(6) kommenttia

Kirkkonummella siivotaan kahdeksaa koulua ilman kemikaaleja pelkällä vedellä − parempaa sisäilmaa tavoitellaan

Pudistettu ja hapetettu vesi valmistetaan siivouskohteessa erillisellä laitteella. (kuva: Aktiivivesi Suomi)

Kirkkonummella haetaan kokemuksia uudesta siivoustekniikasta, jossa ei käytetä mitään kemikaaleja, vain pelkkää vettä, joka puhdistetaan suodattamalla ja johon lisätään happea.

Kokeilu aloitettiin jo muutama vuosi sitten Nissnikun  koululla. Hiljakkoin uusi siivoustekniikkaa otettiin käyttöön Kantvikin koululla.

Menetelmä on kehitetty Kanadassa ja Suomessa sitä markkinoidaan Aktiivivetenä, joka on suomalaisyhtiön tuotemerkki.

Kirkkonummen kunnan siivouspalveluissa on "vesipesusta" saatu hyviä kokemuksia ja menetelmää aiotaan laajentaa.

Kirkkonummen puhtauspalveluesimies Anne Laurila toteaa, että siivouksen jälkeen tilat tuoksuvat raikkailta ja pinnat ovat ehostuneet.

− Kun tarpeeksi pitkään pestään lattiat kemikaalittomasti, puhdistusainejäämät poistuvat pinnoilta ja ne pysyvät kuin ”uutena”, koska puhdistetuille pinnoille ei kerry likaa keräävää jäämää, Laurila toteaa.

Siivouksella on todettu olevan oma osansa koulujen sisäilmaongelmiin. Erityisesti on epäilty laitossiivouksessa ongelmaksi muodostuvan niin sanottu leave-on-siivoustekniikka, jossa puhdistusaineita ei huuhdota pois, mikä kerryttää kemikaaleja pinnoille.

Kemikaaleista voi syntyä nestesumua, jota koneellinen ilmanvaihto levittää.

– Tilanne on pahimmillaan esimerkiksi koululuokissa, joissa ihmisiä on paljon samassa tilassa ja syntyy paljon hengityksestä tulevaa kosteutta, mikrobiologian emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen on todennut työterveysalan ammattijulkaisu TTT-lehdessä.

Suomalaisyhtiön markkinoima Aktiivivesi-menetelmä on kehitetty Kanadassa, jossa sitä on tukittu laajemmin. Suomessa tutkimustietoa on vähemmän.

Aalto-yliopistossa on aiheesta meneillään tutkimus. Tulosten valmistuttua on tavoitteena antaa suositukset siitä, miten kouluja ja päiväkoteja tulisi siivota.

Kirkkonummella on havaittu ainakin yksi selkä hyöty ja seuraus uudesta siivousmenetelmästä.

Kunnan puhtauspalvelupäällikkö Nina Sandström tutkailee työnsä puolesta toteutuneita työvuorolistoja.

– Sairauspoissaolojen määrä on huomattavasti pienentynyt niissä kohteissa, joissa Aktiivivesi on otettu käyttöön, hän kertoo.

Tästä on kysymys Aktiividessä:

Tavallista kylmää hanavettä suodatetaan ja lisätään happea. Sen seurauksena vedestä syntyy reagoivaa, joka tarkoittaa, että vesi alkaa vetää epäpuhtauksia puoleensa ja pilkkoa likaa.

Vesi valmistetaan siivouskohteessa laitteessa, joka on asennettu vesipisteen yhteyteen.

Lähde: Tiedote Ahtiivivesi, Yle, TTT-lehti

(6) kommenttia
Kommentit (6)

Kommentit (6)

Nimimerkille Minja
Artikkelissa ei puhuttu suuresta (tai minkäänkokoisesta) kanadalaisesta tutkimuksesta. Sen sijaan kerrottiin, että Aalto yliopistolla on menossa tutkimus aiheesta.
Tämä on hyvä uutinen
Aktiivivesi on ollut myös Lohjalla käytössä ja pelkästään positiivisia kokemuksia on saavutettu. Espoossa on tehty aloite ilman kemikaaleja tapahtuvasta siivouksesta. Sisäilmaongelmista puhuttaessa yksi syy on pinnoille kerääntyvien kemikaalipinnoitteiden haihtuminen hengitysilmaan ja tuo koneellinen ilmastointi tätä ilmiötä vielä voimistaa. Tämä on myös terveyttä lisäävä tekijä siivoustyötä tekeville ihmisille, joiden työtä pitäisi arvostaa paljon nykyistä enemmän.
Kari Vierinen, Siuntio
Olen päiväkodissa töissä ja usein kauhulla katselen kun iltaisin siivoojat kahlaavat likaisen veden seassa pitkin lattioita - ja tätä kutsutaan sitten siivoamiseksi.hoitsu
Mikähän se suuri kanadalainen tutkimus mahtaa olla. Epäilen, että sitä ei ole.
Minja
Vesipesussa pitää varoa , että ei lotrata sitä lattoiden ja seinin väliin
monta koulua juuri pilattu sillä ( mm. vanhat kansakoulut)
ämpäri kaadettiin lattialle ja sitte luututtiin se vesi lattian rakoihin jossa se ajan kanssa aiheutti home ja lahovauriot.

vain lievästi kostealla saisi pyyhkiä

monessa paikkaa siivotaan vieläkin väärin ja liian isoilla vesimäärillä
tiedän
Mitkä ne 8 koulua ovat? Jutussa mainittu vain kaksi.
Tiedonhaluinen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx