(14) kommenttia

Koulujen väistötilat johtavat ketjureaktioon – Masalassa uusi paikka parakille tai koulutiloja monitoimitaloon

Masalan monitoimitalosta mietitään välikaikaista lisätilaa Nissnikun koulun käyttöön.

Kirkkonummen isot kouluhankkeet keskustassa ja Masalassa johtavat vielä vähintään seitsemäksi vuodeksi monimutkaisiin väistötilaratkaisuihin, joihin on etsitty eri vaihtoehtoja. 

Kiireellisin ratkaisu pitäisi tehdä jo Masalassa. Nissnikun koululle täytyisi kiireellisesti löytää lisätilaa, koska oppilasmäärä kasvaa ja Nissnikun vanhassa koulurakennuksessa on sisäilmaongelmien takia rajoitettu oppilasmäärää. Pikainen tarve olisi neljä opetustilaa.

Ratkaisuna pikaisiin tilaongelmiin on etsitty väistötiloja Masalasta. Sellaisia voisivat olla Köpaksen tyhjillään olevan päiväkodin paikalle pystytettävä kouluparakki ja Masalan monitoimitalon tilojen muuttaminen osin koulukäyttöön.

Varsinaista väistötilaongelmaa ei tällä Masalassa kuitenkaan ratkaista, vaan edelleen on aikeissa siirtää Nissnikun yläkoulun oppilaat keskustaan, jossa olisi jo valmiina väistötiloja ja tyhjilleen jääneitä Kirkkoharjun koulukeskuksen tiloja.

Nissnikun koulun väistötilojen vaihtoehtona on joko Kirkkoharjun koululta tyhjäksi jääneet tilat tai Gesterbyn koulukeskuksen nykyiset väistötilat.

Nissnikun koululle on luvassa kokonaan uusi koulurakennus, mutta sen rakennustöiden aloittaminen on suunniteltu alkavaksi vasta vuonna 2025.

Väistötilaratkaisussa vaikuttaa tavallaan kaikki kaikkeen. Väistötiloja tarvitaan vielä vuosiksi runsaasti, kun Gesterbyn koulukeskus rakennetaan uusiksi.

Vaihtoehtoja on puntaroitu kunnassa. Yksi ratkaisu voisi olla Winellska skolanin ja Kyrsklätts gymnasiumin siirtäminen Kirkkoharjun koulun. Tällöin käytettäisiin osittain pikakunnostusten jälkeen vanhoja tiloja ja jo käytössä olleita väistötiloja.

Winelska skolanille valmistuvat uudet tilat Gesterbyn uuteen koulukeskukseen ja ruotsinkieliselle lukiolle yhteiskampukseen Porkkalan lukion kanssa pääkirjaston viereen. 

Gesterbyn koulukeskuksen ja lukiokampuksen rakentaminen pyritään toteuttamaan 4-5 vuodessa, minkä jälkeen alkaisi Nissnikun koulun rakentaminen.

Väistötilaratkaisut ovat seuraavaksi Kirkkonummen palvelutuotannon lautakunnan listalla 14.4.

(14) kommenttia
Kommentit (14)

Kommentit (14)

Yläkoululaisille ei luulisi olevan vaikeuksia kulkea julkisilla keskustaan kouluun. Moni liikkuu jo harrastuksiin ja vapaa-aikana omatoimisesti. Toki pitää selvittää, että kuljetuskapasiteetti riittää lisääntyvään käyttäjämäärään. Pääasia on, että saadaan hyvät selkeät tilat joita ei ole jaettu turhan moneen paikkaan. Päätösten pitkittäminen lisää epävarmuutta!
Päätöksiä
Miksi parakkeja ei voi käyttää ovat ainakin ulkoapäin viksumman näköisiä kun monet muut rakennukset
Anonyymi
Miksi ihmeessä sisäilmaongelmien vuoksi siirretään lapset toiseen sisäilmaongelmien vuoksi käytöstä poistettuun kouluun?? Parakit Masalan.

Anonyymi
Masalan parakkikoulu nousi nopeasti ja oli ilmeisesti edullinen? Se on myös ainakin ulospäin viihtyisämmän näköinen, kuin mikään muu rakennus Masalassa. Eikö siis kannattaisi rakentaa toinen samanlainen ja ostaa tuo edellinenkin pois? Silloin ei olisi mitään kiirettä uuden koulurakennuksen kanssa, jos sellaista edes tarvittaisiin noiden jälkeen.
SB
Suunnittelu ja totetutus ovat meillä liian usein liian hitaita prosesseja. Asiat vellovat vuosia, kun jonkun intohimo ei anna periksi. Tällaisia peruspalveluihin liittyviä prosesseja tulee yksinkertaistaa kuitenkaan väheksymättä demokratiaa. Tässä uutisenkin mainitsemassa esimerkissä taidetaan olla myöhäs liikenteessä...
Tero Strand
Sisäilmasta on tullut oikein valtakunnallinen muoti-ilmiö. Vaikka olisi uusikin rakennus niin ei mene kauan kun valitus huonosta ilmasta alkaa. Nykyisin kun ei olla oikein mihinkään tyytyväisiä. Kamalaa suorittamista koko ajan.
Jarl Nerg
Kirkkoharjun koulun sisäilmaonhelmista tiedettiin pitkään, lähes 10 vuotta. Kummasti vaan tilat saivat kelvata vuosikausia. Vasta pitkän väännön jälkeen saatiin keskustaan uusi koulu.
Äitee
Ongelma ”ratkaistaan” siirtämällä lapset toiseen tilaan, jossa sisäilmaongelmia. Miksi noita kiinteistöjä ei voi hoitaa kunnolla?
Tuomas
Parakit Masalaan
Anonyymi
Palapeli lienee kuitenkin helppo suunnitella. Kirkkoharjun koulun siirryttyä Jokirinteeseen, keskustaan jäi koulutiloja ja iso väistöparakki. Noista tiloista lähti toista tuhatta oppilasta. Tila riittänee. Ympäri Suomea kuljetetaan oppilaita pitkiäkin matkoja - väliaikaisesti tai pysyvästi. Yläkouluikäisten kuljettaminen Masalasta keskustaan tuskin sydäntäsärkevää. Winelskasta puolestaan keskustaan vain kilometri. On tilakortit millä pelata hyvä ja edullisin ratkaisu ,,tossa idessa ei oo mitään järkeä anteeksi vaan
joku 777
Masalan monitoimitalossa on sisäilmaongelmia. Samoin Kirkkoharjun koulusta parakkeihin ja uuteen kouluun siirryttiin samoista syistä. Ei tilanongelmia voida tehdä siirtämällä oppilaita epäterveellisistä tiloista toisiin vastaaviin?! Miksi tarpeeksi montaa parakkia ei vain voida siirretä Masalaan?
Järjetöntä touhua
Uusien koulurakennusten rakentamisen aloittamisen viivyttelyllä ja huonoilla väistötilaratkaisuilla karkotetaan asukkaita ja koulujen henkilökuntaa. Kuinkahan kauan esimerkiksi Sundsbergin asukkaat haluavat odottaa asiallisia koulutiloja? Tiesivätkö Onnelliseen kylään muuttaneet, minkälaiseen kouluun lapset päätyvät? Ei pätevää henkilökuntaa houkutella ja pidetä, jos työskentelytilat ovat mitä sattuu. Nissnikun koulun rakentamista ei voida aloittaa vasta 2025.
Kirkkoharjun koulun rakennuksissa on sisäilmaongelmia ja todennäköisesti Masalan monitoimitalo osoittautuu myös kestämättömäksi vaihtoehdoksi.
Päättäjillä on kova vastuu tehdä kestäviä ja kannattavia ratkaisuja. Voimia ja viisautta heille! Nykyiset suunnitelmat ovat puutteellisia
Qwerty
Ks. artikkelin kuva Kirkkonummen käsitys alueellisesta tasa-arvosta -> uusi kirjasto Fyyri vs. Masalan betonibunkkeri kirjasto / monitoimitalo. Bättre folk. Asiat laitettava oikeaan arvo -ja tärkeysjärjestykseen. Nissnikun koulun rakentaminen aloitettava välittömästi. Ei ole pienten koululaisten vika, että Kirkkonummen kunta rakennustyön tilaajana ja valvojana on yhdessä rakennusliikkeiden kanssa sössinyt nykyisen koulurakennuksen. Tämän jälkeen voidaan uusia Masalan kirjasto / monitoimitalo ajanmukaiseksi. Kirkkonummen poliitikkojen lempilapsi -> velkarahalla rahoitettu alunperinkin väärin sijoitettu kuollut keskusta, monumentteineen ehtii kyllä odottaa. Masalalaisten ja Veikkolalaisten kannattaa tulevissa vaaleissa olla tarkkana. Äänet vain oman alueen kehittämistä kannattaville. Nykyisten päättäjien höpinät ja satuilut koko Kirkkonummen kehittämisestä kannattaa unohtaa. Se on viimeisen 30-vuoden aikana nähty että puheet ja teot eivät oikein kohtaa. Kehittäminen Kirkkonummella on yksipuolisesti painottunut nykyiseen keskustaajamaan, josta iso osa kaupallisista toimijoista on samaan aikaan kadonnut. Masalasta luvattiin aikanaan rakentaa viihtyisä puutarha kaupunginosa nyt siitä ollaan kovaa vauhtia rakentamassa vuokrakasarmia, jolla kunta täyttää lakisääteiset vuokra-asunto kiintiönsä. Samaan aikaan Masalan palveluita yritetään siirtää nykyisen kaupallisesti kuolleeseen keskustaajamaan.
Kupla nimeltä K-nummi
Palapeli lienee kuitenkin helppo suunnitella. Kirkkoharjun koulun siirryttyä Jokirinteeseen, keskustaan jäi koulutiloja ja iso väistöparakki. Noista tiloista lähti toista tuhatta oppilasta. Tila riittänee. Ympäri Suomea kuljetetaan oppilaita pitkiäkin matkoja - väliaikaisesti tai pysyvästi. Yläkouluikäisten kuljettaminen Masalasta keskustaan tuskin sydäntäsärkevää. Winelskasta puolestaan keskustaan vain kilometri. On tilakortit millä pelata hyvä ja edullisin ratkaisu.
Järkevää

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä