(4) kommenttia

Kirkkonummen kuuluisin, mutta monille tuntematon saari: Nyt löytyy kattava historiateos myös suomeksi − katso kuvat!

Ennen oli kovia jäätalvia. Mäkiluotoon mentiin Bombardie-lumikiitäjällä. (kirjan kuvitusta)

Kirkkonummen edustalla kaukana ulkomerellä sijaitseva Mäkiluoto on ollut aina keskeisessä asemassa, kun Suomi on taistellut tai Suomessa on käyty sotaa.

Mäkiluoto on yhä puolustusvoimien käytössä ja suljettu ulkopuolisilta, vaikka saarella ei ole enää pitkään aikaan ollut pysyvää toimintaa.

Mäkiluodossa kalastettiin ainakin vuosisatojen ajan ,ja Venäjä tajusi jo viime vuosisadan alussa, että saari on Suomenlahden lukko yhdessä Viron Naissaaren kanssa. 

Välimatkaa saarten välillä on vain noin 35 kilometriä.

Tietokirjailija, komentaja evp Ove Enqvist palveli Mäkiluodon linnakkeen päällikkönä 1970-luvulla, jolloin hän ryhtyi keräämään aineistoa Mäkiluodon historiasta.

Vajaat kaksi vuotta sitten Enqvistin kirja ilmestyi ruotsiksi, ja tuolloin kirjailija jo toivoi, että teos saataisiin suomeksi. (Lue lisää: Viisykkönen 25.1.2016)

Kirjan kustantanut Kyrkslätts Hembygdsförening olisi halunnut, että suomenkielisen teoksen olisi toteuttanut joku muu taho.

Kustantajaa ei löytynyt, joten alkuperäinen kustantaja julkaisi teoksen nyt myös suomeksi.

"Mäkiluoto – kalastustukikohdasta rannikkolinnakkeeksi" löytyy Kirkkonummen Luckanilta sekä ruotsiksi että suomeksi hintaa 28 euroa.


(4) kommenttia

Kommentit (4)

Oishan tuo vanha Mäkkäri ollu kiva pitää miehitettynä, mutta sotaväen rahat on ollut pidemmän aikaa rajalliset ja sen takia nekin säästetyt miljoonat eurot satsataan uuden laivaston tarpeisiin...vieläkin harmittaa se merivoimien ilmatyynyalus-projekti jonne upposi miljoonia euroja ja ihan hukkaan :(
RT-oli terästä aikoinaan
Kirja ostettavissa myös Kyrkslätts hembygdsföreningen r.f. verkkokaupasta!
Kurt Ekman, Kirkonummi
Säätä tulee seurattua (ilmatieteenlaitos.fi) ja Mäkiluoto luonnollisesti mukana mitä tulee rannikon alueen "etuvartion" suhteen tarkistettua.

Siksi parhaimmat kiitokset mielenkiintoisesta, taustoja tarkoin esittelevästä reportaasista sekä saaren historiaan liittyvistä, siitä kertovista monipuolisista kuvista.

Kuva Kirkkonummesta laajenee mainiosti näin myös Kirkon kulmilla "viihtyville" maakravuille!
RR
Olin eilen 7.12.2017 illalla paikalla Luckanissa ja kiinnostavan esitelmän Ove piti Mäkiluodon saaren värikkäästä historiasta.
Kari Vierinen, Siuntio

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx