(7) kommenttia

Kirkkonummi kieltäytyy vielä menemästä mukaan vammaisten ja vanhusten kuljetuspalveluun, jonka Espoo järjestää

Paikalliset taksiyrittäjät pelkäävät, että kuljetusten yhteiskilpailutus ajaa yrittäjiä talousahdinkoon.

Kuumaksi kysymykseksi noussut vammais- ja vanhuskuljetuspalvelujen järjestäminen yhteisesti Länsi-Uudellamaalla mutkistuu, koska kunnat epäröivät viime metreillä järjestelmään mukaan lähtöä.

Yhteistä kuljetuspalvelua on valmisteltu pari vuotta, ja se on ollut tarkoitus ottaa käyttöön ensi kuussa. Käyttöönotto on siirtynyt joka tapauksessa joulu-tammikuulle.

Kunnat ovat alustavasti sopineet, että Espoon kaupunki ryhtyy hoitamaan keskitetysti kuljetuspalvelua.

Espoo on kilpailuttanut kuljetus- ja taksiyritykset hoitamaan kuljetuksia, jotka kunnat kustantavat lakisääteisesti ikäihmisille ja vammaisille, joilla on erityisiä vaikeuksia kulkea. Kilpailutuksesta on valitettu.

Sopimukset Espoon kaupungin kanssa pitäisi allekirjoittaa tämän kuun loppuun mennessä.

Kirkkonummen perusturvalautakunta päätti torstaina, ettei kunta toistaiseksi allekirjoita sopimusta, vaan lisäselvityksiä kaivataan.

Kirkkonummi on tehnyt Lähitaksin kanssa kuljetusten järjestämisestä väliaikaisen suorahankintasopimuksen, joka on voimassa, kunnes uusi järjestely otetaan käyttöön.

Uutta keskitettyä kuljetuspalvelua on arvostelu laajasti. Esimerkiksi vammaisjärjestöt ovat pelänneet, että kuljetusten saanti vaikeutuu kohtuuttomasti, kun uuteen järjestelmään siirrytään.

Myös paikallisesti taksit ovat kritisoineet kuljetusten hinnoittelua ja pelkäävät, että keskitetty järjestelmä heikentää palvelua ja ajaa taksiyrittäjiä talousvaikeuksiin.

 

Länsi-Uudellamaalla, Espoosta Hankoon ja Karkkilaan -laajuisella alueella lakisääteisiä vammais- ja vanhuskuljetuksia on noin 0,5 miljoonaa vuodessa ja asiakkaita yli 8 000.

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Tässä on mielestäni kaksi epäkohtaa. Ensimmäisenä raha. Kuinka paljon valmistelu on maksanut? Valtiolla yksi henkilötyövuosi maksaa vähän alle 60 000 euroa. Päästäänkö kunnalla paljoa tämän alle? Kuinka moni virkamies tätä on valmistellut ja millaisella työpanoksella? Jos nyt tästä lähdetään pois niin millaiset kustannukset tulee kun kehitetään uusi järjestely?

Sitten on toisena, tärkeämpänä, asiana ihmisten kohtelu ihmisinä. Miksi se on niin vaikeaa nykyään? Miksi tuntuu siltä kuin jokainen ihmisiryhmä poljettaisiin alas vuorollaan huonojen päätöksien kautta. Se ei varmasti ole tarkoituksenmukaista tai mitenkään suunnitelmallista, mutta jotenkin se vain on trendi.

Vielä loppuun kysymys. Jos käyttäjät ja palvelun tuottajat pitävät sopimusta huonona niin miten se voi olla maksajan mielestä hyvä?
Halvalla huonoa
Ja maksetaan tuplahinta ? Jäitä hattuun.
Veronmaksaja
Nyt on Kirkkonummella näytön paikka. Toivottavasti ajatellaan kyyditettäviä ja yrittäjiä. Espoon malli ajaa yrittäjät vielä syvempään ahdinkoon ja laadusta ei voida edes puhua.
Kirkkonummelainen
Suurin ongelma kyseisessä palvelussa on se että Kulkukeskus jo lähtökohtaisesti asettaa useita "ehtoja" kuljetuksen toteutumiseksi.
Matkalla ei saa pysähtyä kuin muutamaksi minuutiksi, Matka veloitetaan aina lyhimmän reitin mukaan, matka hinnoitellaan aina etukäteen riippumatta olosuhteista ta matkaan kuluneesta ajasta jne jne.
Tämä rajoittaa merkittävästi vammaisten ja vanhusten liikkumista johon heillä on vpl- ja shl-lakien mukaan täysi oikeus.
Kunnat ovat kuitenkin vastuussa kulhetusten järjestämisestä asukkailleen joten jos kunnat käyttävät kulkukeskusta palvelun tuottajana saattavat ne rikkoa tietoisesti jopa lakia! Suosittelisin kunnan päättäjien lukevan tarkkaan mitä laissa sanotaan ja mitä se tarkoittaa!
Kuljetusten pitää olla ennenkaikkea liikkumista mahdollistavia eikä rajoittavia!
Mika Kostamo
Taxin kuljetaja kirkkonummi olen samaa mieltä taxin saatavuus heikkenee odotus ajat pitenee nyt päättäjät jäitä hattuun
Juppi
Hyvä Kirkkonummi, pidetään huoli omista pienyrittäjistä eikä lähdetä mukaan. Näytetään esimerkkiä samalla muille läntisen alueen päättäjille, että paikalliset yritykset ovat tärkeitä työllistäjiä.
Pienyrittäjä Kirkkonummelta
Hyvä Kirkkonummi, hyvä perusturvalautakunta. Tuo kuljetuspalvelu-uudistus ei ainakaan helpota meidän sitä tarvitsevien elämää. Nykyinen järjestelmä, jossa voin soittaa suoraan tutulle taksin kuljettajalle, on toimiva . Uudistus toisi mukanaan sen, että soittaisin keskukseen ja tilaisin kyydin sitä kautta. Saisinko tutun kuljettajan, sitä en tiedä.
Susi jo syntyessään

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx