(5) kommenttia

Kirkkonummi haluaisi eläkeläisille omat HSL:n ale-liput − ennen lähijunissa pääsi puoleen hintaan

Kirkkonummi ehdottaa, että eläkeläisille tulisi oma HSL:n alennuslippu. Nyt eläkeläiset maksavat matkoista pääsääntöisesti saman hinnan kuin muutkin.

Kirkkonummen kunnanhallitus antoi lausunnon HSL:n lähivuosien suunnitelmista. Kunnanhallitus kokoontui poikkeuksellisesti keskiviikkona, koska oli alkuviikosta opintomatkalla Tanskassa. 

Kunnanhallituksessa Ulf Kjerin (r,) ehdotti lisäystä HSL:n alennuslippuihin siten, että myös eläkeläiset saisivat normaaleja halvempia matkoja. Ehdotus hyväksyttiin äänin 10-2.

HSL:n alueella ale-lipuilla saavat matkustaa opiskelijat ja lapset. Eläkeläisillä ja invalideilla on mahdollisuus alennuslippuihin, mutta vain tietyin ehdoin.

Eläkeläisten 25:n tai 50 prosentin alennuksen voi saada vain kaikkein pienimpiä eläkkeitä eli yksinomaan kansaneläkettä saavat henkilöt.

Vielä muutama vuosi sitten kaikki eläkeläiset pääsivät matkustamaan Kirkkonummelta Helsingin suuntaan lähijunilla puoleen hintaan,  kunnes VR:n omat liput otettiin pois käytöstä ja juniin tulivat HSL:n liput. (Lue: Viisykkönen 25.10.2013)

Kirkkonummen kunnanhallitus on muuten varsin tyytyväinen HSL:n suunnitelmiin, eikä esitä juurikaan muutoksia joukkoliikenteen palveluihin. Jokainen muutos maksaisi Kirkkonummelle ekstraa.

Kunnanhallitus esittää kuitenkin, että nykyistä nopeampia liityntäyhteyksiä Matinkylän metroasemalle lisättäisiin ja suoria moottoritietä kulkevia Z-vuoroja olisi etenkin arkisin jonkun verran nykyistä enemmän.

Lisävuoroja on luvassa jo kuluvan syksyn aikana. 

Myös lähijuniin esitetään harkittavaksi jotain lisävuoroja ruuhka-aikoina, jos se vain on kustannustehokkaasti mahdollista.

Tosin lausunnossa todetaan samaan hengenvetoon, että merkittäviä lisäyksiä junavuoroihin Kirkkonummelle ei ole mahdollista saada ennen kuin lisäraiteet Leppävaaran ja Espoon keskuksen välillä on saatu rakennettua.

Kirkkonummi olisi valmis maksamaan HSL:lle 300 000 euroa lisää vuodessa joukkoliikenteen palvelutason parantamisesta.

Kirkkonummi maksaa HSL:lle seuraavat kolme vuotta vajaat 5 miljoonaa euroa vuosittain.

Kuntaosuus on käytännössä kuitenkin noin 3 miljoonaa euroa, koska aikaisemmin HSL:lle on maksettu yhteensä noin 6 miljoonaa euroa ylimääräistä. Summa hyvitetään Kirkkonummelle takaisin kolmessa vuodessa.

HSL:llä on tavoiteena ja periaatteena, että kunnat maksavat joukkoliikenteestä puolet ja matkustajat toisen puolen.   

(5) kommenttia

Kommentit (5)

Eläketurvakeskuksen (ETK) tiedote päivämäärältä 27.03.2018 kertoo, että suomalaisten keskimäärinen eläke on 1656 eur/kk. Kirkkonummi ja laajemminkin Uusimaa kuuluvat kuntien kärkikastiin, mitä tule eläkkeiden suuruuksiin. Miksi ihmeessä meidän pitäisi eriarvoista kuntalaisia tällaisella menettelyllä, jossa todennäköisesti hyvin eläkkeellä toimeen tulevat saisivat erikoishintaan lippunsa? Kuten jutusta käy ilmi, HSL-lipun saa jo alennuksella jos täyttää tietyt pienituloisen eläkeläisen tunnusmerkit.
Bussimies
Nopeat suorat yhteydet länsiväylää pitkin pääkaupunkiin olisivat näkemykseni mukaan yksi tärkeimmistä kunnan vetovoimatekijöistä. Töissä kun käydään pääasiassa Kirkkonummen ulkopuolella.

Seppo
Kirkkonummi taas näköjään nössö hiirulainen vaatimusten suhteen HSL:n kohtaan verrattuna Espooseen joka tulee saamaankin joitakin myönnötyksiä HSL:tä liittyen metron tulon hidastuneisiin yhteyksiin.Minusta kirkkonummen olis pitänyt ponnekkaammin vaatia nopeita suoria työ matka yhteyksiä helsinkiin takasin edes muutama aamun ja iltäpäivän ruuhka aikoihin.Mutta ei....ei meidän päättäjät vaan osaa vaatia.Liikaa joo joo kerholaisia tuollakin.
Gesterbyssä asustava syrjäytynyt
Hienoa,kerrankin ajatellaan myös vanhempaa väestöä.Tällaista lisää.
En itse eläkkeellä
Miten on mahdollista että kunta herää tähän asiaan VASTA NYT!!!!?????? Tuo on asia johon olisi pitänyt puuttua jo heti silloin kun tuo etuus eläkeläisiltä otettiin pois.
Käsittämätöntä touhua taas kerran

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx