(26) kommenttia

Kirkkonummi ei ole vielä käsitellyt työntekijöiden lomautuksia, mutta palkanmaksuja on keskeytetty

Kirkkonummen kunta on viime päivinä ilmoittanut keskeyttävänsä palkanmaksun runsaalta 50:tä työntekijältään poikkeusoloihin vedoten.

Palkanmaksu lopetetaan väliakaisesti lähinnä vapaa-ajanpalveluiden työntekijöiltä, joiden työtehtävät ovat loppuneet, kun kunnan palveluita on suljettu.

Varsin raju toimi koskettaa muun muassa kirjastojen ja uimahallin työntekijöitä. 

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio sanoo, että esimerkiksi päiväkotien ja asukaspuistojen työntekijöiden palkanmaksuun ei ole puututtu.

Asukaspuistot ovat kiinni ja päiväkodeissa on huomattavasti vähemmän lapsia kuin normaalisti.

Sen sijaan kunnan työntekijöiden lomautuksista ei ole Aarnion mukaan vielä keskusteltu, eikä yt-neuvottelukutsua ole valmisteltu.

Useat kunnat kuten esimeriksi Loviisa ja Hyvinkään ovat aloittaneet tai aloittamassa työntekijöiden lomautusneuvotteluja.

Kirkkonummen kunnanhallitus kokoontuu maanantaina ja Aarnion mukaan silloin keskustellaan kokonaistilanteesta.

Palkanmaksun keskeytys on lain mukaan mahdollista, jos työnteko estyy työnantajasta tai työntekijästä riippumattomasta syystä.

Työntekijällä on kuitenkin oikeus saada palkkansa enintään 14 päivältä siitä hetkestä, kun työvelvollisuuden päättymisestä on ilmoitettu.

Työsuhde säilyy voimassa, eikä ainakaan vielä koronaviryksen aiheuttama poikkeustila anna yleisen käsityksen mukaan oikeutta irtisanoa työntekijöitä.

Kirkkonummen toimi ei ole tällä hetkellä poikkeuksellinen kuntakentässä. Esimerkiksi Salon kaupunki on keskeyttänyt palkanmaksun noin 300:ta työntekijältä.

(26) kommenttia
Kommentit (26)

Kommentit (26)

Suosittelen tekemään kunta-aloitteen liittymisestä Espooseen.
Lisäksi suosittelen äänestämään poliitikkoja jotka tätä kannattavat.

Hyödyt:
- välittömät säästöt turhasta päällekkäishallinnosta
-tiet kuntoon
-koulut kuntoon
-rakentaminen helpottuu
-metron jatko
Masa
Jos ja kun coronan vaikutukset jatkuvat, niin eipä tuota tiedä kenellä on työpaikkaa lähitulevaisuudessa...Tsemppiä kaikille!
Tsemppiä
Lopetetaan Kirkkonummen kunta ja liitytää Espooseen. Tämä on sietämätöntä.
Josef K
Niin siis kunnalla ei ole tällä hetkellä talousjohtajaa, mutta uusi on haussa.
Piia
Nyt kansalaisvastuuta peliin ja huolehditaan lähimmäisistä. Millä perusteella nämä noin 50 henkilöä on valittu? Nyt pitäisi asioita katsoa lintuperspektiivistä ja johdon pitäisi olla itse esimerkin näyttäjiä. Valitettavasti näin eivät toimi.
Jorma K.
Sellainen tarkennus kaikille, jotka täällä kommentoivat tietämättä tai ajattelematta sen suuremmin kyseisestä tilanteesta: Kirkkonummen kunta varmasti tekee siirtoja ja tulee niitä edelleenkin tekemään taloudellisista näkökulmista pandemian edetessä, se on selvää. Mutta toimialajohtajan lähettämän paperin kohta: "Työnantajalla ei ole tarjota sinulle toimintayksikkösi keskeytyksen ajaksi tällä hetkellä muuta soveltuvaa työtä" on erittäin säälittävä ja epäoikeudenmukainen, sillä monilla nyt palkanmaksun keskeytykseen joutuneella olisi ollut ihan omia työnkuvaan kuuluvia poikkeustilasta huolimatta toteutettavissa olevia työtehtäviä suoritettavanaan ilman, että työnantajan olisi tarvinnut tarjota mitään uutta soveltuvaa tehtävää tilalle. Joten jos perustelu olisi ollut edes suoraselkäinen, vaikka: "Palkanmaksusi keskeytyy, koska Kirkkonummen kunta säästää", olisi tilanne ollut siedettävämpi (mutta näin ei varmastikaan lakia noudattaen olisi voinut tekstiä muotoilla). Tällainen ulostulo kertoo ainoastaan kahdesta vaihtoehdosta: joko siitä, ettei päätöksen tehnyt osapuoli oikeasti ole tutustunut, mistä työntekijöiden työ todellisuudesta koostuu tai siitä, ettei joitakin työntekijöitä yksinkertaisesti pidetä juuri missään arvossa. Tunnen suurta myötähäpeää, että Kirkkonummen kunta onnistui pääsemään juuri tällä ulostulollaan valtakunnallisiin uutisiin.
Mitäköhän tälläkin päätöksellä lopulta haettiin?
Onhan kunnalla talousjohtaja, jonka luulisi osaavan osaavan laskea kuinka paljon saadaan säästöjä aikaan jos tilapäisesti lasketaan palkkoja 10%. ehkäpä sillä voitaisiin maksaa 60 hengen alennetut palkat. Ikävää siinä on tietysti, että jo talousjohtajan ja kunnanjohtajan palkkojen pienenentyvällä osiolla voitaisiin varmaan maksaa yhden henkilön tai kahden henkilön alennettu palkka. Muistapa tämä Timo Haapaniemi.
niitty74
Teille huutelijoille, joiden mielestä on ihan oikein lopettaa työntekijöiden palkanmaksu ilman mitään ennakkovaroitusta. Lompsani meni juuri kiinni ja eikä se aukea pitkään pitkään aikaan. Palataan asiaan vaikkapa vuoden vaihteessa ja katsotaan, monellako meistä on vielä silloin työpaikka tallella. Ostamalla kymmenellä eurolla kuukaudessa kotimaista syntyy kuulemma 10.000 uutta työpaikkaa. Homma toimii varmaan toisinkin päin, enkä todellakaan aio tyytyä 10 euron säästöihin.
Pakkosäästäjä
Nyt on kyllä Kirkkonummen kunnan moraalinen selkäranka katkennut. Kunnalla töissä 2.200+ työntekijää ja kunnan talous yritetään pelastaa lopettamalla 60 kunnan työntekijän palkanmaksu! Tekemätöntä työtä on aina! Uimahallissa ja muissa liikuntapaikoissa on vuosihuollot ja remontit tekemättä! Työntekijöiden vuosilomat on pitämättä. Koululaiset on lähetetty kouluista opiskelemaan koteihinsa korona-epidiemian vuoksi, jolloin nuorisotyö olisi tärkeämpää kuin koskaan nuorten syrjäytymisen ja ahdistumisen estämiseksi. Sama koskee kunnan kotiin määrättyjä senioreita, joille monille kunnan tarjoamat liikuntapalvelut ovat olleet tärkeä henkireikä. Monet kunnat panostavat parhaillaan verkon kautta tarjottaviin palveluihin kuntalaisilleen, mutta Kirkkonummi laittaa tekijät kortistoon, ja vielä käsittämättömällä pikamenettelyllä! Kunnanvaltuustossa tahtipuikkoa heiluttavat rkp ja kokoomus, sekä tietty kokoomuksen puisto-osasto vihreät. Hassua, että kaksi näistä puolueista on hallituksessa, joka on juurikin ohjeistanut kuntia olemaan lomauttamatta työntekijöitään. Se kolmas nuolee haavojaan oppositiossa edellisistä kiky-kokeiluista.
Kiitos! Tack!
Uimahallista...joka vuosi on uimahalli kiinni 6 viikkoa vuosihuollon takia. Suuria voimalaitos ja teollisuuslaitoksia kesäremontoidaan 3-4viikossa...
Olisiko mitenkään, vaikka nopeasti olisi pitänyt päätös tehdä, voinut aikaistaa tämän vuoden uimahalli- kesähuoltoa ja tehdä se nyt. Olisi kerrankin sitten kesällä uimahalli auki...jos ei rajoitukset kovasti pitkity...
PeteA
Vai kriisiapua kunnalta? Kannattaisiko näiden työntekijöiden pikkuisen miettiä muutakin kuin omaa napaa. Jos ei ole työtä, miksi palkkaa?
Terveisiä ravintola-alalta
Kannatan Markku Rönkköä! Tämä on sitä päätöksenteon läpinäkyvyyttä.
Anonyymi
Kuka olettaa tämä on ainoa Suomen kunta, jossa joudutaan tekemään kipeitä ratkaisuja? Ja tuskin tämä on kuntatyöntekijöille se ainoaksi jäävä ilmoitus?
Pakon sanelemaa
Multa on tähän saakka riittänyt sympatiaa julkisen puolen työntekijöille. Mutta tämä yhdessätillsammansin kirjoitus ja muutkin kommentit sai minut suunniltaan. Että ihan kriisiapua, voi hellantuutelis sentään. Jos uimahalli suljetaan niin miksi maksettaisiin palkkaa. on kuitenkin varmaa, että se joskus avataan. Ravintolat suljetaan ja jengi pihalle viidessä päivässä, ja suurelle osalle ei ole paluuta ollenkaan.
Valmis kunnalle töihin
Mitkä puolueet kannattavat tätä kunnan menettelyä ? Olisi hyvä tietää, kun on ensi vuonna kunnallisvaalit. on se mukavaa, kun noilta pienpalkkaisilta otetaan kaikki.
Hävetkää !
Puoloueet. kannat esille. Se joka ei kerro kantaa, kannattanee tehtyä päätöstä.
Markku Rönkkö
kirkkonummelainen vuodesta 1980
Markku Rönkkö
Nopealla guuklauksella löytyy paljon esimerkkejä paljon rankemmista toimista. Kirkkonummi toimikoon!
Lisää vauhtia
Aivan järkyttävää touhua Kirkkonummen kunnalta. Palkanmaksun keskeytyksestä ei neuvoteltu etukäteen työntekijöiden tai liittojen kanssa, vaan työnantajan yksipuolinen ilmoitus palkanmaksun välittömästä lopettamisesta tuli perjantaina 20.3. virka-ajan jälkeen sähköpostilla. Tätä ennen työntekijät ja esimiehet ovat yhdessä laatineet listoja korvaavista työtehtävistä jopa 4 viikon päähän, ja työntekijöiden työvuorolistat on muutettu vastaavasti. Mitään keskustelua vuosilomien pitämisestä tai lomarahojen muuttamisesta vapaaksi ei ole käyty - toisin kuin muualla. Tätä työsopimuslain pykälää ei ole todellakaan käytetty missään muualla kun Kirkkonummella ja Salossa, joten vetoaminen muiden kuntien tekemiseen on todella ala-arvoista. Saamamme palautteen perusteella edes Uudenmaan TE-toimisto ja työttömyyskassat eivät tiedä, miten toimia tälläisen menettelyn kohdalla työntekijöiden työttömyyskorvauksen varmistamiseksi, koska menettelytapa on täysin poikkeuksellinen Suomessa. Kunnan lähettämän ilmoituksen mukaan tämä on kuulemma läpihuutojuttu, eli kunnan työntekijät on jätetty täysin oman onnensa varaan.Työntekijät eivät ole saaneet myöskään mitään kriisiapua kunnalta. Ihmeellisintä kunnan menettelyssä on se, että maan hallitus on ykselitteisesti pyytänyt kuntia pidättäytymaan lomautuksista kuntien tukipaketteja valmistellessa. Toivonkin vilpittömästi, että Kirkkonummi ja Salo pudotetaan kaikkien valtion tukipakettien ulkopuolelle yleisen moraalin ja oikeustajun takia. Kirkkonummi maksattaa työntekijöiden palkat valtiolla ja hakee samaan aikaan valtiolta tukea? Huonoja suorituksia ei tule palkita!
Yhdessätillsammans
Kirkkonummi toimii oikein ja monet muut kunnat tehneet samoin.
ekonomi
Onko kunta todella näin PA?
Ihme
Miten ihmeessä voi kunta keskeyttää palkanmaksun?
Ei ole todellista...
Lomautus lienee se oikea reitti, jos töitä ei ole
Kohta entinen kirkkonummelainen
Taas kerran kunnalta häpeällistä toimintaa, mutt toisaalta tämä ei yllätä yhtään! Huono johtaminen kautta koko organisaation on henkilökunnassa aiheuttanut viime vuosien aikana laajasti stressiä ja ahdistusta. Vastuuta ei kanneta, matalapalkkaisille alaisille delegoidaan tehtäviä, jotka heille ei oikeastaan kuulu. Työntekijöitä ei kuunnella eivätkä he esimieheltään saa minkäänlaista tukea, missään asiassa. Ilmiselvä jatkumo tällaiselle toiminnalle on tietysti se, että matalapalkkaisten työntekijöiden palkanmaksu keskeytetään tai että heidät lomautetaan. Yhtä selkeää on, että epäpätevien ja wannabe-johtajien ja -päälliköiden on saatava palkkansa, myös esimiesvastuusta, vaikkei heillä yhtään alaista olisikaan!
Ja tämä valitettavasti totta!
Kunta taitaa rikkoa yt-lakia oikein kunnolla. Kunnilla ei taida olla kassakriisi tai konkurssivaaraa lähiaikoina. Palkanmaksun keskeytys voidaan tehdä, jos toimipisteessä on virus tai vastaava uhka. Kirkkonummen henkilöstöpolitiikka on todella heikkoa nyt. Nopeutettu yt on järkevää, mutta sen jättäminen voi aiheuttaa jälkikäteen oikeusjuttuja.
Asiantuntija
Nyt löytyisi tekemistä, esim liikuntapaikat voisi laittaa kuntoon, tekonurmien kaikki maalit korjata (esim verkot), Masalan kupla laittaa kuntoon, urheilukenttiä siistiä ja korjata jne. Ja varmaan muuallakin on tekemistä mitä normaalisti ei ehditä.

Paikat kuntoon nyt kun on tekijöitä!
Tekemistä riittää....
Kuka ihan aikuisten oikeasti luulee, että kunnanjohtajan tai kenenkään muun on helppo tehdä näitä ratkaisuja? Nyt olemme poikkeustilassa, jota kukaan ei ole halunnut. Vieläkö jollekin on epäselvää minkä edessä olemme nyt? Rakentavampaa keskustelua pliis!
Kunnan työntekijä
Lienevät kunnanjohtajan johdolla henkilöstöyksikössä ylpeitä, kun ovat saaneet keskeytettyä palkanmaksun, etsimättä edes muuta työtä, näin kohdellaan sitä suurinta voimavaraa mitä kunnalla on, hyvinvoivaa ja motivoitunutta henkilökuntaa
Uskomatonta
Kyllä on röyhkeätä toimintaa kunnalta ja kun a johtajalta. Millähän he kuvittelevat nyt työntekijöiden maksavan vuokransa, laskunsa ja ostavan ruokaa??? Kirkkonummen kunta on yksi epäkuotettavimmista työnantajista muutenkin ja monet tapaukset ovat päätyneet oikeuteen. Ja aina he menevät sieltä mistä aita on matalin. Aina. Viis seurauksista mitä he sillä saavat aikaiseksi kunnanjohtajan on niin helppo hymyillä kun oma paikka ja tilipussi ei ole millään tavalla vaarassa.
Ei ikinä enään kuntaan töihin.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx