(14) kommenttia

Kirkkonummen valtuusto illalla, ylimääräinen kokous jo kahden viikon päästä − "Nyt pitää ryhtyä tekemään päätöksiä"

Valtuuston maaliskuun kokouksessa oli poikkeuksellisesti yleisöä paikalla, kun Porkkalan lukiolaiset tutustuivat valtuustotyöhön. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi edessä laitimmaisena.

Kirkkonummen kunnanvaltuusto kokoustaa poikkeuksellisesti tässä kuussa vielä kaksi kertaa. Valtuusto kutsutaan ylimääräiseen kokoukseen puhumaan kunnan taloudesta.

Valtuusto on koolla tänään maanantai-iltana kuten oli suunniteltu. Seuraavan kerran pidetään kokous jo 28.5.

Valtuuston puheenjohtaja Anders Adlercreutz (r.) on halunnut, että valtuusto käy ylimääräisessä kokouksessaan lähetekeskustelun ensi vuoden budjetista ja kunnan talouden näkymistä.

Kunnalle on tulossa jättilasku kouluista ja huomattavasti kallistuneen hyvinvointi-terveyskeskuksen rakentamistakin emmitään.

Ylimääräiseen kokoukseen tulee varsinaisena päätettävä asiana uudet parakkikoulut, joista on saatu tarjoukset ja joihin valtuustosta pyydetään rahaa.

Kunta on alustavasti päättänyt tilata Gesterbyn, Kirkkoharjun ja Nissnikun koulujen pihoille väistötiloja eli kansankielellä kouluparakkeja.

Uusien parakkien vuokrat olisivat ensi vuonna pitkälti yli 3 miljoonaa euroa ja jos Kirkkoharjun koululle tilataan vielä kaksi lisäparakkia, joista on optiot, on vuokrasumma noin 5 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Gesterbyn koulun pihalla on jo toiminnassa kaksi parakkia väistötiloina.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) painottaa, että koulujen tilakysymyksiin pitää löytää joku kokonaisratkaisu.

− Parakkeja ei voida pystyttää toinen toisensa jälkeen, koska niiden vuokratkin ovat nousseet hurjasti, Haapaniemi toteaa.

Haapaniemi vaatii Kirkkonummen päätöksentekoon nyt ylipäätään ryhtiä.

− Pitää ryhtyä tekemään päätöksiä eikä vain tuumailla. Suomessa on nousukausi meneillään, mutta meillä Kirkkonummella kasvu on lähes nolla.

Jos kuntaa ei saada uusia veronmaksajia, on kunnan talous Haapaniemen mukaan suurissa vaikeuksissa.

− Kuntahan on strategiassaan päättänyt tavoitella 1,5-2 prosentin väestönkasvua, Haapaniemi muistuttaa.

Kasvuprosentit tarkoittavat 600-800 lisää asukkaita vuodessa.

− Kirkkonummella on erittäin suuria mahdollisuuksia houkutella uusia asukkaita. Ei yksin radanvarsi, vaan myös Kantvik-Strömsby, Sarvik ja Sundsberg. Ne ovat hienoja alueita, täynnä mahdollisuuksia.

Kirkkonummen kunta tuumailee rajusti myös uuden hyvinvointikeskuksen kanssa.

Piirustukset ovat valmiina, mutta ne odottavat nyt valtakunnallisia sotepäätöksiä.

Haapaniemen mukaan hyvinvointikeskusasia on näillä näkymin tulossa kesäkuun valtuustoon tavalla tai toisella.

(14) kommenttia

Kommentit (14)

Sivut

Kirkonkylälle tarvitaan toki terveysasema, mutta kysymys onkin se että paljonko siihen kannattaa investoida. En ole oikea henkilö sanomaan mitkä palvelut ovat välttämättömiä, mutta kyllä tuo nykyinen hintalappu on kohtuuttoman iso. Ja kuten sanoin että tämän lystin maksavat ne jotka eivät edes terveysasemaa kovin usein tarvitse. Se on tietenkin hyvinvointiyhteiskunnan malli, mutta kyllä meillä hyvätuloisilla on oikeus myös kritisoida verorahojen käyttöä. Koko sote -uudistus vaikuttaa myös paljon siihen mitä kannattaa juuri nyt rakentaa. Toki lääkäripäivystys tarvitaan kuten nytkin.

Pian melkein kaikki koululaiset opiskelevat parakeissa ja se ei kyllä houkuta Kirkkonummelle lapsiperheitä. Monet heistä osaavat myös laskea sen että koulu/hyvinvointikeskus -projektit maksetaan kunnallisveroa nostamalla. Ja se on jo nyt selvästi kalliimpi kuin Espoossa.

Sillä mitä kasvuprosentteja maalaillaan ei ole mitään merkitystä jos ei ole mitään kilpailuetua millä uusia asukkaita houkutella. Kouluparakit ja paine nostaa kunnallisveroa ei ole sellainen. Kohtuullisen hintaiset pientalotontit ja laadukkaat koulut ja päiväkodit ovat melkein ainoa jolla voidaan näitä "laadukkaita" veronmaksajia houkutella Kirkkonummen tyyppiseen kehyskuntaan.

Sanottakoon vielä että minulla ei ole mitään sitä vastaan että kuntaan tulisi asumaan myös maahanmuuttajia tai pakolaisia. Kyse on siitä että tasapaino pitää säilyttää. Ja jonkinlainen väestönkasvu, jotta ei käy niin että kylä alkaa kutistua ja joutuu Espoon nielaisemaksi.
sdkfz
Ei mitään luovuteta maakunnalle. He tulevat vuokralaisena joko uudelle, vanhaan hvk.lle (tai muu tilaan). Kysymys on lähinnä siitä että millaisia tiloja meillä on tarjota maakunnalle? Jos on lian huonot tilat on riski että (jotkut) toiminnat siirtyvät esim. Espooseen. Minkälaisilla tiloilla turvataan palvelut pitkällä tähtäimellä?
Tony Björk
Hyvinvointikeskusta ei tule rakentaa koska sen joutuu ilmaiseksi luovuttamaan Maakunnalle joka sitten veloittaa siitä Kirkkonummelta vuokraa.
Kuntaan pitäisi saada hyvin toimeentulevia lapsettomia aikuisia veroja maksamaan. Lapset tulevat kunnalle kalliiksi, heidän vanhempiensa maksama kunnallisvero ei välttämättä kata edes 3/4 lapsista kunnalle aiheutuneista kustannuksista.
Sivusta seurannut
Pohjois-Kirkkonummelle olisi ollut muutama vuosi sitten ollut tulossa kiinnostuneita asukkaita, mutta Kylmälän osayleiskaavaa ei ole saatu kymmenen vuoden "uurastuksen" jälkeenkään valmiiksi. Tärkeämpää on ollut tehdä asemakaavoja kavereille, ettei vain uudet asukkaat pääsisi häiritsemään bisneksiä.
Turha ihmetellä
Nimimerkille "järkeä kasvuunkin".Ehkä sinäkin joskus tarvitset terveyspalveluja ja paikalla onkin TYHJÄ PELTO.
Romahdus

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx