(15) kommenttia

Koulujen syyslomista äänestettiin taas – syntyi uusi malli kahdeksi vuodeksi eteenpäin

Vuodesta toiseen hiertänyt päätös koulujen syysloman pituudesta syntyi jälleen äänestäen. Tällä kertaa malleja oli loppumetreillä kolme.

Kirkkonummen sivistys- ja vapaa-aikalautakunta päätti torstai-iltana, että kouluissa on ensi vuonna pitkä eli viikon syysloma ja kahden vuoden kuluttua lyhyt eli kahden päivän loma torstaina ja perjantaina.

Viikon loma on ollut käytössä nyt kahtena vuonna. Sitä ennen Kirkkonummen kouluissa pidettiin aina lyhyt syysloma.

Lomapäätöstä pohjustettiin jälleen laajalla kyselyllä kouluihin ja huoltajille. Kyselyn tulokset olivat selvät, mutta suomenkielisellä ja ruotsinkielisellä puolilla päinvastaiset.

Suomenkielisten kyselyssä pitkän syysloman kannalla oli noin 52 prosenttia vastaajista ja lyhyen 41.

Ruotsinkielisten mielipiteet olivat selkeästi toisinpäin, pitkän kannalla oli noin 30 ja lyhyen 60 prosenttia vastaajista.

Kyselyssä oli vaihtoehtona myös ei syyslomaa ollenkaan. Kyselyyn vastasi noin 2 700 huoltajaa ja vastausprosentti oli 35.

Lautakunta päätti kahden äänestyksen jälkeen uudesta mallista, jossa ratkaistiin syyslomaloma kahdeksi vuodeksi eli ensi pitkä sitten lyhyt. Päätös syntyi äänin 6-3.

Aluksi Patrik Lundell (r.) esitti, että ensi vuonna ruotsikielisissä kouluissa olisi lyhyt syysloma ja suomenkielisissä pitkä. Malli on käytössä muun muassa Espoossa. Ehdotus kaatui äänin 3-6.

Lautakunnan puheenjohtaja Antti Kilappa (Prok) arvostelee lopullista päätöstä. Hänen mielestään kyselyn tulos oli selvä ja sitä pitäisi kunnioittaa.

Kilappa olisi ollut valmis siihen, että ruotsinkielisillä kouluilla olisi ensi vuonna kahden päivän syysloma. Näin siksi, että ruotsinkielisten kyselyssä toivottiin niin selkeästi lyhyttä kahden päivän lomaa.

− Nyt osallistettiin kuntalaiset kyselyyn ja sen kautta määrittelimme palveluiden tarpeen. Mutta äänestystulos lautakunnassa ei ollut sen mukainen eli kuntalaisten osallisuudella pyyhittiin lattiaa, Kilappa harmittelee.

Eripituiset lomat kouluissa aiheuttaisi vääjäämättä lisäkustannuksia. Keskuskeittiöiden olisi toimittava myös silloin, kun suomenkieliset ovat lomalla.

Lisäksi Kirkkonummella valtaosa koulukyyditysten kustannuksista muodostuu taksien käytöstä. Samoissa takseissa on oppilaita kahdesta kieliryhmästä.

Lisäkustannuksia ei ole laskettu. Kilapan mukaan puhutaan muutamista kymmenistä tuhansista euroista.

Lautakunnassa lopulliseksi päätökseksi tullutta syyslomamallia ehdotti Krista Petäjäjärvi (vihr.). Ehdotuksen takana olivat Maarit Orko (vihr.), Maj Åberg-Hilden (r.), Timo Tiitinen (vas.), Maj-Britt Hellström (r.) ja Patrik Lundell (r.).

Vastaan äänestivät Antti Kilappa (Prok), Tero Suominen (sd.) ja Erkki Majanen (kok.), jotka kannattivat alkuperäistä esitystä, jonka mukaan ensi vuonna olisi viikon syysloma eikä seuraavasta vuodesta vielä päätettäisi.

Koulujen loma-ajat on nyt ratkaisu kahdeksi vuodeksi eteenpäin, ellei kunnanhallitus ota asiaa käsittelyyn niin kuin muutamana vuonna on tapahtunut. Mahdollista on myös, että ensi vuonna asiaan palataan.

Lautakunta päätti lisäksi, ettei kyselyä loma-ajoista tehdä ensi vuonna.

Syysloma on ainakin ensi vuonna viikko 42 ja koulu alkaa 11.8.

(15) kommenttia

Kommentit (15)

Sivut

Voisi olla kuntalaisten edun mukaista, että heti kun seuraavalla valtuustokaudella tulee syyslomista päättämisen aika, päätös tehtäisiin koko valtuustokauden ajaksi eli selkeä pitkän aikavälin linjaus syyslomien pituudesta. Näin vältyttäisiin jokavuotisilta väännöiltä ja huoltajille osoitetuilta kyselyiltä, jotka ovat korkeintaan vain suuntaa-antavia evästyksiä päätöksentekoon.
VPS
Samalla tavalla voisi jakaa äänijakaumaa pohtia, että äänestääkö lukiolaiset tai yläkoululaiset eritavalla verrattuna alakouluikäiseen. Aika moni lukiolainen tarvitsisi pitkän syysloman lepoon.
Lukiolaisten äiti
Onneksi ei enää kyselyitä! Lautakunta veti nyt kuntalaisilta ns. maton alta. Miksette kunnioita kyselyn tulosta? Mitä lapset olisivat toivoneet?
Demokratiaa vai?
Ja näin osallistettiin Kirkkonummelaisia perheitä. Hienoa ja kiitos kuuntelemisesta. Tää on niin tätä. Taas.
Anonyymi
Meillä syysloma-aika on jo ohi mutta vielä tuoreessa muistissa. Olisin silloin ollut kolmen päivän kannalla. Viikonloppuineen se olisi ollut jo kunnon tauko koulutyöstä ja monille huoltajillekin helpompi ja mukavampi järjestää vapaaksi kuin koko viikko. Kahden päivän loma plus viikonloppu eli neljä päivää tuntuu syystä tai toisesta paljon lyhyemmältä kuin viisi päivää.
Ei enää koululaisen äiti

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx