(22) kommenttia

Koirien haukunta raastaa naapureiden hermoja − pitkään toimineen koiratarhan ympärille esitetään korkeaa meluaitaa

Arkistokuva, ei liity tapaukseen.

Noin 20 vuotta toiminut koirahoitola koettelee naapurisopua Pohjois-Kirkkonummen Kurkistossa. Kunnan ympäristöviranomaiset ovat selvitelleet kiistaa.

Koirahoitolan naapurustosta on yli 20 henkilöä lähestynyt hyvin kärjekkäillä valituksilla kuntaa ja vaatinut toimia. Valitusten mukaan koirahoitolan sijainti ei ole kyseiselle toiminnalle sovelias.

Suurimpana ongelmana naapurit kokevat melun eli koirien haukkumisen pitkin päivää jopa 23 saakka. Melu kantautuu valittajien mukaan myös sisätiloihin.

Viranomaiset kävivät koirahoitolassa tarkastuskäynnillä viime vuoden lopulla ja tekivät melumittauksia. Niiden mukaan lain määräämiä ohjearvoja ei ylitetty, kun 12 koiraa ulkoili tarhassa.

Koirahoitola ei ole suoraan ottanut meluvalituksiin kantaa. Vastineessaan yritys vetoaa siihen, että myönnetyn rakennusluvan mukainen toiminta, joka on ollut käynnissä jo 20 vuotta ei voi aiheuttaa sellaista kohtuutonta rasitusta, joka edellyttäisi toiminnalta ympäristölupaa.

Yrityksen mukaan hoitolassa on keskimäärin 10-30 koiraa, joista yhtäaikaisesti ulkoilee 10-20 koiraa.

Koiria ulkoilutetaan 4-7 tuntia vuorokaudessa 1-3 tunnin pituisissa jaksoissa kello 8 ja 22 välillä.

Kirkkonummen ympäristötoimessa on selvitelty vastaavia tapauksia muualta Suomesta ja sitä, mitä kunta voi lain mukaan tehdä.

Kunnan ympäristöpäällikkö on päätynyt esittämään, että koirien ulkoilutarhan ympärille on rakennettava vähintään kolme metriä korkea tiivis meluaita ensi syksyyn mennessä.

Koirahoitolalle aiemmin myönnetyssä rakennusluvassa on aita jo mainittu, mutta sellaista ei ole rakennettu, vaan ulkoilutarha on ympäröity verkkoaidalla.

Ympäristöpäällikkö esittää myös, että koirien ulkoilutukseen asetetaan rajoituksia.

Koiria saisi olla kerrallaan ulkona korkeintaan 12 kolmena kahden tunnin ajanjaksona kello 8 ja 21 välisenä aikana.

Naapurit ovat valittaneet myös koirien jätöksistä ja niiden aiheuttamista ympäristöhaitoista.

Kunnan tekemässä tarkastuksessa ei löydetty kuitenkaan huomautettavaa koirahoitolan siisteydessä.

Kirkkonummen rakennus-ja ympäristölautakunta käsittelee koirahoitolan ympäristöasioita 6.3.

Lisätty (8.3.): Lautakunta päätti esittelijän ehdotuksen mukaan

(22) kommenttia

Kommentit (22)

Sivut

Olen koiranomistaja.
Naapurini on myös koiranomistaja, ja on ollut sitä aina (naapureina ollaan oltu 25v).
Koulutin koiramme käsittämään, että tonttimme ulkopuolella oleva liikkuminen ei ole haukkumisen aihe. Se ei ollut mielestäni vaikeata, vaikka en ole mikään koira-expertti missään muodossa. Ei ole koiramme paljon haukkunut kun se sen tajusi.
Naapurillani on aina ollut mäyräkoiria. Ne on haukkuneet 25 vuotta terrorisoiden naapurustoa. Ne haukkuvat kaikelle liikkeelle jota havaitsevat, ja juoksevat tonttiaidan viereen haukkumaan ja seuravat ohikulkijoita haukkuen kaiken aikaa.
Ne haukkuvat jopa silloin, kun käyn postilaatikolla, vaikka ovat sisällä. Kyttäävät ikkunassa ja siinä räkyttävät.
Tätä saan kuunnella 99% todennäköisyydellä poikkeuksetta, aina jos on naapurin koirat ulkona kun menen ulos. se alkaa sillä hetkellä, kun avaan ulko-oven.
Myös, jos olen jo valmiiksi ulkona ja naapurin koirat pääsee ulos, niin räkytys alkaa sekunneissa kun ne päästetään ovesta ulos.

Joku vertasi haukkuvia koiria moottorisahan tai ruohonleikkurin meluun.
Ainakaan minun Caravan-merkkinen ruohonleikkurini ei ole hiljaa pihamaalla odottamassa, että naapuri tulisi ulos, ja välittömästi liikettä havaitessaan käynnisty itsekseen kaasuttelemaan täysiä kierroksia naapurin aidanviereen, lopettaakseen sen sitten kun naapuri suivaantuneena palaa sisään melulta suojaan.
Myöskään Partner-merkkinen moottosisahani ei kuljeksi pitkin pihaa vahtimassa, että kuka naapuri tulee ulos, tai menisikö jalkakäytävää pitkin joku, jonka nähdessään lähtisi käyntiin ja alkaisi terälaippa osoittaen sinneppäin, kaasuttelemaan seuraten samalla koko ajan, omaa aidanvierustaansa pitkin kierrokset tapissa, kun missä kohtaa liikettä näkyy.

Koen koirameluterrorin ERITTÄIN häiritsevänä. Täällä kaupunginosassa on useita muitakin, jotka kokevat samojen koirien käytöksen häiritsevänä ja ärsyttävänä.

Naapurini kanssa ei olla enää vuosiin keskusteltu lainkaan, vaikka muuten hän on ihan symppis vanhempi rouva, jonka kanssa on ollut ihan mukavakin jutella.
Eipä siitä juttelustakaan oikein paljon mitään tule, kun nakit räkyttävät kuorossa siinä, vaikka jutustelua yrittäisikin. Turhapa sitä on yrittääkkään.
Hakalissa on tämmöstä, varmaan on samanlaista muuallakin
Olen vuosia käyttänyt kyseisen koirahoitolan palveluita ja aina yhtä tyytyväinen saamaamme palveluun. Kun koiran tuo aamupäivästä on tunnelma melkein seesteinen. Tuolloin koirat eivät ulkoile ja ymmärrän toki jos joku joskus haukkuu, mutta kyllä pahempi naapuri kuin koirahoitola on koirankasvattaja, jolla vuodesta toiseen on toistakymmentä pientä räksyttäjää ja lisää tulee...
Murre
Tein tänään lenkin Ravalsin kulmilla. Pyörätien vieressä oli 5-10m välein koiranpaskakasa. Valitettavasti näkemäni aiheuttaa sen että pidän kaikkia koiranomistajia idiootteina. Tiedän toki että enemmistö kerää jätökset asiallisesti, mutta silti.

Kusenkeltaiset lumipenkat eivät nekään ole mieltä ylentävä näky.
kävelijä
Tervetuloa ympäristöpäällikkö myös ravalssiin kieltämään koirat. Koirat räksyttävät ja pilaavat ympäristön äänellään, sitten omistajat räyhäävät koirille, jälkeen jää kasa paskaa ja kaikki nurkat ja pielet kustaan pilalle. Päälle karkaavat koirat ovat omistajan mielestä aina "ihan kilttejä".
Tuija
Taas näitä valittajia riittää. Koirankakkakeskustelu on näköjään lähtenyt käsistä. Lautakunnan ei kannattaisi ottaa kantaa tähän kitinään millään tavalla
Tero

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx