(24) kommenttia

Kirkkonummen budjetti: Verot ennallaan, menot tämän vuoden tasolla ja valtavat investoinnit

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio on tehnyt Kirkkonummella jo 20 budjettiehdotusta. Talousjohtaja Juha Hörkkö on kolmatta kertaa asialla.

Kirkkonummen kunta pyrkii ensi vuonna elämään taloudenpidossa välivuotta. Talous heikkenee, mutta korjausliikkeitä aiotaan tehdä vähitellen lähivuosina.

Verot esitetään pidettäväksi ennallaan eli veroprosentti olisi yhä 19,75, johon se täksi vuodeksi nostettiin.

Menot pyritään pitämään tämän vuoden tasolla. Vain palkkamenoihin on budjetoitu runsaan prosentin korotus eli sen verran mitä työehtosopimusneuvottelujen arvioidaan tuovan kunnan työntekijöiden palkkoihin.

− Talouden tasapainottamisessa ei tehdä äkkinäisiä toimenpiteitä. Toivottavasti pohjakosketus kunnan taloudessa on saavutettu, toteaa kunnanjohtaja Tarmo Aarnio, joka esitteli budjettiehdotuksensa perjantaina.

Uusia palveluita ei kuntalaisille ole ensi vuonna luvassa eikä kunnan työntekijämäärää lisätä.

Lomautuksia ja irtosanomisia ei ole myöskään tiedossa kuten vuonna 2014, jolloin kunnan taloutta yritettiin kovalla kädellä korjata.

Vuodesta toiseen karsintalistalla ollut lasten kotihoidon kuntalisä on jälleen esillä.

Kunnanjohtaja esittää Kirkkonummi-lisän poistamista kokonaan 1.8. alkaen. Säästöä lasketaan näin syntyvät noin 300 000 euroa.

Kirkkonummen kunnalla on menossa ja edessään valtaisat investoinnit. Niihin on ensi vuonna varattu noin 65 miljoonaa euroa. Summa on Kirkkonummella tähän mennessä ennätys, eikä investointitahti hiljene lähivuosina.

Investoinnit merkitsevät kunnalle kasvavaa velkataakkaa. Tämän vuoden lopussa velkaa on noin 160 miljoonaa euroa ja vuoden kuluttua jo noin 210 miljoonaa.

Ensi vuoden lopussa velkaa per asukas lasketaan olevan noin 5 300 euroa. Kolmessa vuodessa summa on tuplaantunut.

Suurimmat investoinnit ovat pääkirjaston ja Jokirinteen oppimiskeskuksen loppuunsaattaminen sekä hyvinvointikeskuksen rakentamisen aloittaminen.

Myös Veikkolassa koulun laajentaminen ja uusi päiväkoti ovat investointilistan kärjessä.

> Heikko silta, huonoja koulurakennuksia ja pitkä lista investointeja – näin sumaa aiotaan purkaa

− Investointitaso on todella suuri. Jos esimerkiksi Helsinkiin vertaa, olemme kyllä suhteellisesti selvästi korkeammalla tasolla, Aarnio sanoo.

Ensi vuoden budjettiehdotus ei ole millään muotoa raju säästöliike. Ehdotus on jo lähtökohtaisesti selvästi miinusmerkkinen. Alijäämää lasketaan syntyvän noin 3 miljoonaa euroa.

Kunnan talousjohtaja Juha Hörkkö arvio, että tämän vuoden alijäämäksi muodostuu noin 20 miljoonaa euroa.

Pidemmän tähtäimen taloussuunnitelmassa on vuodeksi 2021 kaavailtu plus miinus nolla -tulosta.

Sen jälkeen on Hörkön mukaan kunnan talous oltava selvästi ylijäämäinen, sillä ensi vuoden jälkeen ovat kaikki edellisten vuosien ”säästöt” eli kumulatiiviset ylijäämät syöty.

Ensi vuonna Kirkkonummi laskee saavansa verotuloja noin 10 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Myös valtionosuuksia on luvassa näillä näkymin useita miljoonia tämänvuotista enemmän.

Verotuloissa on kuitenkin suurta epävarmuutta, johtuen verohallinnon tilitysmuutoksista.

Kunnalla on toiveissa paikata talouttaan myös omaisuutta myymällä. Tonttikaupoilla ja maankäyttösopimuksilla arvioidaan saatavan noin 6,5 miljoonaa euroa.

− Summa ei ole tuulesta temmattu, vaan kaikki kohteet on käyty tarkasti läpi ja myyntitulot ovat täysin realistisia, Hörkkö sanoo.

> Talousarvio 2020 ja taloussuunnitelma 2021-2022

 

(24) kommenttia

Kommentit (24)

Sivut

Kyllähän autoa tarvitaan: Koirapuistoon tuodaan autolla koira jalankulkureittiä pitkin. Koiranomistajalla voi olla kiire johonkin, näin keskellä arkipäivää. Voiko tänne liittää kännykkäkamerakuvaa autosta koirapuiston aidan vieressä, jalankulkutien reunassa?
Ei mitään nimiä
Normaali ihminen ei muuta stadiin .Epänormaali löytää joka asiasta muuttosyyn ja siirtyy paikasta toiseen eikä mikään tyydytä missään eikä koskaan
Stadista muuttanut viihtyvä normaali
Ihminen on toiselle susi,mutta koira on aito ystävä joten sille pitää myös olla arvoisensa olot.Yhteiskunta kustantaa paljon turhempaakin kuin joku yksittäinen koirapuisto,jonka kulut ovat aivan olemattomat.Maksansa tuhoajat ja keuhkonsa nokeavat maksavat tälle yhteiskunnalle huomattavsti enenmän.Pilteillekin vaihdetaan hiekat hiekkalaatikoihin miksei sitten koirille?Hienoston pitäisi saada nämäkin eurot veronalennuksina,jotta ei vaan pääsis köyhtymään.On se vaan kumma miten suppea tuo ihmisen mieli on,mulle mulle kaikki ja muille ei mitään.Demokraattisessa päätöksenteossa onneksi kaikki ei vain mene niinkuin he haluavat.
näin se menee
On se kumma kun yhteiskunnan pitää maksaa vielä koirapuistotkin kai pitää kohta maksaa taxsikyyti koirille etteivät väsy .
Hienostoa
" Toinen äiti", olet oikeassa. Varhaiskasvatuksessa on Kirkkonummella vain yksi arvo ja se on päiväkotien käyttöaste. Valtava arvoristiriita menossa kun päälliköt vannoo hullunkiilto silmissään käyttöasteen perään ja opettajat ja hoitajat vannoo lapsilähtöisen, humaanin kasvatuksen perään. Kestämätöntä.
kolmas äiti

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx