(36) kommenttia

Kirkkonummen pääkirjaston urakoitsija konkurssiin − työt pysähtyivät heti, uusi rakentaja etsitään

Pääkirjaston rakennustyömaa jäi konkurssiin hakeutuneelta yhtiöltä pahasti kesken. Etualalla kirjaston uusi pääsisäänkäynti torin puolelta.

Kirkkonummen uuden kirjaston pääurakoitsija on hakenut itsensä konkurssiin. Rakennustyöt ovat tällä hetkellä keskeytyksissä.

Konkurssia haki velallinen itse eli kirjaston pääurakoitsija Rakennus Omera Oy.

Perusteluna on hakijan maksukyvyttömyys. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti konkurssista eilen torstaina.

Rakennustyöt päättyivät heti. Kirkkonummen kunta on ottanut työmaan haltuunsa.

Kirkkonummen kunnan toimitilapäällikkö Jarno Köykkä kertoo, että työmaalla tehdään tällä hetkellä joitain suojaustoimenpiteitä, mutta muuten rakennustyöt ovat toistaiseksi kokonaan seis.

Kunta neuvottelee Köykän mukaan nyt konkurssipesän hoitajan kanssa jatkosta.

− Todennäköinen vaihtoehto on, että kohteelle joudutaan etsimään uusi urakoitsija, joka jatkaa työt loppuun, Köykkä sanoo.

Tässä vaiheessa kohteen loppuun saattamisesta ei voi sano juuri mitään. Köykän mukaan on kuitenkin selvää, että hanke viivästyy. Kohteen piti alun perin olla valmis ensi vuodenvaihteen tienoilla.

Kunnalle ei ole ainakaan vielä tullut taloudellisia tappioita.

− Rakennushankkeessa maksetaan laskuja sitä mukaan kun hanke etenee. Kaikki ne työt, jotka on maksettu, on tähän mennessä tehty.

Pääurakoitsijan talousvaikeudet eivät tulleet kunnalle täysin yllätyksenä. – Työmaalla on ollut aistittavissa jotain tällaista.

Pääkirjastohankkeen kustannukset paisuivat jo ennen kuin rakennustöihin päästiin.

Kustannusarviota jouduttiin nostamaan lopulta noin puolella runsaaseen 14 miljoonaan euroon. (Viisykkönen 9.10.2017)

Kohteelle oli lisäksi vaikea löytää urakoitsijaa. Ensimmäisellä tarjouskierroksella vain yksi rakennusyhtiö oli kiinnostunut hankkeesta ja toisellakin kierroksella tarjoajia oli vain kaksi.

Pääurakoitsijaksi valittu Omera Rakennus Oy on pienehkö vuonna 1999 perustettu yhtiö. Toinen tarjouksen jättänyt yhtiö oli YIT.

Omeran tarjous pääurakasta oli noin 9,2 miljoonaa euroa ja YIT:n noin 13 miljoonaa euroa.

Kunta joutuneen tekemään uuden kilpailutuksen hankkeessa. Jos alkuperäisessä kustannusarvioissa ei pysytä, joutuu valtuusto korottamaan hankkeen määrärahoja. Prosessi kestää silloin kuukausia.

(36) kommenttia
Kommentit (36)

Kommentit (36)

Sivut

Voi kun tietäisitte. Sen verran voin vinkata, että 700+ ark suunnitelma muutosta sitten alun, rak jne päälle. 6 valvojaa istuu kopis.. teetetään kunnan toimesta töitä valvojien kavereilla jne
HuoH
Tarjoajia voi kyllä rajata hankintalain antamin mahdollisuuksin edellyttämällä riittävää luottokelpoisuutta, riittävän vastuuvakuutuksen olemassaoloa tai varojen ja velkojen välistä suhdetta. Vaatimukset voivat koskea myös vähimmäisliikevaihtoa. Lisäksi voi edellyttää referenssejä vastaavista aiemmista toteutuksista, vaatia laatujärjestelmän olemassaoloa ja asettaa osaamisvaatimuksia työnjohdolle ja tekijöille.

Näitä keinoja osaavasti käyttäen pitäisi ainakin pystyä pienentämään riskiä, että valituksi tulee ammattitaidoton velkaantunut vaikkakin halvan hinnan ilmoittanut tarjoaja.
Jonne3
Julkisissa hankinnoissa tulee aina halvin valituksi. Konkurssikypsyys tms. ei ole tarjouskilpailussa heikentävä kriteeri. Eli käytännössä rakennusliikettä ei pystytä julkisissa hankinnoissa valitsemaan. Halvin valikoituu. Kääntäen jos tämäkin rakennusliike olisi hinnoitellut urakkansa korkeammalle niin konkurssi olisi vältetty.
Bertel
Työllisti kuiten noin 70kymmentä ulkomaalaista ja tuli kunnantalolla hieno akvaario
Anonyymi
Oi, joi..aikoinaan virolaiset ammattimiehet rakensivat pääosin nykyisen kunnantalon joten saataisinko taas apua sieltä suunnalta edulliseen ja laadukkaaseen rakentamiseen?
Rakmest Olli
Kyllä näin isoissa ja merkittävissä hankkeissa pitäisi suosia isoja toimijoita, joiden olemassaololle on edellytykset myös rakennusurakan jälkeen saatikka sen aikana.
Jonne3
Mikään ei ole niin helppoa kuin olla jälkiviisas, joten käydäänpäs läpi Mr Googlen linkit ja katsotaan olisiko niistä johonkin.

*KAUPPALEHTI*
Vuonna 2012 oli Omera vakavissa ongelmissa - mutta he kykenivät selviytymään kuilun partaalta. Jos ovat tehneet sen kerran niin miksi eivät voisi tehdä toistamiseen?


*MARKKINAOIKEUS*
Oikeustapauksen aihe oli erimielisyys referenssien kelpoisuudesta, kun Helsingin kaupunki hylännyt Omeran referenssin ja sulkenut heidät pois kilpailutuksesta. Jos lukee koko päätöksen niin, oikeuden johtopäätös kaiken todistusaineiston kanssa oli:
----------
Edellä mainituilla perusteilla hankintayksikkö on menetellyt hankinnassaan julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti. Asiassa on näin ollen harkittava hankintalain 94 §:ssä säädettyjen seuraamusten määräämistä.
----------
Eli suomeksi - Helsinki mokasi ja oli syyllistynyt väärään toimintaan kilpailutuksessaan.
Koska Omera ei voinut esittää aukottomasti, että olisi voinut voittaa kilpailutuksen vaikka olisi ollut mukana loppuvertailussa niin Helsinki tuomittiin korvaamaan vain 4000 EUR edestä Omeran oikeudenkäyntikuluja.



*SUOMI24*
Suomen luotettavin kanava disinformaation (eli väärän tiedon) suhteen - eipä siihen muuta kai lisättävää.
Ja kyllä - olen ollut aktiivi suomi24 foorumeilla niin tiedän kyllä miten anonyymisti yhdenkin henkilön toimesta disinformaatiota tuolla voi levittää.
(Mr. Google googlaappa vaikka kirjoitukseni tuolta - olen omalla nimelläni ollut aikoinaan mukana...)
On myös hyvä muistaa, ettei tyytyväiset yleensä suutansa avaa - varsinkaan anonyymisti ;)

*IS*
Firman yleistiedot.
Muista että hankintapäätös tehtiin syksyllä 2017 - eli v 2017 taloustiedot eivät todellakaan olleet tiedossa. Joten v2016 taloustiedoista näkee, että liikevaihto edelleen kasvanut edellisvuosien tapaan, muta tulos tippunut ollen tosin yhä n. ½MEUR voitollinen.

Joten kun nyt on katsottu materiaali läpi...
Mr Google: kerros nyt miten antamistasi linkeistä piti syksyllä 2017 päätellä ettei Omera voisi selvitä urakasta?

---------------------------------
Tilanne jossa nyt olemme Omeran konkurssin myötä ei ole mitään mitä kukaan meistä toivoi ja tahtoi, mutta vielä ei ole mielestäni esitetty yhtään sellaista faktaa jonka pohjalta olisi voitu Omeran tarjous hylätä - varsinkaan hylätä niin että se olisi myös oikeudessakin pitänyt (Voittihan Omera tuossa esimerkissäkin Helsingin kaupungin, jolla taatusti suurempi hankintaosasto kuin Kirkkonummella) Myöskään Noora Piili, palvelutuotannon jaoston vpj, totesi kommentissaan täällä ettei julkisista lähteistä saatavilla olevan tiedon avulla tätä olisi voinut ennustaa syksyllä 2017.



Jerri Kämpe-Hellenius
Palveluntuotannon jaosto, jäsen

PS. Mr Google tai jos osaat ennustaa, että mitkä yritykset ovat 2v kuluttua konkurssissa niin kuulisin mielelläni - voisi sijoitusmielessä olla höydyllistä tietoa ;)
Jerri Kämpe-Hellenius
Googlea kannattaa käyttää yhtiöiden taustojen selvittämisessä. esim.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/rekrytoinnit-epaonnistuivat-totaalisesti/b0292b5c-0fc7-3b04-98fb-96f2e2b42f91

https://www.markkinaoikeus.fi/fi/index/paatokset/hankintaasiat/hankintaasiat/1389180314915.html

https://keskustelu.suomi24.fi/t/14807546/omera-kokemuksia

https://www.is.fi/yritys/rakennus-omera-oy/vantaa/1560487-8/

Lopputulos valitettava: liian iso ja vaativa urakka ko. yhtiölle ja kilpailutus epäonnistunut.
Mr. Google
Nuo pienemmät kirjastot ajanevat Kirkkonummen kokoisen kunnan kirjastotarpeet varsin hyvin. Miksi on edes päätetty rakentaa kallis pääkirjasto kun rahaa voi käyttää muuhunkin. Tai vielä parempaa, olla käyttämättä ollenkaan.
Ei ne tulot vaan ne...
Kirkkonummella ei ole poliittisella ja virkamispuolella tietotaitoa kilpailuttamiseen- vieläkään.
Euroja kuluu
Kunnallinen politiikka ei kuitenkaan ole ollut vaikuttamassa asiaan, vaan pikemminkin rakannusliikkeitten ahneus joka näemmä aiheuttaa lieviä hankaluuksia yritystoimintaan....
Antti
Tämä on hankintalain ihanuutta. Kaikki riittävän isot hankinnat pitää kilpailuttaa. Jos osaamista siihen ei ole tai kriteerit ja painotukset menee pieleen, niin saadaan huonoja tarjouksia. Niistä valitaan sitten se, jonka kuvitellaan parhaiten vastaavan sitä mitä luultiin tilattava - lopulta saadaan jotain, mitä ei haluttu, mutta joka täyttää kriteerit ja oli hinnaltaan sopivan halpa - olkoonkin että hinnan painotus oli alunperinkin aivan liian korkea
Sitä saa mitä tilaa
Kulkeeko kirjastobussi kuitenkin maisemissa vielä?
Sepänkannaksen kyylä
Tätä menoa liittyminen Espooseen alkaa vaikuttaa jo hyvältä vaihtoehdolta.
Sepänkannaksen tähystäjä
Loistavaa työtä kirkkonummi, jälleen kerran.
Vain kirkkonummi jutut
Nyt kun kunta hallitsee taloa niin voisi tehdä siitä parkkihalli niin ei tarvitsee toria alkaa kaivaa rikki. Kunnan rahat riittäisi nipin napin oparkkitaloksi koska onhan siinä jo katto päällä.

Taas onhan tämä turistinähtävyys miten hieno kirjasto joka meillä oli ja toimiva sellainen saadaan tällaiseen kuntoon ja sitten se peitetään pressuilla.
Seuraavaksi tulee nuoriso paikanpäälle ja spraymaalilla hoitaa seinät joten pressukasa tulee entistä rumempi.

Tervetuloa katsomaan Kirkkonummen kirjasto joka on paraatipaikalla.
Miksi piti alkaa rakentaa kun ei ole raha ?
Tilanne-analyysi:
1. Poliitiset puolueet tekevät päätöksiä investoinneista joiden kokonaisvaikutuksia eivät tunne
2. Tunteet ja agitaatio jyräävät järjen ja osaamisen
3. Kunnan täysin alimitoitettu hankinta- ja koko hankeorganisaatio pannaan ehdottamaan ratkaisuja periaatteella "halvin tarjous voittaa".
4. Kunnanvaltuusto hyväksyy.
5. Urakat epäonnistuvat
6. Lisärahaa pyydetään veronmaksajilta
7. Urakka valmistuu myöhässä ja kustannusarvion ylittäneenä.
8. Kunnan hankkeet ovat nyt siinä vaiheessa, että jos epäonnistumiset seuraavat toinen toistaan (hankkeiden määrää ylittää 100 m€), vaihtoehtoja on kaks tai kuus.
8.1. Veroäyri nousee
8.2. Kuntaliitos Espoon kanssa toteutuu
8.3. Teknisen toimialan ja kunnan johto vaihtuu
8.4. Ymmärretään, että osaamista ei ole ja maksetaan konsultoinnista kv-osaajille (Pöyry, Caverion etc.) raha joka alittaa nykyhankkeiden epäonnistumistason (€uroissa)
8.5. Keskeytetään huonot ja kalliit hankkeet joihin rahaa ei ole vielä palanut liikaa (ensimmäisenä hyvinvointikeskus)
8.6. Äänestetään seuraavissa vanhat poliitikot eläkkeelle ja haetaan uutta osaamista josta on jo havaintoja.
Obekänt anonym
Käsi ylös, kuka haluaa ottaa taloudellisen takuuvastuun konkurssiin menneen urakoitsijan tekemästä työstä *kaikki kirkkonummelaiset nostaa nöyränä käden ylös...*
aina ei voi voittaa
Kyllä kannattaa ottaa aina se halvin ja kaikki vierasta kieltä puhuvia taas tälläkin työmaalla
Halvalla hyvää
Miten kunnan hankintaa hoitanut taho vastaa mokastaan? Hankintalaki on laadittu niin, että ensimmäiseksi pitäisi tarkistaa palveluntarjoajan soveltuvuus ja edellytykset selvitä urakasta. Onko tässä takana joku päivänvaloa kestämätön kytkös ko. yritykseen, vai yksinkertaisesti täydellinen osaamattomuus julkisisss hankinnoissa?

Ei näin, Kirkkonummi, ei näin..
Vihainen veronmaksaja
Miksi kyseisen firman johto vetää ihan järketöntä liksaa?! Joku vois alkaa tutkimaan tätä asiaa!
kysynvaan22
No nyt on sitten hyvin aikaa kuivattaa märissä olosuhteissa ja tiloissa tehtyjä töitä.
Nyt kun kunta on ottanut työmaan haltuunsa kuivatustyöt tulevat varmasti hyvin hoidettua...
Kuntahan on aina syyttänyt urakoitsijoita, nyt on hyvää aikaa itse tutkia ja mitata ettei jatketa töitä märän päälle. Haltuunottohan tarkoittaa muutakin kun kopissa istumista.
silmät ja korvat
Kyllä Kirkkonummen kunta ja sen päättäjät ovat taas kerran osanneet sösdiä hommansa ja kunnolla!!! Miten voi olla mahdollista että kaikki mitä kunnassa tehdään menee tällä tavalla??? Sama on edessä vielä alkuvaiheissa olevilla kohteilla, se on selvää se. Ja sitten vielä jaksetaan ihmetellä miksi poismuutto on suurta ja uusia asukkaita ei saada! Hyvä Veli Verkosto ko tämänkin homman hoiti???
Kiitos päivän parhaasta naurusta!
Helsinkiin on rakennettu kokonaisia kauppakeskuksia valmiiksi samassa ajassa mitä kirkkonummen kirjaston puuhastelu on vienyt.
Anonyymi
Minun mielestäni kylläkin olisi pitänyt nähdä vaaran merkit urakoitsijaa valitessa Asikastiedon talouslukujen perusteellakin:

1. Tulos on laskenut vuosittain noin 50%
2. Omavaraisuusaste on ollut tasolla välttävä omavaraisuusasteen arviointiin tarkoitettujen raja-arvojen mukaan. Se ei siis ole ollut hyvä tai erinomainen.

Liikevaihto on ollut hyvä, mutta se ei merkitse loppujen lopuksi kaikkea vaan sitä, kuinka paljon jää viivan alle. Totta kai konkurssi on ollut edessä, kun kelkkaa ei ole saatu käännettyä.
Colada
Seuraavissa kunnallisvaaleissa taas unohdetaan mitä p.hermanneja päättäjät on ja samat äänestetään takaisin. Näin se Kirkkonummi pyörii..
Siuntiolainen
Nyt oltava tarkkana millainen kupru kyseessä.
Taloustietojen mukaan vuoteen 2017 asti omera tehnyt vakaata tulosta ja johdolle maksettu 200k vuosituloja. Nyt hakenut itsensä konkurssiin, hyvin epäilyttävää
veronmaksaja
Todella ikävää, että urakoitsija on ajautunut taloudellisesti noin huonoon tilanteeseen.

Seuraukset ovat kunnalle ja monille toimialoille, kirjastotoimi etunenässä, mittavat. Varmuudella tällä on vaikutuksensa myös kuntalaisten saamiin palveluihin, joita uudessa kirjastorakennuksessa on suunniteltu tarjottavaksi monipuolisesti ja laaja-alaisesti. Nyt asiat viivästyvät, toimintojen tulevaisuutta on muuttuneessa tilanteessa suunniteltava uusiksi, lisäkustannuksia syntyy ja on samalla pystyttävä huolehtimaan siitä, että rakennustyömaa turvataan ja suojataan siten, että uusi urakoitsija pääsee aikanaan aloittamaan terveistä ja asianmukaisista lähtökohdista käsin.

Raskas käänne. Tässä tilanteessa tarvitaan tukea teille, jotka haette ratkaisuja ja pyritte huolehtimaan hankkeen edistämisestä.

Hankintamenettelyprosessien läpikäynti on luonnollinen arviointitehtävä, joka hankkeen osalta tulee tehdä. Läpikäynnin jälkeen on mahdollista keskustella siitä, olisiko tapahtunut voitu millään muotoa ennakoida ja minkälaisilla urakoitsijariskeillä hanketta on lähdetty toteuttamaan.

Vaikeuksien kautta eteenpäin.
Juha Tarvainen
Voitaisko lomauttaa kunnan työntekijöitä jos siten saatais rahotus kasaan ja kirjasto pystyyn.
Carita
Tällaisissa asioissa on monta puolta. Ennen nopeita johtopäätöksiä kannattaa perehtyä yrityksen julkisesti saataviin tietoihin. Julkisista tiedoista katsoen yhtiö on ollut vakavarainen, tehnyt voittoa vuosia ja ihan hyvällä liikevaihdolla. Ottamatta lainkaan kantaan yhtiön itse tekemän konkurssihakemuksen syihin (koska niitä ei tiedetä), niin se mitä näkyy julkisissa rekistereissä, ei herätä merkkejä tai ajatuksia tulevasta konkurssista. https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/rakennus-omera-oy/15604878/taloustiedot

Erittäin ikävä juttu kokonaisuudessaan.
Noora Piili, palvelutuotannon jaoston vpj

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä