(11) kommenttia

KP: Kirkkonummea kiellettiin järjestämästä yhteisiä uskontotunteja – ”Kunta on kehittänyt oman aineen kouluun”

Viranomaiset ovat antaneet Kirkkonummen kunnalle huomautuksen uskonnonopetuksen järjestämisestä. Opetusta on annettu samassa ryhmässä eri katsomussuunnan oppilaille.

Taustalla on ortodoksivanhempien valitus viranomaisille ja vaatimus, että heidän lapsilleen pitää järjestää omaa uskonnonopetusta eri ryhmässä.

Vanhemmat protestoivat siitä, että Kirkkonummen ruotsikielisessä opetustoimessa oli päätetty järjestää yhteiset tunnin niin luterilaisille, ortodoksisille kuin elämänkatsomustietoa opiskeleville lapsille.

Aluehallintovirasto (Avi) on tehnyt valituksen pohjalta ratkaisun ja todennut, ettei Kirkkonummi-malli ole lainmukainen, kertoo Kyrkpressen-lehti.

Vastaavia kanteluita on tehty muuallakin Suomessa, kun kunnat ovat ”niputtaneet” uskonnonopetusta yhteisiin ryhmiin.

Eri katsomussuuntien oppilailla on koulussa ollut uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksessa eri opetussuunnitelmat, mutta opetusta on antanut sama opettaja yhteisessä ryhmässä.

Avin mielestä yhteisiä tunteja voi järjestää sellaisissa teemoissa, joissa asiat ovat selkeästi yhteisiä.

Sen sijaan eri katsomussuuntien ja uskontojen erityispiirteet on käytävä erikseen omassa ryhmässä läpi kuten ortodoksiseen uskoon liittyvät käsitykset ja opit.

Valituksessaan Aville oppilaiden vanhemmat ovat todenneet, että Kirkkonummella on kehitetty käytännössä aivan oma aine kouluun.

Laki toteaa, että perusopetuksessa on oppiaineena uskonto tai elämänkatsomustieto.

Uskonto tai elämänkatsomustieto on peruskoulussa pakollinen oppiaine.

Opetus on poliittisesti sitoutumatonta ja uskonnollisesti tunnustuksetonta.

Eri uskontokuntiin kuuluville kuten esimerkiksi islaminuskoisille on annettava omaa uskonnonopetusta, jos ryhmään tulee vähintään kolme oppilasta ja huoltajat haluavat erillistä opetusta.

Kaikille oman uskonnon opetuksen muodoille on laadittu yhteiset tavoitteet ja keskeiset sisällöt.

Kirkkonummen ruotsinkielisen varhaiskasvatus-ja opetusjaoston puheenjohtaja Tony Björk toteaa Kyrkpressenissä, että uskonnonopetusasia otettaneen esille jaoston syyskuun kokouksessa.

> Läs: Kyrkslätt gjorde fel med religionsundervisningen​ (Kyrkpressen 30.8.)

(11) kommenttia

Kommentit (11)

Sivut

Kyllä uskonto tulisi liittää osaksi historiaa jo nyt ja käsitellä kaikki eri uskontokuntien syntyhistoriat sekä kehitys kuten muutkin historian tapahtumat. Uskonnolla on kuitenkin ollut suuri vaikutus historian käänteisiin, joten poiskaan sitä ei voi historian lehdiltä ottaa. Tuo aktiivinen uskominen voitaisi sitten jättää kaikkien oman harkinnan varaan ja suorittaa omalla tavalla, omalla ajalla esim. perheen tai kirkon/vast. parissa.
Uskotaan mihin halutaan
Uskontoa pitäisi opettaa kuten mitä tahansa muutakin historiaa niin kauan kuin näihin satuihin versiosta ja uskontokunnasta riippuen löytyy uskovia. Kun joskus se päivä koittaa, että loputkin ihmiset ymmärtävät uskontojen olevan valtapelin nappula ja heikon ihmisen mielialalääke, pitäisi tämän laajentua osaksi muuta historiaa.
Uskonnot on satuja
Eikö kaikille voisi opettaa islaminuskoa? Onhan se tulevaisuutta täälläkin.
Rauhanuskonto
Jep..mitä muuta Knummi jättää tekemättä ja mitä tekee..
Kka
Kävin aikanaan sekä ortodoksi- että luterilaisilla uskontotunneilla. Tosin syy oli siinä että olisi tullut hyppytunti väliin. Lauloin myös luterilaisessa kirkkokuorossa. Ei näistä mitään haittaa ollut, eikä minusta mitenkään erityisen uskovaista tullut. Elämänkatsomusoppia ei silloin ollut.
Ortodoksi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx