(53) kommenttia

Kunta etsii rajuja säästöjä: Ensimmäinen lista julki – sivukirjasto suljetaan, hallivuoroja pois, investointeja karsitaan

Veikkolan kirjaston sulkeminen on nostettu esille yhtenä kunnan säästötoimista.

Kirkkonummen kunnassa on ryhdytty pikaisesti etsimään säästökohteita jo tälle vuodelle pahasti huonontuneen taloustilanteen takia. Ehdotukset pitäisi olla valmiit kesäkuun aikana.

Taustalla on kunnanhallituksen runsaat kaksi viikkoa sitten tehty päätös talouden tasapainottamisesta. Kaikille kunnan toimialoille on annettu summat, joilla taloutta pitäisi tasapainottaa.

> Kirkkonummi etsii isoja säästöjä – tänä vuonna pitäisi leikata menoja jo miljoonilla ja lähivuosina vielä enemmän (Viisykkönen 11.5.)

Sopeutustarpeeksi on koko kunnan toiminnoissa päätetty noin 5 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Ensimmäisenä ehdotukset on listattu kulttuuri- ja liikuntatoimessa. Se on kunnan toiminta-aloista pienin.

Sen sopeutustarve on tänä vuonna noin 280 000 euroa ja ensi vuonna kaksinkertainen. Koko sivistys- ja vapaa-aikatoimen sopeutustavoite on tänä vuonna noin 1,7 miljoonaa euroa, josta valtaosa lankeaa päivähoidon ja koulujen kontolle.

Julkistettu lista säästötoimista antaa esimakua siitä, mitä kovien säästötavoitteiden toteuttaminen Kirkkonummen kunnassa voisi tarkoittaa.

Sivistystoimenjohtaja ehdottaa säästötoimina muun muassa, että Veikkolan sivukirjastosta luovutaan kokonaan ja Masalassa toimisi vain omatoimikirjasto.

Säästö tulisi vasta ensi vuodesta lähtien ja se olisi 220 000 euroa.

Tälle vuodelle ehdotetaan luopumista jäähallin ja Masalan monitoimihallin päiväajan käyttöoikeussopimuksista. Säästöä syntyisi 12 000 euroa tänä vuonna ja ensi vuonna 28 000.

Vapaa-aikapalvelujen asiakasmaksuihin ja ulkoisiin käyttövuoromaksuihin esitetään 10 prosentin korotusta ensi elokuusta alkaen.

Korotuksella lasketaan kunnan saavan lisätuloja tänä vuonna noin 55 000 euroa. Päätös rokottaisi seurojen ja yhdistyksien taloutta.

Listalla on koululaisia koskettava ehdotus koulukyydeistä. Koulukuljetuksen 1-3 -luokkien 3 kilometrin rajan nostamista lakisääteiseen 5 kilometriin ehdotetaan. Säästö olisi tänä vuonna noin 18 000 euroa.

Liikuntapaikkojen ylläpidon ja vuosikorjausten määrärahoja karsittaisiin ehdotuksen mukaan tänä vuonna 100 000:lla eurolla.

Investointipuolella karsintalistalle voisivat joutua Veikkolan kuntoportaat ja kuntoradan korjaus.

Kantvikin lähiliikuntapaikan rakentaminen voi myös siirtyä viidellä vuodella. Rakentaminen alkaa kuitenkin tänä vuonna, jos 200 000 euron valtionavustuksesta saadaan päätös pian.

Keskustan urheilupuistossa on harkinnassa poistaa lähivuosien ohjelmasta skeittialueen ja monitoimikentän rakentaminen sekä yleisurheilukentän peruskorjaus.

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta käsittelee säästöehdotuksia 3.6.

(53) kommenttia
Kommentit (53)

Kommentit (53)

Sivut

Nimimerkille "Laskutaitoinen realisti" tiedoksi, että tässä uutisessa on kyse nimenomaisesti ja spesifisti Veikkolan kirjastosta, jota on hahmoteltu leikkauslistalle. Aihe on veikkolaisille äärimmäinen "elämän ja kuoleman kysymys", sillä kirjasto jos mikä symbolisoi paikallista identiteettiä.

Kyseessä on sivistystoimenjohtajan ehdotus, joka on poliittisten päättäjien torpattavissa ja kuten tiedämme, Veikkolasta on aina löytynyt vahva ja yli puoluerajojen etujaan valvova edustus poliittisissa luottamustoimissa.

Totta kai isossa kuvassa kyse on koko kuntaa koskevasta taloustilanteesta, mutta nyt käsitellään erityisesti Veikkolan kirjaston tapausta.
ex-luottamushenkilö
Veikkola-puolue on kunnassa ollut aina vahva ja on nytkin. Veikkolalaiset äänestävät ahkerasti ja saavat valtuutettuja hyvin läpi. Eiköhän Veikkolaan kohdistuvat säästöt peruta ensi kierroksella. Sitten liikuntaprofiilin valtuutetut peruvat liikuntahankesäästöt. (Jotka ovat isossa kuvassa kyllä lillukanvarsia.) Jne, jne. Jokainen valtuutettu torppaa omien profiiliasioidensa punakynäylivedot. Näin on käynyt kunnassa aina ja näin käy nytkin. Säästöjen sijaan tulee yleistä höpinää vaadittavista rakenteellisista uudistuksista ja mantra " on oltava rohkeutta tehdä toisin". Uskallusta ja osaamista ei ole - varsinkin kun kuntavaalit ovat ovella.
Vanhat kuviot, talous synkkenee
Ex-luottamushenkilö. Nyt ei ole kysymys Veikkolalaisista säästöistä vaan koko Kirkkonummea koskevista säästöistä.
Kyläpolitikon ei kannata uhriutua.
Laskutaitoinen realisti
Kunnan säästöpaineet ovat suuret ja kaikkia sektoreita vaikuttavia.
Nyt on kunnan kokousaikataulun takia vasta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan ehdotelma ollut esillä ja se on siksi saanut kohtuuttoman painoarvon juuri nyt.

Ensi viikolla kokoontuu mm. Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta (SVOL), Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta (SFUN), Palvelutuotannon lautakunta (PATU) ja Perusturvalautakunta. Näitten esityslistat omine säästötavoitteineen tulevat loppuviikosta esille. Joten Voitto Mäkipää ja muut lillukanvarsista puhuneet - odottakaa nyt muutama päivä / viikko niin alkaa syntymään laajempaa kokonaiskuvaa kunnan säästötoimenpiteistä.


PS. Jokainen suomen kunta (ehkä Hesaa ja Kauniaista lukuunottamatta) on samassa pulassa nyt - toiset vaan enemmän kuin toiset - joten suotta kuvitella että muualla olisi parempi, onhan Espoo nyt jo suomen velkaisin kunta jopa asukaslukuun suhteutettuna.
Jerri Kämpe-Hellenius
Kyllä tulee olemaan veikkolalaisilla kovan kova paikka kun veristen taisteluiden takana olleet palvelut ja investoinnit ovatkin yht'äkkiä leikkauslistalla. Juuri kun kylä alkoi olla ikään kuin valmis aina koirapuistoa ja meluvallia myöten, monien vuosien poliittisen vänkäämisen ja lobbaamisen jälkeen :(
ex-luottamushenkilö
"Kirkkonummelaisten kannattaa muistaa, että Veikkolassa on hyviä veromaksajia. Espoo on vaarallisen lähellä"

Vuokralla-asuvan on helppo vaihtaa maisemaa, kukaan ei osta jatkossa asuntoa noin velkaisesta kunnasta. Tosin sen mustapekan voi laittaa vuokralle, että saa ainakin juoksevat kulut katettua. Ei taida työssäkäyvän ykköskunta olla Kirkkonummi enää tästä eteenpäin, väkimäärä lähtee nyt laskuun.
ajoissa lähtenyt

Meinasin olla ensin jatkokommentoimatta, mutta sen verran meni pieleen, että oli parempi oikaista asiaa.
Futariperheelle kuitenkin se vielä tiedoksi, että joukkueenjohtajana mulla on kyllä aavistus budjetista, vähän paremmin kuin uskotkaan :)

Ja pointtini oli : Hinnanmuutokset rokottavat lasten vanhempien taloutta, ei niinkään seurojen.
Neljän harrastavan lapsen isä
Hyvät ihmiset. Täällä puhutaan ja kiistellään nyt muutamista satasisista lasten urheilumaksuihin.
Oikeasti pitää puhua ja kiistellä siitä että kunnan pitää nostaa veroäyri usealla prosenttiyksiköllä (4-5%) jotta pää pysyy pinnalla. Nyt syödään lainaksi.
Mitä taas
Heh...suosittelen tutustumaan siihen joukkueen budjettia. Totta kai vuorot maksavat, mutta mitä kaikkea muuta me vanhemmat maksetaan: valmennus, seuran maksut, varusteet (jossain vaiheessa piti ostaa vaatteita tuplaten, kun logot vaihtui), bensakulut, lääkäriin menneet kulut, lisenssit...Eli se sun alkuperäinen pointti harrastuksen isoimmasta kustannuserästä ei pidä paikkaansa. Kyllä se meillä on palkattu valmentaja/ -t.
Futariperhe
Kunta laittaa kohta kissat, koirat ja lapset verolle. Lisää liikenneympyriä ja valoja vaan. Ja onhan meillä näyttävät pysäköintihallit!!!!! Miten olisi uintimaksu vaikkapa syvikselle niin kunnalla olisi vähän tuloja.
Sanaton
Nimim. ” Futareiden vanhempi”.
Jos vuoro maksaa 100€ / joukkue/ kerta, niin 10% lisää nostaa vuorojen hintaa ihan mukavasti. Varsinkin jos vuoroja on 40-50 kpl per kausi. Vaikeaa on houkutella uusia harrastajia, jos kk-maksut ovat suuret. Varsinkin pienille joukkueille on vaikeaa saada uusia pelaajia.

Eikä se tekiskään mikään ilmainen ole, ja ainakin ennen FCK:ta jokaisen joukkueen piti ottaa vuoro.

Kyllä budjetissa on varmasti muitakin rahareikiä, mutta kyllä nuo vuorot maksaa, oli laji mikä tahansa. Futiksessa on se hyvä puoli, että nurmikentät ovat huokeampia kuin sisätilat, ja noiden hinnanmuutoksista tässä puhutaan.
Neljän harrastavan lapsen isä
Tuntuu siltä, että kunnan toimintaa on ohjannut pois silmistä, pois mielestä -periaate. Nyt kun on pakko niin yritetään kerralla paikata kiireellä vuosien osaamattomuutta sekä saamattomuutta ja jälki tulee olemaan sen näköistä. Kuntalaki määrittelee itsessään jo vastuita ja velvollisuuksia kunnan toiminnalle. Nyt olisikin hyvä, että kunnan asukkaiden valitsemat päättäjät tulisivat oma-aloitteisesti kertomaan, että miten heidän omasta mielestään ovat kunnan asioita hoitaneet ja miten he vastuun kantavat tilanteesta, johon nyt ollaan ajauduttu.
Abra
Säästöä pitää saada kasaan miljoonia. Nyt näprätään tonnii sieltä kaksi täältä periaatteella. Ei hyvältä näytä.
Kun katsoo kunnan talousarviota niin suurin menoerä on ostopalvelut. Suurempi kuin palkkamenot. Sieltä varmaankin löytyisivät suurimmat säästöt.
Minä taas
Onko kunnan piilotavoite velkaantua kunnolla ja ajautua valtion valvontaan.? Nykymenolla on lähellä, kun vaalikausikin on loppumassa.
Jos jotain vielä voisi vielä tehdä ettei kunnan oma päätäntävalta menisi, pitää tehdä todelliset menoleikkaukset ja uskottava suun nitelma, miten kuntaa jatkossa kehitetään.
Esillä olleet lähinnä sivistys- ja liikuntatoimen leikkaukset eivät ratkaise mitään. Olen ennenkin viitannut kaksikielisyydestä johtuviin lisäkustannuksiin. Valtio toki maksaa vähäisen osan opetustoimen ylimääräisistä kieli kustannuksista., mutta meilläkään se ei läheskään riitä. Mielestäni esiopetuksesta koko sivistystoimeen on päästävä yhden talon järjestelmään. Ei rakenneta erikseen uusia seiniä ja palkata henkilökuntaa ym. erikseen suomen tai mitä muuta tahansa kieltä puhuville. Tämä malli leikkaa kuluja reippaasti ja parantaa kuntalaisten yhteenkuuluvuutta.
Voitto Mäkipää
Neljän harrastavan isä: oletko aivan varma, että harrastuksen suurin kuluerä on vuoromaksut? Futiksessa ei ainakaan ole, kun meille on esitelty joukkueen budjetti.
Futareiden vanhempi
Tuota säästölistaa kun katsoo, niin kaikki toimet suuntaa lapsiin ja nuoriin. Kuka näitä päättää? Vanhat päättäjät. Vanhoiltakin pois jotakin: esim. ilmaiset liput uimahalliin.
Tasapuolisuutta
Kirkkonummelaisten kannattaa muistaa, että Veikkolassa on hyviä veromaksajia. Espoo on vaarallisen lähellä.
Anonyymi
Iso osa säästötarpeesta olisi katettu jo sillä, että kirjaston remontti olisi ostettu hyvällä ammattitaidolla. Missä on poliitikkojen ja virkamiesten vastuut? Ei missään, kuntalaiset nämä mokailut maksaa ja päättäjät ja esittelijät eivät joudu vastuuseen vaikka isoja palkkoja aina perustellaan isoilla vastuilla.
Jorma K.
Lasten varhaiskasvusta ja koululaisten asioiden karsitaan mutta semmoiset hankkeet jotka voisivat odottaa viedään läpi . Laitetaan vaan lapset kävelemään 5 km, innostavaa. Onpa tämäkin säästöä. Kuka tekee näitä päätöksiä?
Sanaton
Onhan nämä lueteltavat säästöt melkoisen pieniä puroja. Otetaan sieltä, mistä on ennenkin otettu - ja kohta ollaan ilman kohtuuhintaista harrastustoimintaa ja kirjastoja. Paitsi tietty keskustan uusi hieno kirjasto jää (ainoana?) elämään.
Nyt vaan kylmästi miettimään huikeita suunnitelmia, joissa kunta joutuu heti tai välillisesti maksumieheksi ja puhutaan heti suuremmista summista.
Kunnan sivuilta löytyy mm Mustikkamäki, joka on 2 km päässä Masalasta. Rakennettava alue, jossa ei ole infraa ollenkaan on huikea rahareikä köyhälle kunnalle.
Siinä yhdet hallivuorot tai pyöräparkit on ihan murusia.
Järkeä säästöihin, investointeihin ja osaajia miettimään tulevaisuutta!
Järkeä edes tähän toimintaan!
”Vapaa-aikapalvelujen asiakasmaksut ja ulkoisiin käyttövuoromaksut:
Korotuksella lasketaan kunnan saavan lisätuloja tänä vuonna noin 55 000 euroa. Päätös rokottaisi seurojen ja yhdistyksien taloutta.”

Ei vaan, se rokottaa lasten vanhempien taloutta ja karsii lasten määrää harrastuksissa. Lasten kk-maksuista iso osa on käyttövuoromaksuja.
Neljän harrastavan lapsen isä
Nimimerkillä Parkkipirkko, pyöräilijät ei näitä häkkyröitä ja katoksia ole halunneet eikä tarvitse,normi telineet riittää.Kävely ja pyöräily ovat järkevin tapa liikkua, aina kun se on mahdollista.Koiravero on toinen asia, sitä tarvitaan ehdottomasti.Veronkanto, koirien aiheuttamat kustannukset, esim,
(nämä tarhat),vahingot ,haitat, ihmisten vahingoittamiset ,jopa
kuoleman aiheuttamat hyökkäykset(1 vuodessa),määritelee veron suuruuden.3000€ vuosi näyttäisi olevan hyvä aluksi ,ja tarpeen mukaan korjaus.Koiralle merkki korvaan, että vero on maksettu.Jos merkki puuttuu,vero ja sakko.


Pyöräilijä
Kyllä etelä Kirkkonummellakin on halukkuutta liittyä Espooseen!
Tehkää aloite ja katsotaan saako paljon kannatusta.
Syöttöporsaan hallintoalamainen
Kuka pitäisi lautakunnan kokouksessa Kantvikin puolia? Saamme muuten katsella jedestä tullutta vanhaa rikkinäistä kaukaloa pillu-teksteineen viisi vuotta, viisi vuotta liian kauan! Kantvikin lähiliikuntapaikan toteutuninen olisi upeaa! sille on tehty hyvät pohjatyöt ja maatyöt on aloitettu, Kantvikin lapset ja aikuisetkin ansaitsevat kunnan palveluja, nyt kaikki, ihan kaikki ilmainen liikuntaharrastustoiminta on kaukana Masalassa ja Veikkolassa
Anonyymi
Paljon kunnantalosta maksetaan vuokraa kuukaudessa? Onko se nykytilanteen takia tyhjillään, mutta vuokramenot silti juoksevat? Voitaisiinko pandemian opettama digiloikka hyödyntää ja pitää vastaisuudessakin kokoukset etänä ja luopua koko talosta? Vai voisiko edes kunnan johtoporras, joka on rahan menoista päättänytkin, osallistua säästötalkoisiin ottamalla palkatonta lomaa?
Päätöksen kantajat osallistumaan säästötalkoisiin
Koira ja pyörävero on ihan paikallaan kun on kerran rakennettu niin hienot mestat
Parkki pirkko
Voi hyvät hykkyrät. Nyt on hukassa kansantalouden ja talouden hoidon perusasiat. Säästölista vaikuttaa ammattikoulutasoiselta puuhastelulta ja helpoimman kaavan mukaan toteutetulta.
Mauri
Kansalaisten palvelujen säästäminen säälittävää, mutta päättäjien palkkojen leikkaaminen olisi enemmän kuin suotavaa...?
Anonyymi
"Isä Veikkolasta" - kiva kun kerroit, et Veikkolassa on vain 5400 asukasta, joista 1600 on lapsia! Teillä on siel kirjasto, terkkari, urheilupuisto ja mitä vielä? Nyt jäitä hattuun Veikkolalaiset. Kirjasto pois, muut palvelut minimiin. Tollasella asukasmäärällä kannattaa hakea palvelut muualta. Ei tääl Kirkkonummel muuallakaan ole tollasia palveluita tollasella asukasmäärällä. Lisää asukkaita eka ja sitten palvelut. Nuorisolle kunnol tekemistä, että eivät tylsisty ja saavat apua mahdollisimman nopsaa.
Eihän Veikkolas edes oo asukkaita?!
Tästä listasta, katsotaan mitä lautakunta uskaltaa tehdä!
Hyttysen puremaa

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx