(3) kommenttia

Kirkkonummelta löytyi unohdettu merenkulkijan loisto – Venäjän Laatokalla voi olla samanlainen

Yli 100 vuotta vanha, unohdettu loisto ruostuu Träskön saarella Porkkalanniemen eteläkärjessä. (kuva Niclas Erlin)

Suomen Majakkaseura on nostanut esille Porkkalan saaristosta unohdetun majakan, jota edes viranomainen ei tiennyt enää olevan olemassa.

Loiston "löysi" Västra Nyland -lehden toimittaja Niclas Erlin jutunteon yhteydessä viime elokuussa.

Sittemmin kävi ilmi, ettei Liikennevirastokaan tiennyt loiston olemassaolosta.

Suomen Majakkaseura on lähestynyt kirjeellä virastoa ja haluaa varmistaa, että loistoa ei pureta esimerkiksi heikkokuntoisena rakennelman aiheuttaman oletetun vaaran takia. 

Seura olisi itsekin valmis kunnostustöihin. Majakkaseura on ollut kunnostamassa muitakin vanhoja majakoita.

Träskön loisto sijaitsee luonnonsuojelualueella ja historiallisesti mielenkiintoisella saarella. 

Träsköhön perustettiin vuonna 1938 Suomen ensimmäinen kansallispuisto, joka jäi Porkkalan vuokra-alueelle. (sijainti katso kartta ja satelliittikuva jutun alla)

Majakkaseura muistuttaa, että Liikennevirasto on itse tunnustanut kyseisen loistotyypin arvon julkaisemalla ilmeisesti ainoan vastaavassa käytössä olevan loiston, Hollolassa Vesijärvellä sijaitsevan Suntikärjen loiston kuvan syyskuussa ilmestyneessä sisävesien loistoluettelossa.

Kyseinen loistotyyppi on vuoden 1899 mallia oleva pyöreä loisto, joka on sijoitettu poikkeuksellisesti rautaristikon päälle. Träskön ja Suntinkärjen loistot näyttävät identtisiltä.

Mahdollisesti Laatokalla on jäljellä liki samanlainen vanha suomalainen loisto.

> Suomen Majakkaseura
> Västra Nyland: Ljuset riktas mot tornet på Träskö


(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Voisiko puut kaataa muumitalon ympäriltä. Näkyisi paremmin saaren ulkopuolelle mikä arvatenkin on alkuperäinen tarkoituskin ollut.
Kauko Kukko
Jo tuttua on ja siellä vietetty Juhanukset ja muita ihania nuoruden teltta vene retket!!Joku väiti että sielä löyty junaratakiskot!
Minun Kirkkonummi!
Kyllä tuo rakennelma on ollut pitkään tiedossa ainakin niillä, jotka ovat tuossa saaressa patikoineet. Kiinnostava saari muutenkin sisäjärvineen. On erinomainen retkikohde ja paljolti säilynyt luonnontilassa. Muitakin vanhoja rakennelmia saarelta löytyy venäläisten ja suomalaisten jäljiltä.
kari vierinen, Siuntio

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx