(23) kommenttia

Kirkkonummi etsii isoja säästöjä – tänä vuonna pitäisi leikata menoja jo miljoonilla ja lähivuosina vielä enemmän

Kirkkonummen kunta ryhtyy huonoksi vajonneen taloutensa kohentamiseen ja säästöjen etsintään. Tasapainotustoimia jaetaan kolmelle vuodelle.

Kirkkonummen kunnanhallitus päätti talouden sopeutustoimien raameista maanantai-iltana.

Tavoitteena on ainakin 23 miljoonan euron sopeutus vuoden 2022 loppuun mennessä. Tänä vuonna pitäisi tavoitteen mukaan löytyä jo 5 miljoonan euron säästöt.

Virallisesti kunnanhallituksen päätös on tämä: ”Tavoiteltava käyttötalouden toimintakatteen vähennystavoite koko kunnan tasolla on vv. 2020-22 yhteensä vähintään 23 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2019 tilinpäätökseen.”

Päätöksessä mainittu toimintakate muodostuu kunnan toiminnan menoista ja toisaalta toimintatuloista, kuten erilaisista maksuista. Suurin menoerä ovat palkat. Investointeja ei toimintakatteeseen lasketa.

Käytännössä toimintakatetta voidaan pienentää sekä säästämällä että tuloja kasvattamalla. Toimintakatteessa ei huomioida verotuloja.

Veronkorotuksista ei puhuta maanantain päätöksessä mitään. Kunnanjohtajan esittelytekstissä verojen nostamiseen viitattiin, mutta kunnanhallituksen päätöksessä kohta oli otettu pois.

Kunnanjohtaja oli ehdottanut, että se osuus, jota ei saavuteta käyttötalouden toimintakatetta vähentämällä, rahoitetaan verorahoituksella vuosien 2021-22 aikana.

Kirkkonummi nosti viimeksi toissa vuonna veroprosenttia 19,75:een. Tuolloin laskettiin, että 0,25 prosenttiyksikön nostolla saadaan noin 2 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuodessa.

Säästökohteiden etsintä jalkautetaan nyt toimielimille virkamiesvalmisteluun pikimmiten.

Valmistelua tukee ”sparrausryhmä”, jossa on kunnanhallituksen puheenjohtajisto vihreiden ja Pro Kirkkonummen edustajilla täydennettynä. Valtuuston puheenjohtajisto saa myös olla ryhmän kokouksissa läsnä.

Kirkkonummen talous kääntyi pahasti miinukselle jo viime vuonna. Kunnan alijäämä painui yli 20 miljoonaa euroon ja tänä vuonna ennustetaan samanlaisia lukuja.

> Kirkkonummi ei ryhdy lomautuksiin – kunnanhallitus päätti asiasta äänin 8-5 (Viisykkönen 6.5.)

(23) kommenttia
Kommentit (23)

Kommentit (23)

Kunnalisvaalit pidetään jo 18.4.2021 ja sitä ennen edes Kokoomuspoliitikot tuskin uskaltavat kovin suuria leikkauslistoja esittää.

Koronakriisi sotki myös yritysten talouden josta johtuen yhteisöveroja tulee huomattavasti vähemmän, toki myös lomautukset ja irtisanomiset vähentävät kunnallisveron tuottoa.

Summa summarum: säästöjä tarvitaan joka tapauksessa koska muuten joudutaan maksamaan kaikki velaksi. Valitettavasti tämän täytyy tarkoittaa myös jotain vähennyksiä kiristyksiä kunnan henkilöstölle. Kyllä yksityisellä sektorilla työskentelevät ovat myös kärsineet koronasta. Ei voi olla niin että kunnassa eletään niinkuin ennenkin velaksi koska ei uskalleta suututtaa kunnan henkilöstöä joka samalla muodosta melko ison äänestäjäjoukon.
sdkfz
Jos haluaa säästää, voi pitää paperit Kauniaisissa vuoden viimeinen päivä ja vaihtaa takaisin ensimmäisenä. Niin yksinkertaista se on sallittu veronkierto.
Hallintoalamainen
Käyttämättömiä turhekkeita on rakennettu eipä noilla ole käyttöä hyvä niitä on olla rahallahan niitä saa
Toivotaan ettei lisää
Vaikka kirkollisvero olisikin ns.turha,sitä maksaa 70% suomalaisista.Vaikka sen poistaisi ei se asiaa muuta Kirkkonummi pysyy edelleen edullisempana vaihtoehtona,Kirkkonummi 19,75.Siuntio 21,5 ja Inkoo 20,75
Faktaa
Espoossa asuntojen ja asumisen hinta noin +20% Kirkkonummeen verrattuna. Eli vaikka vero on pienempi (ainakin toistaiseksi), niin se maksaa itsensä takaisin vasta useamman vuoden asumisen jälkeen.
Ei ole oikotietä onneen
”Faktaa”- kirkollisvero=turha vero, jätä se pois! Uskoa voi ilman verojakin.
Uskon minäkin
Tuskinpa muutto pois lännenpään toisi autuutta.Inkoo 22,5%,Siuntio 23,2% K-nummi 21,00% kirkollisveron kera.Plus lisääntyneet matkakulut, huonommat palvelut,kalliimmat kiinteistöverot...ei oikein maistu.
Faktaa
Minulle nuo henkilöstömäärät kertovat sen tosiasian,että vaikea on lähteä vähentämään opettajia,päiväkotihenkilöstöä,terveydenhoitoa tai vanhustenhoitoa.Kaikki ovat pakollisia kunnan toimialaan kuuluvia ja siten vähentäminen ei onnistu.Tietysti mukana on joku lipunnostaja tai kaukalovahti,mutta niillä ei herranhuonetta vielä rakenneta.
näin on näreet
Kunnanhallituksen kannattaisi tehdä opintomatka etsiäkseen vastauksia säästötoimien toteuttamiseksi - kunhan akuutti koronakriisi ensin loppuu. Joskus on hyvä lähteä kauas nähdäkseen lähelle. Hyviä kohteita löytyy useita, esim. Berliini tai Lontoo voisivat olla mielenkiintoisia myös kulttuuriopintojen näkökulmasta siinä sivussa.
Kööpenhaminan kolli
Veronkorotuksia haikaileville todettakoon, että vaikka korotus ei heti suoraan käynnistä muuttoliikettä, se joka tapauksessa sitouttaa kaltaiseni muuttoa harkitsevat entistä heikommin jäämään Kirkkonummelle. Naapurikunnista löytyy edullisempia ja mielekkäämpiä asuinvaihtoehtoja ja jos veroäyri on kaikissa lähikunnissa (paitsi Espoo) 20... jotain, voi aivan hyvin lähteä Siuntioon, Inkooseen tai kauemmaskin. Ja verojen korotus ei ainakaan houkuttele esim. espoolaisia/kauniaislaisia Kirkkonummelle. Ja sille joka täällä epäili allekirjoittaneen olevan pihalla, myös kunnan luottamushlöt ovat viime päivinä puhuneet investointimenojen tarkastelusta kriittisesti. Kyse on kokonaisuudesta, ei pelkistä käyttömenoista.
Veronmaksaja
"näin on näreet"
Nuo antamasi luvut eivät kerro mitään.
Kyllä se vaan totuus on että Suomessa on kunta-alalla paljon turhia paperinpyörittäjiä.
Järki käteen
Kirkkonummen kunnan päättäjien keskuudessa on vallinnut yhteinen käsitys siitä, että veroprossaa ei saa päästä nousemaan maagisena pidetyn rajan 20% yli. Siksi se on pidetty aina tilanteesta riippumatta alle 20 pinnassa. Ehkä nyt tämän kriisin myötä paine vihdoin kasvaa niin sietämättömäksi, että kaikkein paatuneimmatkin asiasta kiinni pitäneet harkitsevat asiaa uusiksi.

Ensimmäisenä katse kohdistuu tietysti Kokoomukseen - onko ryhmällä pokkaa lähteä vasemmistopuolueiden linjalle ja suostua näille ominaiseen verojen korottamiseen?

Harmillisinta verotuksessa kuitenkin on se, että veroprosentin nostolla tulot nousevat vain oletusarvoisesti ja teoreettisesti, eivät automaattisesti ja faktana. Esim. viimeisimmän 0,25 prosenttiyksikön nosto ei tuonutkaan odotetun määräisiä verotuloja.

Ainoat etukäteen tehokkaaksi arvioitavat tavat vaikuttaa talouteen Kirkkonummen tilanteessa ovat säästöt ja karsiminen, mutta niihin ei yt-uutisointien perusteella taida löytyä päättäjien/ryhmien enemmistöltä kanttia. Lomautuksissa olisi ollut oiva paikka saavuttaa säästöjä kohtuu vähäisin ja väliaikaisin järjestelyin, mutta juttu kaatui vihervasemmistolaisen populismin voittoon.

Olisin ihmeissäni, jos Kirkkonummen nykyisestä valtuustosta löytyy enemmistö joka on valmis rajuihinkin sopeutustoimiin.
ex-luottamushenkilö
Duunari- minkä ihmeen takia kunnan työntekijöiden pitää lomautuksilla korjata kunnan huonoa tilannetta? Eikö kaikkien kuntalaisten pitäisi liittyä niihin kunnan elvytystalkoisiin, ei vain työntekijöiden. Ja Kirkkonummen kunnan palkkalistoilla on myös muiden kuntien asukkaita, miksi esim. Espoon veronmaksajan pitäisi paikata Kirkkonummen taloutta.
Mieti sitä!
Veronmaksaja hieman pihalla näissä kustannushommissa,kaikista kallein on juuri esittämäsi vaihto-ehto.Säästötavoitteissahan ei nyt puhuta investoinneista vaan kunnan toimintamenoista eli siis henkilöstömenoista ja palveluntuottamiskuluista,näitä pitäisi saada pienennettyä 23 milj./€/3vuotta.Tarkoittaisi sitä ,että kunta olisi kiinni 1kk. jokaisena vuotena,ellei kuluja muuten saada pienennettyä.Palvelumaksuja voidaan korottaa reilusti,se maksaa joka niitä tarvitsee.Huoltokuluissa säästöä syntyisi varmasti kilpailuttamalla huoltotoimet sen sijaan että itse pidetään henkilökuntaa tyhjäkäynnillä.Niille jotka taas pelkäävät veroäyrinsä puolesta,äyrin korotus ei muuttohaluja naapurikuntiin tuskin kovin lisää.Kirkkonummella on puolensa,jos myöskin miinuksensa.
Pitääkö aina valittaa
Kaikille kunnan työntekijöille lyhyt lomautus. Karsitaan päällekäisiä toimintoja ja turhia kokouksia ja varsinkin varhaiskasvaruksessa turhia päällekäisiä kirjauksia ja raportointeja. Palataan asioden ja töiden juurille, lopetetaan jatkuva projektien teko projektien itsensä vuoksi, hellitetään hetkeksi jatkuva työn kehittäminen pelkän kehittämisen vuoksi. Yksinkertaistetaan. Ei palkata isojen ja pikkupomojen väliin yhtä pomokerrosta, joka keksii ja innovoi väkisin uusia töitä jo ennestään keskeneräisten töiden päälle. Lopetetaan huonot käytänteet, jotka itse asiassa lisää työtä (esim. vakassa Päikky). Näin saisimme työt luistamaan vähemmillä poissaoloilla ja väsymyksellä. Asiakkat olisivat tyytyväisempiä. Säästäisimme kun ei tarvitsisi joka asiaan konsulttia, keskikerroksen pomoa ja kouluttajaa. Ruvattaisiinko käyttämään vsikka sitä järkeä?
duunari
Jospa laitetaan kaikki paitsi aivan pakolliset investoinnit jäihin. Homekoulut korjataan ja tiet paikataan, mutta siinä se. Voisiko sen arvauskeskuksen rakentaa joku terveysalan yritys ja kunta siihen vuokralle. Ja kait henkilöstön lomautus on pakko ottaa harkintaan, johan edellisestä kerrasta on 6 vuotta aikaa. Lomautus on kuitenkin paljon pehmeämpi keino kun irtisanominen. Veroihin en koskisi yhtään, hyvätuloiset lähtee liikkeelle, pois päin täältä siis.
Veronmaksaja
"Järki käteen" alappa siitä pudottelemaan ylimääräisiä,ei taida montaa löytyä.
KOKO- JA OSAAIKAISET 31.12.2018 Vakinaiset Sijaiset Määräaik. Yhteensä
Konsernihallinto 43 2 15 60
Perusk.ja lukiot op. 391 50 103 544
Varhaiskasvatus 453 51 18 522
Muu sivistystoimi 251 20 116 387
Sivistys- ja vapaa-aikapalvelut yht. 1095 121 237 1453
Kuntatekniikka 265 7 16 288
Perusturva 465 51 49 565
Yhteensä 31.12.2018 1868 181 317 2366
näin on näreet
Nimimerkille Rahan säästöä: Pysäköinninvalvonta on vähän sama juttu kuin koiravero, valitettavasti aiheuttaa enemmän kuluja kuin tuo tuloja. Pitää maksaa 1-3 hengen palkat sivukuluineen, valvontaan liittyvän tekniikan hankinta ja ylläpito jne. Siinä saisi sakkoja jakaa yötä päivää, että jäisi plussan puolelle. Toki itse valvonta kunnan toimintana voisi tietysti olla harkittavan arvoista, jos pysäköinti on "villin lännen meininkiä".
Plus-miinus
Kunnassa on turhan paljon tarpeettomia virkoja, ns vapaamatkustajia! Mitä tekee yritys kun on pienennettävä kuluja? Aluksi lomautetaan, sitten organisaatiomuutos jonka yt-neuvotteluiden myötä lakkautetaan toimia, eli piennetään henkilöstökuluja. Ihmettelen suuresti miksi kunta ei tätä tee!?
Järki käteen
Onko uuteen kirjastoon aulaan suunniteltu älyttömän kallis taideteoksen hankinta peruttu? Onko teoksen hinta 80.000€?
Ihme
Sen minkä kunnanhallitus taakseen jätti, löytää edestään. Populismi ei pitkälle kanna!
Sivustakatsoja
Oma pysäköinninvalvoja käyttöön, parempaa huoltotoimintaa ettei kaikki rapistu. Järkeä uusien"pyöräparkkikoirapuisto"hankintojen suhteen!
Rahan säästöä
Kuuleman mukaan kunnanhalllitus väänsi asiasta monta tuntia ja äänestyspäätöksellä 8-5 noin. Kertoo jotakin,pitäisi selvittää
torvi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx