(21) kommenttia

Kirkkonummen kouluille viikon syysloma ensi vuonna

Kaikissa Kirkkonummen kouluissa vietetään ensi vuonna kokonainen viikko lomaa syksyllä. Viikon syysloma on käytössä ensimmäisen kerran.

Kirkkonummen sivistyslautakunta päätti keskiviikkoiltana ensi lukuvuoden koulujen lomista. Päätökset tehtiin yksimielisesti.

Lomajoissa juuri syysloma on aina aiheuttanut eniten keskustelua. Sivistystoimenjohtaja Hannele Kujala esitti kahden päivän syysloman pidentämistä viideksi päiväksi eli viikon lomaksi kouluista tulleen palautteen takia.

- Aiheesta on puhuttu vuosittain. Erityisesti oppilaskunnista on tullut toiveita syysloman pidentämisestä. Viikon syysloma on käytössä lukuisissa kunnissa. Tätä kannattaa kokeilla myös meillä Kirkkonummella, Kujala perustelee.

Kirkkonummella kouluajoista päättää sivistyslautakunta. Kerran aiemmin vuosia sitten lautakunta päätti jo pidemmästä syyslomasta. Silloin keskustelu ryöpsähti niin kuumaksi, että kunnanhallitus puuttui asiaan ja päätti muuttaa lautakunnan päätöstä.

Ensi vuonna koulutyö alkaa Kirkkonummella jo 10.8. Kun syysloma pidennetään viikoksi, lähes ainut vaihtoehto on aikaistaa koulun aloitusta.

Lukuvuodessa pitää olla 189 koulupäivää. Koulutyön lopettamisessa ei ole liikkumavaraa, koska lain mukaan viimeinen koulupäivä on oltava viikon 22 viimeisenä arkipäivänä.

Kunnat voisivat vapaasti muuttaa talvilomaa, mutta käytäntö eli viikko 8 etelässä on niin vakiintunut, ettei asiasta edes keskustella.

> Pääkirjoitus: Olisipa kouluhallitus, joka päättäisi koulujen lomista

Kirkkonummen koulujen työ-ja loma-ajat ensi lukuvuonna:

Syyslukukausi (90 päivää) 10.8.2015 - 20.12.2015

Syysloma (7 päivää) 12.10. - 18.10.2015

Joululoma (17 päivää) 21.12.2015 - 6.1.2016

Kevätlukukausi (99 päivää) 7.1.2015 - 4.6.2016

Talviloma (viikko 8) 22.2. - 28.2.2016

Lomapäivä 6.5.2016

Koulu päättyy 4.6. 2016

(21) kommenttia
Kommentit (21)

Kommentit (21)

Hienoa, kokeillaan ilman muuta viikon syyslomaa!
Neljän äiti
Yläasteella kiva juttu, varsinkin jos perheellä mahdollisuus lomailla yhdessä. Pikkukoululaisten perheissä pahimmillaan painajaista, jos ei vanhemmilla lomaa tai apua hoitojärjestelyissä. Nyt kaveriporukat talkoisiin, ma meillä, ti teillä, ke kolmansilla jne... tekee vain yksi palkaton päivä per perhe.
omat jo onneksi pärjäävät
Erittäin huono päätös viikon syysloma. Yläasteelaisille voi toimia, mutta ala-asteella ei. Vanhemmilla ei ole lomaa useita viikkoja vuodessa, paitsi opettajilla. Lapset saavat olla ihan tarpeeksi yksinään kotona ja keksiä toimintaa koulun jälkeen, ei siihen tarvita viikon lomaa keskellä synkintä syksyä.
Osa perheistä ehkä lähtevät etelään viikoksi, mutta ei todellakaan kaikki. Meille jotka emme lähde, on viikon syysloma iso ongelma. Vaikka joku seura ehkä järjestää ajankohdalle toimintaa ovat ne maksullisia. Kun lapsia on enemmän kuin yksi tulee tästä syyslomaviikosta todella iso kustannus, elleivät lapset ole yksin kotona. Mitä taas pienet ei voi olla. Yleensä tällaiset viikon toimintaviikot maksavat 80-150€ /viikko. Jos kunta järjestää ilmaista kerhotoimintaa kaikilla kouluilla ja vielä koulukuljetuksen sinne niin ok. Espoossakin on kaikilla ala-asteilla vain 2 päivän syysloma.
Ei hyvä
Persiistä koko homma. Mites Espoo ja Helsinki, ke-pe??
Siinähän ovat lapset omineen kotona.
Hienoa Kirkkonummi :) Oiskohan muuton paikka?

Päättäjät kuunnelkaa kansaa
Toivottavasti kunnanhallitus käyttää otto-oikeutta tässä ja kysyvät oikeasti vanhempien mielipidettä.
just joo
Samaa mieltä - kokeillaan nyt edes kerran ja haetaan kokemuksia kokonaisesta lomaviikosta. Tämä keskustelu kuvastaa taas hyvin Kirkkonummea: mikään ei koskaan muuttua saa...
Syyslomaviikon kannattaja
Todella hyvä päätös!
Äiti kahdelle
Valmistelutekstissä luki että "osa vanhempainyhdistyksistä" kannattaa pidempää lomaa. Ainoa vanhempainyhdistys joka kannatti oli Karubyn Hem och Skola, joka edustaa noin 1% vanhemmista. Eli mielestäni hieman kyseenalaisesti ilmaistu. Osalle tämä järjestely varmaan sopii, omasta mielestäni tämä vaikeuttaa liiaksi työssäkäyvien vanhempien arkea, vanhassa mallissa olisi pitänyt pysyä.
Anders Adlercreutz
Lapsille tuo pidempi pysähdys on hieno asia, haastavan siitä kuitenkin tekee ettei vanhemmilla ole lomaa. Isommat koululaiset pärjää, mutta nuoremmille on mietittävä hoitaja tai paikka missä on aikuinen läsnä ja saa ruokaa yms. Tämä tuo lisää stressiä vanhemmille. On hienoa jos jotkut voi ottaa syksylläkin lomaa, kesälomakausi kun päättyy 30.9. Meidän perheelle olisi ollut parempi vaikka kolme-neljä pidennettyä viikonloppuvapaata. Aikaisemmasta koulun aloittamisestakin tulee aina sanomista.
suurperheen äiti
Kyllä tämäkin syksy on osoittanut, että nuoret tarvitsevat loman pitkään pimeään syksyyn. Minnekään kauas ei tarvitse edes lähteä. Viikko aikatauluttamatonta kotiaikaakin ja aikaa kavereiden kanssa virkistää. Kyllähän me aikuisetkin säästämme lomia syksyyn tai otamme syksyllä vapaapäiviä. Annetaan tämä syystankkauksen mahdollisuus nuorillemmekin. Kokeillaan edes ensi syksynä.
Äidin ääni
Miten voi olla niin vaikeaa kysyä kuntalaisten mielipidettä ennen päätöksen valmistelua? Olisi kiva saada vaikuttaa ja sen jälkeen tyytyisin lautakunnan päätökseen. Esim. Helmi-järjestelmän kautta kysely mennisi suoraan huoltajille. Toivottavasti seuraavan kerran päätetään toisin!
Ääni tuulessa
Ei hyvä! Miten järjestät lapsille ohjelmaa, kun omat lomat eivät tuohon extra viikkoon riitä. Kaikilla eivät isovanhemmat ole käytettävissä. Elokuussa olisi mukava lomailla pidenpään. Vanhempia ei kuultu, niin kuin ei kuulla Masalan kouluruokailuasiassakaan. Vuodesta toiseen lapsille tarjotaan ala-arvoista kouluruokaa. Meidän lapset eivät sitä syö ja ovat aina tosi nälkäisiä kotiin tullessa.
Pettynyt äiti
No niin ja koulu alkaa entistä aikaisemmin elokuussa kun yleensä on vielä kesäisen helteiset kelit. Mitähän ohjelmaa sitä viikoksi lapsille järjestää lokakuussa jos ei vanhemmilla ole mahdollisuutta lomaan? Järjestäisikö kunta ystävällisesti jotain toimintaa lomaileville lapsille kun teki taas näin 'fiksun' päätöksen?
Äiti
Hieno juttu, nyt voi lomalla oikeasti tehdäkin jotain tai mennäkin jonnekin.
Harmi, että koulukauden päätöspäivä on lukittu. Minusta olisi parempi olla keväällä vaikka viikko pitempään koulussa ja elokuussa mennä viikkoa myöhemmin kouluun. Kesäkuun säät ei yleensä pärjää elokuulle ja monilla vanhemmilla on kesäkuun alku vielä töitä.
Mutta onhan tämä viikon syysloma jollain paikkakunnilla järjestetty myös muutamalla lauantaityöpäivällä. Sellainenkin vaihtoehto on olemassa.
Anonyymi
Tämä huono päätöshän tarkoittaa monille vanhemmille sitä, että elokuu on pois laskuista kesäloman suunnittelussa ensi vuonna. Huom! Elokuu on Euroopassa yleisin lomakuukausi. Olisi minusta sivistyslautakunta voinut jättää asian vielä pöydälle ja kuulostella vanhempienkin mielipiteitä.
Elokuun loman kannattaja
Kaikki vanhempainyhdistykset yhtä pientä lukuunottamatta kannattivat lyhyempää lomaa. Mitäpä sitä niitä kuuntelemaan, keitä tämä eniten koskettaa.
Hannu-Pekka Mäkinen
Tuolle viikolle olisi varmasti nyt kerhotoiminnan järjestämiselle sijaa. Palveluita kehiin, jotta päästään töihin. :)
Vuoden 2015 syksyllä aloittavan 1-luokkalaisen äiti.
Mahtavaa!
Hyvä uutinen niin äidille kuin lapsillekin :)

Kevät tosin on pienille koululaisille pitkä edelleen ilman vapaita, mutta tämä auttaa jo jaksamisessa paremmin.

Muistanko ihan väärin, että näin oli myös omina kouluaikoinani 90-luvulla?
Äiti Jolkbystä
Totta kai oppilaat kannattavat pidempiä lomia! Jos he saisivat päättää, olisi lomaa joka ma ja pe ja mielellään välissäkin! Olisi ollut aiheellista kysyä myös vanhempien mielipiteitä!
Miksi?
Päätös koskee kaikkia Kirkkonummen kunnan kouluja.
Paavo Rantalainen
Koskeeko tämä myös ruotsinkielisiä kouluja ?
Jossain luin että ei ?
Annette

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä