(6) kommenttia

Kirkkonummella on Espoo-Salo -oikoradan kaavasuunnittelu aloittamatta − Lohjalla visioidaan jo keskelle peltoja kaupunkia, jota rata halkoo

Lohjan kaupungin visiossa uuden oikoradan aseman ympärille nousee kokonainen pikkukaupunki. Nykyisin alue on lähes rakentamaton. (havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy)

Suunnitellusta Espoo-Salo -oikoradasta puhutaan harvasen viikko, ja ratalinjan varrella on asemaseutujen suunnittelu hyvässä vauhdissa. Kirkkonummella otetaan vasta ensiaskeleita.

Lohjalla on uuden rautatieyhteyden varaan pistetty jo paljon peliin. Kaupunki on ostanut Lempolasta pelto -ja metsäalueen, jonne on ratasuunnitelmissa varattu aseman sijaintipaikka.

Lohja on viime vuonna aloittanut yleiskaavoituksen oikorataa silmällä pitäen. Kaupunki on visioinut Lempolaan asemaseudulle 10 000 - 15 000 asukkaan "pikkukaupungin", josta on matkaa Lohjan keskustaan noin 6 kilometriä.

Kirkkonummella radan vaatimaa yleiskaavatyötä ei ole aloitettu toisin kuin muissa suunnitellun oikoradan varren kunnissa ja kaupungeissa. Liikennevirasto on patistellut myös Kirkkonummea kaavatyöhön. (Lue: Viisykkönen 18.1.)

Kirkkonummella on ryhdytty kiireellä toimeen. Kuntatekniikan lautakunta päätti viime viikolla, että oikoradan vaatima yleiskaavoitus Veikkolassa ja koko ratalinjalla moottoritien varrella aloitetaan viipymättä. Päätös tarvitsee valtuuston vahvistuksen.

Veikkolassa asemavaraus on Turunväylän pohjoispuolella lähellä Veikkolan liittymää. Kunta on toivonut Liikenneviraston neuvotteluissa, että asema sijoitettaisiin mahdollisimman lähelle moottoritien liittymää.

Kuntatekniikan lautakunta evästi päätöksessään, että Veikkolan aseman ympäristön yleiskaavoituksen lähtökohta on pienimittakaavainen kyläkaupunki, jonka vetovoima on Nuuksion kansallispuiston läheisyys.

Lohjalla yleiskaavatyöhön ryhdyttiin toissa vuonna ja alustavat luonnokset eri vaihtoehdoista asemaseudun suunnitelmista ovat par´aikaa nähtävillä. Alue, jota suunnittelu koskee, on nimetty Lohjansolmuksi.

Viime viikolla maan hallitus kertoi, että oikoratahanketta varten perustetaan erillinen yhtiö, johon pyydetään alueen kuntia mukaan.

Oikoradan yleissuunnittelu on käynnissä ja valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen hanke vaatii vielä vuosia jatkuvan ratasuunnittelun.

Innokkaimmat ratahankkeen puolestapuhujat kuten Turun ja Espoon kaupungit, toivovat, että uusi rata olisi käytössä 10 vuoden kuluttua.

Oikoradan on laskettu maksavan noin kaksi miljardia euroa.

Ratayhteydellä tavoitellaan runsaan tunnin matka-aikaa Helsingin ja Turun välille.

Uusi asemia Uudellamaalla tulisi radan varteen Mynttilään, Histaan, Veikkolaan, Nummelaan ja Lohjalle.

Helsinki-Lohja -välillä olisi suunnitelmien mukaan lähijunaliikenne. Liikennevirasto on arvoinut, että Veikkola-Helsinki -matka-aika lähijunalla olisi 35-40 minuuttia ja Lohjalta Helsinkiin 47 minuuttia.

(6) kommenttia

Kommentit (6)

Sivut

"Oitmäestä matkustat ensin bussilla Veikkolaan mistä sitten junalla Helsinkiin ja sieltä metrolla Kivenlahteen"

Kauklahden asemalta pääset bussilla Kivenlahteen muutamassa minuutissa.
eipä kestä
Taas toimittajan aivopieruja. Kirkkonummi on muita kuntia edellä kun Veikkolassa asuu jo lähes 6000 asukasta. Tulevien Lohjan, Nummellan, Histan sekä Mynttilän asemien ympäristössä ei asu tällä hetkellä juuri ketään. Lohjan väkimäärä tällä hetkellä vähenee ja menee 100 vuotta siihen, että Lohjan aseman ympäristössä asuisi nyt tavoitteena oleva asukasmäärä.
Lammi Järvinen
Lohja: uusimaan ei-houkuttelevin kunta viime vuosina. Enkä ihmettele. Onneksi Kirkkonummi ei sentään ole Lohja.
Kirkkonummi iskuun
jaahas huom! sitten kun rata on valmis kaikki Kirkkonummen bussit ajavat Veikkolaan uuteen junaasemalle. Sitten Oitmäestä matkustat ensin bussilla Veikkolaan mistä sitten junalla Helsinkiin ja sieltä metrolla Kivenlahteen. Näin maailma pelastuu ja päättäjät ovat iloisia.
Hyvä uutinen vai onko?
Tämä rata ei auttaisi Kirkkonummea yhtään. Jatkuvasti julkinen liikenne huononee.
jaahas

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx