(2) kommenttia

Koski virtaa vapaana 500 vuoden jälkeen – puroon odotetaan meritaimenia, joita ei ole missään muualla

Bölebäcken-puro virtaa nyt vapaana. Puro on ollut valajastettu Museoviraston mukaan ainakin 500 vuotta. (kuva: LUVY)

Siuntionjoen alimmaisesta sivupurosta on syksyllä purettu pato, joka on estänyt vaelluskalojen nousun. Purossa on ollut jonkinlainen pato ainakin vuodesta 1520 lähtien.

Kosken perkaaminen on osa laajempaa Siuntionjoen vesialueen kunnostusta ja joessa lisääntyvän ainutlaatuisen meritaimenkannan elvyttämistä.

Nyt Kelan kylässä vapaana virtaava Bölebäcken laskee idästä Kirkkonummen suunnasta Vikträsk-järveen, joka on viimeinen järvi ennen Pikkalanlahtea ja merta.

− Aika hurjaa ajatella, että tuo koski on jo 1500-luvulla ollut valjastettu, mutta nyt, viidensadan vuoden jälkeen se virtaa taas vapaana, toteaa maanomistaja Jan Cedercreutz.

Bölebäcken on yksi Siuntionjoen vesistön potentiaalisimmista taimenpuroista, jossa ei tällä hetkellä elä taimenta lainkaan.

− Puron olosuhteet ovat kuitenkin suotuisat ja läheisyys merelle suo merivaelteiselle kalalle erityisen herkullisen lisääntymis- ja poikastuotantoalueen, kertoo kunnostuksesta vastaava Juha-Pekka Vähä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä.

Tulevaisuuden tavoitteena on palauttaa ja kotiuttaa puroon Siuntionjoen taimenta, jonka kannan elvyttäminen on ylipäätään vaikeata.

Siuntionjoen vesistössä elävä taimenkanta on geneettisesti ainutlaatuinen.

Tällä hetkellä istutukset teollisessa viljelyssä olevilla taimenkannoilla ei ole Siuntionjoen meritaimenen hoitokeinona mahdollinen sen perinnöllisen ainutlaatuisuuden vuoksi.

Siuntionjoen vesistössä on kuitenkin muutamia alueita, missä taimen on sinnitellyt ja säilynyt.

Kunnostustyöt Siuntionjoella jatkuvat vielä useamman vuoden. Sitä rahoittavat muun muassa alueen kunnat.

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Hienoa työtä ja hyvä uutinen!
A.O
Tärkeää työtä! Hienoa että ihmiset ovat heränneet tähän.
Luonto ensin :)

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx