(22) kommenttia

Kirkkonummi tekee kiistellyn maakaupan − metsää luvattiin myös säästää, hintaa pidettiin liian korkeana

Kirkkonummen keskusmetsän säilyttämisen puolesta on kerätty 850 nimeä. Vetoomus jätettiin kunnanvaltuuston puheenjohtajalle Anders Adlercreutzille.

Kirkkonummen kunta ostaa valtuuston päätöksellä keskustan läheisyydestä metsäalueen. Päätös jakoi valtuustoa, se syntyi äänin 30-21.

Valtuusto hyväksyi 27 hehtaarin maakaupan maanantai-iltana pitkien keskustelun jälkeen.

Päätös jakoi valtuusto osin uudella tavalla. Kokoomus olisi halunnut palauttaa kaupan uuteen valmisteluun, RKP kannatti metsäalueen ostoa, vihreät jakautuivat kahtia ja vasemmisto oli kaupan kannalla.

Metsäkauppa on repinyt erityisesti vihreiden sisäisiä välejä. Vihreät olivat maanantaina kokouksessa ensimmäistä kertaa kahtena ryhmänä sen jälkeen, kun viisi valtuutettua erosi valtuustoryhmästä ja perusti oman.

Ryhmästä eronneet kannattivat maakaupan tekemistä, entiseen ryhmään kuuluvat puolestaan vastustivat kauppaa.

Jos ryhmä olisi ollut yhtenäinen, päätöskin olisi voinut kääntyä toisin päin.

Kunta ostaa maa-alueen 1,8 miljoonalla eurolla. Alue on kaavoittamatonta niin sanottua raakamaata. Yleiskaavassa alueelle on merkitty osin tiivistäkin rakentamista.

Valtuustossa oli päätettävänä vain metsäalueen osto, mutta keskustelu kumpusi vahvasti myös alueen tulevaan rakentamiseen.

Kokouksessa Kim Åström (kok.) esitti aluksi asian palauttamista. Itse kauppaa ei Åström välttämättä vastusta, mutta hän piti hintaa liian kovana ja tulevaisuuden tuotto-odotuksia alueen kaavoituksesta liian optimistisina ja epävarmoina.

− Jos rahanteko olisi niin helppoa, ei kunnalla olisi mitään talousongelmia, Åström totesi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) muistutti, että alue on vaikeakulkuista kallioista maastoa, jonne rakentaminen on kallista.

Haapaniemi kysyi myös, kuka oikeasti haluaa alueelle kerrostaloja, mitä tehokas kaavoitus ja maankäyttö toisi tullessaan.

RKP:n Hans Hedberg kannatti kauppaa ja piti hintaa halpana.

− Paikka on keskeinen. Sinne saadaan 100 hehtaarin kokonaisuus, jossa on rakentamismahdollisuuksia vaikkapa vuoteen 2050 saakka.

Metsäalueen ostoa kannattanut Minna Hakapää (vihr.) nosti esiin sen, että alueen hankinta kunnalle turvaa myös tulevaa virkistyskäyttöä, koska kunta voisi itse suunnitella ja päättää, mitä alueelle tulee.

Raija Vahasalo (kok.) piti puppuna puheita siitä, että kunnan pitää ostaa alue itselleen, jotta se säilyy virkistyskäytössä.

− Kunta päättää lopulta aina, mitä kaavoituksessa tehdään, omisti maat kuka tahansa.

Keskustan Antti Salonen palautti mieleen sen, että kunnan virkamiehiä ovat päättäjät moneen otteeseen kehottaneet etsimään kunnalle ostettavaksi sopivia maa-alueita, joita voidaan kaavoittaa.

− Tässä on nyt sellainen, pidetään kiinni mitä on ohjeistettu.

Pekka Oksanen (sd.) yritti kysyä päättäjäkollegoiltaan, kuinka moni valtuutettu on käynyt kyseisessä metsässä, mutta puheenjohtaja toppuutteli kyselyn.

Oksanen kertoi käyvänsä alueella usein ja vakuutti, että alueelle pystytään hyvin rakentamaan niin, että luonnossa liikkumiseen jää kuitenkin vielä hyvät reitit.

Valtuusto päätti myöntää maanostoon 1,8 miljoonan euron määrärahan. Käytännössä kunta joutuu tekemään maakaupan velkarahalla.

> Noin 27 hehtaarin maakaupasta kiistaa − vieressä on tuplasti suurempi metsä, jonka omistaja tekee kohta ratkaisuja (Viisykkönen 6.11.)

(22) kommenttia

Kommentit (22)

Sivut

Mikään inhimillinen vikinä, ei taloudellinen, poliittinen tms, voi olla perusteluna sille, että Etelä-Suomessa pirstaloidaan
ja tuhotaan ainutlaatuinen ja sanomattoman arvokas metsäalue, keuhkomme ja hyvinvointimme kehto.
Ilona
Täysin tarpeetonta sijoitustoimintaa. Paikalle ei edes kunnollista kulkuyhteyttä ilman koko alueen halkaisevaa "kehätietä". Jo sen tekeminen maksaa paljon ja tietää lisää pakkolunastuksia jne. Joka tuntee alueen, tietää että infran rakentaminen sinne maksaa tuplasti tavanomaiseen verrattuna. Samalla pilataan lopullisesti alueen luontoarvot.
Kokonaan oma lukunsa on, että nykyihmisistä suuri osa ei millään hinnalla halua asua metsässä, vaan mahdollisimman lähellä ratikkapysäkkiä. Hölmön metroradan takia liikenneyhteydet pääkaupunkiin huononivat suuresti, joten kuka rakentaa tänne? Nytkin on noin 450 asuntoa myynnissä, joista 150 omakotitaloja. Missä järki?
Eräs metsänkävijä
Kunnallahan on kaavoitusmonopolin kautta 100% määräsysoikeus rakentamiselle ja jopa maan etuosto oikeus.Gryndereitä ei tälläinen epävarmuus kiinnosta.
Kannattaa selvittää faktat
Vastasin äsken Killinmäki kutsuu henkilölle. Unohdin nimeni. Se on Kari Hujanen
Kari Hujanen
Sanoisin vain Killinmäki kutsujalle. Päätös oli kuntastrategia mukainen eikä jonkun grynderin tavoitteiden mukainen.
Olisi myös mukavaa että ihmiset voisivat puhua omalla nimellä.
Anonyymi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx