(22) kommenttia

Kunnan säästöohjelma: Lomautukset vasta viimeinen keino, kokouspalkkioihin ei aiota koskea

Kirkkonummen kunnantalolla joudutaan istumaan erinäinen määrä kokouksia ennen kuin ensi vuoden talousarvio ja säästökohteen on päätetty.

Kirkkonummen kunnan talouden tasapainostusohjelman valmistelu tuleville vuosille jatkuu nyt heti lomakauden jälkeen. Ensimmäisenä ovat esillä kunnan henkilöstökulut.

Kunnanvaltuusto päätti kesäkuun kokouksessaan jo säästöistä tälle vuodelle.

Tavoitteena oli tasapainottaa kunnan taloutta 5 miljoonaa euroa, mutta lopulta päädyttiin noin 4 miljoonan euron säästölistaan.

> Kirkkonummi hyväksyi 4 miljoonan euron säästöpaketin – liitos Espooseen nostettiin uhkakuvaksi (Viisykkönen 29.6.)

Samalla päätettiin, että uusia säästökohteita valmistellaan heti syyskauden kokouksiin.

Kunta tavoittelee vielä noin 18 miljoonan euron tasapainotusta ensi ja sitä seuraavana vuonna.

Kyseessä on summa, joka pitäisi saada vähennettyä kunnan toimintakatteesta, eli yhtäältä menoista ja toisaalta mietitään tulojen eli erilaisten maksujen nostamista.

Vielä ei kuitenkaan ole esitetty verojen korotusta, josta varmuudella keskustellaan ainakin syksyn mittaan, kun ensi vuoden budjettia tehdään.

Ensimmäisenä lomien jälkeen kokoontuu kunnan henkilöstöjaosto 5.8. Kokouksessa käsitellään henkilöstökuluja, ja mukana ovat myös kokouspalkkiot.

Jaostolle esitetään, että kunta pidättäytyisi lomautuksista ja irtisanomisista säästökohteina ja ne olisivat vasta viime käden vaihtoehto talouden sopeutuksessa.

Kunnan työntekijöiden työterveyshuoltoon esitetään karsintaa siten, että Kirkkonummi rajaisi työntekijöiltään laboratoriotutkimuksia ja erikoislääkäreiden vastaanottokäyntejä, jotka eivät ole lakisääteisiä. Säästöä voisi syntyä ensi vuonna noin 80 000 euroa.

Säästötoimena esitetään, että kunnan henkilöstölle tarjottaisiin palkattomien vapaiden ”erikoistarjousta”, joka oli käytössä muutama vuosi sitten, mutta siitä luovuttiin taloustilanteen parantuessa.

Erikoistarjouksen mukaan henkilöstöllä olisi halutessaan mahdollisuus anoa maanantaista perjantaihin ulottuva palkaton poissaolo ilman, että palkanmaksu keskeytyy myös viikonlopun ajaksi.

Esillä ovat myös kunnan kokouspalkkiot, joita maksetaan luottamushenkilöille ja myös viranhaltijoille, joiden on osallistuttava virka-ajan ulkopuolella kokouksiin. Vuosittain kokouspalkkiot kustantavat kuntaa noin 400 000 euroa.

Henkilöstöjaoston tulevassa kokouksessa on esitys, että ainakaan tänä vuonna ei palkkioihin kajota.

Jos ensi vuoden talousarviovalmistelussa ilmenee, että leikkaustarve on välttämätön, kokouspalkkioita karsitaan 1.6.2021 alkaen, esityksessä todetaan.

Kunnan tarjoamat kesätyöt ovat olleet esillä yhtenä säästökohteena. Tässä vaiheessa esitys on, että kesätyöpaikkoja olisi ensi vuonna saman verran kuin tänäkin kesänä.

Kirkkonummen kunnalla on henkilöstöä noin 2 300.

(22) kommenttia
Kommentit (22)

Kommentit (22)

Tiedän reilun kilometrin pitkän tienpätkän mihin helposti saisi jopa 20 omakotitonttia. Talot saisi liitettyä kunnan vesi ja jätevesiviemäriin helposti (vesiosuuskunta). Kunta saisi kertaluonteisia maksuja rakennusluvista ja muista maksuista. Kiinteistöveroa tulisi noin 20000€ vuodessa. Kunnallisveroa ehkäpä 200- 300000 € vuodessa. Uudet asukkaat käyttäisivät kauppoja ja palveluja jne. Alueen kouluissa ja päiväkodeissa on tilaa. Mutta tällainenhan ei käy kunnalle. Maat ovat yksityisomistuksessa ja bussit kulkevat mutta huonosti. Mitä kunta tekee. No tietysti rakennuskielto.
Vastaavia paikkoja Kirkkonummella löytyy varmaankin kymmeniä, jos ei satoja. Ilmaiseksi ja pienellä vaivalla uusia veronmaksajia kunnalle. Mutta kun vaan ei käy.
Anonyymi
Kiinteistöveroselvitys tehtäväksi ja vapaamatkustajat maksamaan se kiinteistövero, joka heille kuuluu. Tämä on myös kuntalaisten tasapuolista kohtelua.
Vanhentuneet rakennusluvat, joiden katselmuksia ei ole luvan voimassaoloaikana suorittu, uudelleen hakuun ja maksut niistä kerättävä.
Nämä ovat helppoja keinoja tuoda katetta kunnan kassaan, jälkimmäisen tarkastelun voinee toteuttaa nykyaikana yksinkertaisella tietokoneajolla.
Mjlis
Puoliso: Henkilöstön lomauttaminen ei ole ratkaisu huonoon johtamiseen. Onkohan puolisosi ottanut yhteyttä tästä jonnekkin esim. työsuojeluvaltuutettuun tai luottamusmieheen? Kirkkonummella on muutenkin pulaa pätevistä työntekijöistä. Kunnan säästöjä ei voida repiä vain pienipalkkaisten työntekijöiden selkänahasta vaan näihin talkoisiin pitää osallistua ihan jokaisen kuntalaisen.
Duunari
Pisama. Kota on kunnan varhaiskasvatuksen. Ihmettelen, miksi sen ympäristöä ei hoideta mitenkään?
ohikulkija
Varhaiskasvattaja: olen varhaiskasvattajan puoliso. Puolisoni varhaiskasvattaja on painanut töitä koko kesän varhaiskasvatuksessa oman ( riskiryhmäläinen) ja perheemme terveyttä uhaten. Päälliköt sen sijaan ovat olleet etätöissä, eikä heitä ole kentällä näkynyt. Varhaiskasvattaja puolisoni on nyt väsynyt ja pahoillaan kun ei pysty antamaan työssään kun 50% itsestään lapsille ja perheille. Toivomme lomautuksia, jotta pääsisi hetkeksi eroon surkeasta johtamisesta ja johdon välinpitämättömyydestä työntekijöitään kohtaan.
Puoliso
Puoliso: minä en ole mökillä ollut etätöissä, vaan hoitanut lapsia koko kesän tehden pitkiä päiviä, noudattamalla pandemiaan liittyviä sääntöjä/suosituksia, nyt vietän ansaittua vuosilomaa. Lomautettuna ei oikein voi huokaista, kun tulot pienenee, ei se lomautuskorvaus ole sama summa, kuin palkka. Huokaise sinä vaan puolisosi kanssa ja jätä varhaiskasvattajat rauhaan.
Varhaiskasvattaja
Tyhjäkäynti: eikö se kota ole srk ja partiolaisten?...
Pisama
"Tavoitteena oli tasapainottaa kunnan taloutta 5 miljoonaa euroa, mutta lopulta päädyttiin noin 4 miljoonan euron säästölistaan".
missä taloushallinto
Miksi lähellä Jokirinteen uutta koulua on pöpelikössä uus hieno kota jossa lukee että se on lasten käytössä? Ei sielä koskaan ketään oo?? Mitä sekin
On maksanu ja miks se on niin huonossa paikassa? Kaikkeen sillä kunnalla onkin varaa.
Tyhjäkäynti
Minäkin kannatan lomautuksia. Kunnan työntekijät, jotka ovat kesän istuneet mökeillään etätöissä voisi laittaa päiväkoteihin töihin ja päiväkotihenkilöstö saisi huokaista lomautettuna. Ehkä motivaatio ja voimat palautuisi.
Puoliso
Esko: miksi kunnan työntekijöiden pitää paikata lomautuksilla kunnan tilannetta? Eihän kaikki kunnan työntekijät edes asu Kirkkonummella. Eikö kaikkien kuntalaisten pitäisi niihin talkoihin osallistua
Anu
Kannatan lomautuksia
Esko
@kuntalainen. Miten niin? Eikös suhde olisi kuitenkin se sama? Luottamushenkilöt ovat vaalissa valittu..
Anonyymi
Suositaan jatkossa kuntaan rahaa tuovia asukkaita. Kunnan henkilöstömäärä sopeutettava tehtäviin nähden realistiselta pohjalta.
Abra
Jerri Kämpe-Hellenius kirjoittaa asiaa tuossa ensimmäisessä kommentissa. Valtuuston ja lautakuntien kokojen pienentämisellä, tasaantuisi myöskin tuo epätasapaino suomenkielisten ja ruotsinkielisten luottamushenkilöiden lukumäärien välillä. Kirkkonummen valtuuston kielellisen epätasapainon huomaa, kun vertaa sitä ympärillä oleviin muihin kuntiin. Vertasin eri kunnissa suomenkielisten ja ruotsinkilisten asukasmäärien prosentuaalista osuutta, suhteessa valtuutettujen lukumäärään. Kirkkonummen valtuustossa ruotsinkielisten prosuntuaalinen osuus on huomattavan suuri, verrattuna naapurikuntiin.
kuntalainen_
”Markus” puhut NIIN asiaa!
Maija vaan
Juuri kuten M Berg kirjoittaa, lisää veronmaksajia kuntaan, lisää omakotitarjontaa ja tontteja, älyttömiä kaavoitusmääräyksiä voi helposti höllentää esim sallimalla lohkoamisia.
Markus
On totta, että valtuusto voisi olla pienempi. Tuskin kuitenkaan kahdeksalla valtuutetulla taloutta paikataan. Enemmän olen huolissani demokratian heikentymisestä. Vaali vaalilta lautakuntia ja eri päätöksentekoelimiä on vähennetty. Valtuutetetuilta vaaditaan osallistumista lautakintiin. Ns. tavallisen kansalaisen vaikutusmahdollisuuksia on karsittu rajusti. Tämä on ollut kehitys myös muissa kunnissa ja se on kehitys harvempien henkilöiden valtaan.

Uskoisin, että säästöjä löytyy henkilöstöä kuullen sekä kuntalaisia kuullen. Päättäjät pelkäävät oman pallinsa puolesta liikaa.
Tero, entinen päättäjä
Jos aikanaan olisi rakennettu hieman pienimuotoisempi kunnantalo, sellainen ”arkisempi”, ei edustusta varten, niin olisipa kunnan talous varmaankin parempi, koska vuokramenot arkisemmasta kunnantalosta olisi pienempi.
Maija vaan
Ajatus valtuutettujen ja lautakuntaedustajien määrän pienentämisestä kannatettava. Peukkuja.
Penni
Kuntaan pitää saada uusia veronmaksukykyisiä asukkaita. Uudet asukkaat tarvitsevat asuntoja. Eli käytännössä perheitä. Mitä perhe tarvitsee. Asunnon, 4h+keittiö on aika minimi. Näitä ei ole Kirkkonummella kun muutama tähtitieteelliseen hintaan. Omakotitontti. Kunnalla ei ole. Yksityinen ei saa rakennuslupaa. Hankalaa.
Asukkaat tuovat verotuloja ja palvelumaksuja.
Liikenneyhteydet. Työmatka kunnasta Helsikiin kestää ikuisuuden, varsinkin jos joutuu vaihtamaan kerran tai kaksi. Linja-auto - Metro on järjettömyys. Suora yhteys Helsikiin pitää olla. Voiko HSL:stä erota ja järjestää suoria bussiyhteyksiä? Junalla pääsee kun pääsee. Länteenpäin esim. Lohjalle ja Karjaalle ei pääse ollenkaan julkisilla. Oma auto on käytännössä pakollinen mutta tiet pitää saada kuntoon. Esim. Kehä III, kaksi kaistaa ja pimeä kun mikä. Tosivaarallinen.
Näyttää siltä että osa kouluista saadaan siedettävään kuntoon muutamien vuosien sisällä. Uusia rakennetaan ja suunnitellaan. Hyvä asia.
Mutta.
Asuntoja uusille asukkaille.
Likenneyhteydet kuntoon.
Lisäksi: Palveluja, kirjastoja, terveyspalveluja, vapaa-ajanviettomahdollisuuksia jne.
Säästämällä ei saada uusia asukkaita.
M Berg
Yksittäisen valtuutetun palkkion suuruutta merkittävämpi asia olisi mielestäni huolella harkita valtuuston ja lautakuntien koot ensi vuoden kunnallisvaalien jälkeen.

Valtuusto: Lakisääteisesti Kirkkonummella (alle 50 000 asukasta) oltava vähintään 43 valtuutettua - nyt on 51.

Lautakuntien kokojakin voisi myös miettiä. Esim Raasepori ja Kerava toimivat 11 henkilön kaupunginhallituksilla (Kirkkonummella kunnanhallituksessa 13 hlö) jne.

Luottamustyössä mukana olevana niin kyllä valtuutetut palkkionsa eteen töitä joutuvat tekemään ja he sen myös ansaitsevat - mutta kärsisikö demokratia sittenkään jos kokoja tarkistetaan. (Voisi samalla jouhevoittaa kokouksiakin)
Jerri Kämpe-Hellenius

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx