(11) kommenttia

Kunta helpottaa hieman rakentamisen lupabyrokratiaa – näitä muutoksia tuli voimaan vuoden alussa

Omakotitalojen pihapiiriin saa rakentaa jatkossa esimerkiksi entistä suuremman vajan ilman lupaa.

Kirkkonummen kunnan uuden rakennusjärjestyksen mukaan pihapiiriin saa pystyttää entistä suurempia rakennelmia ilman lupaa. Myös lähelle rantaa rakentamista on helpotettu.

Pitkään valmisteltu uusi rakennusjärjestys astui voimaan 1.1. Valtuusto hyväksyi sen kahteen kertaan viime vuonna valitusten takia.

Uudessa rakennusjärjestyksessä on täsmennetty esimerkiksi yksittäisten rakennelmien rakentamista jo rakennetussa pihapiirissä.

Asemakaava-alueella alle 15 neliömetrin kokoisen vajan tai jätesuojan rakentaminen ei vaadi enää lupaa. Aiemmin raja oli 10 neliömetriä.

Haja-asutusalueella vastaavanlainen alle 25 neliömetrin vaja on vapautettu luvanvaraisuudesta rajan aiemmin ollessa 15 neliömetriä.

Kyseiset rakennelmat ovat aina kylmiä ja kevyitä, ja niihin saa asentaa sähkövalon tai pistorasian.

Paritalon rakentaminen ei onnistu enää haja-asutusalueella. Sen sijaan yksiasuntoisen asuinrakennuksen suurinta kerrosalaa on nostettu. Ennen se oli 400 kerrosneliötä ja nyt 600.

Enintään 150 kerrosneliöinen omakotitalon saa nyt rakentaa 35 metrin etäisyydelle rantaviivasta. Ennen etäisyys oli 50 metriä, ja isommissa omakotitaloissa se on voimassa vieläkin.

Talousrakennusten kerrosneliöt saavat olla yhteensä enintään 150 entisen 100 kerrosneliön sijaan. Saunaa tähän ei lasketa mukaan.

Yksittäinen yksikerroksinen kellariton rakennus voi olla enintään 100 kerrosneliötä. Maatiloista on säädetty erikseen.

Uutena asiana rakennusjärjestyksessä mainitaan aurinkopaneelit, joiden asentaminen vaatii luvan silloin, kun ne vaikuttavat kaupunkikuvaan tai merkittävästi ympäristöön.

Helpoin tapa on asentaa paneelit katolle lappeen suuntaisesti, jolloin lupaa ei vaadita.

− Aurinkopaneelien avulla voidaan tuottaa uusiutuvaa energiaa puhtaasti, äänettömästi, hajuttomasti ja päästöttömästi. Aurinkopaneelien käyttö onkin arjen ilmastoteko ja samalla riippuvuus ostosähköstä vähenee, muistuttaa kunnan ilmastokoordinaattori Outi Manninen.

> Kirkkonummen uusi rakennusjärjestys löytyy täältä

(11) kommenttia
Kommentit (11)

Kommentit (11)

Miten hyvin on otettu huomioon rakentamisessa vihreiden ilmastoasiat. Vihreät eivät halua ilmastoa ja luontoa pilattavan rakentamisella. Nythän uusilla rakentamisen säännöillä vain lisäämään vihreiden mielestä tarpeetonta rakentamista. Rakentaminenhan vähentää merkittävästi hiilinieluja ja lisää ilmastonkuormitusta. Myös vesistöille kuormitus lisääntyy, kun rantojen läheisyyteen rakennetaan entistä suurempia rakennelmia. Eläimistä linnut, liito-oravat, merimetsot ja hylkeet kärsivät eniten.
nim. vihreiden puolesta
Onneksi savusaunan rakentaminen ei edelleenkään tuota ongelmia kuten vaikka ulkohuussi mökkirantaan....
Anonyymi
Luvattoman rakentamisen sanktiot ovat liian alhaiset. Lisäksi tarvitaan selkeä, helppokäyttöinen väylä luvattoman rakentamisen ilmiantamiseksi. Vanhaksi menneet, ylitetyt rakennusluvat pitäisi pistää uudelleen hakuun ainakin tuplahinnalla. Lisää tiedottamista tarvitaan, moni ei tiedä tai on olevinaan tietämätön mm. asunnon sisäisten muutosten vaatimista rakennusluvista. Nämä kaikki ovat pois mm. kiinteistöverotulotuksista. Kirkkonummella pitäsikin aloittaa käymään tontti tontilta läpi kiinteistöveroperusteen ajanmukaisuus. Kunnan talous ja asukkaiden tasapuolinen kohtelu vaatii sitä.
Helge
Kahden hehtaarin tontille saa rakentaa 600m2 ok-talon joka kukaan ei tarvii mutta kahta 200m2 taloa jotka sopivat jokaiselle ei.
En ymmärä en.
Oikeansuuntaista, mutta vielä olisi runsaastikin oikaistavaa. Liki stalinistinen byrokratia ja "asiakaspalvelu" ei ole kuitenkaan tätä päivää. Lähihistoriassa ollut usein negatiivisesti julkisuudessa. Olisiko syytä mieluiten lähteä tukemaan niitä, jotka viitsivät vielä Kirkkonummellekin jotakin rakentaa?
Rez
Varsinkin tuo rannalle rakentamisen helpottaminen on ihan kiva uudistus sillä savusauna veden äärellä luo aivan uuden ulottuvuuden saunomisen nautintoon...
Olli (rkm evp)
Hieman juu, mutta kaiketi uudistus on hyvä alku rakentamiseen kiinostuneille...
kiinteistöesimies
Vai ei paritaloa mutta kyllä 600m2 ok-talo. Ja kuka sellaista tarvii?
Energia tuhlaus.
Miten mahtaa olla esm. roskakatoksen sijainti tontilla.
Saako sijoittaa ilman lupaa ,huomioiden tontin rajat ja
kadun laita ja muut rakennukset ?
EVApa
Siuntion rakennusjärjestyksessä samoja piirteitä joskin pieniä eroja neliöissä ja etäisyyksissa. Sivuasuntoasiasta ei tuossa yllä kerrottu mitään.
kari vierinen, siuntio
Lopputulos on ehdottomasti askel parempaan suuntaan, mutta tämäkin vaati aktiivista seuraamista ja kommentointia paikallisilta yhdistyksiltä.

Esim. Jutussa mainittu vajan/jätesuojan kokojen kasvatus on asia, josta Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys (KPY) ry lausui ehdotuksen toisella lausuntokierroksella antaen vertailuksi tiedot naapurikunnistamme, joissa ne olivat siis jo Kirkkonummea isommat enimmäkseen.

Ensimmäisellä kierroksella KPY lausui mm aurinkopaneelien lappeen suuntaisen asentamisen luvanvaraisuuden vapauttamisesta. Ekalla kierroksella KPY huomautti myös, varmaankin lipsahduksena, tulleesta ehdotuksesta, joka olisi tehnyt kaikkien liikuteltavien laitteiden säilyttämisestä omalla tontilla luvanvaraiseksi - myös peräkärryn.

Lisäksi tahtoisin vielä nostaa esille, että kaava-alueiden pientaloalueilla on nyt selkeämmin määritelty oikeudesta muutoksiin julkisivulla - eli nyt voi esim. talon väriä vaihtaa toiseen kaava-alueen hyväksyttyyn väriin ilman erillistä lupa-anomusta. Tai kunhan ei kantaviin rakenteisiin koske voi esim. julkisivun ikkunajakoa muuttaa.

KPY kiittää kunnan virkahenkilöstöä ja poliittisia päättäjiä aktiivisesta mahdollisuudesta lausua rakennusjärjestyksestä sen valmistelun aikana ja siitä miten harkitun hyvin tehtyihin muutosehdotuksiin suhtauduttiin.Jerri Kämpe-Hellenius
KPY ry, hallituksen puheenjohtaja
KPY 50v (1970 - 2020)
Jerri Kämpe-Hellenius

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx