(14) kommenttia

Kokouspalkkiot Kirkkonummella selvästi kehyskuntien korkeimmat − näin kuntapäättäjille maksetaan

Kirkkonummen kunnan luottamushenkilöt voivat olla tyytyväisiä kokouspalkkioihinsa ainakin, jos niitä vertaa saman kokoluokan Helsingin seudun kuntiin.

Kuntaliitto on julkaissut koko Suomen kattavan vertailun kokouspalkkioista, joita maksetaan kuluvalla valtuustokaudella.

Kirkkonummelaiset valtuutetut saavat tällä hetkellä 150 euron palkkion kokoukselta. Summa on Helsingin seudun kehyskuntien kärkeä.

Esimerkiksi Vihdissä palkkio on 110, Nurmijärvellä 115, Järvenpäässä 115, Keravalla 107, Tuusulassa 100 ja Lohjalla 127 euroa kokoukselta.

Huomattavasti pienemmässä Siuntiossa valtuuston kokouspalkkio on 60 euroa, kun taas Espoossa valtuutettu saa kokouksesta 320 euroa.

Monissa kunnissa kokouksen pituus tuo yleensä 50 prosentin korotuksen palkkioon. Kirkkonummella "ylityölisää" ei ole.

Myös lautakunnissa Kirkkonummen palkkiot ovat verrokkikuntia korkeammat. Kirkkonummella palkkio on 100 euroa kokoukselta. Kehyskunnissa vastaavat palkkiot vaihtelevat 60 ja 95 euron välillä.

Luottamushenkilöt maksavat lähes poikkeuksetta kokouspalkkioista "puolueveroa" oman puolueen kunnallisjärjestölle. Luottamushenkilömaksu on 10-30 prosentin luokkaa.

Palkkiot ovat myös veronalaista tuloa niin kuin palkat.

Kuntaliiton vertailussa ei ole Kirkkonummen osalta mainintoja minkään puolueen luottamushenkilömaksusta, joita Kirkkonummellakin kuitenkin maksetaan palkkioista.

Luottamushenkilöiden palkkiot eri kunnissa vaihtevat melko suuresti, ja niissä on myös erilaisia käytäntöjä. Puheenjohtajille ja kunnanhallituksen jäsenille on omat palkkiot.

Kirkkonummella kunnanhallituksen jäsenet saavat 150 euron kokouspalkkion päälle 1 200 euron vuosipalkkion.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan kokouspalkkio on 225 euroa ja vuosikorvaus 5 000 euroa. Valtuuston puheenjohtajan kokouspalkkio on myös 225 euroa ja vuosipalkkio 4 000 euroa.

Kirkkonummella korotettiin kokouspalkkioita viime vuoden keväällä juuri ennen uuden valtuuston aloitusta.

Päätös tehtiin kunnan henkilöstöjaostossa, eikä palkkioiden korotus aiheuttanut minkäänlaista laajempaa keskustelua.

Useissa kunnissa palkkiokorotukset ovat hyvin herkkiä asioita, joista puhutaan paljon.

Esimerkiksi Tuusulassa taannoin palkkioista päätettiin valtuustossa usean äänestyksen jälkeen.

(14) kommenttia

Kommentit (14)

Sivut

Juuri ennen kuin Kirkkonummi aloitti YT:t muutama vuosi sitten, nostettiin kokouspalkkioita reilulla kädellä. Kustannussäästöjä haettiin samaan aikaan irtisanomisilla ja henkilöstöetujen poistamisella, mutta kokouspalkkioita ei pudotettu entiselle tasolleen. Ja nyt nostettiin taas! Reilu peli vai mitä?
Cico
Palkkiot voisi kokonaan poistaa, pelkät pullakaffeet ja lämmin kättely riittää vallan hyvin...
Ana
Päättäjille hyvät korvaukset kokouksista.
Mitä kunnan voimavara saa; siis työntekijät ?
Heiltä karsitaan ne vähäisetkin pienet " edut".
Oli mahdollista päästä uimahalliin rentoutumaan ja hakemaan kuntoa, että jaksaa ahertaa.
Eipä ensi vuonna tätä enää saakkaan toteuttaa.
Työntekijät joutuvat useissa toimipisteissä joustamaan ja joustamaan. Hankkimaan sijaisia tai jos ei saa, niin itse jäädään tekemään puutosta. Tätä on vuosikaudet tehty.
Eipä ole saatu mitään , joka edes hieman nostaisi motivaatiota.
Milloin on henkilökunnan vuoro saada vastinetta joustoille.
Kuka arvostaa
Kokouspalkkioiden arvosteleminen on yksi kestoaiheista. Ymmärrän näkemyksen siitä että päätöksenteon ja kokouspalkkioiden "hinta-laatusuhde" ei aina tunnu osuvan kohdalleen. Varsinkin kun paikallinen päätöksenteko koetaan valitettavan usein etäiseksi, hitaaksi ja poukkoilevaksi.

Sitten on vielä sekin porukka, jonka mielestä palkkioita ei tulisi olla lainkaan. Omakustanteisesti osallistuminen jopa alkuyöhön venyviin ja usein huomattavista asiasisällöistä koostuviin kokouksiin olisi varmasti sellainen harrastus, johon halukkaita ei olisi ainakaan jonoksi asti?

Jos kunnan menoihin halutaan etsiä säästöjä kokouspalkkioista nipistämisellä, varmasti ryhmiltä löytyy tähän näkemyksiä ja asiaa tulisi puida ennen valtuustokauden päättymistä. Aihe liittyy laajemmin myös päätöksenteko-organisaation ja lautakuntarakenteen uudistamiseen.
Vesa-Pekka Sainio (ps.)
Moni valtuuston jäsenistä tuskin on tuon heille mitättömän palkkion tarpeessa, ja olisikin varsin hienoa mikäli he lahjoittaisivat rahan vaikkapa päiväkotien lapsien harrastuksiin...
Järki hoi, äly älä jätä

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx