(3) kommenttia

Korona tekee vaaleista monella tapaa erikoiset – äänestäminen pitää sallia myös ulkona

Koronaepidemia aiheuttaa tuleviin kuntavaaleihin useita poikkeusjärjestelyitä. Äänestyspaikat on oltava turvallisia ja myös ulkona pitää voida äänestää.

Kunnissa tehdään viimeisiä valmisteluja vaalijärjestelyistä ja koronatoimista. Kirkkonummella keskusvaalilautakunta kokoontuu tiistaina 23.2.

Äänestyspaikoilla joudutaan tekemään monia erikoisjärjestelyjä. Vaalivirkailijoiden eteen asennetaan pleksit, eikä tungosta saa syntyä missään vaiheessa.

Jos äänestäjiä on paljon, jonotus on oltava ulkona, jotta turvavälit säilyvät. Tarpeeksi voimakasta ilmanvaihtoakin joudutaan miettimään.

Äänestyspaikalle kulku olisi järjestettävä siten, että sisään tullaan eri ovesta kuin mennään ulos, jotta kohtaamisia ei synny.

Tällä hetkellä yli kuuden henkilön kokoontumisia ei sallita, mutta määräys ei koske äänestystä, vaikka rajoitukset olisivat voimassa vielä huhtikuussa.

Koronakaranteenissa olevien oikeus äänestämiseen aiheuttaa ehkä suurimman pulman.

Käytännössä kaikille äänestyspaikoille on järjestettävä mahdollisuus ulkona äänestämiseen.

Oikeus siihen on vain niillä, jotka on määrätty karanteeniin, ei niille, jotka ovat omaehtoisessa karanteenissa.

Ulkona äänestäminen sujuisi parhaiten autossa, jolloin paikalle pitäisi tulla kaksi vaalivirkailijaa.

Kirkkonummella on mietitty myös drive in -äänestyspaikkaa, ja sellainen voisi olla terveyskeskuksen pihalla keskustassa.

Vaaleissa on mahdollisuus myös kotiäänestykseen niin kuin normaalistikin on ollut. Kotiäänestysmahdollisuus on myös niillä, jotka on määrätty karanteeniin.

Kotona äänestäminen voidaan suorittaa myös ulkona.

Kirkkonummella ennakkoäänestäminen tapahtuu pääkirjastossa sekä Veikkolan ja Masalan kirjastoissa.

Varsinaisen vaalipäivän 18.4. äänestyspaikkoja on kahdeksan, uutena Sundsberg.

Vaalien siirtämistä on myös vaadittu koronatilanteen takia. Oikeusministeriön virkamiehet ovat sitä esittäneet ja oikeuskanslerikin on kehottanut pohtimaan siirtoa, mutta puolueet ovat torjuneet ehdotukset.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei sulkenut täysin siirron mahdollisuutta pois Ylen haastattelussa viikonvaihteessa. Henrikssonin mukaan päätös on tehtävä tällä viikolla.

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Voipi olla, että äänestysprosentti jää aikalailla alhaiseksi ja tähän löytynee monta syytä eli koronan aiheuttama ahdistus, äänestämisen vaikea toteutus, nykyisten ja ehken myös tulevien kuntapäättäjien surkea toiminta ja tietty kevään huono sää....väki masentuu eikä jaksa enään seurata tuota sirkusta....
Voi ristus
Missä tasa-arvo ehdokkaiden esiintulon kesken??

Uudet vasta aloittavat ehdokkaat jäävät täysin näkymättömiin ja vanhojen jalkoihin. Eiväthän he missään pääse edes henkilökohtaisesti esittäytymään kansalaisille.
He näin ollen jäävät todella pimentoon.

Sekin olisi todella hyvä syy ja järkeenkäyvä vaalien siirtämiseen syksyyn.
Rispa
Mielestäni kuntavaaleja pitäisi siirtää syksyyn, niin olisi parempi.
mummeli

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä