(0) kommenttia

Koulurauha julistettiin kolmella kielellä – ”Kaikki erilaisia, mutta samanarvoisia”

Koulurauha julistettiin suomeksi, ruotsiksi ja viittomakielellä.

Noin 1500 kirkkonummelaista koululaista aloitti perinteisesti syksyn koulutyön todistamalla koulurauhan julistusta Gesterbyn suomen-ja ruotsinkielisen koulukeskuksen pihalla.

Viime vuosikymmenen alusta lähtöisin oleva perinne korostaa ennen kaikkea toisten oppilaiden huomioon ottamista ja asiallista käyttäytymistä koulussa.
Julistuspuheissa korostettiin erityisesti kaikkien ihmisarvoa. 

− Meistä kaikki ovat erilaisia, se pitää hyväksyä ja sitä pitää kunnioittaa, useassa puheenvuorossa kiteytettiin.

Aluksi äänessä olivat koulujen rehtorit ja sen jälkeen kunnan koulutoimen johtajat kunnes kolmen koulun oppilaat yhdessä lukivat koulurauhan julistuksen suomeksi ja ruotsiksi. Julistus tulkattiin myös viittomakielellä.

Välitunnilla järjestettyyn tapahtumaan perjantaiaamuna osallistuivat Winellska skolanin, Kyrkslätts Gynasiumin, Gesterbyn ala-asteen ja Pappilanmäen koulun oppilaat.

Perinne on lähtenyt liikkeelle Winellska skolanista ja mukaan ovat tulleet sittemmin muutkin samassa koulukeskuksessa toimivat koulut.

Perjantaina paistoi aurinko, sekin on perinne.

− Vain kerran on koulurauhan julistuksen historiassa satanut, muisteli koulutoimenjohtaja Mikael Flemmich, joka oli aloittamamassa perinnettä Winellskan rehtorina.    

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä