(11) kommenttia

Kirkkonummen uusi hyvinvointikeskus alkaa hahmottua − sote-palveluita 1.200 asiakkaalle päivässä

Uusi hyvintointikeskus sijaitsee Gesterbyntien varrella uimahallin pohjoispuolella. (asemapiirros: Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy)

Kirkkonummen uusi hyvinvointikeskus Jokiniittyyn uimahallin lähelle alkaa hahmottua piirustuksissa. Jo nyt on varoitettu, etteivät suunnitellut pysäköintipaikat riitä alkuunkaan.

Kirkkonummen terveyskeskushanke, joka matkan varrella nimettiin hyvinvointikeskukseksi, on ollut hyvin mutkikas.

Pitkän edestakaisin pallottelun jälkeen luovuttiin nykyisen terveyskeskuksen kojaamisesta ja laajennuksesta ja päätettiin rakentaa uusi terveyskeskus tyhjälle tontille Jokiniittyyn.

Sijaintiratkaisun jälkeen tuli uusi mutka matkaan hallituksen sote-kaavailujen myötä.

Kirkkonummen päättäjille tuli pelko, ettei tuleva maakuntahallinto ehkä otakaan uutta terveyskeskusta kontolleen ainakaan sillä vuokratasolla, jota uuden kiinteistön rakentaminen ja ylläpito kunnalle edellyttää.

Valtuusto päätti äänestyksen jälkeen, että hyvinvointikeskushanke myydään sijoittajalle, joka toteuttaa kiinteistön ja vuokraa tilat kunnalle ja toivottavasti myöhemmin maakuntahallinnolle. (Lue: Viisykkönen 29.5.)

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio totesi viime kuussa, että kiinteistösijoittajien kiinnostus hankkeeseen on ollut hyvä, ja useita neuvotteluja on asian tiimoilta käyty.

Tulevan kiinteistön suunnittelu tehdään loppuun kunnassa. Ensi vuodelle on budjettiesityksessä suunnitteluun varattu 1,4 miljoonaa euroa.

Koko hanke on arvoltaan noin 27 miljoonaa euroa.

Uuteen hyvinvointikeskukseen on tarkoitus sijoittaa laajasti Kirkkonummen sosiaali-ja terveyspalveluita saman katon alle.

Sairaalaa ei keskukseen tule, vaan Kirkkonummi ostaa sairaalapalvelut Espoon kaupungilta Jorvista.

Hyvinvointikeskusta käyttää arvioiden mukaan noin 1 200 asiakasta päivässä, ja henkilökuntaa on töissä noin 220.

Alustavissa piirustuksissa alakerran aulatiloissa asiakkaaille on palvelupiste, josta heidät ohjataan eri puolille keskusta.

Alakerrassa on myös laboratorio. Kerrokseen tulee lisäksi kokoustiloja, joita voidaan antaa ulkopuolistenkin käyttöön myös iltaisin.

Toisesta kerroksesta löytyvät muun muassa lääkärien ja hoitajien vastaanotot, ikäihmisille päiväkeskus ja muistipoliklinikka.

Kolmanteen kerrokseen sijoitetaan perhekeskus, josta löytyy muun muassa neuvola.

Uuteen hyvintointikeskukseen muuttaaa myös terveyskeskuksen hammashoitola.

Tiloja on suunniteltu siten, että kuntalaisille tarjotaan entistä enemmän mahdollisuuksia iltavastaanottoihin.

Jo suunnittelun alkuvaiheessa on puntaroitu parkkipaikkojen riittävyyttä.

Tässä vaiheessa asiakkaille on varattu kiinteistön vieressä autopaikkoja vain 88 ja työntekijöille noin 130.

Esimerkiksi Järvenpään uudessa sote-keskuksessa on autopaikkoja 350 pysäköintitalossa ja 100 piha-alueella. Asiakkaita käy Järvenpäässä päivittäin noin tuhat.


(11) kommenttia

Kommentit (11)

Sivut

1200 asiakaskäyntiä päivässä tarkoittaa noin 300 000 käyntiä vuodessa. Meitä kirkkonummelaisia on vajaat 40 000. Aika monta käyntiä per asukas vuodessa. Kun lisäksi huomioidaan Masalan ja Veikkolan terveysasemat niin keskustan asiakaspohjaksi saadaan runsaat 20 000. Tämä tarkoittaa noin 15 käyntiä vuodessa per keskustan alueen asukas. Lyhyen matematiikan lukeneelle nämä ovat käsittämättömiä lukuja!
Suurella osalla työssä käyvistä terveydenhuollon asiat hoituvat työterveyden kautta, mikä entisestään kaventaa käyttäjäpohjaa. Pieni vakioasiakkaiden joukko käyttää siis palveluita todella ahkerasti? Vai onko luvut arvioitu rohkeasti yläkanttiin, jotta suuren (ja kalliin) hyvinvointikeskuksen rakentaminen saadaan perusteltua?
Huolestunut veronmaksaja
Ehei, ei kunnanhallitus pohdi tämän kokoluokan asioita. Kunnanhallitus alistaa itselleen lautakuntapäätöksiä ja taas varmaan kumoaa koulujen syysloma päätöksiä. Se on riittävän pieni ja helppo asia näyttää osaamistaan. Vahinko, ettei koiraveroa enää ole päätettäväksi. Hyvinvointikeskuslinjaukset ja nyt siihen liittyvät liikenneratkaisut ovat liian isoja asioita.
Skeptikko
Onko taas joku viisas keksinyt parkkipaikoista jonkin ihme syyn että saisi taas hanketta hidastettua
Anonyymi
Toivottavasti kunnanhallitus ja valtuusto pureutuvat kiireesti tähän parkkipaikkaongelmaan. Ja laajemminkin Gesterbyntien liikennevirtoihin. Ne ovat näiden suunnitelmien (koulu, päiväkoti, urheiluhalli, hyvinvointikeskus) muuttumassa radikaalisti. Ja samalla koko kunnan painopiste heilahtaa pohjoiseen. Kävelymatka rautatieasemalta ja matkakeskuksesta kasvaa.
Epäilevä Tuomas
Gesterbyntielle samoille kulmille tulee päivittäin uuden koulukeskuksen, sen yhteyteen ympätyn päiväkodin ja urheiluhallin liikenne! Haloo päättäjät! Ettekö ajattele hankkeiden yhteisvaikutuksia?
Ruuhkaa ja ongelmia

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx