(7) kommenttia

Kuntaa vaaditaan kaivamaan tuhat kuutiota jätettä yksityistontilta – voi liittyä elinkeinoon, joka oli yleinen Kirkkonummella

Kirkkonummen kunta on joutunut juridiseen välikäteen Etelä-Kirkkonummella sijaitsevan omakotitalotontin siivoamisessa.

Kiinteistön omistaja vaatii, että Kirkkonummen kunnan on siivottava todennäköisesti useita vuosikymmeniä sitten maahan kätketyt jätteet.

Kunta ei ole koskaan omistanut kyseistä maata, ja se sijaitsee haja-asutusalueella kaukana kuntataajamista.

Asian vireille laittanut kiinteistön nykyinen omistaja arvio, että jätettä on haudattu kiinteistölle noin 1 000 kutiota.

Maahan kätketty jäte on tullut kunnan ympäristöviranomaisen tietoon kolme vuotta sitten kiinteistövälittäjän ilmoittamana.

Kunta selvitti tontin jäteongelmaa koekaivauksilla, joissa löydettiin muun muassa muovia, metallia ja erilaista sekajätettä isoja määriä.

Jätteiden alkuperästä ei ole varmuutta, mutta kunnan mielestä merkit viittaavat kasvihuonetoimintaa ja jätteiden hautaaminen vaikuttaa tahalliselta ja suunnitelmalliselta.

Kasvihuoneita oli Kirkkonummella 1960-luvulta lähtien erittäin paljon ja kunta oli tunnettu varsinkin tomaattien viljelystä.

Jätteistä on kysytty myös kiinteistön edelliseltä omistajalta, joka sanoo, ettei tiedä niistä mitään.

Kunta ei pidä väitettä totuudenmukaisena, koska paikalle on rakennettu 1990-luvulla omakotitalo, jolloin perustusten ja jätevesijärjestelmän rakentaminen on vaatinut maankaivuutöitä.

Nykyinen kiinteistönomistaja vaatii siis kuntaa siivoamaan jätteet. Perusteluna on, että kunta ei ole hoitanut valvontatehtäväänsä. Asian ratkaisu on ely-keskuksen käsissä.

Lain mukaan kunta voi joutua hoitamaan jätteiden siivomaisen, jos roskaajaa ei saada selville tai ei tavoiteta.

Kirkkonummen kunnanhallitus kiistää, että kunta olisi millään tavoin vastuullinen jätteiden siivomaisessa, vaan asia on täysin kiinteistön myyjän ja ostajan välinen.

Kunta korostaa, että myyjän vastuu on kiinteistökaupoissa erittäin suuri. Kunnanhallitus tähdentää, että jäteasiaa on lähdetty heti selvittämään, kun se on tullut kunnan ympäristövalvonnan tietoon.

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Kunnassa on myös virallisia maakaatopaikkoja. Joihinkin niistä on myös tuotu ongelmajätettä ja nopeasti peitetty. Nämä ovat käytännössä kunnan vastuulla koska kunta on hyväksynyt luvat.
Sivusta seurannut
Toivottavasti kunta laskuttaa tontin omistajaa koekaivauksista, oikeuden käyntikuluista ym. mihin kuntalaisten verovaroja on käytetty.
Kärpänen katossa
Eiköhän tontin kunnossapito kuulu tontin omistajalle, varsin säälittävää pyytää vuosien jälkeen kuntaa ja etenkin veronmaksajia vastuulliseksi omaan hölmöyteen....
Staffan
Tälläkin sivustolla usein moititaan kunnan valvojavirkamiehiä ja naisia Tässä näkee että heillä on kuitenkin tärkeä rooli kuntalaisten etujen valvojana yksityistä etua vastaan. Ansaitsevat kiitokset vaikeasta työstään.
Riitta
Miten sitten meillä kun satoi lunta tontille vaikka emme ole sitä tilaneet. Kenen vastuu auraus on.
Kunta maksaa vai.
Eipä näitä kasvihuonejätteiden hautaajia ole ennenkään saatu vastuuseen kun valvoja valkopesee asian kommentilla "kaikki jätteet on toimitettu kaatopaikalle, olen itse nähnyt kuitit." Siinä ei silminnäkijähavainnot paljoa paina.
Velihyvä
Tästä voi tulla mielenkiintoinen ennakkotapaus muidenkin haudattujen kasvihuonejätteiden vastuukysymyksissä. Valvontaviranomaisen tehtäviinhän kuuluu valvonta, eikä ympäristömääräysten kiertämisen neuvonta.

Valvontaviranomaisen vastuu

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx