(15) kommenttia

Koulujen syyslomista äänestettiin taas – syntyi uusi malli kahdeksi vuodeksi eteenpäin

Vuodesta toiseen hiertänyt päätös koulujen syysloman pituudesta syntyi jälleen äänestäen. Tällä kertaa malleja oli loppumetreillä kolme.

Kirkkonummen sivistys- ja vapaa-aikalautakunta päätti torstai-iltana, että kouluissa on ensi vuonna pitkä eli viikon syysloma ja kahden vuoden kuluttua lyhyt eli kahden päivän loma torstaina ja perjantaina.

Viikon loma on ollut käytössä nyt kahtena vuonna. Sitä ennen Kirkkonummen kouluissa pidettiin aina lyhyt syysloma.

Lomapäätöstä pohjustettiin jälleen laajalla kyselyllä kouluihin ja huoltajille. Kyselyn tulokset olivat selvät, mutta suomenkielisellä ja ruotsinkielisellä puolilla päinvastaiset.

Suomenkielisten kyselyssä pitkän syysloman kannalla oli noin 52 prosenttia vastaajista ja lyhyen 41.

Ruotsinkielisten mielipiteet olivat selkeästi toisinpäin, pitkän kannalla oli noin 30 ja lyhyen 60 prosenttia vastaajista.

Kyselyssä oli vaihtoehtona myös ei syyslomaa ollenkaan. Kyselyyn vastasi noin 2 700 huoltajaa ja vastausprosentti oli 35.

Lautakunta päätti kahden äänestyksen jälkeen uudesta mallista, jossa ratkaistiin syyslomaloma kahdeksi vuodeksi eli ensi pitkä sitten lyhyt. Päätös syntyi äänin 6-3.

Aluksi Patrik Lundell (r.) esitti, että ensi vuonna ruotsikielisissä kouluissa olisi lyhyt syysloma ja suomenkielisissä pitkä. Malli on käytössä muun muassa Espoossa. Ehdotus kaatui äänin 3-6.

Lautakunnan puheenjohtaja Antti Kilappa (Prok) arvostelee lopullista päätöstä. Hänen mielestään kyselyn tulos oli selvä ja sitä pitäisi kunnioittaa.

Kilappa olisi ollut valmis siihen, että ruotsinkielisillä kouluilla olisi ensi vuonna kahden päivän syysloma. Näin siksi, että ruotsinkielisten kyselyssä toivottiin niin selkeästi lyhyttä kahden päivän lomaa.

− Nyt osallistettiin kuntalaiset kyselyyn ja sen kautta määrittelimme palveluiden tarpeen. Mutta äänestystulos lautakunnassa ei ollut sen mukainen eli kuntalaisten osallisuudella pyyhittiin lattiaa, Kilappa harmittelee.

Eripituiset lomat kouluissa aiheuttaisi vääjäämättä lisäkustannuksia. Keskuskeittiöiden olisi toimittava myös silloin, kun suomenkieliset ovat lomalla.

Lisäksi Kirkkonummella valtaosa koulukyyditysten kustannuksista muodostuu taksien käytöstä. Samoissa takseissa on oppilaita kahdesta kieliryhmästä.

Lisäkustannuksia ei ole laskettu. Kilapan mukaan puhutaan muutamista kymmenistä tuhansista euroista.

Lautakunnassa lopulliseksi päätökseksi tullutta syyslomamallia ehdotti Krista Petäjäjärvi (vihr.). Ehdotuksen takana olivat Maarit Orko (vihr.), Maj Åberg-Hilden (r.), Timo Tiitinen (vas.), Maj-Britt Hellström (r.) ja Patrik Lundell (r.).

Vastaan äänestivät Antti Kilappa (Prok), Tero Suominen (sd.) ja Erkki Majanen (kok.), jotka kannattivat alkuperäistä esitystä, jonka mukaan ensi vuonna olisi viikon syysloma eikä seuraavasta vuodesta vielä päätettäisi.

Koulujen loma-ajat on nyt ratkaisu kahdeksi vuodeksi eteenpäin, ellei kunnanhallitus ota asiaa käsittelyyn niin kuin muutamana vuonna on tapahtunut. Mahdollista on myös, että ensi vuonna asiaan palataan.

Lautakunta päätti lisäksi, ettei kyselyä loma-ajoista tehdä ensi vuonna.

Syysloma on ainakin ensi vuonna viikko 42 ja koulu alkaa 11.8.

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Voisi olla kuntalaisten edun mukaista, että heti kun seuraavalla valtuustokaudella tulee syyslomista päättämisen aika, päätös tehtäisiin koko valtuustokauden ajaksi eli selkeä pitkän aikavälin linjaus syyslomien pituudesta. Näin vältyttäisiin jokavuotisilta väännöiltä ja huoltajille osoitetuilta kyselyiltä, jotka ovat korkeintaan vain suuntaa-antavia evästyksiä päätöksentekoon.
VPS
Samalla tavalla voisi jakaa äänijakaumaa pohtia, että äänestääkö lukiolaiset tai yläkoululaiset eritavalla verrattuna alakouluikäiseen. Aika moni lukiolainen tarvitsisi pitkän syysloman lepoon.
Lukiolaisten äiti
Onneksi ei enää kyselyitä! Lautakunta veti nyt kuntalaisilta ns. maton alta. Miksette kunnioita kyselyn tulosta? Mitä lapset olisivat toivoneet?
Demokratiaa vai?
Ja näin osallistettiin Kirkkonummelaisia perheitä. Hienoa ja kiitos kuuntelemisesta. Tää on niin tätä. Taas.
Anonyymi
Meillä syysloma-aika on jo ohi mutta vielä tuoreessa muistissa. Olisin silloin ollut kolmen päivän kannalla. Viikonloppuineen se olisi ollut jo kunnon tauko koulutyöstä ja monille huoltajillekin helpompi ja mukavampi järjestää vapaaksi kuin koko viikko. Kahden päivän loma plus viikonloppu eli neljä päivää tuntuu syystä tai toisesta paljon lyhyemmältä kuin viisi päivää.
Ei enää koululaisen äiti
”Sivusta seuraajan” kanssa samaa mieltä.

Tämä on ihan käsittämätöntä pelleilyä. Kunta kyselee kuntalaisilta jostain syyloman pituudesta, mikä on todella vähäpätöinen asia kaikin puolin, ja edustaa näkymätöntä murusta kunnan päätöksentekopaketissa. Koskaan kaikki ei ole tyytyväisiä, miksi luoda kunnassa työkuormaa ja laatia kyselyitä tai äänestyksiä asiasta.

Meidän lapset(viisi) on ollut silloin lomalla kun koulusta on ilmoitettu, eikä meillä ole ikinä nähty tarpeelliseksi päästä vaikuttamaan kuinka pitkät ja milloin lomat on. Riippuen oppilaitoksesta ja opiskeluasteesta, ovat olleet vielä eri aikaan ja eripituisilla lomilla.

Vai onko niin, että päätöksiä ei uskalleta enää tehdä, kun kaikenlaiset someiskät ja someäipät sitten valittaa kaikissa mahdollisissa kotieläinryhmissä, että ”meidän kasper on niin väsy, ettei jaksa vuoden loppuun jos on lyhyt loma”, ”meidän 15 vuotias pikku aada ei pärjää yksin kotona ja siksi lyhyt loma on vanhemmille parempi”.

Missä saisi allekirjoittaa adressin, jossa vaadittaisi näiden naurettavien ja turhien kuntalaiskyselyiden lopettamista?
Ja sitten takaisin asiaan
Voi luoja tätä touhua, miksi on eroteltu suomen- ja ruotsinkieliset vastauksissa? Ihan yhtä hyvin voisi tarkastella asiaa koulukohtaisesti ja saada taas eroja aikaan. Mutta eihän näitä nyt pidä pilkkoa mihinkään ryhmiin vaan katsoa kokonaisuutta! Eli äänet yhteen ja siitä katsotaan kannatukset vaihtoehtojen välillä.

Mutta tärkeämpi pointti on se, että ihan turhaan näitä kysellään kuntalaisilta. Eikö historia ole jo sen moneen kertaan näyttänyt, että molemmat vaihtoehdot saavat riittävästi kannatusta ja ovat siten sopivia.

Eli tehkää nyt päätös, joka on voimassa vaikka 5v, niin saadaan jotakin jatkuvuutta ja ennenkaikkea tolkkua tähän toimintaan.
Sivustaseuraaja
Mitä ihmeen väliä lapsen äidinkielellä on syysloman pituutta valitessa? Kirkkonummelaisia koululaisia kaikki.
Kyllä
@toinen äiti. Kyllä syysloman pituus herättää keskustelua moneessa pitäjässä. Esim. Espoossa on tänä vuonna eripituiset lomat riippuen jos käyt ruotsinkielisessä tai suomenkielisessä koulussa.
Anonyymi
Onneksi lapsi on kasilla, joten enää ensi vuosi tätä vuodesta toiseen jatkuvaa pelleilyä. Vastaavaa ei takuulla ole missään muussa kaupungissa Suomessa! Vielä kun uutiseen olisi laitettu ne päivät, jolloin lomaa on ... Eli onko sama viikko kuin muualla pääkaupunkiseudulla.
Ja samaa mieltä, vasrinkin lukiolaiset ovat todella syysloman tarpeessa. Eivät varmasti valita siitä, jos syyslomalla sattuu olemaan huono sää ...
Toinen täti
Tämä farssi sen kun jatkuu. Luulin jo Vahasalo jälkeen pelleilyn loppuneen, mutta ei. Suosittelen, että kaikki ne perheet, jotka haluavat olla viikon, myös ovat. Näin ainakin meillä tehdään kahden vuoden kuluttua
Tero
Lautakunnassa keskusteltiin pitkään siitä, miten ottaa huomioon eri kieliryhmien toiveet syysloman pituudesta. Käsittelyssä oli Lundellin tekemä esitys, jossa ruotsinkielisten vahempien toiveita kuultaisiin ja ruotsinkieliset koulut pitäisivät lyhyen loman vaikka suomenkielisillä loma olisi pitkä. Lautakunnassa tuntui olevan yksimielisyys siitä, että tällainen järjestely aiheuttaisi kunnalle paitsi liikaa taloudellisia kustannuksia, mutta olisi myös kaikessaan sekava.

Mielestäni nyt tehty päätös oli hyvä kompromissi, joka kunnioittaa eri kieliryhmien toiveita. On myös helpottavaa, että nyt on päätös on kahdeksi vuodeksi eteenpäin, eikä syyslomien pituudesta ole välttämätöntä käydä jokavuotuista keskustelua. Valtaosa lautakunnan jäsenistä oli asiasta kanssani samaa mieltä.
Krista Petäjäjärvi (Vihr.)
Hyvä, että lautakunta päätti kahdesta vuodesta kerralla ja kyselyt loman pituudesta ovat vähäksi aikaa ohi. Pääasia on, että voi etukäteen suunnitella menemiset, kun tietää etukäteen loman ajankohdan.
Kiitos
Voisivatko lukiolaiset päättää lomista omalla kyselyllä? Osa opiskelijoista on jo täysi-ikäisiä ja kaipaavat pitkää taukoa syyskuun yo-kirjoitusten jälkeen.
Täti
Siis ei ole totta! Tämä on siis demokraattista päätöksentekoa. Mites lautakunta otti huomioon lasten mielipiteen? Mites me oltiinkaan Lapsiystävällinen kunta?
Kolme poikaa ja äiti

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä