(23) kommenttia

Kirkkonummen keskustan lumikaaos: Nyt puhuu urakoitsija − "Epäonnistuimme pahasti, mutta sama ei toistu"

Kirkkotallintien ja Kirkkonummentien risteyksessä oli torstaiaamuna vielä isoja lumivalleja. Aurauskone tuli tosin heti kuvanoton jälkeen paikalle.

Kirkkonummen keskustan kadut ja jalkakäytävät jäivät tiistain sankan lumisateen jäljiltä osin kelvottomaan kuntoon. Sen tuore urakoitsijakin myöntää kiertelemättä.

Lunta tuli tiistaina taivaan täydeltä. Erityisesti Kirkkonummen keskustassa ihmeteltiin laajasti missä on aurauskalusto.

Keskustan talviurakointi oli kilpailutuksen jälkeen annettu kokonaisurakkana 1.12. alkaen hyvinkääläiselle RTA-yhtiöille.

Tiistai oli heti tulikoe urakoitsijalle, ja se epäonnistui.

Työpäällikkö Jarmo Lindström RTA-yhtiöistä myöntää, että homma ei hoitunut.

− Meillä oli siellä kaksi aliurakoitsijaa. Toinen paikallinen, kirkkonummelainen urakoitsija hoiti työnsä hyvin, toinen muualta tullut ei hoitanut, Lindström pahoittelee.

Keskustan katujen aurausta on Lindströmin mukaan paikkailtu tänään ja Kirkkonummelle on tuotu myös tiekarhu höyläämään tamppautunutta lunta ja jäätä pois.

Kirkkonummen keskustaan ja lähialueille tarvitaan Lindsrömin mukaan 5-6 työkonetta lumisateen sattuessa, mutta tiistaina koneita oli vain 2-3.

− Olemme nyt järjestäneet urakoinnin uudelleen. Vaikka ensi yönä tulisi samanlainen lumisade, pystymme hoitamaan aurauksen kuten on kunnan kanssa sovittu.

Kirkkonummen keskustan alueella on kunta tähän saakka organisoinut lumenaurauksen ja liukkaudentorjunnan itse solmimalla yksittäisten urakoitsijoiden kanssa sopimukset.

Keskustassa kunta päätti tänä vuonna tehdä talvikunnossapidosta alueurakan, joka kilpailutettiin.

Alueurakassa yksi yhtiö ottaa vastuulleen koko alueen. Samanlaisia alueurakoita Kirkkonummi on solminut jo aiemmin muualla.

Tarjouskilpailuun otti osaa kaksi yhtiötä: RTA-yhtiöt ja kirkkonummelainen Oy Göran Hagelberg Oy.

RTA:n tarjous oli 422 000 euroa kahdessa vuodessa ja Hagelbergin noin 600 000 euroa.

Alueurakoista on kuntatekniikkapäällikkö Eero Vartiaisen mukaan ollut hyvät kokemukset ja hän harmitteleekin suuresti, että keskustan urakka alkoi näin.

− Oletimme tietenkin, että kun sopimus alkoi 1.12. ja 12.12. tulee lunta, että urakoitsija pystyy hoitamaan työnsä.

Vartiaisen mukaan RTA-Yhtiöt esitti kilpailutuksessa uskottavan mallin, jolla urakka hoidetaan ja toisaalta yhtiöllä on vuosien kokemusta vastaavien alueurakoiden hoidosta Helsingin seudulla.

Alueurakointiin on haluttu Vartiaisen mukaan siirtyä, koska ihan valtakunnallisestikin on sama ilmiö, että pieniä yhden-kahden koneen urakoitsijoita on kunnan vuosi vuodelta vaikeampi löytää.

Vartiainen sanoo, että ensi viikolla keskustan lumenauraus käydään läpi vielä urakoitsijan kanssa ja varmistetaan, että se hoituu jatkossa.

> Lue lisää: Kirkkonummen keskustassa jäivät kadut ja jalkakäytävät hoitamatta − kunta pyytää anteeksi ja kertoo miksi näin tapahtui

Korjattu jälkikäteen: Sopimushinnat ovat kahden vuoden ajalle, eivät yhden.

(23) kommenttia

Kommentit (23)

Sivut

Urakoitsia ei vielä 19.12.2017 ole löytänyt Tumppia.
Koko katu alue hoitamatta edelleen.
Suojatien edessä yli puoli metrinen jäinen penkka .
Kiinteistöverot on maksettu.
Asukas
Vartiainen: "Pieniä yhden kahden koneen urakoitsijoita on ollut vaikea löytää" Miten ne työt on tähän saakka hoidettu? Jos ehdot pienurakoitsijoille olisi samat kuin suurille niin tekijöitä varmasti löytyy eli taatut ansiot, ns. takuutunnit vrt. urakan maksupostit. Tuskinpa aikaisemmat lumityöntekijät ehdottivat siirtymistä nykyiseen. Olisiko lumityön tekijöiden väheneminen kunnan toiminnasta johtuvaa? 2016-2017 alettiin Kirkkonummen keskustan lumitöissä "säästää", lumitöihin sai lähteä vain työnjohdon soitosta (liian usein vasta klo 7), tiehöylää ei käytetty vaikka tarve oli ilmeinen. Lumityöyrittäjien turhautuminen johti sopimusten irtisanomiseen, ei haluttu tehdä työtä huonosti.
Kuntatekniikka ei kyennyt reagoimaan siis epätyydyttävään tilanteeseen esimerkiksi ohjeistamaan työnjohtoa tai vaihtamaan tilalle pätevää henkilöä ennen kuin oli myöhäistä.Nykyinen malli on kerää rahat ja jätä niin paljon töitä tekemättä kuin voit ja teetä nekin vähät aliurakoitsijoilla.
Hyvinkääläisen RTA:n Kirkkonummen keskustan urakan ongelmien takia toisen urakan laatu eli kantatie 51 eteläpuolisen, Bro, Kolsari, Kantvik, Sepänkangas on jäänyt julkisessa keskustelussa pienemmälle huomiolle. Oulunseudulta lähtöisin olevan Alltime Oy:n urakan puutteet ovat toki pienempiä mutta Upinniementieltä nähtynä paloaseman kevyenliikenteen väylä on ollut puutteellisesti aurattu koko urakan ajan ja Upinniementien alkulun kevyenliikenteenrampit on auraamatta 14.12. alkaen.
Kaikki työt pitäisi kai tehdä kun urakan on ottanut ja siitä maksun saa?
Fordson
Kyllä taitaa olla paljon vauriokorjauksien odottajia urakoitsian lepsuuden takia kyllä on alaarvoista toimintaa tänä päivänä
Lumi se vaan yllättää
se ei auta että selittää kun pelti kolisee ja ketuttaa koska me kuntalaiset maksamme kaiken!!
kyllä harmittaa
Onhan se hyvä että muutkin saa yrittää jos vain onnistuvat.Onhan toki muitakin yrityksiä kun tämä paikallinen suuryrittäjä
Anonyymi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx