(12) kommenttia

Kirkkonummelta saa nyt aitoa Tikka Masalaa

Merja Vidgrenin mukaan intialainen ruoka ei välttämättä ole tulista, vaikka mausteita paljon käytetäänkin. Rana Sudarshan asettelee vartaita tandooriuuniin.
Toimittaja: 

Tikka Masala voi olla monenlaista ruokaa.

Kirkkonummen ravintolakulttuuria rikastuttavat aidot intialaiset reseptit eri puolilta Intiaa. Paikkakunnan ensimmäinen intialainen ravintola avattiin joulukuun puolivälissä.

Kirkkonummen keskustassa aito tandooriuuni lämpiää Fortuna-talossa Munkinmäessä. Shiva-nimisen ravintolan taustalla on intialaista syntyperää oleva ravintolayrittäjä Rajeev Kumar ja hänen avopuolisonsa Merja Vidgren.

He muuttivat Kirkkonummelle kuutisen vuotta sitten ja ryhtyivät hetimiten katselemaan intialaiselle ravintolalle paikkaa.

Kumarilla on Shivan lisäksi kaksi muuta ravintolaa Helsingissä: intialainen ravintola India Tandoor Kampissa ja Windsor Länsi-Pasilassa. Vidgren työskentelee hyvinvointikouluttajana Tapiola Jooga Studiolla Espoossa.

- Oli yllättävän vaikeaa löytää ravintolaksi sopiva liikehuoneisto Kirkkonummen keskustasta. Ravintola olisi käynnistetty jo paljon aiemmin, jos paikka olisi löytynyt, Vidgren sanoo.

Shiva on aluksi auki lähinnä iltaisin ja viikonloppuisin, mutta vuodenvaihteen jälkeen myös lounastarjoilu tulee mukaan kuvioon. Ravintola on aika kookas, asiakaspaikkoja on 65.

Ruoka aitoa ja itse valmistettua

Intialaisen ravintolan avaaminen Kirkkonummelle on Vidgrenin mukaan ainakin alkukommenttien perusteella otettu hyvin vastaan. Etnisten ravintoloiden kirjo on aika kapea vieläkin. Kirkkonummella on kaksi kiinalaista ravintolaa ja pitserioita kymmenkunta. Lähimmät intialaiset ravintolat ovat olleet Espoon puolella.

Ravintola Shivan ruokalista edustaa intialaista ruokakulttuuria monipuolisesti.

- Intiassa ei itse asiassa tarjota samanlaista ruokaa kautta koko laajan maan, vaan jokaisella lähes 30 osavaltiosta on omanlaisensa ruokakulttuuri, Vidgren kertoo.

Intialaista ruokaa pidetään usein tulisena. Vidgrenin mukaan se ei sitä välttämättä ole. Esimeriksi chili ei alkuperin ole kuulunut intialaisten ruokailuun, vaan sen ovat tuoneet maahan aikanaan eurooppalaiset siirtomaaisännät.

Mausteet ovat joka tapauksessa intialaisen ruuanvalmistuksen ydin. – Intialainen ruoka on parhaimmillaan kuin makujen sinfonia.

Ruuassa käytetään paljon muun muassa inkivääriä, sipulia, juustokuminaa, valkosipulia, korianteria ja neilikkaa sekä erikoisempia mausteita kuten sarviapilaa eri muodoissa.

Mitä on Tikka Masala?

Riisi kuuluu oleellisena osana aterioihin. Naudanlihaa ei juurikaan käytetä uskonnollisista syistä eikä oikein sianlihaakaan. Kasviksia ja kanaa sekä rannikkoalueilla kalaa syödään paljon. Lisäksi tunnusomaista on jugurttien käyttö.

- Täytyy tietysti muistaa, että täällä ravintoloissa tarjottava ruoka on intialaisten juhlaruokaa, arkena syödään aikalailla toisin, Vidgren muistuttaa.

Mikä sitten on Kirkkonummen intialainen ”perinneruoka” Tikka Masala. Ensinnäkin Tikka Masala on muutakin kuin broileria ja kanaa. Se voidaan valmistaa lihasta, kalasta, juustosta tai kasviksista.

- Tikka tarkoittaa annoksen ”kuivaa”, usein tandooriuunissa grillattua raaka-ainetta ja Masala on mausteinen kastike, jonka kanssa ruoka tarjotaan, Vidgren opastaa.

Pelkkä Tikka tarjoillaan usein chutneyn tai jugurtin kera.

Shivaan tuodaan mausteet ja riisi Intiasta. Kaikki ruoka tehdään itse, ja keittiöstä löytyy tietysti tandooriuuni.

Tandoori on itse asiassa leivinuuni

Intialaisen keittiön kaiken keskipiste tandooriuuni onkin tarkemmin ajatellen tuttu. Sitä voisi luonnehtia pystyssä olevaksi leivinuuniksi. Liha ja kala grillataan uunissa pitkissä vartaissa, leipä ”paiskataan” uunin reunaan ikään kuin roikkumaan ja annetaan sen paistua siinä.

Ruuan kanssa Intiassa ei perinteisesti ole juotu viiniä. Intiassa on nykyisin jo omaa viinituotantoakin, mutta viini on melko kallista.

Intialaisissa ravintoloissa kannattaa ruuan kanssa yleensä valita puolikuivia tai jopa makeahkoja viinejä. Omia oluita löytyy Intiasta useita.

Intialaiskokiksi synnytään

Shivassa - niin kuin lähes aina intialaisravintoloissa Suomessa - kokit ovat syntyperäisiä intialaisia tai nepalilaisia. Keittiöön on Vidgrenin mukaan vaikea löytää suomalaista kokkia, joka olisi riittävän perehtynyt intialaiseen ruokaan ja etenkin autenttisesti intialaisiin ruuanvalmistustapoihin ja -perinteisiin.

Kokit joudutaan sen vuoksi yleensä etsimään Intiasta. Ravintola Shivan keittiömestareilla on Vidgrenin mukaan pitkä kokemus erittäin korkeatasoista hotelleista ja ravintoloista.

- Hyvillä kokeilla erityisesti ruokien maustaminen on sormenpäissä. Sitä on vaikea opiskella. On monenlaisia kokkeja. Joku voi onnistua intialaisen ruuan kanssa hyvinkin, mutta toistamiseen samanlaista ruokaa ei saa millään aikaiseksi, Vidgren selittää ja viittaa myös omiin ruuanlaittokokemuksiin intialaisessa ruokakulttuurissa.

Entä mitä tarkoittaa ravintolan nimi Shiva?

– Se viittaa intialaisiin Veda-kirjoihin, Shiva on yksi jumalhahmoista. Suomalaisessa kansanperinteessä saattaisimme kutsua Shivaa nimellä  "Ukko" tai ”Ukko-Ylijuma”.

> Ravintola Shiva


(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Menimme tänään suurin odotuksin avaamaan ovea klo 13.00, mutta ravintola ei ole avoinna arkisin lounasaikaan! Pettymys oli niin suuri, ettemme taida tehdä toista yritystä tähän ravintolaan.
Rita
Eka kertaa käytiin tänään ja ruoka oli hyvää. Toivottavasti kirkkonummelaiset ottaisivat paikan omakseen.
Tiina
Hmmmm, ilmeisesti ei ole auki arkisin ennen klo. 16:00 eli ei lounastarjonta :-(
Nälkäinen insinööri
Siisti paikka ja maukasta ruokaa. Kaiken kaikkiaan oli positiivinen ja miellyttävä kokemus.
Hyvä intialainen
Täällä kommentoidaan hintoja ja sijantia, yms. Totuus on kuitenkin se että mikään ravintolabisnes ei tällä hetkellä ole hyvä bisnes, paikkakunnasta riippumatta. Ravintoloilla menee huonosti, myynti sakkaa kun ei ole maksukykyisiä asiakkaita. Ei mikään ihme että uuden ravintolan täytyy arvioida tarkkaan paikkaa (vuokrakuluja) ja hinnoittelua. Jotain täytyy jäädä käteenkin!
ei ole helppoa nyt
Näyttää olevan nopealla vilkaisulla ruoat kalliimpia kuin pariskunnan Kampin ravintolassa. Hintaeroa jopa 4,5 euroa per annos (ei noin paljoa sentään kaikissa annoksissa). Täytyy sanoa, että itselle on 20€ annoksesta on aika paljon, mutta Kampin 15,50€ jo paljon houkuttelevampi hinta. Varsinkin kun täällä Kirkkonummella käytännössä olen aina perheen kanssa syömään menossa.

Tuleeko ruoat kulhoissa, jolloin voi jakaa useammalle perheenjäsenelle vai sellaisissa kololautasissa?
ihmetys
Kannattaisi perustaa myös kotiinkuljetus koko Kirkkonummen alueelle. Sillä saisi varmasti paljon asiakkaita lisää.
Katja
Ihan loistavaa ruokaa ja todella viihtyisä paikka!
AP
Toivottavasti annokset on isoja kun hinnat ovat ainakin isot :O Ei taida kauaan pysyä tuokaan lafka pystyssä :(
kirkkonummel ei oikein toimi mikään.
Hienoa juttu mutta mielestäni huono sijainti ravintolalla. Miksi ette menneet Aseman Ostariin kun siellä on paljon tilaa tyhjillään? Olisi varmaankin kunnan työntekijät löytäneet uuden lounaspaikan.
Duunari
Jos perustaisin intilaisen ravintolan Kirkkonummelle, paikka olisi ehdottomasti Masalassa. Ja raflan nimeksi tottakai Masalan Tikka.
bisnes miäs
Hienoa! Odotin vuosia, että Intialainen ruoka saapuu Kirkkonummelle. Nyt useita kertoja tilannut heiltä ja voin suositella!
TR

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä