(36) kommenttia

Kirkkonummen pääkirjaston urakoitsija konkurssiin − työt pysähtyivät heti, uusi rakentaja etsitään

Pääkirjaston rakennustyömaa jäi konkurssiin hakeutuneelta yhtiöltä pahasti kesken. Etualalla kirjaston uusi pääsisäänkäynti torin puolelta.

Kirkkonummen uuden kirjaston pääurakoitsija on hakenut itsensä konkurssiin. Rakennustyöt ovat tällä hetkellä keskeytyksissä.

Konkurssia haki velallinen itse eli kirjaston pääurakoitsija Rakennus Omera Oy.

Perusteluna on hakijan maksukyvyttömyys. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti konkurssista eilen torstaina.

Rakennustyöt päättyivät heti. Kirkkonummen kunta on ottanut työmaan haltuunsa.

Kirkkonummen kunnan toimitilapäällikkö Jarno Köykkä kertoo, että työmaalla tehdään tällä hetkellä joitain suojaustoimenpiteitä, mutta muuten rakennustyöt ovat toistaiseksi kokonaan seis.

Kunta neuvottelee Köykän mukaan nyt konkurssipesän hoitajan kanssa jatkosta.

− Todennäköinen vaihtoehto on, että kohteelle joudutaan etsimään uusi urakoitsija, joka jatkaa työt loppuun, Köykkä sanoo.

Tässä vaiheessa kohteen loppuun saattamisesta ei voi sano juuri mitään. Köykän mukaan on kuitenkin selvää, että hanke viivästyy. Kohteen piti alun perin olla valmis ensi vuodenvaihteen tienoilla.

Kunnalle ei ole ainakaan vielä tullut taloudellisia tappioita.

− Rakennushankkeessa maksetaan laskuja sitä mukaan kun hanke etenee. Kaikki ne työt, jotka on maksettu, on tähän mennessä tehty.

Pääurakoitsijan talousvaikeudet eivät tulleet kunnalle täysin yllätyksenä. – Työmaalla on ollut aistittavissa jotain tällaista.

Pääkirjastohankkeen kustannukset paisuivat jo ennen kuin rakennustöihin päästiin.

Kustannusarviota jouduttiin nostamaan lopulta noin puolella runsaaseen 14 miljoonaan euroon. (Viisykkönen 9.10.2017)

Kohteelle oli lisäksi vaikea löytää urakoitsijaa. Ensimmäisellä tarjouskierroksella vain yksi rakennusyhtiö oli kiinnostunut hankkeesta ja toisellakin kierroksella tarjoajia oli vain kaksi.

Pääurakoitsijaksi valittu Omera Rakennus Oy on pienehkö vuonna 1999 perustettu yhtiö. Toinen tarjouksen jättänyt yhtiö oli YIT.

Omeran tarjous pääurakasta oli noin 9,2 miljoonaa euroa ja YIT:n noin 13 miljoonaa euroa.

Kunta joutuneen tekemään uuden kilpailutuksen hankkeessa. Jos alkuperäisessä kustannusarvioissa ei pysytä, joutuu valtuusto korottamaan hankkeen määrärahoja. Prosessi kestää silloin kuukausia.

(36) kommenttia

Kommentit (36)

Sivut

Voi kun tietäisitte. Sen verran voin vinkata, että 700+ ark suunnitelma muutosta sitten alun, rak jne päälle. 6 valvojaa istuu kopis.. teetetään kunnan toimesta töitä valvojien kavereilla jne
HuoH
Tarjoajia voi kyllä rajata hankintalain antamin mahdollisuuksin edellyttämällä riittävää luottokelpoisuutta, riittävän vastuuvakuutuksen olemassaoloa tai varojen ja velkojen välistä suhdetta. Vaatimukset voivat koskea myös vähimmäisliikevaihtoa. Lisäksi voi edellyttää referenssejä vastaavista aiemmista toteutuksista, vaatia laatujärjestelmän olemassaoloa ja asettaa osaamisvaatimuksia työnjohdolle ja tekijöille.

Näitä keinoja osaavasti käyttäen pitäisi ainakin pystyä pienentämään riskiä, että valituksi tulee ammattitaidoton velkaantunut vaikkakin halvan hinnan ilmoittanut tarjoaja.
Jonne3
Julkisissa hankinnoissa tulee aina halvin valituksi. Konkurssikypsyys tms. ei ole tarjouskilpailussa heikentävä kriteeri. Eli käytännössä rakennusliikettä ei pystytä julkisissa hankinnoissa valitsemaan. Halvin valikoituu. Kääntäen jos tämäkin rakennusliike olisi hinnoitellut urakkansa korkeammalle niin konkurssi olisi vältetty.
Bertel
Työllisti kuiten noin 70kymmentä ulkomaalaista ja tuli kunnantalolla hieno akvaario
Anonyymi
Oi, joi..aikoinaan virolaiset ammattimiehet rakensivat pääosin nykyisen kunnantalon joten saataisinko taas apua sieltä suunnalta edulliseen ja laadukkaaseen rakentamiseen?
Rakmest Olli

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx