(12) kommenttia

Kirkkonummi harkitsee päivähoidon maksuista vapautusta – ainakin 400 000 euron kustannus kunnalle

Kirkkonummi harkitsee varhaiskasvatusmaksujen vapauttamista 18.3. lähtien ainakin noin kahden kuukauden ajalta.

Myös Kirkkonummen kunnassa harkitaan varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista vapauttamista niiltä perheiltä, joiden lapset eivät ole koronavirustilanteen takia päivähoidossa.

Useat kunnat ovat jo tehneet vastaavan päätöksen kuten esimerkiksi Espoo, joka ei peri maksuja ainakaan 13.5. saakka.

Kirkkonummella asia on esillä 15.4. sivistys- ja vapaa-aikalautakunnassa, joka on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen.

Lautakunnan puheenjohtaja Antti Kilappa (Prok) otaksuu, että Kirkkonummikin seuraa asiakasmaksuissa monien muiden kuntien linjaa eli maksuvapautuksia tulee.

Kahden viikon kuluttua on esillä Kilapan mukaan ainakin varhaiskasvatuksen ja iltapäiväkerhojen maksut. Muitakin vapaa-aikapalveluiden maksuja saatetaan käsitellä.

Maksuvapautuksista voidaan käytännössä päättää takautuvasti ja se koskisi myös yksityisessä päivähoidossa olevia lapsia. Esimerkiksi Espoo päätti maksuvapautuksista 18.3. lähtien.

Kirkkonummella on arvioitu, että varhaiskasvatuksessa asiakasmaksujen poistaminen suurimmalta osalta päivähoitolapsia merkitsisi kuukaudessa noin 200 000 euron tulonmenetyksiä kunnalle.

Valtioneuvosto päätti maanantaina, että poikkeustoimia jatketaan ainakin kuukaudella aiemmin ilmoitetusta eli 13.5. saakka. Suomessa varaudutaan kuitenkin pidempiin poikkeustoimiin kuten koulutilojen pitämiseen kiinni toukokuun loppuun.

Lapsia on päivähoidossa nyt yleisesti noin viidesosa normaalista.

Päiväkodit ovat auki ja lapsia saa viedä päivähoitoon, mutta vahva suositus valtioneuvostolta on, että lapset hoidettaisiin kotona. Valtaosa vanhemmista on noudattanut ohjetta.    

Lisätty jälkikäteen: Maksujen menetys on kuukaudessa noin 200 000 euroa. Poikkeusolojen kestoksi tulee näillä näkymin ainakin noin kaksi kuukautta.

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Päivähoitomaksut pandemian ajalta on peruttava. Perheet ovat jo valmiiksi tosi ahtaalla. Varhaiskasvattajana otan mieluummin lomautuksen ja suon perheille vapautuksen maksuista. Tilanteen normalisoituessa meillä on kunnassa todella paljon töitä ja tehtävää! Muistelen 1990-luvun laman jälkipyykkiä....
Anonyymi
TOTTAKAI maksut pitää poistaa.
Jos perheessä lomautuksia ja lapset kotihoidossa maksut kohtuuttomia!!!
Hei haloo
Olisihan se vähintäänkin kohtuullista, ettei tulonsa menettäneiden vanhempien täydy maksaa lähes 600€ (2kk) päivähoitomaksuja ja kuitenkin hankkia ruuat, jotka päivähoidossa saisi, säästöillä, joita joko on tai ei ole.
Tulot puolittui, ruokameno tuplaantui
Tässä on huomioitava myös potentiaalisesti toteuttamatta jäävät terveydenhuollon menot jos vähentämällä päiväkodissa olo minimiin saadaan estettyä tartuntoja. Myös sairaalahoitovuorokaudet tulevat kunnan maksettavaksi ja varsinkin tehohoidon vuorokaudet ovat kalliit.

Myös kunnan ruokamenot ovat pienemmät kun lapset eivät ole päivähoidossa mutta vastaavasti perheet vastaavat myös lasten lounaista ja välipaloista. Lisäksi monen huoltajan tulotaso hetkellisesti voi madaltua tuntuvasti jolloin tämäkin vastaantulo voi olla hyvinkin tärkeä helpotus. Ja lähtökohtaisesti kun kunta toivoo, että palvelua ei käytetä on vain kohtuullista, että maksua ei myöskään peritä siltä ajalta kun lapsi pidetään kotona.

Hyvin moni kunta on jo ottanut linjan, että korona-ajan poissaoloja hyvitetään. Olisi outoa, jos Kirkkonummi tässä kohtelisi perheitä muita kuntia ankarammin. Varhaiskasvatusmaksuja on Kirkkonummella lisäksi korotettu tuntuvasti viime vuosina, loma-ajan hyvityksistä on luovuttu jne. Joten päiväkotiperheet ovat kyllä osuutensa kunnan kassaan tuoneet, ja tuovat vastaisuudessakin.
lastenhoitaja töiden ohessa
Nimimerkki Blondin kirjoitus kuvastaa hyvin sitä, kuinka kaukana Kirkkonummi on nykyajasta. Eletäänkö Kirkkonummella tosiaan suunnitelmataloudessa, jossa ei kyetä huomioimaan yhteiskunnassa tapahtuvia ilmiöitä, muutoksia jne. Päättäjien pitäisi aikamatkata 2020 luvulle mahdollisimman pian.
Jorma K.
Otsikossa 400000 euron kustannus ja jutussa 200000 euron kustannus? Mihin kategoriaan menee sitten ne säästöt, jotka tulevat kun iso osa päiväkotien henkilöstöstä on lomautettu?
Ihmettelen vaan
Blondi, pistetään tulevat överi hankinnat jäihin tai ainakin tarkempaan harkintaan. Ei enää outoja kuparimonumentteja yms. normaalikin kelpaa veronmaksajille!
Jäitä hattuun!
Trollaan avoimesti Espooseen liittymisen puolesta, koska tulevassa lamassa on pakko aloittaa kuntaliitokset uudelleen.

Suosittelen tekemään kunta-aloitteen liittymisestä Espooseen.
Lisäksi suosittelen äänestämään poliitikkoja jotka tätä kannattavat.

Hyödyt:
- välittömät säästöt turhasta päällekkäishallinnosta
-tiet kuntoon
-koulut kuntoon
-rakentaminen helpottuu
-metron jatko
-todennäköiset veronkorotukset lievittyvät
Masa
Jos palvelua ei käytä, miksi siitä pitäisi maksaa?
Maksaako kunta nyt niille työntekijöille, joiden palveluita se ei käytä?
Haloo!
Onko henkilökkuntaa siirretty "lomille", kun lapsia ei ole normaalia määrää?

Ottaako kunta kantaa kotona olevien päiväkotilasten ja esikoululaisten lounaisiin? Esikoululaiset olisivat varmasti yhtä oikeutettuja lounaaseen kuin koululaisetkin? Kysely onnistuisi Wilman kautta helposti, kun eskarilaisilla on jo Wilma-tunnukset. Nouto samoista kouluista kuin koululaisillekin. Päiväkotilapset eivät ruokaa tarvitsisi, jos kotona olevien maksut hyvitettäisiin. Ja toisaalta jos maksuja ei hyvitetä, niin lounas varmaan järjestyisi?
Perheet kovilla
Arvoisa "Rahaahan on" ja muille samoin ajatteleville,
Budjetista on rahat jo eri osastoille jaettu ja he ovat tehneet omat päätöksensä, hankintansa ja ostoksensa sen puitteissa. Siltaurakka on kilpailutettu, laskettu kustannukset ja päätös tehty, todennäköisesti myös urakkasopimus allekirjoitettu....tietämättä mitään vielä siinä vaiheessa edessä olevasta epidemiasta.
Päättäjillä on vain numeroita paperilla päätöksiensä tekemistä varten, ei kristallipalloa. Samalla logiikalla voitaisiin todeta, että: "Äh, vedetään kirjaston kuparit sittenkin pois ja pistetään raakalautaa pintaan" Tai "Keskeytetään kaikki koulukeskuksen rakentaminen kun eihän nytkään kukaan kouluja käy"
Blondi
Jätetään Linlon silta korjaamatta, sehän olisi sama summa.
Rahaahan on

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx