(32) kommenttia

Kirkkonummen talous on painunut pahasti miinukselle − tuloissa suuri kuoppa, vaikka veroprosenttia nostettiin

Kunnan suurin rakennushanke on tällä hetkellä Jokirinteen uusi suurkoulu ja päiväkoti. Parhaillaan työmaalla asennetaan liikuntahallin kattopalkkeja. (kuva SRV)

Kirkkonummella valmistellaan ensi vuoden budjettia synkemmissä talousnäkymissä kuin lähes 10 vuoteen. Verotuloissa on jääty tänä vuonna kauaksi ennakkoarvioista.

Kunnan verokertymä tälle vuodelle on jäämässä arviolta noin 12 miljoonaa euroa alle sen, jonka varaan tämän vuoden talousarvio on laadittu.

Ilmiö ei ole kuntakentässä ainutlaatuinen. Esimerkiksi Espoossa verotulot ovat lähes 60 miljoonaa euroa pienemmät kuin alun perin arvioitiin. Suhteellisesti pudotus on samaa luokkaa kuin Kirkkonummella.

Kirkkonummen kunnan talousjohtaja Juha Hörkkö kertoo, että myös useissa Helsingin seudun kehyskunnissa verotulot ovat jääneet reilustikin alle ennustetuista, mutta Kirkkonummella näyttää lasku olevan pahimmasta päästä.

Kirkkonummi nosti veroprosenttiaan tälle vuodelle 0,25:llä 19,75 prosenttiin. (Viisykkönen 12.11.)

Korotus on tuonut laskennallisesti kunnan kassaan noin 2 miljoonan euron lisätulot. Verokertymä näyttää kuitenkin ylipäätään jääneet sen verran jälkeen, että kunnan verotulot ovat tänä vuonna saman verran kuin viime vuonna eli kasvua ei ole tullut.

Verotukseen liittyy Hörkön mukaan kuitenkin vielä aika suurta epävarmuutta. Luvut ovat Kuntaliiton ennusteita, tarkat laskelmat tulevat vasta loppuvuonna ja verotilityksiä kunnalle jää ensi vuoden puolellekin.

Kunnan taloudessa on tulossa joka tapauksessa tälle vuodelle pitkä miinus. Tilinpäätöksen alijäämäennuste on Hörkön mukaan tällä hetkellä noin 20 miljoonaa euroa.

Vastaavaa ei ole ainakaan tällä vuosikymmenellä tapahtunut. Edellisen kerran suuria alijäämiä syntyi vuosina 2012 ja 2013, jolloin kunta teki 6-8 miljoonan euron miinusmerkkisiä tilinpäätöksiä.

Viime vuonnakin alijäämää tuli 4,3 miljoonaa, mutta sitä ennen oli plusmerkkisiäkin vuosia, erityisesti vuonna 2011, jolloin tulos oli yli 10 miljoonaa euroa.

Kunnalla on ollut takavuosien tilinpäätöksistä "säästössä" kumulatiivista ylijäämää noin 20 miljoonaa euroa. Se kuitenkin saattaa huveta tänä vuonna nollan tuntumaan.

Ehdotus Kirkkonummen ensi vuoden talousarviosta on tarkoitus valmistua 11.10. mennessä, jolloin kunnanjohtaja esittelee sen.

Kunnalla on edessään valtaisat investoinnit, joiden aikataulua on hiottu keväästä lähtien lähivuosien budjettivalmistelua silmällä pitäen.

> Lukioille kampusalue kirjaston viereen, Helsingiltä ostetaan hoitolaitos − kunta hahmotteli, miten jätti-investoinneista selvitään (Viisykkönen 7.6.)

(32) kommenttia
Kommentit (32)

Kommentit (32)

Sivut

Tänne on mukavaa kommentoida ananyyminä mitä tahansa. Suurin osa kommenteista on tyyliin improbatur = kiittäen hylätty. Kuitenkin helmiäkin löytyy. Voisiko Viisykkösen ylläpitäjä ja arvostettu toimittaja selvittää ja informoida sitä, lukevatko kunnan virkamiehet ja valitut päättäjät näitä uutisia? Naureskellenko vai ymmärtäen kansan kärttyisän käden merkityksen ja ottaen tilaisuudesta vaarin?
BAC
Eipä tässä auta tehdä mitään tutkimuksia sen enempää. Koko päättävä populaatio on enemmistöltään ihan pihalla (anteeksi hyvä vähemmistö!). Demokratia on sitä, että enemmistön ehdoilla mennään, vaikka se olisi heikoimpien (ei tarkoita lihaksia) enemmistö. Pulinat pois!
CBA
Taloustilanne on kaikkialla glopaalia, kuten rohmuaminen ja harmaatalouskin, ongelmaksi onkin muodostunut kartuttaa avainhenkilöiden palkkoja ja palkan päälle moninkin verroin enempi maksettavia boonuksia. Mikä kaikki nostaa tuottamattoman työn ja rakentamisen kustannuksia. Kun rakennetaan, käytön kustannukset tulevat vastaa. Jättiläismäisiksi paisuneisiin menoihin ei ole löydettävissä ratkaisua, yksinkertaisesti rahaa ei ole saatavilla, mistä seuraa konkurssi.
Lainatakseen Juhanna Vartiaisen, postin hallitusen jäsenen lausumaa, "tällä mänöllä postilla on muutaman vuoden päästä vararikko, kannattaisikin kannattavampi pakettipuoli erottaa lehdenjakelusta ja laitta pörssiyhtiöksi ja lehdenjakelu myydä jollekin toimijalle". Sopisiko tuo sama kunnallisellakin puolella pelastaa kunta myös vararikolta. Tosin kunnan velvoitteet ovat aivan eri luotoisia, rahaa pannaan menemään enempi kuin sitä on saatavilla, otetaan velkaa. Valtiokin ottaa velkaan ja jakaa sitä vuosien mittaan esim. kehitysapuna tuhansia miljoonia ulkomaille ja maksaa kallista korkoa lainarahasta. Jossa nyt ei ole mitään järkeä.
nim. Somessa kaikki ovat tällä menolla vararikossa.
Niin, ja mikä hallintokunta on säästänyt eniten? Varhaiskasvatus! ja sen huomaa. Lapsia ängetään väkisin isoihin ryhmiin, henkilökunnan työssä jaksamisesta ei pidetä huolta. Tuijotetaan "suhdelukuihin" ja luullaan että näin kasvatetaan terveitä ja osaavia kansalaisia. Keskijohtoa on varhaiskasvatuksessa lisätty, vaikka siellä tarvittaisiin sihteereitä ja annettaisiin varsinaisen kasvatusalan ammattilaisten hoitaa työnsä eikä lomakkeita! Luullaan ihan oikeasti että lisäämällä koulutuspaikkoja saadaan henkilökuntaa. Eihän se niin mene. Tyhmät.
Anonyymi
Olisiko Kirkkonummella tehtävä kiireen vilkkaa viime vuonna Kuntaliiton tuottama "kuntatalouden terveystarkastus". Ja tulokset sitten paikallisaviisiin kaikkine käppyröineen. Viime vuonna sen sai maksuttomasti, tästä vuodesta en enää tiedä.
Valaisisi tilannetta missä mennään ja mihin on varaa.
Kuntalaiset voisivat sen tiedon valossa valita, muuttaako vai jäädä.
veli on velka ottaissa
Ei kannata vertailla muihin kuntiin tai ulkoisiin tekijöihin. Peruslähtökohta on kahtaalla: Päätöksenteko on vaaleilla valituilla edustajilla talousosaamisen tiimoilta aivan hukassa-ei kaikilla, mutta enemmistöllä. Toisekseen, virkamiesjohto ei ole asennoitunut kuntalaisia kuuntelevaksi vaan elää omaa elämäänsä. Ignoreeraa palkanmaksajiaan ja suojautuu erilaisten barrikaadien ja ylimielisyyden taakse. On raskasta asua ilmapiirissä, jossa demokratia hautautuu ikivanhojen poliitikkojen negaation täyttämiin syövereihin ja toisaalta ylimmän virkamiehistön riitaisuuteen ja nokitteluun. Kuntalaisten epäonneksi ja kasvun tyrehdyttämiseksi. Sic!
CBA
Pelle P nyt olet ciiderissä tai heität herjaa.
Hyvä vitsi.
Turha syytellä nykyisiä päättäjiä. Loppupeleissä kaikki tämä on ollut äänestäjien käessä. Ainakaan paljoa.

Kirkkonummella on kaikki mahdollisuudet olla Pohjois-Euroopan innovaatiokeskus ja verkkotoiminta center. Veikkolan kyläpicnicistä saattaa muodostua eeppinen jazz-festivaali, jonon lentää ja pyörii junalla ihmisiä ympäri maailmaa, siistin luonnon helmaan. Meillä on tilaa. Kulttuuripääkaupungit avaimet ovat lähes varmat. Vaatii vain vähän tahtoa ja osaamista ja vielä ajattelemattomia ideoita. Tuleeko Veikkolasta seuraava Laser Peikko -metsä? Mahtuuko eduskuntatalo Kirkkonummelle?
Pelle P

Päättäjät vaihtoon...joka 4. vuosi niitä vaihdetaan ainakin osittain eikä mikään muutu paremmaksi,missä vika?Äänestäjissä?Autopaikkojen vaatijoille,nekään ei ole ilmaisia.Asumiskustannukset muutenkin huipussaan,keskustankin autotalot tyhjillään suurimman osan ajasta.Pyhä peltilehmä pitää saada siihen oman ikkunan alle,kävely on pahasta.Espoon autuudesta ja onnelasta unelvoivat,ei siellä asiat ole yhtään paremmalla mallilla:ei toimi joukkoliiikenne,velkaa on,homekouluja-päiväkoteja.No saapahan valittaa ainakin.
voi voi
Kunnan johtaminen on ollut strategisesti pielessä jo pidemmän aikaa ja tästä on aivan turha esimerkiksi valtuustoa syyttää. Kirkkonummesta ei saada kasvukeskusta niin kauan kun infra laahaa perässä, sijoitetaan rahaa turhuuksiin esimerkkinä keskustan rautatieaseman "kunnostus ja maisemointi" ja itsepintaisesti pidetään kiinni kaavoituksessa liian alhaisista indekseistä liittyen yksityisautoiluun. Tästä esimerkkinä Sarvvik - autoja parkkeerataan pitkin tienvarsia kun paikkaa ei jokaiselle ole edes suunniteltu. Mutta tarkoitushan olikin parantaa julkisen liikenteen yhteyksiä! Toimivaa ja loppukäyttäjiä tyydyttävää joukkoliikennettä ei Kirkkonummelle saada ennenkuin käyttäjien määrä lisääntyy. Sitä ennen on huomioitava, että jokaisessa taloudessa on esimerkiksi keskustan alueella ainakin yksi oma auto. Piste. Summa summarum - Espoon puolella jää asuntoja sekä myymättä että vuokraamatta joten kunnan toimintastartegiaa pitää muuttaa ja äkkiä. Jos ei nykyinen "johto" sitä ymmärrä niin laitetaan herrat vaihtoon.
Kerran kun äyri vielä nousee on se "Heippa, pitäkää hauskaa"
Niin, onko tilanne oikeasti tosiaan niin huono? Investointeihin tappion liittäminen ei ainakaan ole mitään tekemistä, esim jos kunta ostaa maata 2 milj. eurolla onko tässä tehty tappiota? Maan arvohon on oston jälkeen edelleen luultavasti se 2 milj. euroa... eli ei se ihan niin mustavalkoista ole. Oman näkemyksen mukaan on enemmän hyviä investointeja kuin huonoja/kannattamattomia..

Joten en nyt ihan niin kevyin perustein lähde kunnan viranomaisia/poliitikkoja syyttelemään. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia.
Kari
Toisaalta. Kaikki suomen kunnat ovat tällä hetkellä pahasti tappiolla, ja syy ei ole parkkihallit y.m. vaan terveydehuollon kustnannukset joka nousee huimasti vuosivuodelta. Totuus on että melkein jokaisessa kunnassa vero % pitäisi olla noin 23-25 % luokkaa kattaakseen ihan perusasiat.
Anonyymi
Kunnalla on varaa ostaa raakamaata 1800 000,- summalla,minne rakentaminen törkeän kallista, vaikka talous kuralla! Keneltä päättäjältä tämä maa ostettiin ja kenen päätöksellä? Olisiko ostamatta jättämisellä säästytty veroprosentin korotukselta ja saatu pidettyä muutama kovatuoloinen poismuuttanut kunnassa.

Ostetaan kaverilta, rakennetaan vuokrakasarmeja ja maksetaan asumistukea. Olisko jo aika vaihtaa vaikkapa kunnonjohtaja!
totuudentorvi
Hei onneksi kuntavaalit lähestyy, voidaan korjata tilanne äänestämällä taas tuttuun ja turvalliseen tapaan Timppa, Raija, Uffe, Ari, Antti, Pekka ja muut vakkarit valtuustoon tekemään päätöksiä! Ei äänestetä uusia naamoja ollenkaan, koska ne vaan sössii kaiken...
wanhassa wara parempi
Oliko tämä muka uutinen? Johan tämän on tyhmempikin tajunnut jo aikaa sitten. Autoparkkihalleja, autoparkkipaikkoja, koira tarhoja ( kuja niitä maalla tarvitsee?), kallioiden ja metsien valaisemista, pyöräparkkeja, jatkuvasti pieleen mennyttä rakentamista, lista on loputon.
Miksei kunnan "rahakirstun vartijaa" ja päättäjiä pistetä ulos ja uusita kerralla koko porukkaa?? Kuka kumma edes haluaa enään näin epämiellyttävässä ja retuperällä olevassa kunnassa asua?
Mekin muutimme pois
Jos kunnalisvero tai kiinteistöverot taas nousee,niin meidän pesue lähtee tästä kunnasta.
Nih.
Kyllähän tässä on ihmetelly,kuinka kaikkiin ilmassa leijuviin hankkeisiin rahaa riittäisi.Palkat julkisella puolella nousseet liikaa,lomat aivan älyttömät.
Kovapalkkaisia johtajia on,joka lähtöön.
Ei tarvitse olla kummoinenkaan talousnero,ettei yhtälö toimi.Loppuu ne rahat "taikaseinästäkin".
Ihme porukka
Kannattaisiko kunnan päättäjien jo vähitellen herätä ja hyväksyä yksityinen palvelutarjonta osaksi kunnan palvelutuotantoa. Investoijia löytyy kyllä ja kunnan omat riskit saadaan paremmin hallintaan kunhan sopimukset tehdään kunnolla!
Uutisfriikki
Samat poliittiset päättäjät vuosikymmenestä toiseen! Ei osata ajatella uudella tavalla.
Seisovaa vettä
Ei yllätä kun katsoo miten typeriä ja kalliita hankkeita täällä tehdään, ja huonolla menestyksellä. Olemme huonoissa käsissä.
Hävetkää.
Ei ne tulot, vaan menot; Niistä päättäjät vastaavat kuntataloudessa.
Veroprosentin korotus ei ainakaan ole porkkana.
jumissa
Vihreiden aikaansaannokset alkaa jo tuottamaan ”tuloksia”.
Afrikka ensin
Nyt tiukkaa talouden pitoa ja rohkeutta tehdä kipeitäkin päätöksiä. Kunnnallisveroa ei saa nostaa, sillä se laukaisee hyvätuloisten muuton Espooseen. Vuokra-asuntojen rakentaminen jäihin, panostetaan kovanrahan asuinalueiden kaavojen edistämiseen. Idealismi pois päätöksistä.
Tomppa
Ei muuta kun turhaa meluaitaa ja tyhjiä pyöräparkkeja kun niitä ylijäämä verovaroja kerran kunnnalla on
Ylijäämä
Veroäyrin nosto on vain laastaria, pitkän päälle se ei auta, mutta vähentää ns. hyvien veronmaksajien kiinnostusta muuttaa kuntaan.
Laastaria
Kun en ymmärä niin kertokaa minulle miksi uutta vesitornia pitää rakentaa kun nytkin vettä tulee vaikka vanha torni purettu.
Vain 600,000€ lisää.
Kirkkonummen veroprosentti on melko alhainen verrattuna moneen muuhun kuntaan,nostopaineet kovat.Päättäjät tuskin kovin herkästi nostelee,mutta jostain ne eurot pitää nyhtää.Tässä tulemme siihen dilemmaan, että helppo on tehdä päätöksiä hankkeista jotka vievät pussin tyhjäksi,mutta tulot eivät vain riitä niiden toteuttamiseen.Siispä velkaa lisää,sehän on nyt halpaa.
Kreikan tiellä ollaan
Ei muuta kuin parkkihallia torin alle, kulttuurisalia ja liikuntapaikkoja ym pytinkiä pystyyn, kyllä kunnalla on millä mällätä!
rahaa on aina ollut
Yllättävää kun nostetaan veroprosenttia niin hyvät veronmaksajat häipyvät naapurikuntiin. Lisäksi uutta rakennetaan lähinnä radanvarsiparakkeihin niin a-vot
veronmaksaja
Aika monessa kunnassa sama tilanne. Johtuu edellisen hallituksen valtionosuuksien leikkauksista kunnilta, kikystä... Tämän korjaamiseen voi mennä vuosia. Onneksi kunnille palatetaan edes jotain
Tero

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx