(10) kommenttia

Kirkkonummi harkitsee ikäihmisille ilmaisia liukuesteitä − apuväline maksaa parikymppiä, lonkkamurtuma jopa 20.000 euroa

Liukuesteitä on markkinoilla laaja valikoima niin malleiltaan kuin hinnoiltaankin. (kuva: Senioriverkkokauppa)

Tosi talvikelien tultua on Kirkkonummella noussut ajatus, että ikäihmisille voisi tarjota ilmaiseksi jakoon ulkokenkiin liukuesteitä. Niitä on saatavilla monenlaisia ja halvimmillaan reilulla 10 eurolla.

Liukuesteiden jakamien tai rahan antaminen niiden ostoon on yleistynyt viime vuosina. Lukuisissa kunnissa tapa on ollut jo muutaman talven.

Kirkkonummen kunnan vanhusneuvosto päätti 14.1. esittää, että liukuesteitä hankittaisiin yli 70-vuotiaille kirkkonummelaisille. Toive oli, että toimeen ryhdytään pikaisesti.

Perusturvalautakunta käsitteli aloitteen viime viikolla ja suhtautui siihen myönteisesti. Asiaa valmistellaan seuraavaan kokoukseen, joka 28.2.

Kunnissa on liukastumisen estäviä apuvälineitä ulkokenkiin jaettu tai tuettu niiden hankintaa yleensä joko kaikille yli 65 -tai 70-vuotiaille.

Esimerkiksi Espoon kaupunki ryhtyi jakamaan liukuesteitä senioreille toissa talvena. Espoon kokoisessa kaupungissa rahaa varattiin tarkoitukseen 30 000 euroa.

Liukastumista estävä apuväline on hyvin halpa. Investoinnin lasketaan tulevan takaisin monin kerroin. Puhumattakaan siitä, millaisen vaivan ja tuskan tapaturman uhri säästää.

Esimerkiksi lonkkamurtuma jälkihoitoineen maksaa kunnalle arviolta noin 20 000 euroa.

Koko maassa lonkkamurtumia tapahtuu noin 7 000 vuodessa, ja niistä yli 90 prosenttia aiheutuu kaatumisista.

 

(10) kommenttia

Kommentit (10)

Sivut

Liukuesteet
Kannattaisiko peräti vaatia pakollisiksi liukuesteiset kengät talvikaudeksi kaikille. Onhan valtakunta täynnä muutenkin kaikenmaailman kieltoja ja rajoituksia, mutta todelliseen turvallisuuteen ja hyvinvointiin vähemmän. En uskoisi, että vihreät olisivat vastustamassakaan, ilmastokysymyksiin vedoten, vaikka ajavatkin vain citymaastureilla ja lentävät talveksi etelän aurinkoon.
Teiden kunnossapito on aika heikkoa, rakentaavat vain kesät niillä tierahoilla ajoesteitä, miksei talveksi voisi hiekoittaa, myöskin valtatiet, eikä kylvää suolaa ja pilata järvi ja pohjavedet koko Suomen alueella.
nim. saimaan norppa
Erittäin hyvä ja kannatettava asia. Pikainen päätös olisi tarpeen. Kevät on pahinta aikaa liukkauden suhteen. Muuten enstalveksi
Tero Strand
Ja tällä tavallako Kirkkonummella ratkaistaan teiden hoito talvisin??? Kylän teiden, myös jalankulkijoille on erittäin ala arvoista. Lumet on auraamatta monesta paikasta. Hiekotus on olematonta. Lastenvaunujen, pyörätuolin tai invamopon kanssa kulkeminen lähes mahdotonta. Katujen ylittäminen suojateiden kohdalla hengenvaarallista koska lumet on kasattu suojateiden eteen jalkakäytäville ja niihin ei pääse lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa. Lisäksi suojateiden kulkunappeihin ei pääse lähellekään koska lumet on edessä
Miksei teiden huolto toimi vieläkään?????
Nastapohjaiset kengät parhaat ,etenkin vanhemmille ihmisille.
Nastakengät helppo laittaa jalkaan.
Renksujen räpläämiseen tarvitsee hyvät sormivoimat ja kärsivällisyyttä.

Vaihdoin pari vuotta sitte renksut nastapohjaisiin,ja olen TODELLA tyytyväinen.
Ja yhdet nastakengät olen ostanut lahjaksi

Poliittiset päätökset eivät ehdi näille lumille. Harmi.

Kuusseiska viipottelija
Kannattaisko satsata teiden kunnossapitoon vähän paremmin? Gesterby on aivan kauheassa kunnossa. Koko alue on kun iso parkkipaikka ei meinaa päästää liikkua edes jaloin.
KL

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx