(13) kommenttia

Kirkkonummi aikoo tarjota kaikille 5-vuotiaille ilmaista päivähoitoa − vuoden kokeilu maksaa 300.000 euroa

Kirkkonummi suunnittelee maksutonta päivähoitoa kaikille 5-vuotiaille.

Kaikki kirkkonummelaiset 5-vuotiaat päivähoitolapset voivat saada ainakin vuodeksi helpotusta päivähoitomaksuihin. Kysymys on valtion avustamasta kokeilusta.

Kunnat voivat hakea mukaan kokeiluun, jossa kaikille 5-vuotiaille tarjotaan ilmaista päivähoitoa eli nykytermillä varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa.

Valtio maksaa osan kuluista ja tavoitteena on saada yhä suurempi osa lapsista varhaiskasvatuksen piiriin.

Kirkkonummella lähes kaikki ruotsinkieliset 5-vuotiaat (96 %)  ovat jo päivähoidossa. Suomenkielisistä lapsista vastaava osuus on 86 prosenttia.

Kirkkonummella on laskettu, että vuoden kokeilu toisi kunnalle kustannuksia noin 300 000 euroa, kun valtiolta saataisiin kokeiluavustusta 75 000 euroa.

Ilmainen 20 tunnin varhaiskasvatus koskisi kaikkia kunnallisessa päivähoidossa olevia lapsia sekä kunnan tukemissa päivähoitopaikoissa kuten palvelusetelillä yksityisissä päiväkodeissa olevia 5-vuotiaita.

Kokopäivähoidossa olevilta lapsilta vähennettäisiin ilmainen osuus pois maksuista.

Korkein päivähoitomaksu on 290 euroa kuussa. Se putoaa perheen tulojen ja lapsiluvun mukaan. 6-vuotiaiden esiopetus on ilmaista.

Kirkkonummella on tällä hetkellä kaikilla lapsilla oikeus päivähoitoon riippumatta siitä, ovatko vanhemmat töissä vai eivät.

Kokeilu alkaisi 1.8. tänä vuonna ja jatkuisi vuoden eteenpäin.

Kovin paljon uusia lapsia ei arvioida päivähoitoon tulevan, kun kokeilu alkaisi. Kirkkonummella on arvioitu, että vain 35 lasta tulisi lisää varhaiskasvatuksen piiriin. 

Kirkkonummen kunnanhallitus käsittelee maksutonta varhaiskasvatusasiaa 26.2.

Kokonaan maksuton varhaiskasvatus oli ainakin viime kuntavaalien alla usean puoleen tavoitteena.

Kirkkonummen kokoisessa kunnassa maksuton varhaiskasvatus olisi jo miljoonien eurojen kustannuskysymys.

Lisätty 27.2. Kunnahallitus päätti esityksen mukaan.

(13) kommenttia

Kommentit (13)

Sivut

Onko 35 lapsen saaminen kotihoidosta päiväkotiin näin tärkeä asia kunnalle, että pitää hakea mukaan kokeiluun ja varata rahaa jopa 300 000 eur (budjetin ulkopuolelta)? Vai onko kyse vihervasemmistolaisen imagopolitiikan lobbaamisesta?
Ei vaan tajua
Perhepäivähoitopaikoissa ei ole sisäilmaongelmia.
Vaihtoehto
"Muistan aikoja, jolloin lähin vapaa hoitopaikka oli kymmenien kilometrien päässä, mutta lähipäiväkodeissa oli silti "virallisesti tilaa". "

Nyt en voi tietää tarkkaan teidän tilanetta. Mutta vaikka esim. lähipäiväkodissa virallisesti olisi paikkoja 100 lapsille ja siellä on ehkä 95 lasta se voi silti olla täynnä. Syy tähän voi olla että päiväkodissa on lapsia joilla on erityistarpeita. Paikat lapsille joilla on erityistarpeita lasketaan vähän korkeimilla kertoimilla. Se tarkoittaa että päiväkoti todellakin voi olla täynnä vaikka siellä on vähemmän lapsia kuin maximi kapaciteetti. Tämä voi olla se syy, en tiedä.
Tony Björk
Muistan aikoja, jolloin lähin vapaa hoitopaikka oli kymmenien kilometrien päässä, mutta lähipäiväkodeissa oli silti "virallisesti tilaa". Näinköhän kuntapäättäjät seuraavat teknisiä lukuja suhteessa käyttöön vai miten tämä mahtaa selittyä. Kuntamatematiikan ihmeellisyyksiä, joita ei vieläkään ymmärrä.
Ei kai Kirkkonummella sisäongelmattomia paikkoja olekaan, joten johonkin nurkalle pari uutta parakkia ja kylkeen kyltti: Päiväkoti.
Ja henkilökuntaa tosiaan voisi palkata myös lisää. Kannattaa vanhempien kysyä lapsia hakiessa paljonko hoitajia on ollut ja paljon on ollut vähimmillään päivän aikana ja seurailla tilannetta. Hoitajathan eivät näitä voi oma-aloitteisesti kertoa, kuten eivät niistä sisäilman ongelmistakaan.
Peukut tälle!
Ajatuksena tämä varsin jalo ja hyvä.
MUTTA minne lapset sijoitetaan?? kun kunnassa on niin paljon sisäilmaongelmaa ..?? Ei ainakaan homepesiin voi terveitä lapsia sijoittaa.Ja nyt homeongelmista kärsivät , niin lapset kuin henkilökunta täytyy mahdollismman pian saada terveeseen kiinteistöön.
Kansanterveyttä

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx