(13) kommenttia

Kirkkonummen kasvu tökkii − muuttoliikettä muihin kuntiin, syntyvyyskin hiipuu ja on kaukana huippuvuosista

Kirkkonummelle syntyi viime vuonna 369 lasta.

Kirkkonummen väestötiedot viime vuodelta kertovat, että kunnan kasvu on ollut hitaampaa kuin miesmuistiin. Loppuvuodesta väestönkasvu oli jopa nolla.

Tilastokeskus on viimeinkin saanut kaikki alustavat luvut kuntien asukasluvun muutoksista viime vuoden aikana. Järjestelmässä on ollut ongelmia.

Kirkkonummen asukasluku kasvoi 150:llä vuonna 2017. Asukasluku oli vuoden lopussa 39 183.

Kasvuprosentti jäi pienemmäksi kuin vuosikymmeniin ja oli alle 0,4. Viimeisellä vuosineljänneksellä asukasluvussa ei tapahtunut mitään muutosta, se oli nolla.

Lukuja tarkemmin purkaen Kirkkonummi oli viime vuonna Suomen rajojen sisällä muuttotappiokunta.

Kirkkonummelta muutti pois muihin kuntiin lähes 80 asukasta enemmän verrattuna Kirkkonummelle muuttaneisiin.

Sen sijaan ulkomailta muutto Kirkkonummella on plussalla, muttei suuressa määrin. Nettomaahanmuuttoa oli vajaat 110 henkilöä.

Syntyvyys on Kirkkonummella edelleen varsin korkea, mutta vähenemässä. Lapsia syntyi 369 (396 v. 2016). Esimerkiksi vuonna 2010 lapsia syntyi yli 530.

Kirkkonummen kunta on linjannut strategiassaan, että kunnan väkiluvun pitäisi kasvaa vuodessa 600-800. Viime vuonna kasvu oli 150.

Kirkkonummi tavoittelee Espoon kasvuprosentteja. Espoon väkiluku kasvoi viime vuonna 1,7 prosenttia (+ 4 700 asukasta)

Siuntio pääsi kasvussa viime vuonna plussalle (+ 30). Inkoossa puolestaan asukasluku putosi yli 100:lla.

(Lähde: Tilastokeskus)

(13) kommenttia
Kommentit (13)

Kommentit (13)

Ensin pitää olla paikka jossa lisääntyä, ei sitä suomen keleissä viitsi puun alla olla vauva katraan kanssa! Mutta sipilä ja kn voi haluta toisin!
mietintään
Kertoisiko joku miten strategian väestönkasvutavoite näkyy esim. sivistystoimen uudishankkeissa ja palveluverkon kehittämisessä, kun niissä lähinnä on lähdetty siitä, että lasten määrä ei juurikaan kasva ja esim ydinkeskustasta viedään päivähoitopalvelut pois kokonaan?
Anonyymi
Kunnan tuoreessa strategiassa tavoitteena vuotuinen väestönkasvu 1,5-2% eli jopa noin 800 ihmistä per vuosi. Politikoilta on siis odotettavissa melkoisen rohkeita ja tuoreita ideoita kunnan vetovoimaisuuden kasvattamiseksi.
mitäs kaikkea luvassa?
Pitäisköhän tämä Herlinin ja kumppaneiden kehittelemä Porkkalan kaupunki, eli Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon liitos ottaa lähempään tarkasteluun. Jotain tartteis tehdä. Espoo kasvaa vieressä kohisten, samoin Porvoo tuntuu vetävän, joka on hyvä verrokkikunta Kirkkonummelle. Tuntuu että täällä kasvaa vain pöpelikkö. Länsiväylän varsi Kirkkonummen keskustasta Espooseen on pelkkää umpeenkasvanutta metsää, eikö sinne olisi voinut houkutella tilaavievää kauppaa nimellisin tonttihinnoin.
Långvikista
Tappiokierre jatkuu niin kaun kunnassa kun ajetaan kaikki yrittäjät pois ja loppuu yrittäjävastaisuus se ei näy loppuvan
Anonyymi
Päiväkotiryhmät pullistelee äärimmillään, koululuokat suuria, koulut huonossa kunnossa, koulutarvikkeita ja retkirahaa minimaalisesti verrattuna Espooseen, koululaisille suunnattu asukaspuistotoiminta iltapäivisin puuttuu ainakin Kantvikin suunnalta. Kotihoidontukea ollaan poistamassa puolivuosisattain. Surkeat julkisen liikenteen yhteydet. veroprosentti korkeampi kuin Espoossa, lisäksi tietysti kahden aikuisen matkakulut päälle (400€/kk). Eli palvelut huomattavasti heikommat kuin Espoossa, kulut reippaasti suuremmat. Miksiköhän ihmiset suuntaavat Espooseen? Kirkkonummen kannattaisi tarttua etenkin perheiden palveluongelmiin, viime vuosina ne on ohitettu ja keskitytty rakentamaan parkkitaloja sekä homeista kunnantaloa.

Terveyspalvelut ovat tosin parantuneet, neuvolapalvelut aina olleet loistavat, samoin Sepänkannaksen ja Kantvikin päiväkodit ovat hienoja. Toivottavasti pian hoidetaan muutkin koulut ja päiväkotipalveluja kuntoon. Hoito-, opetus- ja terveyspalveluissa huikeaa henkilökuntaa töissä, toivottavasti kunta ymmärtää palkkauksella pitää kiinni henkilökunnasta.
Upea luonto, joskin sitä löytyy Espoossakin.
Herätys, missä mennään? -Jälkijunassa
2.5 vuoden Kirkkonummi kokemuksella itselleni on jäänyt seuraavat pointit päällimmäisenä mieleen:
+++
+Hyvin vetävä Länäri. 20minuutissa on yllättävän pitkällä
+ Loputon määrä hengästyttäviä
luontokohteita ja villieläinten jatkuva läsnäolo
+Todella kattavasti neuvolapalveluita ja mahtavaa palvelua
+Muutama timanttinen rafla. Parempia kuin Espoossa
+Meren läheisyys ja hyvät veneilykohteet

- - -
-Knummen "keskusta" on sekava kasa elementtilaatikoita joiden välissä joutuu vielä pyörimään ympäriämpäri raiteiden molemmin puolin. Punainen lanka keskustaympäristön suunnittelussa on ilmeisesti alusta asti ollut hukassa.

- Katvealueiden julkinen liikenne on heikko. Toivonmukaan Länsimetron lähentyminen mahdollistaa suorat bussiyhteydet esim. Långvikista metron varteen.

- Kaikkien uudistusten/muutosten hitaus. Tuntuu että kunnassa on päättävinä eliminä kasa jarruja tai vaihtoehtoisesti jotkin ulkopuoliset tahot hidastavat järjestelmällisesti kehitystä.

2.5 vuoden aikana on kyllä herännyt ajatus muuttaa takaisin Stadiin tai johonkin pikkukaupunkiin jossa pysytään paremmin ajan hermolla.
Akateeminen lapsiperhe
Kunnan keskusta on epäsiisti ja -viihtyisä, kaavoitus omituista. Kuinka monta parkkitaloa tarvitaan yhteen kuntaan, joka on suurimmaksi osaksi maaseutua? Liikenneyhteydet julkisilla ovat kehnot, myös pääkaupungin suuntaan mutta varsinkin kunnan sisäisesti. Kunnan päätöksenteko on tempoilevaa ja ollut varsin riitaista, koulut homeessa, suosituimmilla alueilla palvelut eivät pysy kysynnän perässä. Veroäyri on korkea. Kunnalta puuttuu brändi ja imago. 20 vuotta on Kirkkonummella asuttu, mutta Espoo on alkanut ihmeesti houkuttaa. Kirkkonummella on kaunis luonto lähellä, mutta siihen se jääkin.
Cross my heart
Miksi pitäisi kasvaa tai jos halutaan kasvua, pitää saada vastaavasti palveluja. Kasvun ei pidä olla itsetarkoitus
Tero
Tosissanko kunta ihmettelee tällaista??? Mitä kunta tarjoaa asukkailleen ja yrittäjille?? Ei yhtään mitään! Oma yritystoiminta loppuu kunnassa 4 viikon sisällä samoin asuminen kunnassa. Helsingissä on parempi elää, asua ja yrittää.
Takaisin stadiin
Ei kuntapäättäjien pitäisi olla yhtään kummissaan, jos Kirkkonummelle ei haluta muuttaa/halutaan muuttaa pois. Jos yhtään seuraa kunnan tapoja toimia, niin ei ole mikään ihme, ettei tänne ole halukkaita muuttajia.
Itse muutan pois, kunhan lapset pääsevät peruskoulusta.
En viihdy
Tunnistan kaksi syytä Kirkkonummen hitaan kasvun taustalla: 1) Kirkkonummi ei tarjoa mitään omaa tai erityistä asukkaille tai yrityksille ja 2) Kirkkonummen viestintä on hajanaista ja sattumanvarasta, joten mielikuva kunnasta on epämääräinen.

Näihin kahteen asiaan voi onneksi vaikuttaa. Ensimmäinen lääke on luoda ihan oikeasti näkemys siitä, mitä erityistä Kirkkonummi haluaa olla. Nyt voimassa oleva kunnan "strategia" on epämääräinen kokoelma iskulauseita. Se täyttää rimaa hipoen kuntalain vaatimukset eikä anna selkeää vastausta mihinkään peruskysymykseen. Oikeasti Kirkkonummen strategian pitäisi määritellä, mitä me haluamme olla, miten sinne pääsemme ja miten seuraamme sitä, että olemme suunnitellulla tiellä. Kirkkonummen strategia pitäisi synnyttää vuorovaikutuksessa kuntalaisten, yrittäjien, yhdistysten ja yhteisöjen kanssa ja sitä pitäisi seurata ja päivittää maailman muuttuessa ympärillä. Ja ennen kaikkea sen tulisi ohjata johtamista, yhteistyötä ja päätöksentekoa. Kirkkonummen strategiaa tukemaan voisi sitten päivittää myös kunnan strategian.

Toinen lääke on helpompi, mutta voi olla lyhytvaikutteisempi. Viestintään pitää panostaa ihan uudella tavalla ja systematiikalla. Vuorovaikutteinen verkkopalvelu on tätä päivää, se on viestinnäkin perusta. Blogit, vlogit, tubettaminen, some muutenkin olisi otettava kunnolla hanskaan. Tämä on tärkeää myös vaalien välillä ja koko kuntayhteisön voimin. Hyvä pöhinä luo positiivista mielikuvaa, ja se saa ihmiset kiinnostuneiksi Kirkkonummesta. Kestääkö kiinnostus, tuleeko uusille asukkaille Kirkkonummesta pitkäaikainen kotipaikka - se on kiinni siitä, millaista Kirkkonummea rakennamme.
Jarmo Siivari
Ei ole ihme että uusia asukkaita tule kun kaavoitusmyllystä ei saada ulos houkuttelevia pientalotontteja. Haapionrinnettä Kantvikin takana en laske houkuttelevaksi syrjäisen sijainnin takia.
sdkfz

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx