(19) kommenttia

Koulukuljetuksissa pahoja ongelmia, ekaluokkalaisia jäänyt ilman kyytejä − "Maanantaiksi pitää saada asiat kuntoon"

Kirkkonummen kunnan koulukuljetukset ovat takellelleet ensimmäisinä koulupäivinä pahasti. Ongelmia on ollut yhdellä liikennöitsijällä, jolla on lähes kaikki sopimuslinjat.

Kuntaan on tullut kolme päivää runsaasti palautetta vanhemmilta, joiden lapset eivät ole päässeet kouluun tai autot ovat tulleet niin paljon myöhässä, että lapset on kyyditty omin voimin.

− Tilanne on erittäin vakava, kun on kyse vielä monesti ekaluokkalaisista, jotka ovat aloittaneet koulukäynnin. Koulukyyti on erittäin tärkeä osa koulunkäynnin turvallisuutta, sanoo Kirkkonummen opetustoimen hallintopäällikkö Tiina Koivisto.

Kirkkonummi kilpailutti viime keväänä koululaisten sopimusliikenteen eli niiden oppilaiden kyydit, jotka menevät kouluun ja takaisin muuten kuin HSL:n vuorobusseilla.

Kilpailutuksessa helsinkiläinen First Profit Oy voitti lähes kaikki linjat, joita on Kirkkonummella 34. Yhtiö sai hoitaakseen 27 linjaa.

Sopimusliikenteessä kuljetetaan päivittäin noin 330 lasta. Loput tuhat koululaista, joille on järjestetty koulukuljetus, kulkevat koulumatkansa HSL:n busseilla.

Ongelmat ovat kunnan mukaan olleet yksin omaan First Profit -yhtiön linjoilla. Yhtiö on hoitanut ennenkin koulukuljetuksia Kirkkonummella, mutta pienemmässä määrin kuin nyt.

Yhtiötä on Koiviston mukaan kunnan puolelta puhuteltu erittäin vakavasti ja pyydetty kirjallista selvitystä.

− Kysymys on selkeästi sopimusrikkomuksesta, josta tulee seuraamuksia.

Yhtiön oli Koiviston mukaan luvannut parantaa tilannetta jo perjantaiksi, mutta valituksia on tullut edelleen.

− Heillä on nyt viikonvaihde aikaa saada liikenne kuntoon ja he ovat luvanneet tehdä hartiavoimin töitä. Maanantaina liikenne pitää olla kunnossa, se on ehdoton takaraja, Koivisto painottaa.

Kyseessä on ollut Koiviston mukaan niin pahoja laiminlyöntejä, että voitaisiin harkita sopimuksen purkamista.

− Sopimuksen irtisanominen olisi kuitenkin erittäin vaikeaa, koska mistä ihmeestä yht´äkkiä saataisiin uusi liikennöitsijä.

Yhtiö on luvannut aikatauluttaa reittejään uusiksi viikonvaihteen aikana. Vanhemmat voivat ottaa yhteyttä huomenna ja sunnuntaina suoraan liikennöitsijään. Yhteystiedot löytyvät kunnan nettisivuilta.

(19) kommenttia

Kommentit (19)

Sivut

Tämä oli odotettavissa tulkaa taksit takaisin ja olkaa niinkuin ennenkin..... ennen kaikki oli toisin pystyi luottamaan kyytiin ja se oli turvallista nyt on kuin villi länsi eikä sheriffiä näy horisontissa. Kyse on lapsista jotka eivät vielä pysty millään huolehtimaan itsestään ja vanhempien on pakko käydä töissä eivät voi vain odotella koska taksi tulee koska työnantaja ei siitä kauan tykkää jos tulee joka aamu kymmeneksi töihin tai lähtee aina aikaisemmin hakemaan lapsensa koulusta kun kyyti ei tule.
korvauksia menetetystä työajasta kiitos
Ryhmähaaste.
Vastuu
Aivan käsittämätöntä nyt Kirkkonummen kunnan on otettava asia haltuun ennenkuin jonkun lapselle tapahtuu jotain. Liikennöitsijä on kunnan valitsema yritys joten kunta vastaa kaikesta siihen liittyvästä en halua että lapseni on hunningolla pari tuntia päivässä ja etenkin kun kyseessä on lapsi joka on juuri saanut koulukyydin koska ei kykene itse huolehtimaan menemisestään kouluun tai edes kantamaan vastuuta tekemisistään. Vanhemmat eivät vain voi eikä pysty joka päivä vahtimaan toimiiko kuljetus toisekseen laki määrää kunnan velvoitteet tässä asiassa. Lapsi ei tule menemään kouluun jos tämä jatkuu vaan kunta saa järjestää kyydin muulla tavalla. Kyytiin on pakko voida luottaa ja sen on oltava turvallista.
Pöyristynyt
Syvä huokaus! Viime syksynä sai niskaansa lokaa Kajon nyt First Profit. Hieman ehkä huvittaa että kunnassa huudellaan ehdottomista takarajoista kun itse ei pystytä näitä asioita ottamaan haltuun. Kunnalla on myös vastuu! Ei tätä joka syksyistä kuljetus kaaosta kokonaan voi taksiyhtiöiden piikkiin laittaa. Parhaansa siellä kuljettajat tekevät kun koittavat lapsemme kouluun kuljettaa. Kukaan tuskin tahallaan jättää lapsia hakematta varsinkin kun tätä on nyt monta vuotta lehdissäkin pohdittu. Jokainen hintakilpailussa oleva taksiyhtiö vetää tietenkin hintaan oman rajansa, mutta tuo tälläkin palstalla paljon esiin tullut "alin hinta" ei kyllä todellakaan ole mikään mittari siitä voiko kyyti toimia vai ei. Eiköhän siellä taksifirmoissakin ihan oikeat ihmiset, puolisot, perheen isät ja äidit yms tätä työtä tee. Lasten etu, turvallisuus ja hyvinvointi on varmasti lähes jokaiselle kuljettajalle se pääasia!

Tietenkin asioista pitää keskustella kun ongelmia ilmenee ja tiedän että on todella kamala tilanne vanhempana huomata että kyyti ei toimikaan. Aamulla taksia ei näy tai lapsi ei olekaan taksin listalla. Meille näin on käynyt joka vuosi.
Tämä vuosi on kuitenkin ollut poikkeus ja First Profit on erittäin mallikkaasti täysin aikataulussa kuljettanut lapsemme kouluun ja takaisin. Eli ihan jokainen koulun kyydeissä ei ongelmia ole ollut.
Koulukyytiläisen vanhempana kyllä ihmetyttää tämä joka syksyinen ihmettely, asioiden epäjärjestys ja syyttely. Kaukaa kulkevat oppilaat ovat kunnan tiedossa jo keväällä kun koulukyydit anotaan. Miksi ihmeessä näitä kyytejä ei jo siinä vaiheessa tai viimeistään kesän aikana järjestellä kuljetusyhtiöiden kanssa niin että homma koulujen alkaessa voisi toimia kunnolla? Kunnassa vedotaan siihen että kuljetettavia oppilaita on lähes 1500 ja kädet ylös. Noh jatkossa lomat kesäkuulle ja heinäkuu järjestelemään asiat toimiviksi tai sitten lisää henkilöitä näitä hoitamaan jos resurssit kerta eivät riitä. Joka vuosi kuljetukset ovat lähteneet alkukankeuden jälkeen kuitenkin onneksi toimimaan. Mutta miksi sen "lumen pitää aina ensin yllättää"?

Tsemppiä kaikille perheille jotka ovat tänä syksynä joutuneet kokemaan tämän koulukyyti kaaoksen!
"Ehkä se vielä joskus toimii"
Lasten etu edelle...
näähän kilpailutukset menee niin että halvin voittaa aina,mut jos ei osata laittaa sellaisia vaatimuksia jolla homma saadaan toimimaan niin sit ollaan "housut kintuissa".pitäskö lähtee ottamaan mallia "kööpenhaminasta".
joku mättää

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx