(26) kommenttia

Kirkkonummi pitää sivistysjohtajan valinnan voimassa – asia on noussut periaatteelliseksi kielikysymykseksi

Kirkkonummen kunnanhallitus pitäytyy alkuperäisessä päätöksessään uuden sivistystoimenjohtajan valinnassa, eikä hyväksynyt asiasta tehtyä oikaisuvaatimusta.

Kunnanhallitus piti torstaina ylimääräisen kokouksen, jossa oli esillä vain oikaisuvaatimus.

Kunnanhallitus valitsi kuukausi sitten virkaan Eeva-Kaisa Ikosen, joka toimii Espoon kaupungilla suomenkielisten peruskoulujen ja lukioiden opetuspäällikkönä.

Virkaa haki myös pitkään Kirkkonummen kunnalla työskennellyt Mikael Flemmich, joita hoitaa tällä hetkellä sivistystoimen johtajan tehtäviä väliaikaisesti virkaatekevänä.

Flemmich jätti kunnanhallituksen päätöksestä oikaisupyynnön.

Kunnanhallitus hylkäsi sen äänin 8-5. Äänestystulos oli sama kuin alkuperäisessä päätöksessä, jolla sivistystoimenjohtaja valittiin.

Asiasta on noussut vahva kielipoliittinen kiista. Kirkkonummen sivistystoimenjohtaja vastaa sekä suomenkielisestä että ruotsinkielisestä sivistystoimesta. Vastuualueeseen kuuluvat varhaiskasvatus, koulut sekä kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi.

RKP on vahvasti sitä mieltä, että normaali niin sanottu virkamiesruotsi ei riitä ruotsinkielisen varhaiskasvatus- ja opetustoimen johtamiseen. Kunnanhallituksessa vihreät ovat tukeneet RKP:n näkemyksiä.

RKP:ssä on pidetty Kirkkonummen linjauksia tietynlaisena ennakkotapauksena kaksikielisissä kunnissa.

Valinnassa rannalle jäänyt Flemmich valittiin tällä viikolla Kauniaisten sivistystoimenjohtajaksi.

Hän kertoo Kuntaliiton Kommuntorget-julkaisussa vahvasti harkitsevansa kunnanhallituksen päätöksestä valittamista hallinto-oikeuteen.

Jos päätöksestä valitetaan, sivistystoimenjohtajan valinta ei saa lainvoimaa ja virasta jouduttaneen tekemään määräaikainen, kunnes valitus on käsitelty. Tällaisessa oikeuskäsittelyssä saattaa kulua 1-2 vuotta.

> Johtajan valinnasta sivistystoimeen leimahti kiista – kunnanhallitus joutuu pitämään ylimääräisen kokouksen (Viisykkönen 13.4.)

(26) kommenttia
Kommentit (26)

Kommentit (26)

Näkisin asian niin että tässä tapauksessa valittiin toiseksi paras ehdokas juuri kielikysymyksen takia. Flemmich on hoitanut virkaa jo pidemmän aikaa, ja on perillä missä mennään. Mutta kun hänen äidinkieli oli väärä niin siksi hänet ei valittu virkaan
Pohjolan asukas
Miettikää Siuntioon valittiin myös suomenkielinen sivistysjohtaja ja hyvä valittiinkin. Ei mitään ongelmaa valinnassa.
Ermo
Ihan oikea valinta onnittelut paikan johdosta me eletään nyt nykyaikaa. Ja tuo kielitaito on ihan riittävä Kirkkonummella on jo niin paljon suomenkielisiä että ihan hyvä sama koskee Siuntiota suomenkielisiä on enemmän kuin ruotsinkielisiä joten sielläkin muutos on jo tapahtunut se on oikein hyvä. Tammisaari jne. vielä samaan syssyyn suomenkieliseksi niin on hyvä.
Det går mycket bra
Porvoon sivistystoimen johtajan nimityksen kaatuminen hallinto-oikeudessa onkin mielenkiintoinen tapaus ja vaikka ei ehkä suoraan tähän tapaukseen verrattavissa niin tiettyjä yhtäläisyyksiä voi kyllä nähdä.

Toisaalta kannattaa myös huomata, että Porvoon valinta oli marraskuussa 2019, johon nyt siis hallinto-oikeudelta tuli päätös - eli noin 1½ vuotta valinnan jälkeen tuli oikeuden tuomio. Joten kannattanee varautua Kirkkonummellakin, että oikeuden päätöksen saaminen kestää tovin. (Kiitos "Pettynyt kuntalainen" asian esille nostamisesta, tuo uutta valoa asiaan.)


Porvoon kaupungin sivulla lyhyt tiedote asiasta:
https://www.porvoo.fi/helsingin-hallinto-oikeus-kumosi-sivistysjohtajan-vaalia-koskevan-kaupunginvaltuuston-paatoksen
Jerri Kämpe-Hellenius
Oho, Porvoon kaupungin vastaava virkanimitys meni nurin. Mitenkähän kävisi tälle päätökselle, jos Mikael veisi tämän asian hallinto-oikeuteen?
Pettynyt kuntalainen
Ruotsinkieliset sahaavat omaa oksaansa olemalla paavillisia tässä asiassa. Antavat aseet kieleen valmiiksi kielteisesti suhtautuville. Joustoa ja ymmärrystä. Jatkossa entistä vaikeampaa löytää flytande svenskaa puhuvia. Kouluissa ruotsin tuntimäärä ajettu alas niin peruskoulussa kuin lukiossakin. Tämä näkyy jo yliopistoissa. Armollisuutta tarvitaan. Ja täydennysopintoja työn oheen.
O&Å
Muutin 1½ vuotta sitten pois Kirkkonummelta ja jos pitäisi nimetä yksi asia jota en ainakaan jäänyt kaipailemaan, se olisi paikallispolitiikkaan liittyvä kaksikielisyyden erityispiirre.
ex-luottamushenkilö
Kirkkonummi on kaksikielinen kunta joten jokaisessa luottamuselimessä, t.s. valtuustossa, hallituksessa, lautakunnassa j.n.e. esittelijän pitäisi osata esitellä asiansa sekä suomeksi että ruotsiksi. Ei koske suomenkielistä eikä ruotsinkielistä opetuslautakuntaa joissa asiat esitellään ja joista keskustellaan lautakunnan, suomen tai ruotsin, kielellä. Tällä hetkellä suuri osa Kirkkonummen johtavista virkamiehistä ei täytä kielilain vaatimuksia kaksikielistä kuntaa koskien. Hur klarar Itkonen föredragningen och diskussionen i SFUN ?
Entinen kok
Onko rekryprosessissa ollut nyt häikkää? Paras minustakin pitää valita virkaan. Ihmetystä herättää, miksi kunnanjohtaja on ehdottanut kolmanneksi parasta?
Missä mättää
Miksi sfunin asiat pitää käsitellä ruotsiksi ? Siellähän on myös suomenkielisiä jäseniä. Miksi ei esim patun asioita käsitellä ruotsiksi jne ? Kyllä suomenkielinen on ihan kelpoinen sivistysjohtajaksi jos nyt haluaa enään tulla tämän ihmeellisen kielipainotuksen vuoksi .
Jyrki
Pätevämpi hakija valittiin ja hyvä niin. Tervetuloa kuntaan Eeva-Kaisa Ikonwn.
Virtanen
Nyt on siis valittu tehtävään ihminen joka pärjää tehtävässään vain 80% työajastaan.
M Berg
Nyt vihreät menettävät ääneni, jonka ovat aina saaneet...
Puoluekanta vaihtoon
Onhan tämä järkyttävä uutinen. Ruotsinkieli tärkein valinnan peruste? Rkp ja vihreät! Oletteko sekaisin? Pitää olla pätevin, eikä teille sopivin. Nyt iso kiitos kunnanhallituksen äänestys päätökselle. Kielipolitiikalle heti stop, pätevyydelle iso peukku!
En ikinä enää äänestä vihreitä
Vasemmistolaisten kannoista ei kannata välittää mutta oikeistopuolen äänestäjänä täytyy kyllä ihmetellä päätöstä.
Hämmästynyt
Tämä ei ole mielipidekysymys. Sivistoimen hallinto on lain mukaan kaksikielinen ja sfun:n asiat käsitellään ruotsiksi. Jos valittu ei kykene siihen, hän ei ole pätevä. Sehän oli vaatimus työnhaussa
. ..Ja Micke on aika pätevä äidinkielestä huolimatta (kts kirkkonummen opetustulosta/kustannus, ja meriitit). Luulen että jos hänen nimensä olisi ollut Mikko Fleminki olisi mennyt heittämällä läpi.. valinta on kunnanhallituksen sekioluen tulos. Taas
.
Käsittääkseni ruotsin kieli ei enään ole mikään kriteeri työtehtäville, ainakaan Suomessa?
Smör mamma sentään
Kielikysymyksestä johtuen Kirkkonummella on vaikea saada mitään järkevää päätöstä aikaan.
vielä jonkin aikaa kirkkonummelainen
Englannilla pärjää, jos ei voi suomeksi asioita hoitaa. Ei ole mikään pakko ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen asioita ruotsiksi hoitaa. Vai aikooko joku suomenruotsalainen väen väkisin puhua ruotsia, jos toiselle tulee kapasiteetti vastaan ja yhteisiä kieliä olisi kuten suomi ja englanti.

Suomi on kaksikielinen maa ja ihan yhtä lailla suomenkielisellä on oikeus hoitaa tehtäviään suomeksi kuin ruotsinkielisellä ruotsiksi. Pitää vain sitä järkeä käyttää ja puhua sitä kieltä, millä kommunikointi on helpointa.
Helluntai
Hyvä päätös.
Setämies
Mielestäni sivistystoimenjohtajan tehtävässä on paljon muita elementtejä kuin ruotsikielisen koulutoimenjohtaminen. Paljon useampaan Kirkkonummelaiseen vaikuttaa kulttuuri ja liikuntapalvelut sekä suomenkielinen koulutoimi ja varhaiskasvatus.
Toivottavasti RKP on tukemassa uutta johtajaa eikä lyömässä kapuloita rattaisiin
Tervetuloa Eeva-Kaisa Ikonen
Täytyy vain todeta on huono hävijä tuo valittava persoona ja täytyy onnitella Kirkkonummen päättäjiä hyvästä päätöksestä ja nyt hän voi sitten "päteä" Kauniaisissa.
Tuo kielikysymys on turha, ei täällä Suomessa kukaan puhu kirjakieltä ja varmasti valittu
pärjää ruotsinkelisten kanssa ja jos ei niin "käsillä" loput. Tämä on RKP:n kunnallisvaalitemppu jota vihreät kannattaa hahaa!
Suomalainen veronmaksaja
Luulin, että RKP olisi päässyt eroon siitä että olisi vain kielipuolue. Ilmeisesti olin väärässä. Uutisesta jää epäselväksi onko Flemmichin muu osaaminen parempaa kuin Itkosella. Ja toisaalta riittääkö sitten ns. virkamiessuomi suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtamiseen?
Tuomas
Ymmärränkö oikein, että nykyinen viranhoitaja on jo valittu Kauniaisille. Jos niin, niin sitten asia tulee selvittää täysin. Koska ei ole ajamassa tällä omaa etuaan.
Hapanta touhua
Onko kaksikielisen kunnan kaikki johtavat virkamiehet täysin kaksikielisiä. Voiko Suomessa olla vielä näin että vahvimpana hakukriteerinä on ruotsinkielen taito.
Kerkko
Huvittavaa, että pidetään itseään niin paljon parempana kuin suomea äidinkielenä puhuvia. On sitä moni meistäkin ruotsilla oppinut pärjäämään. Vieläkö joku ihmettelee mistä ennakkoluulot tulevat?
kirkkonummelainen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä