(20) kommenttia

Kirkkonummi ei kasva eikä vetovoima riitä − entisiä lukiolaisia yritetään valjastaa kunnan markkinointiin

Porkkalan lukiosta on valmistunut vuosien saatossa useampi tuhat ylioppilasta. Huomattava osa heistä lienee muuttanut kunnasta pois.

Kirkkonummella mietitään monella taholla, miten kunnan vetovoimaa saataisiin elpymään ja asukasluku jälleen selvään kasvuun.

Porkkalan lukiossa viritellään aiheen tiimoilta alumnitoimintaa. Alumnillahan tarkoitetaan oppilaitoksessa aikaisemmin ollutta opiskelijaa.

Kunnasta muuttavat pois kirkkonummelaiset nuoret monesti siinä vaiheessa, kun toisen asteen opinnot on suoritettu. Kirkkonummen lukioista valmistuu vuosittain lähes 200 ylioppilasta.

Yhteyksien ylläpitäminen kirkkonummelaisiin opiskelijoihin voisi vahvistaa sitä, että opintojen jälkeen, työelämään siirtymisen sekä työuran aikana tapahtuisi paluumuuttoa kuntaan, on Porkkalan lukiossa tuumattu.

Alumnitoiminnalla pyrittäisiin vahvistamaan ja kehittämään myönteistä kuntakuvaa.

Monissa tapauksissa muuttopäätös näet tehdään sen perusteella, mitä on kunnasta omien tuttaviensa kautta kuullut.

Kirkkonummi tavoittelee valtuuston hyväksymän strategian mukaan 1,5 -2 prosentin väkiluvun kasvua, mikä olisi vuodessa 600-800 uutta asukasta.

Tällä hetkellä kasvussa ei päästä lähimainkaan tavoitteeseen. Viime vuonna kasvu jäi alle 0,3 prosenttiin, ja asukasluku kasvoin vain runsaalla sadalla. Luku on pienin vuosikymmeniin.

Tänä vuonna Kirkkonummen väkiluku oli kasvanut huhtikuun loppuun mennessä 67:llä. Yksittäisten kuukausien muuttoliike ei vielä kerro juurikaan koko vuoden kehityksestä.

Porkkalan lukio esittelee alumni-ideaansa kuntakehitysjaostolle 4.6.

Lue lisää:

> Kirkkonummen kasvu painui ennätysalas − syntyvyys pysyi lähes ennallaan, mutta muuttoliike on kotimaassa poispäin (Viisykkönen 29.1.)

> Kerrostaloja nousi rivakasti ja Kirkkonummelle valmistui 450 uutta asuntoa − silti kunnan väkiluku ei oikein kasva (Viisykkönen 11.3.)

(20) kommenttia
Kommentit (20)

Kommentit (20)

Olen vuodesta 2015 asunut Kirkkonummella, ensin Masalassa ja nyt keskustan suunnalla. Omat kokemukset lasten päivähoidosta, kouluista, terveydenhoidosta ja vammaispalveluista ovat olleet positiivisia. Kaikki on hoitunut nopeasti ja ihmisläheisesti.

Työmatka julkisilla Helsinkiin on kyllä metron myötä ajallisesti pidentynyt, mutta se oli tiedossa jo ennen kuntaan muuttamista. Se myöskään varsinaisesti ole asia johon pieni HSLn jäsen kunta voi vaikuttaa.

Verotus on kevyempää kuin mitä se oli Savossa, eli sen suhteen itsellä ei ole valittamista. Mielelään sitä veroja toki maksaisi aina vähemmän.

Näissä kommenteissa puhutaan usein kaavoituksesta ja teknisenpuolen osaamisesta. Sitä kuulee niin usein, että kyseessä ei voi olla vain muutaman ihmisen kokemus. Onko näihän palveluihin pettyneet olleet yhteydessä kuntaan ihan virallisesti?
Tyytyväinen kuntalainen
Syntynyt kasvu taitaa tulla kuntaanhaalituista moniosaajista, ei veronmaksajista. Toisin hekin poistuvat Helsinkiin heti kun ilmaiset edut päättyvät.
Tomppa
Veroäyri alas niin jopa rupeaa kiinnostamaan....
Mallu
Lisää omakotitonttitarjontaa kohtuuhyville paikoille! Harva muuttaa muualta Kirkkonummelle asuakseen kerrostalosssa.

Onhan tuolla kaavoituksessa pientaloalueita tulossa, mutta taitaa vielä aika monta vuotta, että on kunnallistekniikka rakennettu ja tontit rakentamisvalmiina.

Ja sitten tuo rakennusvalvonta. Se pitäisi saada siihen kuntoon, että pystytään oikeasti PALVELEMAAN kuntalaisia.
sdkfz
Kirkkonummen kunnalta ei saa palvelua! Esim. kuntatekniikasta ja erityisesti rakennusvalvonnan puolelta. Sieltä on lähtenyt henkilöstöä koeajalla ja jäljelle jäänyt henkilöstö ei osaa, viitsi tai ei ole aikaa palvella. Todella kamala tilanne! Lisäksi osalla kuntatekniikan esimiehistä (väliportaan) ei ole tehtävään vaadittavaa koulutusta eikä työkokemusta. Kyllä esimiehelle kuuluva palkka tulee, mutta siihen se sitten jääkin;) Mikä Kirkkonummessa muka vetäisi puoleensa?????????
Haloo!!!!
Ihmisten arki pitää saada kuntoon Kirkkonummellakin, asukkaiden olosuhteista ja tyytyväisyydestä muodostuu vetovoima, ei propaganda-kirjoituksista KS:ssä juhannuksena ja jouluna. Kunnan työt on tehtävä esimerkillisen hyvin, niiden perässä muukin kohentuu. Vaatimustasoa nostettava ja todettava ennen kun hyväksytään ja maksetaan ostetuista töistä ja palveluista.
Kunnan johtavat virkamiehet ja politikot voisi käydä "opintomatkalla" vetovoimaisissa kunnissa Suomessa, niitä on paljon muuallakin kun pääkaupunkiseudulla.
kunnan risukasojen äärellä asuva
Eihän täällä ole työpaikkoja.Miten voi Hangontie Kirkkonummen puolella kasvaa metsää ja peltoa.Siinä olisi yrityksille hyviä paikkoja.
Pohjois-Kirkkonummella ei ilman autoa pärjää,julkinen liikenne olematonta.
Kevyen liikenteen väylät,samoin kunnallistekniikka.
Terminator
Ystävät, Täällä kirjoittelulla ei ole mitään merkitystä siihen, kuinka kuntaan saataisiin sellaista elinvoimaa johon meillä olisi teoriassa edellytyksiä.
Tiedän mitä on organisaatioiden johtaminen ja mitä on johtajuus. Olen yrittänyt toteuttaa sitä Kirkkonummella kykyjeni ja vaatimattoman asemani mittakaavassa eli soveltaen osaamaani sieltä muualta jossa se toimi. Ei onnistu täällä. Miksi?
No:
-Johto ei ole vaihdettavissa,
-Ensimmäisen asteen virkamiehistöön ei saada päteviä (oli yksi mutta lähti itään)
-Toisen asteen virkamiehistö käyttäytyy kuin itsevaltiaat konsanaan.
-Politiikassa ylivanhat diletantit ja taloutta ymmärtämättömät, sekä kielipolitiikan vannoutuneet kannattajat tuhoavat kuntatalouden.
Alistukaamme koska valoa ei ole näkyvissä vaikka se nouseekin Kauniaisten suunnasta.

P.S. Kuka keksi että lukiolaiset pelastaisivat ???
ABC
Selvitin mahdollisuutta rakentaa Okt
Kirkkonummelle ja rakennusvalvonnasta ei vastattu kysymyksiini, joten ajattelin että olkoon...
Jos näin palvellaan ei kukaan tule kyseiseen kuntaan muuttamaan.
Rakensin naapurikuntaan
Kuntalainen voi perustellusti herättää kysymyksen siitä, onko kunnan johdolla, ml. valtuuston puheenjohtaja, riitttävästi kykyä hallita kunnan taloutta. Viime vuoden kunnan tulos oli runsaat 4,4 milj. euroa alijäämäinen. Kunnassa on suunniteltu ja toteutettu projekteja, joiden vaikutus kunnan talouteen ei ole ollut riittävästi hallinnassa. Tänä päivänä näemme ympärillämme muutamia esimerkkejä kuten keskustan kirjasto, aseman seudun parannustyöt ja kaksi koirapuistoa. Viimeksi mainittuun oli budjetoitu peräti 0,6 milj. euroa, ja lopulta koirapuistoja käyttää vain parikymmentä koiran omistajaa.

Kuntalaisen kannalta on tilanne on erittäin huolestuttavaa, koska heikohkon johtamisen seuraukset kasaantuvat kuntalaisten maksettavaksi!
Arska Oikeamieli
Turvallisten kevyenliikenteenväylien vähäisyys sai minut muuttamaan Espooseen. Ehdottomasti nr1. pitäisi olla väylä Tolsasta Porkkalanniemen eteläkärkeen. Myös Kabanovintie päästä päähän sekä Porkkalanniemen eteläpäästä rannikkoa pitkin Sarvvikiin saakka. Maksaahan ne, ja aikaa vie, mutta jos nyt heti isketään hakku maahan, uskon että Kirkkonummi alkaa kasvattamaan siltä osin muuttohalukkuutta. Kasvua voisi olla odotettavissa jo alle 100 vuoden sisällä. Toki muutakin tarvitaan. Kirkkonummi on rakennettu autoilijan ehdoilla, onneksi nykyinen hallitus tekee siitä koko ajan kalliimpaa.
terkkuja sinne
Tässä muutamia asioita

1. Homeettomat koulut, onneksi jokirinne tulossa. Se on hyvä vetovoima tekijä.

2. Tietullit tulee, bensan hinta nousee ja autoilun hinta jo nyt kallista. Työpaikat Helsingissä. => Tarvitaan älyttömän hyvät julkiset liikenneyhteydet, matka aika knummi - Helsinki, reitillä kuin reitillä pitäisi saada noin puoleen tuntiin.

3. Kirkkonumen keskusta on minulle yhtäkuin Prisma, jos katsoo missä vaaliehdokkaat kampanjoi niin on näköjään muidenkin mielestä. Ei olisi pahitteeksi, jos Kirkkonummella olisi oikea vetovoimainen keskus, näin ei tällä hetkellä ole.
Timo
Eipä yllätä kehitys, tässä muutamia keinoja:
- Joukkoliikenteeseen nopeita yhteyksiä stadiin: ruuhka-aikaan ns. pikavuoroja suoraan Kamppiin ja U-junia nopeutettava vähentämällä pysähdyspaikkoja Espoossa
- Rakennuslupamenettely joustavammiksi
- Rantoja avattava yleiseen virkistyskäyttöön Espoon tapaan
- Yrityksiä houkuteltava puoli-ilmaisilla tonteilla + joustavilla käytännöillä
- Kaavoitukseen vauhtia
- Pienet kyläkoulut takaisin
- Veroäyri laskettava Espoon ellei peräti Kauniaisten tasolle
Jään taikka lähden
Kyllä kylällä väkeä on, mutta osa ja varsin näkyvä sellainen on jonkinmoista yhteiskunnasta vieraantunutta eli työttömiä, päihteisiin kiintyneitä, häädettyjä tai muutoin vain luusereita ja ilmeisesti tallaavat kuitenkin veronmaksajien kustannuksella?
Hmm...
No jos tyhjä hehtaarin tontti 2,5km keskustasta seisoo tyhjänä kun rakennuslupia ei annetaan niin kai sitä miettii muuttaisiko muualle?
Meillä on neljä lasta ja kukaan heistä ei ole jäänyt Kirkkonummelle, syynä on se että kun ei ole mitään kunnassa joka houkuttaisi nuoria. Lähinnä työpaikkoja, ja ne luvatut eivät tulee koskaan kun kunta ei saa kaavat valmiikisi ikinä.
Ei nuoria ilman työpaikkoja.
Paluumuuttoa Kirkkonummelle. Onko kunnat päättäjät nyt ihan tosissaan? Avatkaa silmänne ja katsokaa ympärillenne! Onko kunta muka ihmisystävällinen paikka asua? Keskusta on kuin kaatopaikka. Kaikki paikat repsottaa, on rikki ja sotkettu. Alkoholistit ja huumeidenkäyttäjät notkuu juna asemalle, citymarketin edessä ja citymarketin puistossa, kakarat vetää mopo ja mönkijä rallia pitkin pihoja, puistoja ja citymarketin autoparkkista. Joka puolella on roskia. Koulut ja tarhat homeessa. Rakennusprojektit eivät onnistu, uudet rakennukset on terveys ongelmallisia. Rakennuttajat tai lumiauraajat jotka valitaan eivät hoida hommiaan ja tekee konkursseja. Kylällä ei ole mitään palveluita ruokakauppojen lisäksi. Kaikki suuremmat asiat pitää hoitaa Helsingissä ja Espoossa. Hyvä Veli Verkosto kieltää rakentamisen, paitsi jos olet joku ns. Julkkis, silloin saa tehdä mitä vaan. Yrittäjiä ei tueta millään tavalla. Ja mitä työpaikkoja Kirkkonummella on tarjota hyvällä palkalla koulutetuille ihmisille? Kunta työnantajana kun ei edes itse noudata lakia.
Missä tahansa muualla on parempi
Pitäisi olla työpaikkoja siis oikeasti esim tehdas joka työllistäisi tai edes pienteollisuusalue jossa useita oikesti työllistäviä yrityksiä. Yksi vaihtoehto olisi nykyistä paremmat julkisen likenteen yhteydet joka suuntaan siis myös esim Vantaalle
L.M
Kirkkonummelta puuttuu selkeät, järkevät suunnitelmat tärkeiden palvelujen kehittämiseen. Aloitetaan sitä sun tätä eikä valmista tule. Keskusta ränsistyy ja paikat valtaa valtaavat kaikenmaailman hörhöt. Enää ei saa olla rauhassa asemalla tai vaikka Cittarin kulmilla. En mielellään liiku klo 21 jälkeen keskustassa:(
Ei kivaa!!
Kaavoitusta ja rakennuslupia pitäisi nopeuttaa. Hyviä tontteja markkinoille. Koulut kuntoon. Valitettavasti kyllä metro pilasi Kirkkonummen bussilinjat..
Anne
Antti Rinteen hallitus asettaa "Trumppimaiset tietullit", niin Kirkkonummen vetovoima
vaan laskee

vaikuttakaa valtakunnan / pks politiikkaan, että kunta
ei näivety. Juna ei riitä tuomaan sakkia, jos liikenne pannaan tullilla seis.
verot haittaa Kirkkonummea

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx