(1) kommentti

Kirkkonummella kohta joka kolmas oppilas parakkikoulussa − näin tilanne nyt ja ensi vuonna

Ensimmäiset uudet kouluparakit pystytettiin Gesterbyn koulukeskuksen pihalle vuosi sitten.

Väistötiloja nousee koulujen pihoille kautta koko maan. Ylen selvityksen mukaan lähes joka kymmenes peruskoululainen käy koulua väliaikaissa tiloissa.

Sisäilmaongelmat ovat monissa kunnissa suorastaan räjähtäneet käsiin, tai ainakin ne ovat vasta nyt tiedostettu ja ryhdytty toimiin.

Kirkkonummella havahduttiin ongelmaan viime vuonna ja ruvettiin hankkimaan väistötiloja.

Tällä hetkellä Kirkkonummen peruskoululaisista on kunnan ilmoituksen mukaan väistötiloissa noin 600, joista vajaat 500 on Gesterbyn koulukeskuksen pihalle pystytetyissä kahdessa kouluparakissa.

Tilanne muuttuu nopeasti, sillä uusia väistötiloja on tulossa useampikin.

Seuraavaksi pystytetään Masalan Nissnikun koulun ja Kirkkoharjun koulun pihoille 240 oppilaan parakkikoulut.

Nissnikun koululle ollaan tilaamassa jo toista samanlaista väistötilaa. Gesterbyn koulukeskukseen on jo aiemmin päätetty hankkia kaksi uuttaa parakkia.

Nissnikussa on jo puhuttu kolmannen parakin tarpeesta.

Näillä näkymin ensi vuonna 240 oppilaan parakkikouluja on seitsemän. Lisäksi varauduttiin viime keväänä optiolla tilaamaan Kirkkoharjun koululle kaksi kouluparakkia lisää.

Kirkkoharjun koululle rakennetaan väistötiloja myös kunnantalon viereiseen ostoskeskukseen entisiin pankin tiloihin.

Ensi vuonna väistötiloissa käy koulua Kirkkonummella tämänhetkisten päätösten mukaan noin kolmasosa oppilaista eli lähemmäs 2 000.

Kirkkonummen peruskouluissa on tällä hetkellä noin 5 300 oppilasta.

Kirkkonummen koulujen väistötilaongelma ei ole poikkeuksellinen verrattuna moniin Suomen kuntiin. Esimeriksi Siuntiossa yli puolet oppilaista on jo väistötiloissa sisäilmaongelmien takia.

Espoon kaupungin ilmoituksen mukaan espoolaisperuskoululaisista 3 500 eli 11 prosentitia on väistötiloissa. Tilanne ei ensi vuonna muutu Espoossa oleellisesti.

Vihdin kunnan mukaan väistötiloissa ei ole yhtään oppilasta tällä hetkellä.

Koko maassa on Ylen selvityksen mukaan noin 48 000 peruskoululaista väistötiloissa joko osittain tai pysyvästi.

Väistötilat tulevat kunnille erittäin kalliiksi. Kirkkonummella on laskettu, että parakkikouluista syntyy muutaman seuraavan vuoden aikan 4-5 miljoonan euron vuokrakulut vuosittain.

Summa on niin suuri, että Kirkkonummen valtuusto joutui sitoutumaan vuokramenoihin jo ennakkoon. (Lue: Viisykkönen 28.5.)    

(1) kommentti

Kommentit (1)

Tuntuu jo siltä, että paarakkikoulut on ne ainoat turvalliset oppi-ja tarhapaikat, koska ne on tiettävästi valmistettu valmiiksi kuivissa tiloissa ja näin ollen homevapaita paikkoja. Peukutan tulevia uusia koulurakennuksia... ehkä on opittu jo rakentamaan maltilla aikaa säästämättä puhtaita ja turvallisia paikkoja meidän nuorille opiskella ja valmistua elämään sitä aikuisten vastuullista elämää uusien nuorien ja sitten myös meidän vanhempien kanssa .
Ritva

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx