(0) kommenttia

Kunta muisti MM-suunnistajaa

Sprinttisuunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström on Lynxin kasvatti.

Kirkkonummen kunta muisti maanantaina mitalikahveilla tuoretta maailmanmestaria Mårten Boströmiä. Sotkamossa tänä kesänä MM-kultaa sprinttisuunnistuksessa voittanut Boström ei enää asu Kirkkonummella, mutta edustaa kirkkonummelaista Lynxiä ja on pienestä pitäen ollut seuran kasvatti. Boström tunnetaan myös kovatasoisena kestävyysjuoksijana.

Sotkamossa kesällä saavutettu maailmanmestaruus on Boströmille ensimmäinen, mutta ei välttämättä viimeinen. Boström harjoittelee täysillä ensi vuonna Venetsiassa pidettäviä sprinttisuunnistuksen maailmanmestaruuskilpailuja varten.

Suunnistus on selkeästi päälaji, vaikka juoksuradoillakin miestä nähdään. Sunnuntaina Boström oli Tampereen eliittikisoissa 5.000 metrillä, ja kahden viikon kuluttua on vuorossa Suomi-Ruotsi –maaottelu. Kööpenhaminan maratonvoitto on parin vuoden takaa.

Sprinttisuunnistus on suhteellisen uusi laji, ensimmäiset MM-kilpailut olivat 2001. Sprintissä suunnistetaan rakennetussa ympäristössä eli kaupungeissa ja taajamissa. Nopeimmat kiertävät reitit alle 20 minuutissa.

- Sprinttisuunnistus sopii minulle paremmin kuin perinteinen metsässä suunnistaminen. Nopeista jaloista on kovalla pinnalla etua. Metsässä tarvitaan erilaisia ominaisuuksia, Boström selittää.

Boström on 31-vuotias. Ikä ei suunnistuksessa ole rasite, vaan päinvastoin. Iästä on Boströmin mielestä vain hyötyä, suorituksista tulee rauhallisempia ja harkitsevampia.

Suunnistus ei ole maailman seuratuimpia lajeja, joten kovin paljon maailmanmestarin elämä ei ole muuttunut. Esimerkiksi uusia sponsoreita ei ole vielä löytynyt.

- Tänä aamuna Talissa lenkillä päiväkotiryhmän ohjaaja huudahti. Katsokaa maailmanmestari tulee, Boström naurahtaa.

Boström asuu nykyisin Helsingissä, mutta hänen vanhempansa asuvat Kirkkonummella, ja tietysti oma seura Lynx toimii entisessä kotikunnassa. Suvussa on ennestään kaksi suunnistuksen maailmanmestaria.

Lynxin puheenjohtaja Pekka Rehn iloitsee Boströmin menestyksestä. Rehnin mukaan uusi maailmanmestari on oiva idoli laajalle juniorijoukolle. – Se kannustaa junnuja lajin parissa.

Boström on ehtinyt tehdä elämässään paljon muutakin kuin suunnistaa. Hän opiskellut pitkälle ja on kohta tekniikan tohtori Helsingin yliopistosta. Alana on geoinformatiikka eli paikkatietotekniikka.

Opiskelu on vienyt hänet Itä-Afrikkaan viimeksi viime talvena, ja sinne on tarkoitus mennä marraskuussa jälleen.

Kirkkonummen kunta muisti maailmanmestaria kahvituokiolla, kukkakimpulla ja kirjalla. Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio ei luvannut omakotitonttia. Aarnio totesi hymyssäsuin, ettei suunnistaja pienellä tontilla viihtyisikään, koska Kirkkonummella on paljon tilaa suunnistaa.

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx