(1) kommentti

Kirkkonummella havaittiin lintu, jota Suomessa ei ole nähty − Uralin tundralla tavataan normaalisti

Pikkupajusirkku Rönnskärin saarella. (kuva: Pekka Ikonen)

Kirkkonummella tehtiin sunnuntai-iltana lintuhavainto, jollaista ei ole ennen Suomessa ainakaan rekisteröity. Harvinainen vieras on pikkupajusirkku.

Suomen ensimmäinen pikkupajusirkku (Emberiza pallasi) havaittiin eilisiltana Rönnskärin lintuaseman alueella Kirkkonummen saaristossa, kertoo BirdLife Suomi.

Aseman miehittäjät olivat tekemässä saaristolintulaskentaa, kun Pekka Ikonen huomasi Flatgrundetin luodolla pajusirkkukoiraan näköiseen lintuun, joka pian voitiin määrittää pikkupajusirkuksi.

Pikkupajusirkku muistuttaa kaikissa puvuissa pajusirkkua, mutta on talitiaistakin pienempi.

Pikkupajusirkku pesii koillisimmasta Euroopasta Koillis-Aasiaan ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Euroopan puolella levinneisyys rajoittuu pienelle alueelle Uralin luoteispuolen tundralla.

Venäjän ulkopuolella Euroopassa laji on havaittu alle kymmenen kertaa. Pohjoismaiden ainoa aiempi havainto on Ruotsista lokakuussa 2016.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 478 luonnonvaraista lintulajia. Edellinen maalle uusi lintulaji oli heinäkuussa 2017 havaittu aasianpääskykahlaaja.

Rönnskärin lintuasemaa pitää yllä BirdLife Suomen suurin jäsenyhdistys, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa.

Lintuasema toimii puolustusvoimien alueella, ja sinne ei pääse ilman kulkulupaa.

(1) kommentti

Kommentit (1)

Tämä Rönnskärin lintuasema on aivan mainio paikka, eikä haittaa taida olla juurikaan rantakallioilla hääräävistä ja muutoin maastossa möyryävistä rannikkotykkiväen porukoista...:)
RT-on terästä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx