(33) kommenttia

Kirkkonummi valmistelee koko henkilöstöä koskevia lomautuksia − myös nuorten kesätyöpaikat vaarassa

Kirkkonummen kunnassa on aloitettu valmistelu yt-neuvottelujen aloittamiseksi ja henkilöstön lomauttamiseksi koronavirustilanteen takia.

Lähtökohtaisesti lomautus koskisi koko henkilöstöä.

Kunnanhallitukselle esitetään, että osana sopeuttamistoimenpiteitä käynnistetään koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut työn tilapäisen vähentymisen perusteella.

Lomautus voi kestää enintään 90 päivää.

Kirkkonummen kunnanhallitus käsittelee yt-neuvottelujen aloittamista 6.4. Henkilöstäryhmiä on informoitu tänään tilanteesta.

> Lue lisää: Kunnanjohtaja valottaa esityksen taustoja, tästä on kysymys

Kirkkonummen kunnan taloustilanne heikentyy nopeasti koronatilanteen johdosta.

Takana on lisäksi erittäin huono vuosi talouden kannalta. Kirkkonummen kunnan tilinpäätös viime vuodelta osoittaa yli 20 miljoonaan euron alijäämää, ja tänä vuonna tulos uhkaa jäädä yhtä huonoksi ilman säästötoimia.

Käytännössä mahdolliset lomautukset voisivat alkaa toukokuun loppupuolella yt-neuvottelujen jälkeen.

Kunta on jo ilmoittanut 20.3. keskeyttävänsä palkanmaksun 50 henkilöltä, jotka työskentelevät suljetuissa toiminnoissa kuten kirjastoissa. Palkanmaksu loppuu tämän viikon jälkeen.

Mahdolliset henkilöstön lomautukset voisivat vaikeuttaa myös kesätyöntekijöiden ottamista kunnalle.

Lain mukaan työtä on ensisijaisesti tarjottava lomautusuhan alla oleville. Ulkopuolisia voidaan ottaa kesätöihin vain sellaisiin tehtäviin, joita ei muuten tehtäisi.

Kunta on jo päättänyt, että kesätyövalintoja ei tehdä vielä 17.4. mennessä kuten oli luvattu.

Kesätöihin oli kunnalle 338 hakijaa. Harjoittelupaikkoihin tuli 37 hakemusta. Koulutukseen sisältyvään harjoitteluun voidaan ottaa, vaikka lomautukset olisivat päällä. 

Kunnanhallitus keskusteli taloustilanteesta jo viime maanantaina epävirallisesti ja evästi viranhaltijajohtoa valmistelemaan nopeita toimia taloustilanteen takia.

Kirkkonummen kunnalla on noin 2 300 työntekijää.

Tänään mahdollisten yt-neuvottelujen aloittamisesta ovat kertoneet myös ainakin Nurmijärvi ja Hyvinkää.

> Yksinyrittäjille on tulossa 2 000 euron koronatuki Kirkkonummen kunnalta

 

(33) kommenttia
Kommentit (33)

Kommentit (33)

Sivut

Korona koskee kaikkia. Yksittäisen ihmisen on turha urputtaa. Hän ei ole ainut kärsijä. Näillä mennään nyt.
Samassa veneessä
Lomautus kesäkuulle ja lomarahat pois.
Arto
Härskiä käyttää korona-kriisiä tekosyynä lomautuksille. Nimenomaan kotona-tilanteen vuoksi kunnan palveluista moni on nyt elintärkeä ja lisäksi lakisääteinen. Eihän esim. sairaanhoidon, opetuksen, toimeentulotuen tai lastensuojelun tarve ole mihinkään katoamassa, vaan päinvastoin kasvaa koronan vuoksi. Ja kunta ajaa näitä palveluita alas lomauttamalla???
Uskomattoman lyhytnäköistä
Lomautusta suunnitellaan. Onko taas niin, että kunnanjohtaja on kaikki lomauttamassa, niinkuin edellisellä lomautuskerralla.
Olisiko nyt kuitenkin päätettävä toisin... kuka hoitaa vanhukset ja sairaat, kuka hoitaa lapset , kuka opettaa kouluissa ....
On paljon toimia, joita Ei kannata lomauttaa.
Siis viimekädessä TYÖNANTAJA OTTAA VASTUUN TOIMINNASTA.
Kaikkien turvallisuus on tärkeä ja myös lakisääteiset velvollisuudet on hoidettava myös Poikkeusaikana.
Ketään ei saa jättää Heitteille
Kunnallakin on vastuu olemassa
No kerrankin on sentään kunnon syy mahdollisille lomautuksille eli maailmanlaajuinen viruspandemia, eikä se että kunnan isät ja äidit ovat suuressa viisaudessaan menneet sössimään kunnan talouden kuralle.
Rahaa on aina ollut
Onhan se päivänselvää,et pitää lomauttaa.Yksityinen puoli lomauttanut ja irtisanonut ihmisiä.Mistä sitä rahaa kunnan kassaan tulee?Etsikää nyt se "taikaseinä" mistä sitä saa lapattua.
IHME PORUKKA
On se merkillistä porukka ajelee Audeilla,Bemareilla,Mersuilla.Matkusteltu ulkomaille monta kertaa vuodessa,pukeudutaan muodin mukaan on kalliita harrastuksia.Pariviikkoa korona hässäkkää,niin on rahat loppu ja elämä surkeeta.
TAIS KUPLA PUHJETA
Artikkeli oli hieman epäselvä. Käytännössä siis kunta aloittaa normi tapaan YT-neuvottelut, jotka koskevat koko kunnan henkilöstä. YT-neuvottelujen perusteella alkaa sitten mahdolliset lomautukset. Käytännössä vaikka lomautusuhka koskee nyt koko henkilöstöä, ei se automaattisesti tarkoita sitä että koko henkilöstö lomautetaan.
Tietenkin tämä herättää kunnallisella puolella henkilöstössä paniikkia kun ei YT juttuihin ole totuttu, mutta yksityisellä puolella tämä on ns normi arkipäivää. Ilman koronaakin. Lisäksi lomautus on maksimissaan 90 päivää, joten ei tämä maailmanloppu ole.
Lasi ns puolitäynnä
Kenenkään työpaikkaa ei olla viemässä, puhe on lomautuksista! Olkaamme kiitollisia, että meillä vielä on työpaikat. Itse olisin enemmän kuin valmis jäämään "etulinjasta" lomautetuksi, ehkä terveys (ja henki) itsellä ja perheellä, säilyisi.
duunari etulinjasta
Ompa Rönköllä mielipide että laittaa terveyskeskus kiinni eikö niitä Espooseen vääntäjiä ole jo aivan liian kanssa
Anonyymi
Veikkaan, että Koronan aiheuttaman talouskatastrofin seurauksena kuntien määrä Suomessa vähenee kuntaliitosten myötä. Samassa hötäkässä Kirkkonummi tulee liitetyksi Espooseen.
Juha Blomfelt
Jotain suhteellisuudentajua nyt, arvon kollegat. Duunia ollaan etäopetuksen eteen tehty joo ja varmasti harmittaa menettää parista viikosta kuukauteen palkkaa. Meillä kuitenkin näyttäisi työpaikat säilyvän. Superpitkä kesälomakin on samaan aikaan, kun iso osa kansasta jää työttömäksi ja on pulassa velkojensa kanssa. Vaihtakaa kiukku sympatiaksi yrittäjiä ja muita hankalassa tilanteessa olevia kohtaan. Itsekkäällä möyhötyksellä ette ainakaan sympatiaa saa.
Kunnan palkkalistoilla
Kunnan päättäjät hoj!
Pistäkää nyt ensin kaikki kunnan jäljiltä rempallaan olevat asiat kuntoon ja jos on pakko joitakin lomauttaa, lomauttakaa ensiksi ne jotka eivät näe mitä kunnassa on rempallaan!
Järkeä
Eiköhän kannattaisi odottaa valtiovallalle tukipäätöksen. Ymmärrän hyvin tuon vajeen, mutta julkisen sektorin ei pitäisi nyt panikoida. Päinvastoin. Miettiköön tarkkaan mitä teette, ettei tule taas jälkiseuraamuksia.
Asiantuntija
On tehty tuplamäärä nyt töitä, 14 tuntuista päivää, että kaikki etäopetus on saatu rullaamaan. Jos kiitoksena on lomautus kesällä, niin Espoo kutsuu työnantajana aika monia meistä opettajista!
Kaikkensa antanut
Lomautusteb ei tule koske opetus- ja hoitohenkilöstöä. Ovat töissä henkensä uhalla, koronariskillä. Ei heitö voi palkaksi lomauttaa!
Anonyymi
Uskomatonta touhua, että johdon työkalupakista ei löydy muita ratkaisuja. Olisi ollut hyvää aikaa aikaisemmin laittaa rakenteet kuntoon ja lisätä ketteryyttä, jotta muuttuviin tilanteisiin pystyttäisiin reagoimaan nopeasti ja järkevästi. Nyt kun housut ovat kastuneet niin nämä päätökset tehdään hätäisesti ja suunnittelemattomasti. Ehkä tälläkin tavalla päästään jonkinmoiseen tulokseen, mutta parempaakin olisi ollut tarjolla.
Jorma K.
Työntekijöitä lomautetaan ja työt teetetään meillä vanhemmilla kun toimimme sekä opeina että päiväkodinhoitajina kotona oman työn ohella ja saamme siitä lystistä vielä maksaa normaalisti päivähoitomaksuja. Saattaa muuttoliike pian siirtyä rajan toiselle puolelle. Ei näin Kirkkonummi.
Anonyymi
Artikkelissa puhutaan koko henkilökunnan lomauttamisesta ja kunnanjohtajan tiedotteessa puhutaan erityisen arvioinnin kohteena olevista, eli niistä joilla työt on erityisesti vähentyneet tai loppuneet. Lomautusten laajuus ja sen kohteena olevat työntekijät selviävät vasta neuvottelujen aikana. Eiköhän joillakin henkilöstöryhmillä työt ole lisääntyneet pandemian aikana.
Ei ihan vielä lomautettu
Eipä vuosilomaa pitäessä kunta säästä mitään , veikkaan , että iso osa henkilöstöstä ymmärtää täysin lomautuksen syyt , ja uskompa , että on myös niitä , jotka ihan mielellään ottavat ylimääräisen "loman" , ilmeisesti lomautkset voi aikasintaan alkaa kesäkuun alussa , niin opettajatkin pääsevät talkoisiin mukaan , vaikka heinäkuussa pariks viikkoo , perusturvasta lomauttaminen lienee todella haasteellista, vallitsevan tilanteen takia , ja senkin varmaan muut ymmärtää , melkein kaikki muut voikin laittaa pariksi viikoksi lomailee , kunnan ylin johto ihan ensimmäisenä
Äänestäjä
Ei tämä yllätyksenä tullut. Toivon mukaan prosessi menisi nopeasti eteenpäin.
Kunnan työntekijä
Mikä on ajanut Kirkkonummen tähän tilanteeseen jo ennen epidemiaa? Olisikohan sama syy kuin muissakin entisen Neuvostoliiton alueilla. Suomessa sitä kutsutaan "maan tavaksi" ja "hyväveli toiminnaksi"
Toivottavasti valtio ottaa Kirkkonummen ohjaukseen ja liittää Espooseen.
Matti
Opet tekee töitä enemmän kuin koskaan! Etätöihin vaihtaminen kahdessa päivässä oli melkoinen saavutus! Lomauttamallako tästä kiitetään?
Etätyökin on työtä.
Voi sinua Markku, että terveyskeskus ensin kiinni. Mitä ajattelit?
Mummo 70 v.
Kiitos etulinjassa työskenteleville terveydenhuollon ja opetuksen /varhaiskasvatuksen henkilökunnalle on Kirkkonummelta siis lomautus-lappu!? Hävetkää!! Lomauttakaa ne joilla ei tällä hetkellä ole töitä jos pakko on joku lomauttaa. Aloittakaa johtajista!!
Uskomattoman lyhytkatseista
Jospa kaikki kunnan työntekijät ottaisivat lomarahansa vapaana. Siitä tulisi kunnalle säästöä.
Vaihtoehtoja kunnan lomautuksille
Olen Helinä-Keijun kanssa aivan samaa mieltä. Kunnan työntekijänä ymmärrän täysin lomautusten tarpeen ja sen että on kaikkien edun mukaista, että ei mennä irtisanomisiin.
Hulina-Keiju
Juuri näin Markku kuuluisi toimia, jos ajatellaan henkilöstöä. Kirkkonummella jo tarpeeksi huono maine monessa suhteessa.. Vaikuttaa tänne muuttoa harkitseviin ja valitettavasti nopeuttaa täältä muuttoakin. Lyhytkantoista toimintaa!
Kunnanjohtaja ensin..
Kunnan työntekijänä toivoisin, ettei työnantaja päättäisi, milloin lomiaan saa pitää. Lomautus olisi itselle ihan ok. Päivähoitomaksut toivoisin poistettavan perheiltä, jotka hoitavat, kasvattavat ja ruokkivat lapsensa itse kodeissaan tällä hetkellä.
Helinä-keiju
Korona iski ja Kirkkonummi iski sen jälkeen lapsiperheisiin leikkaamalla perhetyön pois, seuraavaksi listalle joutuvat taas ne joilta ei olisi varaa napsia. Saivat nyt tekosyyn jättää perheet pulaan ja potkia ihmisiä ulos.
Ei yllättyneitä.

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx