(0) kommenttia

Konsulttiarvio: Kirkkonummelle 20.000 uutta asukasta

Jos Kirkkonummi kasvaa kuten on ennustettu, keskustassa riittää rakennustyömaata.
Toimittaja: 

Kirkkonummen tilaaman konsulttiraportin mukaan kunnan kasvuvauhti on edelleen kovaa lähivuosikymmeninä. Asukasluku on 25 vuoden päästä 57 000.

Kirkkonummi tekee aika ajoin itselleen tavoitteet tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Nyt valmistuneen raportin ”Maankäytön kehityskuva 2040” on tehnyt Pöyry Finland Oy. Samantyyppinen selvitys tehtiin viimeksi 10 vuotta sitten.

Väestönkasvussa Kirkkonummi on tehnyt jo aikaisempina vuosikymmeninä melkoisia loikkia. Vuonna 1980 asukasluku oli 20 000 ja nyt noin 38 000. Väkiluku liki tuplaantui 30 vuodessa.

Tästä eteenpäin on tarkoitus tavoitella myös kovia kasvulukuja. Arvioiden mukaan asukkaita olisi 25 vuoden päästä puolet enemmän kuin tällä hetkellä eli noin 57 000.

Vuosittain tämä tarkoittaisi 700 – 800 uutta asukasta Kirkkonummelle. Kolmen viime vuoden aikana kasvu on ollut huomattavasti hitaampaa: alle uutta 400 asukasta vuodessa.

6 500 työpaikka lisää

Myös työpaikkoja tavoitellaan reilusti lisää. Työpaikkaomavaraisuus on aika alhainen Kirkkonummella. Tavoite on nostaa se 65 prosenttiin, mikä merkitsisi 6 500 uutta työpaikkaa Kirkkonummelle 25 vuodessa.

Esitetyt luvut eivät ole suoraan konsulttien päästä, vaan yhdyskuntatekniikan toimialajohtajan Jari Tirkkosen mukaan luottamushenkilöt ovat osallistuneet kehityskuvan laadintaan aktiivisesti.

Asukaslukutavoitteissa tarjottiin Tirkkosen mukaan alun perin kolme kehityskuvaa, joista luottamushenkilöt valitsivat tuoreessa raportissa esillä olevat luvut.

Maankäytön kehityskuva tulee kevään ja alkukesän aikana virallisesti luottamusmieskäsittelyyn. Raportti oli jo keskiviikkoiltana yhdyskuntatekniikan lautakunnassa, mutta esittelijä veti asia pois listalta.

Metro ehkä Jorvakseen

Asukasluvun kasvu merkitsee Kirkkonummella kehityskuvan mukaan erityisen kovaa rakentamista radan ja moottoritien varressa  ja erityisesti keskustassa ja Masalassa.

Myös Veikkola kasvaa, mutta kasvunopeuteen vaikuttaa lähivuosikymmeniä suuresti se, ruvetaanko oikorataa Espoo-Veikkola-Nummela-Lohja jossain vaiheessa rakentamaan.

Kirkkonummen kehitykseen arvioidaan vaikuttavan paljon Etelä-Espoon kasvu, joka on varmuudella suurta. Yksistään Finnoon uuteen kaupunginosaan kaavaillaan 20 000 uutta asukasta eli saman verran kuin koko Kirkkonummen 25 vuoden kasvu on.  Finnoossa rakennetaan jo uuden kaupunginosan katuja.

Suuri kysymys Espoo-Kirkkonummi –akselilla on metro. Kehityskuvassa hahmotellaan, että metro jatkuisi Jorvakseen saakka ehkä vuoden 2035 jälkeen.      

Arkisto (28.1.) K-nummi: Vauvat ja maahanmuuttajat kasvattavat väestöä

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä