(30) kommenttia

Kirkkonummen talous notkahti pahasti − valtiolta tuli yllätysmätkyt ja menotkin ovat paisuneet

Talousjohtaja Juha Hörkkö ja kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esittelevät kunnan ensi vuoden budjetin 2.11. Valtuusto käsittelee budjetin lauantaina 15.12. (arkistokuva)

Kirkkonummen kunnan talous näyttää ennustuksen mukaan kääntyvän pahasti miinukselle. Ensi vuoden budjetin teko on vaikeampaa kuin vuosiin.

Tuoreen osavuosikatsauksen mukaan kunnan tämän vuoden alijäämäksi ennustetaan vajaat 6:ta miljoonaa euroa, kun taas kahtena viime vuotena on päästy plussalle.

Yhtä synkkiä talouslukuja saa etsiä vuosilta 2012 ja 2013, jonka jälkeen Kirkkonummi oli vuonna 2014 isolla säästökuurilla ja henkilöstö pakkolomilla.

− Yhtä rajuihin säästöihin en nyt ainakaan tältä istumalta olisi lähdössä. Mutta taloustilanne on haastava. Talousarviota on vaikeampi tehdä kuin parina viime vuonna, sanoo kunnanjohtaja Tarmo Aarnio.

Tuore arvio tämän vuoden talousluvuista ja kuuden miljoonan alijäämästä perustuu lähinnä kahteen asiaan.

Kunnan toimintamenojen arvioidaan kasvavan noin 3.3 miljoonaa euroa ja toisaalta verotulot ovat noin 3 miljoonaa pienemmät kuin mitä odotettiin.

Menojen kasvu johtuu pääosin siitä, että kunta on ostanut palveluita budjetoitua enemmän.

Verotulojen pudotus on syksyllä tullut ikävänä yllätyksenä useille kunnille. Kysymys on verohallinnon tilityksistä.

Veroja on kerätty kansalaisilta yllättävän paljon ennakkoon. Tämä merkitsee veronmaksajille mukavia palautuksia joulukuussa.

Kunnat ja valtio joutuvat samalla tilittämään liikaa kerättyjä veroja takaisin veronmaksajille.

Aarnio muistuttaa, että tämä ei ole yhden vuoden verojen tilitysasia, vaan Kirkkonummella on kysymys pysyvämmästä ilmiöstä.

− Verotulojen kasvu on hidastunut, ja se pitää ottaa huomioon tulevina vuosina, kun talousarvioita laaditaan.

Kirkkonummen ensi vuoden talousarvio valmistuu vajaan kuukauden kuluttua.

Menojen kasvua pitää Aarnio mukaan katsoa hyvin tarkkaan ja karsintaa on tehtävä.

Kunnan toimialat ovat nyt kaikki esittäneet toiveensa ensi vuoden budjettiin.

Kunnan eri toimialojen menolisäykset ovat Aarnion laskelmien mukaan lähes 20 miljoonaa enemmän kuin mitä tälle vuodelle on rahaa varattu.

Kirkkonummen kunnanhallitus käsittelee tammi-elokuun osavuosikatsausta 15.10.

(30) kommenttia

Kommentit (30)

Sivut

Kunta kannattaisi kysyä seurakunnalta kuka aikoo tehdä seurakunnantalon remontti vain 7,5 miljoonalla? Jos sama firma vaikka korjasi vanha terveysasema niin säästyisi varmaan 20 miljoonaa.
Ei kaikki tarvitsee maksaa paljon.
Aikamoisia some jeesuksia tässäkin kommentointiketjussa. Tuntuisi taas siltä että aika hatarin tiedoin ammutaan haulikolla päättäjiä.

Joo, tilanne ei ole hyvä, mutta cam oon hei! Kuvitteletteko että kunnanjohto/ hallinto tieten tahtoen haluaa aiheuttaa hallaa kunnalle? Jos näin niin todisteita kehiin kiitos.

Itse näen että olemme pieni kunta, joka kilpailee veronmaksajista/asukkaista/yrityksistä Espoon ja muun metropolialueen kanssa. Olemme kilpailussa tappiolla joka heijastelee huonona tuloksena. Tähän asiaan ratkaisuja kiitos, ei etsitä syyllisiä.
Rauno
Onneksi kuntaan saatiin 300-400 000 euroa maksaneet koira-aitaukset.
Juka
Uskomatonta miten osaamatonta sakkia täällä päättää kunnan asioista, miksi pitää aina pilata kaikki mikä oli hyvin? Muualta tulleet tuskin kärsii tästäkään mutta omat sitten senkin edestä. Tehkää nyt edes jotain asian eteen! Pelkkä voivottelu jälkikäteen ei auta.
Nyt riittää.
Pakolaisia on varaa ottaa, mutta ei kunnostaa lastemme kouluja. Irvokasta.
Tomppa

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx