joku paikallinen kansanedustaja eli silloinen liikenneministeri taisi toimia hampaita kiristellen lievän pakon edessä....
Anonyymi
Onhan tuo kunnanraja tuossa ihan järjestön. Lisäksi Kolmiranta olisi pitänyt luulua siihen myös. Tuskin kuntaveroprosentin osuuksilla on mitään merkitystä tässä. Huono päätös, sano...
Veikkolalainen
Tässä oli ainoastaan noiden muutaman asukkaan halu päästä halvempaan Espoon kuntaveroprosentin piiriin. Tätä ehdotusta siirtää rajaa Espoon hyväksi perusteltiin ihan absurdeilla pointeilla mm että alueella on Espoon postinumero ja kaupat ovat Espoossa lähempänä jne
Mikke
Staffan, Vehviläinen oli liikenneministeri. Saatiin Viisykkösestä moottoritie. Oliko sinusta siis "järjetön päätös"?
Ihmettelen vaan

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx