(9) kommenttia

Kummallinen äänestys: Veikkolan kirjasto jää entiselle paikalle

Veikkolan kirjasto on toiminut vanhassa kansakoulussa 26 vuotta.

Veikkolan kirjaston sijainti on ratkaisu tällä erää. Kirjasto jää vanhaa kasankouluun, ja sen tilat peruskorjataan.

Kunta on pallotellut tänä vuonna Veikkolan kirjaston paikkaa. Ehdolla on ollut uudet tilat Veikkolan kouluun suunnittelussa lisärakennuksessa.

Kirkkonummen kunnanhallitus päätti maanantai-iltana veikkolalaisen Matti Kaurilan (kok.) esityksestä, että nykyinen kirjastorakennus peruskorjataan kirjaston tarpeisiin.

Päätös syntyi äänestyksellä ja varsin poikkeuksellisilla luvuilla 8-0.

Päätös oli sinänsä yksimielinen, koska kukaan ei ainakaan ääneen vastustanut Kaurilan ehdotusta. Sen sijaan viisi kunnanhallituksen jäsentä äänesti tyhjää.

Kirjaston tulevaisuus oli esillä, kun kunnanhallitus päätti Veikkolan koulun laajennuksen tarveselvityksestä.  Samalla piti ratkaista tulevatko koulun yhteyteen tilat kirjastolle vain eivät.

Kunnanhallitus evästi jatkosuunnittelua siten, että päiväkoti, mahdollinen neuvola ja hammashoitola toteutetaan nykyiselle päiväkodin tontille omana rakennuksena.

Lähtökohtana on, että tilat mahtuvat nykyiselle päiväkodin tontille ilman aikaa vieviä kaavamuutoksia.

> Kuuma kysymys Veikkolassa: Kirjastolle uudet tilat ja muutto koulukeskukseen (Viisykkönen 18.8.)

 

(9) kommenttia
Kommentit (9)

Kommentit (9)

Työntekijä. Kaikki paperit siirretty ajallaan ja asiallisesti palvelun tarjoajalta toiselle. Vain työterveyshuollon tiedot häipyivät, muut lääkärikäynnit samalta ajalta tallessa.
v....taa yhä
Veikkolan suojeltu kirjastorakennus on erittäin vilkkaasti kyläläisten käytössä ja sijainti sopivasti kyläkeskustan alueella, koulualueiden liepeillä, mutta kuitenkin erillään ruuhkaisista liikenneympyröistä. Ensimmäiset 40 vuotta rakennus täytti hyvin silloiset vaatimukset huollettuna ja hoidettuna. Myöhemmin tehdyt korjaukset johtivat tuhansia muitakin suomalaisia rakennuksia kohdanneisiin ongelmiin, kuten väärien materiaalien ja liimojen sekä liian tiiviiden rakenteiden aiheuttamiin ilmanvaihdollisiin puutteisiin. Nämä ongelmat selvisivät maassamme yleisesti vasta vuosien päästä ja osa rakennuksista on pystytty täysin korjaamaan ja osa tuhottu lopullisesti.
Kirkkonummen kunnalla on ollut lähivuosikymmenen aikana isoja rakennushankkeita, muun muassa Veikkolan kaksi koulua ja kunnantalo. Ja mitä on tapahtunut? Kaikissa näissä uusissa rakennuksissa on syntynyt satoja tuhansia maksaneita vesivahinkokorjauksia! Ei voi olla toteamatta, että valvonnassa ja kiinteistöjen hoidossa on ollut välinpitämättömyyttä. Uudetkaan rakennukset eivät ole pysyneet kosteusvaurioitta!
Kirjaston peltikatto uusittiin kolmisen vuotta sitten ja mitä tapahtui: vettä valui toisen kerroksen kotihoidon tiloihin, oletettavasti piipun reunaa pitkin. Henkilökuntaa pidettiin tiloissa luvattoman kauan tutkimatta tilannetta ja ottamatta henkilökunnan huolta ja oireita todesta. Vesivahingosta aiheutuva kosteus aiheuttaa nopeasti homevaurioita ja siksi korjaustoimenpiteisiin olisi aina ryhdyttävä välittömästi. Tämä toisen kerroksen vaurio ei kuitenkaan saa leimata koko taloa, varsinkin kun kirjasto- ja asuintilat oli todettu ennen katon uusimista terveiksi, mutta kunnostusta vaativiksi. Kirjaston tilat ovat vilkkaassa käytössä ja asukkaiden suosimia, kodikkaita tiloja. Kirjastotila, joihin saman kerroksen asuintilat voidaan yhdistää remontin yhteydessä, riittänee vuosiksi eteenpäin. Näin toteutuisi kyläläisten toive.
Kirjastotalo oli 1950 -luvulle asti rappaamaton, vankka punatiilitalo, eikä näinollen rakenteiltaan homealtis puu- tai betonitalo. Rakennuksen kostuneet toisen kerroksen tilat voidaan korjata. Muu kunnostus- ja korjaustarpeet ovat iän, tekniikan kehittymisen ja huoltamattomuuden mukanaan tuomaa remonttia, maalausta, rappausta, laitteistojen ja sähköjen uusimista sekä sisäilman parantamiseksi tehtäviä muutostöitä ym.
Ehdotan, että kiinteistöstä vastaavat päättäjät (tai perustettava työryhmä) saavat ja ottavat käyttöönsä päätöksenteossa käytetyt kartoitukset, korjaussuunnitelmat, sisäilman tutkimustulokset ja päätösperusteet sekä ryhtyvät toteuttamaan nopeasti kirjaston korjaussuunnitelmaa. Kirjastomme on kyläyhteisömme olohuone!
Pirkko Kautto, Veikkola
Todella tyhmä päätös ja rahan tuhlausta! Älkää sitten itkekö, kun keskustassa on uusi hieno kirjasto...
Anonyymi
Kirkkonummen kunnassa on moni sairastunut huonon sisäilman takia, useissa eri toimipisteissä kun on ongelmaa sisäilman kanssa. Saa varmaankin kysyä, että missä toimipaikassa on sellainen sisäilma, josta ei tule oireita / sairaslomia.
Saneeraukset ei ole oikein onnistuneet . Ei se ilmastoimtiteipillä se ilmanlaatu parane.
Henkilöstön terveys
V....taa, kun kunnan työterveyshuollon tarjoaja vaihtui, kaikilta kysyttiin saako tiedot siirtää uudelle. Jos suostumusta ei antanut, tiedot eivät siirtyneet.
työntekijä
Ei kukaan välitä työntekijöisen sairastumisista tässä kunnassa. Itse sairastuin muutama vuosi sitten, kukaan ei ole edes pahoitellut asiaa, vaikka hömemörskä siinä saman tien purettiin. Kummallisesti kaikki terveystiedotkin hävisivät työterveyshuollosta kun palveluntarjoaja vaihtui....
v....taa
Purkamalla eivät hometalot lopu Suomesta! Veikkolan kirjastotalo on tiilitalo, ei betoni- tai puutalo, joissa home kiinnittyy helpommin rakenteisiin. Rakennus kesti 40 vuotta homeettomana, mutta suomalaisissa 1960-1970 rakennustavoissa unohdettiin "rakenteiden tuuletus". Suuri määrä vanhoja rakennuksia tuhottu peruskorjausten yhteydessä väärin toimenpitein tai huolimattomuuden tähden. Veikkolan kirjaston peltikatto uusittiin muutama vuosi sitten. Uusi, vakava ongelma syntyi uusinnan jälkeen kun vesi valui huoneisiin todennäköisesti piipunreunustaa pitkin. Tiilirakenteinen talo pystytään useimmiten korjaamaan täysikuntoiseksi. Saamme vielä hyvät kirjaston ja kerhojen tilat kylän vanhimpaan julkiseen kivirakennukseen.
Anonyymi
Onko kirjaston työntekijöiden ääntä kuunneltu? Siellä joutuvat homeiden keskellä työskentelemään!!!
Tuuliakaarina
Kalliksi tule kun puolet talosta on homevaurio joka ei edes korjauksella parame van on purkukunnossa..Edes vastutonta laita veronmaksajen rahat tuohon..
Profa

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx