(15) kommenttia

Kirkkonummi arvioi vielä miljoonien eurojen Apotti-tietojärjestelmää – kunta ollut hankkeessa viisi vuotta

Kirkkonummen terveys-ja sosiaalipalveluissa on tarkoitus ottaa uusi tietojärjestelmä käyttöön ensi keväänä.

Kirkkonummella on herätty pohtimaan uuden potilastietojärjestelmän Apotin mielekkyyttä. Kirkkonummi liittyi Apotti-yhtiöön vuonna 2015.

Uudenmaan sairaaloiden sekä Helsingin seudun kuntien ja kaupunkien käyttöön suunniteltu Apotti on tarkoitus ottaa Kirkkonummella käyttöön ensi huhtikuussa. Käyttöönotto siirtyi koronan takia puolella vuodella.

Apottia pidetään maailman ensimmäisenä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisenä tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmänä.

Järjestelmää on kehitetty lähes kymmenen vuotta. Ensimmäisenä Apottia on ryhdytty käyttämään toissa vuonna HUS:n sairaaloissa, joissa järjestelmän käyttö laajenee tällä viikolla.

Apotin hinta on noussut huomattavasti vuosien varrella. Tällä hetkellä puhutaan jopa noin 780 miljoonasta eurosta kymmenen vuoden aikana.

Kirkkonummi on mukana Apotti Oy:ssä runsaan kahden prosentin osuudella.

> Historiallinen päätös: Kirkkonummi hyväksyi Apotin – luvassa uusi it-järjestelmä (Viisykkönen 7.9.2015)

Järjestelmän luvataan maksavan itsensä takaisin seitsemässä vuodessa käyttöönoton jälkeen, kun useita nykyisiä it-järjestelmiä korvataan uudella yhteisellä järjestelmällä.

Kirkkonummen kunnanhallitus keskusteli Apotista maanantai-iltana ja kunnanhallitus päätti pyytää kokonaisarviota Apotin tilanteesta Kirkkonummen kunnan näkökulmasta.

Epävarmuutta järjestelmän mielekkyydestä on Kirkkonummellakin lisännyt järjestelmän hinta ja se, että moni kunta on jättäytynyt sivuun Apotista.

Näin päätti muun muassa Espoon viime keväänä ja päätti jatkaa omien potilastietojärjestelmien kehittämistä.

Sen sijaan Inkoo ja Siuntion päättivät viime keväänä tulla Apotti-yhtiöön mukaan.

Espoon poisjäänti Apotista on sikäli hankalaa Kirkkonummen kannalta, koska Espoo ja Kirkkonummi kuuluvat samaan sote- eli hyvinvointialueeseen, jota Länsi-Uudellemaalle suunnitellaan.

Kirkkonummen kunnanhallitus velvoitti viranhaltijoita selvittämään myös arviota Apotin ulkopuolelle jättäytymisestä ja sen käyttöönoton siirtämisestä.

> Apotti-tietojärjestelmä otettiin käyttöön sairaaloissa viime yönä – Kirkkonummi on vuorossa vuoden lopulla (Viisykkönen 1.2.)

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

"Apotin kustannukset ovat sen verran korkea ettei ihan helposti onnistuisi kustannusten ylittäminen vaikka siihen palkattaisiin virkamiehiä harjoittelemaan koodausta."

Potilastietojärjestelmän rakentamiseen tarvitaan aika paljon muutakin kuin koodareita. Vaikeudet sellaisen kehittämisessä eivät suinkaan liity koodaamiseen, vaan aivan muihin asioihin. Erityisesti siihen, miten saadaan järjestelmä, joka palvelee valtavaa määrää erilaisia tarpeita ja työprosesseja neuvolasta elinsiirtoklinikalle, sallii tehokkaan tietojen vaihtamisen, mutta samalla noudattaa potilastietojen käsittelyä ja tietoturvaa säätelevää lainsäädäntöä.

"Apotin arvioitu kustannus on lähemmäs miljardi euroa."

Ei ole. Järjestelmän rakentaminen ja käyttöönotto on arvioitu tällä hetkellä 408 miljoonan hintaiseksi. Kokonaiskustannus 10 vuodelle arvioitiin alun perin 575 miljoonaksi ja on noussut 774 miljoonaan. Kustannus on toki noussut alkuperäisestä, mutta mukaan liittyi matkan varrella myös enemmän kuntia kuin alun perin oli tiedossa. Se kasvattaa käyttäjämääriä ja kustannuksia.

"Virossa suunniteltiin terveydenhuollon järjestelmä halvalla, olikohan se 11 miljoonaa euroa."

Virossa toteutettiin tiedonvälitys/arkistointipalvelu, ei potilastietojärjestelmää. Hienosti toteuttivat mutta vertaus Apottiin ontuu, kyse täysin eri asiasta.
Terveysteknologian kehittäjä
Taitaisi olla viisainta jäädä ulkopuolelle. Hinta ei vastaa enää tarkoitusta. On mennyt enemmän rahastuksen puolelle
Tero Strand
Virossa suunniteltiin terveydenhuollon järjestelmä halvalla, olikohan se 11 miljoonaa euroa.
Virosta pitää oppia. Viron järjestelmän pääsuunnittelijaa ei huolittu Suomeen suunnittelemaan.
Mikä ihme on, kun pitää valita ikivanha amerikkalainen järjestelmä Suomeen? Vähän aikaa sitten haettiin Apotti-ohjelmoijaa töihin. Työpaikkailmoituksessa ei kerrottu, että ohjelmointikieli on MUMPS. Se on kehitetty USA:ssa 1966.
Vihastuttaa
"Se ei silti tarkoita että jostain löytyisi parempi vaihtoehto tai että vanhaan järjestelmään kannattaisi jäädä."

Kyllä tarkoittaa, Apotin kustannukset ovat sen verran korkea ettei ihan helposti onnistuisi kustannusten ylittäminen vaikka siihen palkattaisiin virkamiehiä harjoittelemaan koodausta.

Apotin arvioitu kustannus on lähemmäs miljardi euroa. 10 000 työvuotta keskimäärin palkatttuja koodaajia PK-seudulla. Kymmeniä tuhansia jo Virossa ja heilläkin löytyy kokemusta näiden järjestelmien rakentamisesta.
Niitä hassuja koodaajia.
Toivottavasti tässä on kyse vain siitä että poliitikot haluavat näyttää olevansa hereillä ja hankkivat luotettavaa tietoa järjestelmästä, onhan siitä ollut melkoisesti negatiivistakin julkisuutta. Toisaalta toivottavavasti ei ole kyse siitä että siellä joku konklaavi olisi päättänyt viedä läpi Apotista irtautumisen. Kaikissa Apotin kokoa ja monimutkaisuutta vastaavissa projekteissa tulee pettymyksiä. Odotukset ovat ylisuuret, hyötyjä odotetaan liian varhain ja järjestelmän vaihdosta koituvia vaikeuksia ja kustannuksia aliarvioidaan koska terveydenhuoltojärjestelmä on liian monimutkainen jotta muutosvaiheen haasteet pystyttäisiin kaikki ennakoimaan. Se ei silti tarkoita että jostain löytyisi parempi vaihtoehto tai että vanhaan järjestelmään kannattaisi jäädä. Toivon jäitä hattuun poliitikoille!
Terveysteknologian kehittäjä
Aalto-yliopistossa kehitetyssä innovaatiossa on tekoälyyn perustuvia ratkaisuja. Silloin käsin ohjelmointi vähenee tai helpottuu. Kehityskustannukset alenevat niin paljon, että tietojärjestelmät voidaan suunnitella alusta alkaen asiakkaiden tarpeita vastaavaksi. Kehottaisin ottamaan yhteyttä Aalto-yliopistoon J. Rintaseen ja tekemään jutun lehteen asiasta.
Järjestelmäsuunnittelija
Minä varoitin Apotista silloista ylilääkäriä. Hän vähät välitti varoituksistani. Nykyään tietojärjestelmät suunnitellaan pienissä osissa ketterillä menetelmillä. Apotti on ikivanha MUMPS-ohjelmointikielellä toteutettu suljettu järjestelmä. Silloin Kirkkonummi joutuu olemaan naimisissa toimittajan kanssa ja kustannukset nousevat pilviin.
Järjestelmäsuunnittelija
” Järjestelmän luvataan maksavan itsensä takaisin seitsemässä vuodessa käyttöönoton jälkeen, kun useita nykyisiä it-järjestelmiä korvataan uudella yhteisellä järjestelmällä.”

Jos säästöä ei tule (niinkuin se on erittäin todennäköistä) maksaako ohjelmiston toimittaja korvausta?
Omnia Vanitas
Hyvä päätös. Amerikkalainen alusta ei vaan sovi suomalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään. Lisäksi henkilökunnan koulutus on järjestetty puutteellisesti.
Kiitospäättäjille
Kun espookaan ei liittynyt niin eihän mekään voida käyttöön ottaa. Kertoo kyllä kunnan tavasta päättää. Sitä paitsi kunta on ollut aina tietoinen että Espoo ei tule muuta kuin pakotettuna. Espoo on aina erilainen lapsi. Viimeisen viiden vuoden rahat ja kunnan omien työntekijöiden työpanos hukkaan. Kun taas perusturvalautakunta puuhaa toista.
Jonna
Antaakaahan ihmiset ammattilaiset päättää Apotti-asiasta, kun teillä ei monellakaan ole mitään hajua koko järjestelmästä. Samoin sellaiset poliitikot jotka eivät tunne asiaa ollenkaan voisivat vaieta. Kun he alkavat sähläämään asiassa, menevät asiat vain enemmän sotkuun.
Kinmo
Edellinen Tiedon järjestelmä sairaanhoitopiireille maksoi 450 miljoonaa kymmenen vuoden aikana, eikä koskaan toiminut kunnolla ja jouti mappi-Ööhön.
Apotti ei ole kehuja saanut käyttäjiltä, vaan hankinnasta vastaavilta virkajohtajilta.
500 miljoonaa on jo palanut.
Onnea kaikille veronmaksajillle ja tuakaileville käyttäjille.
Välimerkki Piste.
Näin veronmaksajana minun on hankala ymmärtää miksi kunnat saavat edes päättää näistä järjestelmistä, jos kuitenkin sote/hyvinvointi/maakunta-alueet määritellään toisaalla.

Ymmärrän kyllä että on kiva puuhastella ja syödä kokouspullia ohjelmistotoimittajien kanssa, mutta mitä järkeä kaikkien kuntien on puuhastella jotain järjestelmiä ja sitten vetää kaikki uusiksi kun saadaan sote päätökset valmiiksi. Niihän tämä kuitenkin menee monen osalla.
Keijo
Joten rahat kankkulan kaivoon vai???
Mitä tuhlausta..
Onko syytä hosua tämän asian kanssa. Soten mukanaan tuoma hyvinvointialue päättää pian millaisen tietojärjestelmän kanssa Kirkkonummellakin tullaan elämään.
Mielenkiintoista on myös nähdä kelpaako koko uusi rakenteilla oleva hyvinvointikeskus hyvinvointialueelle.
Järki käteen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä