(28) kommenttia

Kirkkonummi haluaa karsia rajusti CO2-päästöjä − Miten se tehdään 12 vuodessa, kunta kutsuu ideoimaan

Työmatkapendelöinti on Kirkkonummelta erittäin yleistä. Pääkaupunkiseudulle suuntaan päivittäin noin 11 000 kirkkonummelaista töihin.

Kirkkonummen kunta on asettanut erittäin kunnianhimoisen ilmastomuutostavoitteen. Kasvihuonekaasupäästöistä pitäisi saada pois 80 prosenttia jo kohta alkavalla vuosikymmenellä.

Kirkkonummi liittyi runsas vuosi sitten Hiilineutraalit kunnat –verkostoon. Niin sanotuilla HINKU-kunnilla, joita on vajaat 50, on kovat tavoitteet.

Kunnan tavoittelevat 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Tavoite on kovempi kuin Suomella valtiona.

Kirkkonummella osa valtuustoa olisi tyytynyt toissa vuonna maltillisempaa tahtiin eli 40 prosentin päästövähennyksiin 12 vuodessa. Kovemmasta 80 prosentin tavoitteesta päätettiin kuitenkin äänin 38-13.

Kasvihuonepäästöjä seurataan laskentamalleilla kuntakohtaisesti. Kirkkonummella lasketaan, että jokainen asukas "tupruttaa" ilmoille keskimäärin noin 4,5 CO2-ekv-tonnia kasvihuonekaasuja vuodessa.

Suurin päästölähde on liikenne eli lähes puolet (47 prosenttia). Kunnan läpiajoliikennettä ei ole huomioitu luvuissa eikä teollisuuden päästöjä.

Kaukolämmön osuus on Kirkkonummella varsin suuri (15 prosenttia), koska Fortumin kaukolämpöä tuotetaan pääosin kivihiilellä.

Sähkölämmitys tuottaa päästöistä runsaat 10 prosenttia ja kuluttajien sähkönkulutus 21 prosenttia. Luvut Kirkkonummen kasvihuonepäästöistä ovat vuodelta 2016.

Kirkkonummen kunta järjestää kaikille kuntalaisille suunnatun työpajan, jossa etsitään ideoita ja keinoja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Työpajassa käsitellään asukkaiden roolia ilmastotavoitteiden saavuttamisessa — teemoina ovat liikkuminen, rakennukset, kotien energiatehokkuus ja uusiutuva energia.

Kohti hiilineutraalia kuntaa –työpaja järjestetään 7.3. kello 17.30 alkaen koulukeskuksessa.

Tilaisuuteen toivotaan ilmoittautumista 4.3. mennessä. Se onnistuu tämän linkin kautta.

Ilmoittautumisen yhteydessä on mahdollista jo etukäteen kertoa omia ajatuksia ja ideoita työpajan teemoihin liittyen. Äänestämme ja palkitsemme parhaan esitetyn idean työpajassa.

> Kirkkonummi on sähköautojen määrässä ykköskunta koko maassa − moni iso kaupunki jää taakse (Viisykkönen 16.1.)  

(28) kommenttia

Kommentit (28)

Sivut

Yhteinen ilmakehä: Valitettavasti, tai onneksi maiden rajoilla on väliä, sillä jokaisessa yhteiskunnassa on oma poliittinen päätöksentekojärjestelmänsä ja lainsäädäntönsä, joiden puitteissa ilmastoonkin liittyvät ratkaisut tehdään. Se että Suomi tekee omat ratkaisunsa, ei paljon Kiinaa tai Intiaa hetkauta.
VPS
Suomi on samalla planeetalla muun maailman kanssa eikä maiden rajoilla ole väliä.
Yhteinen ilmakehä
Ensin viedään suorat bussilinjat Kamppiin ja nyt 4.3 alkaen linjat myllätty uusiksi "parannusten" nimissä. Julkisten käyttö työmatkalla vaihtunut autoiluun tämän pelleilyn takia. Kunta kyllä mielellään syyttää HSL:ää kaikesta ja jatkaa järjettömien parkkihalliprojektien suunnittelua.
Hinkuvinku
Suomen osuus koko maailman co2-päästöistä on 0,14 prosenttia, josta liikenteen osuus n. viidennes eli 0,03 prosenttia.

En nyt haluaisi näyttäytyä vastuuttomana, mutta sanonpa vaan ettei keskiverron kirkkonummelaisen kannata erityisen huonoa omaatuntoa ottaa, vaikka vähän autolla liikkuisikin ja puita kiukaassa polttaisi.

Kyllä ne todelliset ilmastoon isossa kuvassa negatiivisesti vaikuttavat asiat tehdään jossain ihan muualla täysin eri ihmisten toimesta.
VPS
Kunta voisi työnantajana näyttää esimerkkiä ja hankkia fillareita työntekijöilleen. Ei tarvitsisi käyttää omaa autoa kun sukkuloi kokouksiin ja koulutuksiin työpisteen ja kunnantalon välillä. Asiakastapaamisiinkin olisi kiva "polkaista".
Uudet rakennukset, oppimiskeskukset ja hyvinvointikeskukset on rakennettava luontoystävällisesti, aurinkopaneelit katoille, maalämpöä käyttöön.
Kunnollinen ja kaikki asukkaat saavuttava yleinen liikenne. Junayhteyksiä kumpaankin suuntaan lisättävä ja kaukojunien pysähdyttävä myös kirkkonummella.
Kasvatetaan lapset tulevaisuuden ilmastoaktiiveiksi.
Anonyymi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä





Sulje ilmoitusx