(47) kommenttia

Kunnan säästöt: Omaishoidon palkkioihin esitetään leikkauksia – noin 100 hoitajan tuki laskisi

Omaishoidontuen piirissä on Kirkkonummella noin 260 henkilöä, heistä kaksi kolmasosaa on yli 65-vuotiaita.

(Päivitetty 9.10.) Kirkkonummen kunnan säästötoimissa ensi vuodelle on esillä myös omaishoitajien palkkiot. Esitetyn mallin mukaan kunta tavoittelee vajaan 220 000 euron vuosisäästöä.

Kirkkonummella on käytössä omaishoidon tuessa nyt viisi palkkioluokkaa, jotka ovat 408 ja 1 420 euron välillä.

Laissa on määritelty kaksi palkkioluokkaa, joista minimi on Kirkkonummenkin käyttämä 408 euroa ja toinen vaativampaa huolenpitoa edellyttävän hoidon vähimmäispalkkio 816 euroa.

Kunnan perusturvassa on laskettu, että palkkioluokkien karsiminen viidestä kolmeen voisi säästää lähes 220 000 euroa vuodessa.

Muutoksen palkkioluokissa arvioidaan laskevan noin 100 omaishoitajan tukea.

Omaishoidon tuen piirissä oli Kirkkonummella viime toukokuun tietojen mukaan 264 asiakasta, joista yli 65-vuotiaita oli 167.

Palkkioita maksettiin viime vuonna omaishoitajille yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa.

Laskelmissa ei ole otettu huomioon sitä, miten palkkioluokkien muutos vaikuttaisi muiden kunnan tarjoamien palvelujen kysyntään.

Toisin sanoen palkkioiden pienentäminen voi johtaa siihen, että tuen piirissä olevia henkilöitä siirtyy käyttämään kunnan muita palveluja, kun omaishoitaja lopettaa tai vähentää omaishoitajana toimimistaan.

Lisätty (9.10.) Kirkkonummen perusturvalautakunta päätti 8.10. ehdottaa, että pallkioryhmiä ei muuteta, mutta kolmessa ryhmässä palkkioita lasketaan 10 prosenttia.

Leikkaukset ovat palkkioihin 62-114 euroa kuukaudessa. Alin palkkio 408 euroa kuukaudessa pysyy samana, koska se on laissa määrätty minimi.

(47) kommenttia
Kommentit (47)

Kommentit (47)

Sivut

Olin vuodesta 2013 alkaen omaishoitaja, joka päättyi elokuussa. Olen terveydenhuollon ammattihenkilö, joskin olen ollut eläkkeellä jo liki 12-vuotta. Joskus tuntui, että töissäkin olisi päässyt helpommalla kuin omaishoitajana, olihan sairaalassa aina työkaveri avustamassa. Täytyy sanoa, että kunnalta äärimmäisen huono suunnitelma etsiä säästöjä omaishoitajilta. Monella on tullut mitta täyteen ja olenkin saanut vinkkiä, että iso joukko omaishoitajia on itse irtisanoutumassa tehtävästään. Siinäpä kunnan pamput etsitte kymmeniä tuhansia maksavat hoitopaikat Kirkkonummen vanhusten hoitopaikoista. Tehkääpä sitten säästöjä jostakin muualta, että kykenette kustantamaan vuositasolla yli 50 000eur /per hoidettava. Miettikääpä uudemman kerran, kannattaako?
Liisalempeä Hoitajatar
Lienee meillä omaishoitajilla oikeus saada selvitys millä perusteilla tämä on päätetty ja paljonko kunta säästää omaishoitajien työpanoksella verrattuna siihen, että hoidettavat olisivat laitoshoidossa tai siihen verrattavissa palveluissa?
Tätä ei voi mitenkään hyväksyä ja tästä on saatava aikaan julkinen keskustelu! Kenties kansalaisaloite omaishoitajien aseman parantamiseen ja rahoituksen järjestämiseen valtion tuella?
Näin tärkeä olen kunnalle
Hävetkää !!!. Omaishoitaja, kodinhoitaja , ja laitoshoitaja tekee tärkeätä ja raskasta työtä. Nyt kaikki päättäjät tekemään tämän työn muutaman viikon samalla palkalla niin eiköhän asenne muutu. Ja kaikki turhat rakennukset jäihin kun tilanne on mitä on.
Ei taida päättäjät välittää
Fyyrin kupariseiniin meni rahat. Vanhukset ja vammaiset maksaa.
Maire
Onhan meillä päättäjä joka halusi petipaikat jorviin älytön
Siinä hoito
Omaishoidontuen leikkaaminen kostautuu tulevaisuudessa palvelutarpeena ja säästö muuttuu tappioksi.

Yksi rakennusvalvonnan sihteeri pystyy yhden tunnin aikana erinäisillä ohjelmistoajoilla tienaamaan perusteet useamman kuukauden palkkasummalleen. Rakennusluvassa on velvoittava aikamääre, jonka sisällä tiettyjen vaatimusten tulee täyttyä ja jos ei täyty, tulee lupaan hakea jatkoa ja siitä tulee luonnollisesti kunnalle tuloa.
Lisäksi tulee tehdä koko kunnan kattava kiinteistöveroselvitys, jossa tarkistetaan kiinteistöverovelvollisten maksuperusteiden ajankohtaisuus. Samalla tulee tarkasteltua luvaton rakentaminen, mistä sanktiot ovat kunnalla tuloa.Outsee
Keijo on niin oikeassa. Korkeasti koulutettua väestöä politikoidaan amispohjalta tai kirjekurssien turvin.
Tulos näkyy
Noloa!
Tämä vielä näkyy negatiivisest budjetissa
Mihin ne säästyneet rahat käytetään? Tasa-arvon luomiseen maailmassa?
Tacitaira
Erikoista laskentaa sairaanhoidossa säästetään mutta muuhun turhaan kyllä riittää rahaa rakenetaan kaikenmoista katosta ja puistoo
Voi voi päättäjät
Aivan uskomatonta touhua. Muistakaa näiden päättäjien ansiot seuraavissa vaaleissa. Useampi rakennusprojekti mennyt kunnassa täysin reisille ja lopputuloksena näistä on ollut miljoonien ylimääräiset maksut kuntalaisille päättäjien ja valmistelijoiden päästessä vastuista kuin koira veräjästä. Päättäjiksi jatkossa koulutettuja ja kokonaisuuden ymmärtäviä henkilöitä. Nyt varsin monelta kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäseneltä puuttuu vaalisivujen esittelyiden mukaan korkeakouluopintojen tuoma tietämys päätöksien tueksi.
Keijo
Siis ketkä ovat tämän aloitteen takana miksi kukaan ei kerro niin monet haluaisivat tietää? Minä myös
Tuulia
Miten ne kehtaa?
Anonyymi
Nyt äkkiä suosittelen jonkun kuntalaisen tekemään aloitteen liittymisestä Espooseen. Loppuu p.jauhanta perusturvalautakunnalta nopeiten.
Syöttöporsaan hallintoalamainen
Mitähän mahtaa hoitopaikka maksaa?Oletetaan vaikka 200000€ vuosi.Se 100 kertaa.
Siinä olis kunta ihmeissään,mistä rahat?
Terminator
Pistäkää omaishoitajat hanskat tiskiin ja antakaa kunnan hoitaa.Katsotaan miten kunnanrahat sitten riittää.Saavat kaivaa muutaman miljoonan jostain,että saavat hoitopaikan kaikille.
On kyllä härskiä touhua.
Pitihän se arvata, omaishoitajien korvauksia ehdotetaan alennettaviksi!! Kiitos vaan perusturvalautakunta, onhan osa teistä valtuustonkin jäseninä. Nuo 10 prosentin alennukset kuvastavat omaishoitajien työn arvostuksen aliarvioimista. Minulle on ihan turha selittää ; kunnan taloudellinen tilanne vaatii sopeuttamista myös tässäkin asiassa. Tai sitä, että korvausluokkia ei sentään vähennetty. Vuosien ajan rahaa on palanut typeriin koirapuistoihin, kalliiseen tienpätkään, ainakin yli 1,5 miljoonaa euroa. Paljonkohan 10 prosentin alennuksista tulee kunnalle säästöä vuodessa? Ja milloin sitten seuraavaksi ehdotetaan korvausten alentamista? Minä olen siinä ” onnellisessa ” asemassa, saan alinta korvausta eli bruttona 408 euroa kuukaudessa. Tähän ei ehdotettu alennusta. Verojen jälkeen noin vähän yli 9 euroa päiväpalkkana 24/7 työstäni, tuntipalkaksi muutamia kymmeniä senttejä. Eli en pääse rikastumaan , saan muutenkin pientä eläkettä.
Mielestäni omaishoidossa on kysymys periaatteista, inhimillisyydestä, omaisen hoitamisesta turvallisessa ympäristössä kotona, läheisen ja tutun ihmisen huolenpito ja hoito . Meistä omaishoitajista kukaan ei todellakaan tee tätä työtä rahan kiilto silmissä!
Omaishoitaja
Kuka tällaista on edes ehdottanut. Joku virkamies?
Utelias
Mitään arvokkaampaa ei voi olla kun omaa läheistänsä hoitaa.
Pikemminkin saisi korottaa palkkioita.
Lämmin kiitos ja syvä arvostus teitä kohtaan.
Rakkauden työ
Hyvät Kirkkonummen äänioikeutetut ! Katsokaapa kunnan nettisivuilta, ketkä kuuluvat perusturvalautakuntaan ja muistakaa kunnallisvaaleissa palkita nämä säästäjät. Ensin nämä viisaat homehduttaa kaikkki kunnan rakennukset käyttökelvottomaksi ja sitten säästetään omaishoitajissa. ilmeisesti säästöjä ei tule, kun ei tiedetä, mitä päätös vaikuttaa kunnan sosiaalimenoihin. Jos kunta haluaa säästää, niin palkatkaa yksi rakennusalan asiantuntija, joka osaa neuvoa näille tumpeloille, miten rakennuksia pitää hoitaa, ettei ne ole homeessa. Siitä ne säästöt tulisi.ö Mitä kunnalle tällä hetkellä maksaa nuo korvausrakennukset kouluilla ? Kertokaa arvoisat valtuutetut, jos siellä on numerotietoa hallinnassa. Olisi hyvä äänestäjänä tietää.
Markku Rönkkö
Markku Rönkkö
hölmöläisten touhuille jatkoa? ... jatketaan peittoa leikkaamalla toisesta päästä ! Omaishoito on arvokasta työtä ja sitä kuuluisi arvostaa eikä leikata. Kunta säästää kun omaiset voivat ja jaksavat hoitaa. Tyyris Fyyri avaa ovensa tänään - hinta tuplaantui yli alkuperäisen kustannusarvion (10>>20M). Nyt hoivasta sitten "säästetään" ???
äly hoi ...
Myös ne kuuluisat pyöräkatotset vois myydä ei ole pyöriä näkynyt
Oli tyhmyyden huippu
Tämä on todella noloa että tästä lähdetään ottamaan heikoimmassa asemissa olevilta monet ovat jättäneet työnsä ryhtyäkseen hoitamaan omaisiaan ja raskasta 24/7 aivan käsittämätöntä kuka tai ketkä ovat tämän idean takana voisiko joku kertoa
Hoitaja
Varmasti osa omaishoitajista lopettaa, kun olosuhteita kiristetään. Muutenkin raskasta ja jos talous heikkenee, lopettaminen on edessä. Kuka huolehtii uupuneista omaishoitajista?
Ihmetyttää
Tulkaapa kokeilemaan mitä on tehdä omaishoitajsn työtä 24/7. Siitä ilosta jää peräti muutama satanen käteen kuukaudessa. Tuntipalkka lienee senteissä laskettavissa, ei uskalla laskea, voi tulla itku.
Sen lisäksi hoitajan oma elämä on jäissä kokonaan, terveys ja järki lähtee hoitajaltakin. Laitetaanko sitten hoidettavamme laitoksiin ja tutkitaan koko kunnan hoivasysteemi. Onkohan kukaan kunnan päättäjistä laskenut, paljonko se tulee maksamaan kunnalle.
Nytkin valtion myöntämät varat kunnille omaishoidon tukemista varten ovat menneet kuntien mielestä tärkeämpiin kohteisiin, kuten teiden kunnossapitoon ym.
Peiliin katsomisen paikka olisi kunnan päättäjillä. Toivonpa totisesti että sitä niittää mitä kylvää ja aikanaan teidän tullessa vanhusikäänne, kukaan ei teitä enää naurettavan pienellä palkkiolla hoida. Osaatteko te edes hävetä? Ehkä se sana ei kuulu ahneuden päättäjien sanavarastoon.
Onneksi vaalit tulossa.
Kaija Salmi
Nyt menee kunnan säästötalkoot pahasti mönkään.
Päättäjät hoitamaan vanhuksia viikoksi ja yöpymään myös siellä vanhusten luona, niin tietävät mitä on olla omaishoitaja 24/7.
Rikkaat eivät hoida vanhuksiaan omaishoitajina, he laittavat omaisensa kalliisiin yksityisiin hoivakoteihin.
Köyhän pitää hoitaa rakkaitaan, koska heillä ei ole varaa yksityisiin hoivakoteihin.
He, jotka jaksavat hoitaa omaisiaan, eivät halua sijoittaa heitä täysiin kunnallisiin hoitolaitoksiin, jotka ovat hoitajamitoitukseltaan vajaamiehitettyjä.
Äitinsä hoitanut
Kunnat säästävät omaishoitajien rakkaudella jo nyt järkyttäviä summia! Kuinka kehtaavat. Palava sydän ryhmä facessa on tekemässä omaishoitajien asioista uutta aloitetta. Nyt loppuu omaishoitajien kyykytys
Yksi monesta
Hävetkää päättäjät .

Mummeli
Kyllä on väärin ottaa palkasta pois, omaishoitaja tekee työtä 24/7 ja se on raskasta työtä. Verot on korkeat vaikka on pieni eläke. Ja vahukset pitää hoitää eikä saa olla rasite. Hävytöntä. Mitä kunnnan päättäjät ajattelee.
Ei taida päättäjät välittää
Noin niinkuin mielipiteenä voitais ottaa sieltä mitä ei saa sanoa ääneen eikä siitä saa kirjoittaa tulis hyvät massat säästöön
Fakta

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä