(32) kommenttia

Kirkkonummen talous on painunut pahasti miinukselle − tuloissa suuri kuoppa, vaikka veroprosenttia nostettiin

Kunnan suurin rakennushanke on tällä hetkellä Jokirinteen uusi suurkoulu ja päiväkoti. Parhaillaan työmaalla asennetaan liikuntahallin kattopalkkeja. (kuva SRV)

Kirkkonummella valmistellaan ensi vuoden budjettia synkemmissä talousnäkymissä kuin lähes 10 vuoteen. Verotuloissa on jääty tänä vuonna kauaksi ennakkoarvioista.

Kunnan verokertymä tälle vuodelle on jäämässä arviolta noin 12 miljoonaa euroa alle sen, jonka varaan tämän vuoden talousarvio on laadittu.

Ilmiö ei ole kuntakentässä ainutlaatuinen. Esimerkiksi Espoossa verotulot ovat lähes 60 miljoonaa euroa pienemmät kuin alun perin arvioitiin. Suhteellisesti pudotus on samaa luokkaa kuin Kirkkonummella.

Kirkkonummen kunnan talousjohtaja Juha Hörkkö kertoo, että myös useissa Helsingin seudun kehyskunnissa verotulot ovat jääneet reilustikin alle ennustetuista, mutta Kirkkonummella näyttää lasku olevan pahimmasta päästä.

Kirkkonummi nosti veroprosenttiaan tälle vuodelle 0,25:llä 19,75 prosenttiin. (Viisykkönen 12.11.)

Korotus on tuonut laskennallisesti kunnan kassaan noin 2 miljoonan euron lisätulot. Verokertymä näyttää kuitenkin ylipäätään jääneet sen verran jälkeen, että kunnan verotulot ovat tänä vuonna saman verran kuin viime vuonna eli kasvua ei ole tullut.

Verotukseen liittyy Hörkön mukaan kuitenkin vielä aika suurta epävarmuutta. Luvut ovat Kuntaliiton ennusteita, tarkat laskelmat tulevat vasta loppuvuonna ja verotilityksiä kunnalle jää ensi vuoden puolellekin.

Kunnan taloudessa on tulossa joka tapauksessa tälle vuodelle pitkä miinus. Tilinpäätöksen alijäämäennuste on Hörkön mukaan tällä hetkellä noin 20 miljoonaa euroa.

Vastaavaa ei ole ainakaan tällä vuosikymmenellä tapahtunut. Edellisen kerran suuria alijäämiä syntyi vuosina 2012 ja 2013, jolloin kunta teki 6-8 miljoonan euron miinusmerkkisiä tilinpäätöksiä.

Viime vuonnakin alijäämää tuli 4,3 miljoonaa, mutta sitä ennen oli plusmerkkisiäkin vuosia, erityisesti vuonna 2011, jolloin tulos oli yli 10 miljoonaa euroa.

Kunnalla on ollut takavuosien tilinpäätöksistä "säästössä" kumulatiivista ylijäämää noin 20 miljoonaa euroa. Se kuitenkin saattaa huveta tänä vuonna nollan tuntumaan.

Ehdotus Kirkkonummen ensi vuoden talousarviosta on tarkoitus valmistua 11.10. mennessä, jolloin kunnanjohtaja esittelee sen.

Kunnalla on edessään valtaisat investoinnit, joiden aikataulua on hiottu keväästä lähtien lähivuosien budjettivalmistelua silmällä pitäen.

> Lukioille kampusalue kirjaston viereen, Helsingiltä ostetaan hoitolaitos − kunta hahmotteli, miten jätti-investoinneista selvitään (Viisykkönen 7.6.)

(32) kommenttia

Kommentit (32)

Sivut

Tänne on mukavaa kommentoida ananyyminä mitä tahansa. Suurin osa kommenteista on tyyliin improbatur = kiittäen hylätty. Kuitenkin helmiäkin löytyy. Voisiko Viisykkösen ylläpitäjä ja arvostettu toimittaja selvittää ja informoida sitä, lukevatko kunnan virkamiehet ja valitut päättäjät näitä uutisia? Naureskellenko vai ymmärtäen kansan kärttyisän käden merkityksen ja ottaen tilaisuudesta vaarin?
BAC
Eipä tässä auta tehdä mitään tutkimuksia sen enempää. Koko päättävä populaatio on enemmistöltään ihan pihalla (anteeksi hyvä vähemmistö!). Demokratia on sitä, että enemmistön ehdoilla mennään, vaikka se olisi heikoimpien (ei tarkoita lihaksia) enemmistö. Pulinat pois!
CBA
Taloustilanne on kaikkialla glopaalia, kuten rohmuaminen ja harmaatalouskin, ongelmaksi onkin muodostunut kartuttaa avainhenkilöiden palkkoja ja palkan päälle moninkin verroin enempi maksettavia boonuksia. Mikä kaikki nostaa tuottamattoman työn ja rakentamisen kustannuksia. Kun rakennetaan, käytön kustannukset tulevat vastaa. Jättiläismäisiksi paisuneisiin menoihin ei ole löydettävissä ratkaisua, yksinkertaisesti rahaa ei ole saatavilla, mistä seuraa konkurssi.
Lainatakseen Juhanna Vartiaisen, postin hallitusen jäsenen lausumaa, "tällä mänöllä postilla on muutaman vuoden päästä vararikko, kannattaisikin kannattavampi pakettipuoli erottaa lehdenjakelusta ja laitta pörssiyhtiöksi ja lehdenjakelu myydä jollekin toimijalle". Sopisiko tuo sama kunnallisellakin puolella pelastaa kunta myös vararikolta. Tosin kunnan velvoitteet ovat aivan eri luotoisia, rahaa pannaan menemään enempi kuin sitä on saatavilla, otetaan velkaa. Valtiokin ottaa velkaan ja jakaa sitä vuosien mittaan esim. kehitysapuna tuhansia miljoonia ulkomaille ja maksaa kallista korkoa lainarahasta. Jossa nyt ei ole mitään järkeä.
nim. Somessa kaikki ovat tällä menolla vararikossa.
Niin, ja mikä hallintokunta on säästänyt eniten? Varhaiskasvatus! ja sen huomaa. Lapsia ängetään väkisin isoihin ryhmiin, henkilökunnan työssä jaksamisesta ei pidetä huolta. Tuijotetaan "suhdelukuihin" ja luullaan että näin kasvatetaan terveitä ja osaavia kansalaisia. Keskijohtoa on varhaiskasvatuksessa lisätty, vaikka siellä tarvittaisiin sihteereitä ja annettaisiin varsinaisen kasvatusalan ammattilaisten hoitaa työnsä eikä lomakkeita! Luullaan ihan oikeasti että lisäämällä koulutuspaikkoja saadaan henkilökuntaa. Eihän se niin mene. Tyhmät.
Anonyymi
Olisiko Kirkkonummella tehtävä kiireen vilkkaa viime vuonna Kuntaliiton tuottama "kuntatalouden terveystarkastus". Ja tulokset sitten paikallisaviisiin kaikkine käppyröineen. Viime vuonna sen sai maksuttomasti, tästä vuodesta en enää tiedä.
Valaisisi tilannetta missä mennään ja mihin on varaa.
Kuntalaiset voisivat sen tiedon valossa valita, muuttaako vai jäädä.
veli on velka ottaissa

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx