(8) kommenttia

Kirkkonummi innostui suuresta datakeskuksesta – Fortum markkinoi myös Espoossa samanlaista hanketta

Datakeskukselle kaavoitetaan maa-aluetta, jossa ei ole tällä hetkellä rakennuksia eikä asutusta.

Ison datakeskuksen suunnittelu Kirkkonummen Sundsbergiin etenee, ja Kirkkonummen kunta ryhtyy kaavoittamaan mahdolliselle keskukselle toteutusaluetta.

Fortum tiedusteli viime syksynä kunnalta, löytyisikö Kirkkonummelta sopivaa paikkaa suurelle datakeskukselle.

Samanlaisista hankkeista parhaiten tunnetaan Suomessa Googlen Haminan-keskus.

Kirkkonummi on edennyt nopeasti. Tällä viikolla on hyväksytty kunnassa kaavoitussopimus EKE-yhtiöiden kanssa. EKE omistaa maat, jolle hanketta Kirkkonummella valmistellaan.

Fortum aloitti viime talvena myös Espoon kaupungin kanssa valmistelemaan vastaavaa hanketta Hepokorpeen Kehä III:n varrelle.

Strategiajohtaja Antti Kaikkonen Fortumista kertoo, että yhtiö valmistelee ja markkinoi Espoon ja Kirkkonummen hankkeita rintarinnan, eivätkä ne kilpaile keskenään.

Myös Inkoossa Fortumilla on kaavailuja datakeskuksesta entisen voimalaitoksen paikalle.

Hankkeet ovat Kaikkosen mukaan Kirkkonumella ja Espoossa samantyyppiset. Kaukolämpöverkko on vieressä ja samoin isot sähkönsyöttöverkot.

Suurin ero on maa-alueiden koossa. Espoossa suunnitteluvaraus on noin kolmasosa siitä, mitä Kirkkonummella EKE-yhtiöiden omistama noin 120 hehtaariin maa-alue on.

Kaikkonen toteaa, että nimenomaan kaukolämmön hyötykäyttö Kirkkonummella ja Espoossa nostavat hankkeiden houkuttelevuuden kärkiluokkaan.

Kilpailu hankkeista on kovaa, ei yksin Suomessa, vaan ympäri maailmaa. Toisaalta uusia datakeskuksia tarvitaan tulevaisuudessa paljon.

> Fortum haluaisi rakentaa Kirkkonummelle ison datakeskuksen − hukkalämpö menisi asuntojen lämmitykseen (Viisykkönen 3.10.2019)

Datakeskusoperaattorit tekevät Kaikkosen mukaan vasta siten päätöksiä, kun kaavoituksesta ja muista teknisistä asioista on varmuus. Tiettävästi Fortum keskustelee hankkeista suurten kansainlinvälisten toimijoiden kanssa.

Suurin Suomessa toimiva datakeskus on tällä hetkellä Haminassa, jossa Googlella on meneillään isot lisäinvestoinnit. Googlen keskuksen alueella on noin 300 työntekijää, ja laajennusten jälkeen muutama kymmenen enemmän. Suoraan Googlen palveluksessa on alle 100 työntekijää.

Kirkkonummen Sundsbergin kaavoitusssopimuksessa puhutaan vähintää 100 Megawatin datakeskuksesta. Luku kertoo sähköntarpeesta.

Kirkkonummella ollaan hyvin innoissaan datakeskuskuksesta ja sen mahdollisesta tulosta.

− Kyse ei ole ainoastaan isosta digihankkeesta, vaan myös todellisesta ilmastoteosta. Kirkkonummelle suunniteltu 250 megawatin datakeskus ei vain luo 1 000 uutta työpaikkaa, vaan tulee myös syöttämään ylijäämälämpönsä kaukolämpöverkkoon, toteaa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anders Adlercreutz (r.) keskiviikkoiltana lähetetyssä tiedotteessa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) näkee datakeskuksessa suuria mahdollisuuksia Kirkkonummelle.

− Tämän hankkeen avulla voidaan ottaa pois käytöstä iso osa alueen fossiilisista voimalaitoksista ja näin myös Kirkkonummi pääsisi lähemmäs ilmastotavoitteitaan, Haapaniemi toteaa. 

Investointien kokonaisarvo Kirkkonummella voi olla Haapaniemen mukaan jopa yli kaksi miljardia euroa.

Datakeskuskaavaehdotus pyritään tekemään tänä vuonna ja saamaan päätöksentekoon ensi vuoden aikana.

Tulevat liikenneratkaisut ja maankaatopaikan sekä vanhan ampumaradan maaperän puhdistaminen samassa yhteydessä vaativat sen, että sopimusalue on melko laaja, eli suurempi kuin itse hankkeen tarvitsema alue.


(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Ei kiitos, pidän mielummin metsänä alueen. Pitää varmaan lähteä evakkoon ettei rupea mitkään uutuusrakenteet kaatumaan päälle kun maa viedään ymäriltä
Anonyymi
Hieno hanke, mutta työpaikkoja ei todennäköisesti ole tulossa. Modernit datakeskukset eivät tarvitse enää henkilötyövoimaa, sillä lähes kaikki voidaan automatisoida.
Avatar
Toivotaan että vesi on huuhtonut liitooravan papanat ja pakkasesta loppuneet
Anonyymi
Eiköhän tosiaan jotkut "pipanat" löydy, tai sitten esi-isien sirpaleinen sylkykuppi, jopa naapureiden vastustusta ei sovi väheksyä.. Eikä työpaikkoja kannata synnyttää millään muotoa, nukkuva lähiö on parempi vaihtoehto valituksineen..
Röllejä ollaan ja Rölleinä pysytään!
Hanke on varsin järkevä, mutta läheinen ampuma-rata saattaa aiheuttaa hieman melua ja jossain määrin myös vaaratilanteita?
Ressu kessu rapamaha
Mielenkiintoista nähdä millä perusteilla tätäkin tullaan vastustamaan.
Veikkaukseni on että valitetaan väärästä toimenpide menettelystä ja homma viivästyy 2 vuotta ja Fortum vetäytyy hankkeesta.
Anonyymi
Ei ei, tuohan tuo työpaikkoja kuntaan ja sellaista me emme haluaa tänne. Kirkkonummi on työttömien paratiisi ja sellaisena haluamme sen pitää.
Työtön.
Eiköhän tuolta alueelta löydy liito-oravan paskaa, niin jää tämäkin kunnan kannalta erittäin hyvä hanke toteutumatta. Yleensä täällä aina käy niin, tai jollakin tavalla saadaan hanke estettyä.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä