(12) kommenttia

Kuntalaisten olohuonetta raotetaan toritoiminnalle

Kahvilayrittäjä Tiina Karlsson ja Hymykuoppa-valokuvausliikkeen yrittäjä Joel Pellinen toivoisivat kuntalaisten olohuoneeksi mainostetulle Limnellin aukiolle eloa ja ihmisiä.

Kuntalaisten olohuoneeksi suunniteltu City-marketin etupiha, Limnellin aukio saattaa saada kaivattua lisäeloa: kunta on aikeissa vapauttaa aukiota hieman kesätoritoimintaan.

Viidettä vuotta toimivan kauppakeskus Kirsikan piha ammottaa yleensä tyhjyyttä lukuun ottamatta autoja ja kauppaan käveleviä asiakkaita. Kunnan hallinnassa oleva aukio on rakennettu korkeatasoiseksi, mutta eloa sinne ei ole löydetty.

Aukiolle olisi ollut tulijoita. Kolme vuotta sitten espoolaiset torikauppiaat hakivat lupaa perjantain iltatoria varten. Tarkoitus oli kauppakeskuksen vilkkaimpana aika pystyttää aukiolle perinteinen tori. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään.

Kirkkonummen kunta on rajannut toiminnan tiukasti. Aukiolla sallitaan vain teematoritoimintaa pariksi päiväksi kerrallaan.

Jäätelökioskia ei sallittu

Viimeisimpänä aukiota on pienen palan halunnut hyödyntää kahvilayrittäjä Tiina Karlsson, joka on pyörittänyt kauppakeskuksen alusta lähtien Art Cafe Babylonia. Karlsson anoi viime joulukuussa lupaa tuoda jäätelön myyntiä aukiolle. Siihen ei suostuttu.

Kahvilansa edessä Karlssonilla on muutaman tuolin terassi, jolle hän on anonut anniskeluoikeuksia. Sitäkään ei viranomaiselta herunut.

Kunnassa on kuitenkin herätty miettimään aukionkäytön laajentamista. Yhdyskuntatekniikan toimialajohtaja Jari Tirkkonen ehdottaa palvelutuotannon lautakunnalle, että aukion käyttörajoituksia hieman höllennettäisiin.

Varsinaista toria ei uudella esityksellä ole kuitenkaan syntymässä. Esityksen mukaan Limnellin aukiolta voidaan vuokrata enintään 30 neliön alue aukion ympärillä sijaitseville yrityksille esimerkiksi kukkamyyntiä tai terassitoimintaa varten.

Vuokrattavan alueen tulee sijaita välittömästi yrityksen ulkopuolella. Vuokrattavalla alueella olevat rakennelmat tai vastaavat tulee olla poistettu liikkeen kiinniolon aikana. Asiaa käsitellään palvelutuotannon lautakunnassa ensi viikolla.

Karlsson on kiinnostunut lisäalan vuokraamisesta ja sen myötä hän aikoo anoa uudestaan anniskeluoikeuksia terassille.

Toisenlaista ympäristöä luvattiin

Karlsson on tyytyväinen, että Limnellin aukion elävöittämistä on lähdetty mietitään uudestaan. – Kun tulimme kauppakeskukseen ja investoimme omaan toimintaamme, meille luvattiin ihan toisenlaista ympäristöä, jossa on eloa ja paljon ihmisiä. Edessä oleva aukio pikemminkin ränsistyy ja talvella se on pimeä. Ensimmäiset kolme vuotta ovat olleet liikepaikalla todella vaikeita, mutta nyt vähän helpottaa, Karlsson kertoo.

Karlssonin mielestä Kirkkonummella ajatellaan tällä hetkellä aivan liiaksi vanhaa toria. – Se puoli keskustaa on hiljentynyt kuin myös tori. Ei se lähde eloon sillä, että kaikkialla muualla vastaava toiminta kielletään. Tässä on vähän pattitilanne. Toivottavasti tämä ei, ei –vaihe on ohitettu, Karlsson tuumii.

Karlsson on Kirkkonummen valtuustossa vihreiden edustajana.

Kauppakeskus maa-alueineen on seurakuntayhtymän omistuksessa. Alueella on vielä runsaasti rakennusoikeutta niin asunnoille kuin liiketiloillekin.

Rakentaminen on taantuman takia edennyt ennakoitua hitaammin. Esimeriksi Limnellin aukion vieressä oleva parkkipaikka on tarkoitettu väliaikaiseksi. Paikalle saisi rakentaa kerrostalon, jos vain löytyisi hankkeeseen ryhtyvä rakennusyhtiö.

LISÄTTY (25.4.) Palvelutuotannon lautakunta hyväksyi 24.4. Limnellin aukion vuokrausperiaatteista kuten esittelijä oli ehdottanut. Pieniä alueita vuokrataan 400 eurolla kesäkaudeksi. 

Pääkirjoitus: Tori ei synny eikä elä väkisin    

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Ellen aivan väärin muista, on myös Apteekilla ovi suoraan Limnellin aukiolle, he vain ovat päättäneet olla käyttämättä sitä hyväksi. Samoin taitaa olla nyt tyhjillään olevassa entisessä kampaamossa ovi suoraan Limnellin aukiolle.

Keskustan (tai enemmänkin vanhan keskustan) tuntumassa ei ole yhtään viihtyisää kahvilaa johon tekisi aidosti mieli mennä istuskelemaan tuttavien kanssa, ja erittäin mielelläni näkisin tulevaisuuden jossa esim. Art Café voisi pitää kahvilaterassia kahvilansa ulkopuolella. Vanha keskusta on hyvin ränsistynyt ja luotaansatyöntävä, ja vaikka arvostankin torikahvilavaunua konseptina, ei vanhan torin ympärillä ole mitään kovin houkuttelevaa. Mikäli asiaa ei ole kirjastoon, ei siellä tule juurikaan käytyä, muutenkuin junalle kävellessä. Mielestäni Limnellin aukiokaan ei ole niin kaukana tuosta vanhasta keskustasta, ettäkö se olisi pelkästään autoileville kätevällä sijainnilla ja puistoalueineen se on varsin viehättävä ajanviettopaikka.
Myös aseman suuntaan johtava käytävä olisi mielestäni hyvä valjastaa yrityskäyttöön, sillan allehan olisi voinut rakentaa viihtyisiä pieniä puoteja jolloinka liikehdintää olisi saanut enemmän mahdollisesti myös Aseman ostarin suuntaan joka käsittääkseni myös on hyvin hiljainen.
Flick
Se ruma talo torin reunalla on sellaisessa kunnossa, että dynamiittia vaan alle. Siellähän oli joskus kunalla toimintaa, mutta kiinteitön huonon sisäilman takia kunnan työntekijät jouduttiin siirtämään toisiin tiloihin.
Se ruma talo toisin reunalla
Limnellin aukio on nimenomaan aukio, läpikulkupaikka jossa voi hetkeksi istahtaa. Se on mielestäni liian pieni torikäyttöön. Kunnassa on jo hyvä tori jota on tuunattu. Nyt jos vielä saisi sen torin laidalla olevan ruman talon edustuskuntoon, niin että siellä viihtyisi muutkin yrittäjät kuin kapakanpitäjä niin varmasti asiakkaat löytävät sinne. Sama koskee vanhaa Tiimarin taloa - paraatipaikalla uusien parkkipaikkojen vieressä hirveä mörsky...
- - -
Ei tori synny ilman asiakkaita. Yksikän torikaupias ei halu tappiokseen istua tyhjälä torilla odottamassa, tulisiko joku kirkkonummelainen käymään. Jos toiminta olisikannattavaa, sitä olisi. Kirkkonummeliaset saavat mennä itseensä. On helppoa toivoa toria ja vaatia elävyyttä, mutta vaatijat voisivat itse ryhtyä miettimän jäätelökioskin perustamista ja tehdä kannattavuuslaskelmia vähimmäisasiakasmääristä. Yrittäjän on yritettävä elättää itsensä. Ei se ole hyväntekeväisyyttä sen enempää vanhalla kuin uudellakaan torilla.
turhautunut pian entinen kirkkonummelainen yrittäjä
Älkää nyt ihmeessä elävöittäkö mitään! Ihmiset saattavat viihtyä, tuoda rahansa omaan kuntaan, suositella muualla asuville muuttoa Kirkkonummelle, lapset voivat saada virikkeitä muuhunkin kuin huumekauppaan. Älkää pilatko tätä synkkää, rumaa ja turhauttavaa ympäristöä. Pysytään kaikki neljän seinän sisällä ja valitetaan. Joku päättäjä tai virkamies saattaa pahoittaa mielensä kovin jos jollakin on kivaa, yrittäjät menestyy ja kansa viihtyy.
vihdoinkin muutos?
Kyllä minulla on se käsitys, että koko kunta hyötyy jos yritys menestyy paikkakunnalla. Silloin se pystyy paremmin työllistämään ja maksamaan veroja kuntaan joilla sitten pystytään kustantamaan parempia palveluita kuntalaisille. Toritoimintaa voi minun puolestani olla ihan missä päin kuntaa tahansa, myös Limnellinaukiolle toivottaisin kaikki kauppiaat tervetulleeksi. On meidän kaikkien etu jos ihmiset pysyvät paikkakunnalla. Me yrittäjät emme kilpaile niinkään toistemme vaan Espoon kanssa. Esim. Espoon torikauppiaat eivät kuitenkaan halunneet mennä vanhalle torille koska siellä ei ole tarpeeksi asiakasvirtoja. Niitä sinne ei luonnostaan muodostu koska siellä majaa pitävät pääasiassa virastot ja pankit jotka ovat avoinna vain virka-aikoina. Olisi ollut todella vanhan torin kannalta tärkeää saada kirjaston laajennus toteutettua jolloin sen yhteyteen olisi saatu asukastoritoimintaa ym.aluetta vilkastuttavaa. Toivottavasti terveyskeskuksen ja mahdollisten senioritalojen tulo Jokiniittyyn vilkastuttaa myös toria. Kunnasta ei kielletty jäätelökioskin tuloa, vain ainoastaan se ettei se sovi Limnellinaukiolle. Minulla ei puolestani ollut halua sijoittaa sitä muualle, sillä muualla ei ole tarpeeksi ihmisiä jotta toiminta olisi kannattavaa.
Tiina Karlsson
Kuka muu kuin Karlsson (jolla on ainoana yrittäjänä suora uloskäynti liikkeestään pihalle) hyötyy sääntöjen hölläämisestä, jos säännöt sanovat että " Vuokrattavan alueen tulee sijaita välittömästi yrityksen ulkopuolella"? Onkohan aloite tosissaan lähtenyt kunnalta kuten Tiina K väittää...? Hieno ajatus sinänsä elävöittää aukio mutta pitäisi ehkä miettiä asia loppuun asti tasavertaista kohtelua unohtamatta...
Mamma Muu
Eikö tuota lupapolitiikkaa voisi todellakin höllentää. Jos joku haluaa järjestää jotain, millä tänne saadaan eloa, niin siitä vaan! Ketä olis haitannut jäätelön myynti aukiolla? Ei ketään, mutta ai niin, mehän keksittiin sellainen periaate että se ei sovi.
Muumiolaakso
Hei - Kirkkonummen torille olisi saatava ehdottomasti lisää toimintaa kesäajaksi! Kahvila, jäätelökioski, lisää myyjiä ja iltatori. Eikä ole mitään järkeä siirrellä Kirkkonummen keskustaa paikasta toiseen. Tori on ollut kirkon vieressä aina ja ollut aina kirkkonummelaisten kohtauspaikka.
Eihän Kirkkonummen perinteikästä toria voi enää toriksi kutsua, kun siellä ei ole mitään. Kuka tämä on saanut aikaan? Päättäjät hoi!!! Nyt pitäisi tehdä pikaisesti jotain, kun torikin on vihdoin kunnostettu ja asiallisen näköinen. Antakaa sieltä kunnasta vaikka toripaikat ilmaiseksi, niin eiköhän myyjiäkin ilmaannu.
Tori takaisin ja vanha keskusta elävämmäksi!
Sirpa Saarinen
Parempi vaihtoehto on elävöittää nykyinen tori, limnellin aukio on syrjässä! Ko. muutokset limnellin aukiolla vain palvelevat ko .kiinteistöjen yrittäjiä, ei muita yrittäjiä, se muutos heille toki sallittakoon. Nykyisestä torista voidaan tehdä Kirkkonummelaisten olohuone, alue on laajempi ja palvelee myös autottomia Kirkkonummelaisia ja koska terveyskeskus siirtyy jokiniittyyn ja Gesterby laajenee, niin tori on oiva kohtaamispaikka.
Kauppakeskuksia meillä on jo mutta ei toimivaa erillistä toria!
Avain yrittämiseen
Haluan korostaa, että aloite aukion käyttötarkoituksen muuttamiselle tulee nimenomaan kunnalta. Tämä viestii minusta siitä, että uudet tuulet puhaltaa ja siksi katse onkin nyt suunnattava tulevaisuuteen ja aloittaa puhtaalta pöydältä menneistä opiksi ottaen.
Tiina Karlsson
Kirkkonummelainen motto "Tapetaan yrittäjyys". Sitten voidaan ihmetellä, mistä niitä verotuloja saataisiin. Ai juu, ei juuri mistään, no leikataan palveluista, sillä eihän nyt verojakaan voida nostaa. Heippa, muutto muualle vihdoin totta.
Muuttaja

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä